Skocz do zawartości
$l@ven

Wymiana uczniowska Polska - USA ?????

Rekomendowane odpowiedzi

Zainteresowalem sie ostatnio takim wyjazdem chocby do USA. Jestem zupelnie sie nie orientuje na jakiej zasadzie to funkcjonuje.

Taka wymiana wystepuje miedzy uczniami szkol jezykowych? W jaki sposob mozna to zrealizowac?

Pisal bym sie na to, jezyku bym sie nauczyl, tylko nawet nie wiem czy to sie odbywa w ciagu wakacji, w ciagu roku szkolnego.

Jezeli ktos ma jakiegolwiek informacje na ten temat bede wdzieczny, aha i jak sprawa finansowac?

A moze nie ma tu wymiany uczniowskiej tylko prostu jakas grupka ludzi z polski jedzie do USA?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas jest organizowane takie cos, wymiana z Los Angeles, koszt 5000PLN ! :(

Na jaki okres czasu? Mozesz podac wiecej informacji?

A zielona karte? W jaki sposob ja zdobyc? Ona uprawnia do "wyjazdu na wlasna reke" ? Ale to chyba nie dla mnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze musisz miec wize a nie zielona karte jak juz cos:P a co do wymiany to nie mam pojecia ale 5k to dosc duzo ;O moja siostra teraz zaczela podroze i jakos tak robi zawsze ze troche popracuje i jej sie zwraca za wyjazd + jeszcze cos jej zostanie;] mysle ze to o wiele ciekawsze niz jakas "zorganizowana" wymiana;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zielona karