Conti Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Coś mi się wydaje, że większe znaczenie ma szczęście w trafieniu na dobry egzemplarz niż firma (mówię gigabyte, sapphire, asus). Gigabyte ma standardowo wydajniejszy cooler. To co jest przy szafirkach to delikatnie mówiąc ...... (asus ma najwydajniejszy). Ale do kręcenia to i tak należałoby zmienić. Ponoć Fic jest najbardziej rozkręcony :) . Co do osiągów - mam wrażenie, ze sapphire ma troszkę ostrzejsze timingi przez co na standatdowych ustawieniach ma lepsze osiągi. Ale z szafirkiem musisz uważać. Ma on 3 rózne radki 9600pro w ofercie: 9600pro advantage (?) - 400/460 :lol: 9600 pro - 400/600 9600pro fireblade - 400/650 z pamieciami 2,8ns. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Co do osiągów - mam wrażenie, ze sapphire ma troszkę ostrzejsze timingi przez co na standatdowych ustawieniach ma lepsze osiągi. Chyba ci chodzi o wersje bga bo na tsopach to raczej niemożliwe by było :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 o tą wersje mi chodzi 9600 pro - 400/600 ta zamierzam kupic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Tak, dlatego dodałem uwagę, żeby uważać jakiego szafirka się kupuje. Z 9600 pro 128MB gigabyte ma 2 modele, asus 1 model a szafirek 3 modele (z tego jeden kiepski :( ). W zasadzie to radka 9600 pro / xt należy kupować tylko z pamięciami BGA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 sorry ze tak pozno , ale powiadomienia mi nie przychodza. marki robilem na bodajze 530/700 , caty 4.9 , all na max wydajnosc , proc non-oc , nie robilem jeszcze formata :D UPDATE: http://service.futuremark.com/compare?2k3=3244053 i to nie jest max mojej karty oczywiscie ;) uprzedzajac pytania: w 2k5 mam malo , bo jakies 1623 , a to dlatego ze formata jeszcze zem nie robil... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 W zasadzie to radka 9600 pro / xt należy kupować tylko z pamięciami BGA A to dlaczego? Kręcą się podobnie a nie widzę sensu płacić 70-100zł więcej za 5% lepszą wydajność :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 jak sprawdzic czy są to pamięci BGA ? mam takie info o tej karcie tylko nie pisze czy to pamieci BGA Ilość pamięci 128 MB Typ zastosowanej pamięci DDR (128bit) Taktowanie rdzenia 400 MHz Taktowanie pamięci 600 MHz RAMDAC 400 MHz (podwójny) Typ złącza AGP 8x Rodzaj wyjść/wejść wyjście video [tv-out] wyjście DVI wyjście D-Sub Typ chłodzenia wentylator Obsługiwane standardy OpenGL 1.4 DirectX 9 Zaawansowane technologie VideoShader Trueform 2.0 SmoothVision 2.0 SmartShader 2.0 Hyper Z III FullStream DualHead Display Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Jak w arest.pl to na tsop, ja tam kupiłem i taką mam. Jestem w 100% zadowolony :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 A wiesz, w sumie to ciekawe z tymi tsop i bga. Sam nie zauważyłem wiekszej różnicy w kręceniu, z tego co wiem to z bga można wycisnąć lepsze timingi ale niekoniecznie MHz. Niewątpliwie pamięci bga są droższe i stosowane w wydajniejszych konstrukcjach niż topsy. Ale z drugiej strony bga ponoć można łatwiej przegrzać. A co do tego, że napisałem tylko bga - zdaje się, że w tych "zaniżonych" kartach są przede wszystkim pamięci typu tsop (prostokątne - info dla Timona), natomiast referencyjne dla pro / xt z 128MB są bga (małe, kwadratowe). http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13737 - "tsopy" http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8815 - "bga" ALE uwaga na to http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8815 - pamięci bga 500MHz 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Mój Sapphire na zdjęciu też niby ma bga, a w rzeczywistości ma tsopy :P http://arest.pl/showtowar.php?ID=920 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Jaki wynik według was powinienem mieć tak około w 3dmarku20012003 tak teoretycznie przy tym moim sprzęcie ? jednak procek ma znaczenie,nie myslałem tak z poczatku mam tego bartonka2500 i jakies badziewne512mb333mhz elixiry sprzet nie krecony mówie tu o tym sharphirku 9600pro 400mhz600mhz własnie tym http://arest.pl/showtowar.php?ID=920 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 w 2001 kolo 10-11k a w 2003 to mysle kolo 33-3400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Jaki wynik według was powinienem mieć tak około w 3dmarku20012003 tak teoretycznie przy tym moim sprzęcie ? jednak procek ma znaczenie,nie myslałem tak z poczatku mam tego bartonka2500 i jakies badziewne512mb333mhz elixiry sprzet nie krecony mówie tu o tym sharphirku 9600pro 400mhz600mhz własnie tymhttp://arest.pl/showtowar.php?ID=920 Kogo obchodzą smarki, i tak mi wszystko chodzi pięknie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 16 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2004 Na nie kręconym sprzęcie z podpisu (radek to 9600 xt fireblade czyli 500/650) mam około: 13000 w 3Dm01, 4000 w 03 i 1600 w 05. Kręcenie procka w 3Dm03 i 05 niewiele / nic nie zmienia. Dodam, że ten świecący na niebiesko coolerek jest kiepawy. Stabilnie pozwala na 522 MHz. Jak dorzuciłem ostry nadmuch na niego to przeszedł bez artów 3Dm03 na 546 MHz, powyżej tego jasne tekstury z lekka dostają różowych przebarwień, ale przechodzi bez zwisów przy 553 MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 ja na swoim staruszku gf4mx440se mam maksymalnie 4000 a 3 damrk 2003 nie odpala mam nadzieje ze ten radeok 9600sharphirek mnie nie zawiedzie jutro zamiawiam ta grafe . tylko jeszcze wacham sie czy zmienic mójzasilacz codogen300w chciałbym kupić cos za max 150 zł ale chiftec najtanszy kosztuje ok180zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 heh , to sie przestan zastanawiac. ja mialem megabajta 350W i nie dawal rady z radkiem 9600pro. a co dopiero '300w'... :? jak nie masz kasy to kup chociaz fortrona 300W od haszyda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Do 150 zł masz 2 przyzwoite zasilacze (mówię o nówkach): Zasilacz do obudowy Chieftec (ATX-1136H) 360W http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11083 oraz Zasilacz Modecom ATX-350GTF (PFC) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9592 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 opiniesa podzielone co do tych zasilaczy mowa tu o chiftec360 w ale uwazam że warto zainwestowac najbardzije to sie boje ze trafi mi sie jkais pechowy egzemplarz ale ryzyko jest zawsze . Zastanawiałem sie nad tym nieco droższym chiftecem za 199zł ale nie widze jakiejs znacznej róznicy w ocenach czyli czeka mnie wydatek ok500złgrafa+150 zasiłka,tego swojego mx440zł sprzedam za jakies 100zł za codogena niewiem czy dostane 20 zł dzieki za wasze rady,jak mam zamiar coś kupowac do kompa to zawsze wole zapytać się o to coś na forum aby nie trafic na jkiś bubel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 ukulele2 256MB to jest dużo za mało aby grać komfortowo. A szczególnie jak używasz Win XP. Dołóż pamięci a potem się zastanawiaj. U kumpla pewnie stery są nie teges. To też jest ważna sprawa. Mam też COD UO i chodzi po prostu piknie. I nie zauwazyłem żadnych problemów. Uzywam sterów Omega 2.5.67 a więc nie najnowszych. Pozbądź się z systemu zbędnych programów działających w tle, wrzuć nowe stery i testuj. Jak wtedy będzie dalej kaszanić to coś wymyślimy :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fariwave Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 heh , to sie przestan zastanawiac. ja mialem megabajta 350W i nie dawal rady z radkiem 9600pro. a co dopiero '300w'... :? jak nie masz kasy to kup chociaz fortrona 300W od haszyda. ja mam codegena 300W kupionego 3 lata temu i wszystko mi peknie smiga, tymbardziej ze mam thunderbirda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmperoR_2001 Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 jak nie masz kasy to kup chociaz fortrona 300W od haszyda. Właśnie taki kupuje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Niedlugo tez mam zamiar zakupic 9600 PRO GB i jesli faktycznie trzeba do tego lepsza zasilke niz moj wysluzony MegaBajt 350 to ja chyba :wisielec: Skad ja mam na teraz dodatkowe 150 zeta skombiniowac(do 10 nastepnego miesiaca troszke daleko :lol: ). Prosze niech ktos mnie pocieszy i napisze ze ma MegaBajta i ze krecil swojego Radka 9600 PRO GigaByte'a i smiga mu dobrze. :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 wiesz , jak nie bedziesz krecil sprzetu tylko grafe to moze da rade. ja mialem to co w podpisie[-1 hdd] , radek 9600pro od herca i nieraz w grach byly zwiechy. oczywiscie nic nie krecone :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 przecie ten radek ciagnie 20-30w ... to nie jest jakis monster .. jzu gf3ti200 ciagnie wiecej pradu .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Gdzieś wyczytałem, ze w 2D to ciągnie około 10W (a nawet poniżej). Przy max. obciążeniu 3D dochodzi do 38W. Co ciekawe, 9800pro w "spoczynku" ciągnie 30W a w "pracy" :) nawet powyżej 65W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pimol Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Dobra zasiłka wcale nie musi być droga... Do umiarkowanego kręcenia (czyli mój podpis), ModeCom ATX-300GTF wystarcza. Przy tak podkręconym systemie napięcia przy maksymalnym stresie wynoszą średnio: 12v - 12,4v 5v - 4,85v Zasilacz ten kosztuje maksymalnie 100zł, w www.esc.pl 95zł. Jest to dobre rozwiązanie dla tych, którzy chcą kupić dobrze i niedrogo, czyli praktycznie dla każdego z nas :wink: . Ogólnie cały wątek o zasilaczach lekko odbiega od głównego nurtu tego tematu... coś z tym trzeba zrobić :P Ostatnimi czasy zaopatrzyłem się w najnowsze wcielenie terrorystów i policjantów :D - Counter-Strike: Source oparty o nowy silnik Half-Life'a. I tu mała ciekawostka i praktyczne wykorzystanie gry dla overclockerów. Gra wprost wyśmienicie nadaje się do wykrywania zbyt dużego przetaktowania na pamięciach. Engine gry jest okrutnie wrażliwy na zbyt wygórowane zegary pamięci. Wystarczy uruchomić mapę de_dust2 w której tekstura nieba jest bardzo jasna, by zauważyć czarne kwadraty, artefakty pamięci. Zapraszam do wytestowania swojego sprzętu... szczególnie cwaniaków :) , którzy myślą, że po zmianie timingów w miare kręcenia nic się nie dzieje... Ja też sądziłem, że przy pamięciach taktowanych 780 nie mam przekłamań (3dmarki, inne gry), a teraz jeżdżę na 680 :wink: Popróbujcie, zapiszcie swoje doświadczenia, spróbujemy dojść do jakichś wnisków... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 w moim przpadku poprostu nie chce ryzykowac mam zasilacz z najtańszej półki ok 50 zł tak dla formalnosci napisze cały sprzęt 2x80gb cavier,3 wiatraczki w obudowie,nagrywala dvd,naped dvd, athlon2500,512mb333mhzelixiry,kt6delta sr,karta sieciowa,karta fire wire, no i jakbym kupił tego radka 9600pro to poprostu sie boje ze mi by komp siadł tak jak mówiłem wole w moim przypadku kupic cos jak ten chiftec360w za te 150 zł i miec wieksza pewnośc ze mi komp sie nie zjara Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pimol Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Jakie ryzyko człowieku, boisz się ModeCom'a? Ja bym się bardziej bał Chieftec'a. Przedwoczraj z kumplem testowaliśmy jego chieftec'a na mojej konfiguracji, bo też planowałem zmianę zasilacza. Model na pewno nie 1136 tylko ten droższy, który kosztuje około 200zł i co? Bez obciążenia i na magistrali 200 napięcie 12,4v! Może to felerny model, ale nieźle bym się wpakował kupując taki sprzęt w ciemno... proponuję zaglądnięcia do działu "Inne komponenty" jeśli chodzi o zasilacze. Zachęcam do testu w CSS, o którym wspomniałem wcześniej (bo może to tylko u mnie się takie rzeczy dzieją? :wink: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pimol Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 wiadomość z ostatniej chwili... wyszedł nowy, oryginalny biosik od gigabyte'a dla naszego ukochanego modelu GV-R96P128DH... oto link. Ciekawe co to nowego narobili :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość blepszy Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Mam pytanie czy oplaca sie cos takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=32715702 czy moze kupic 9500 pls helpppp... pozdrooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...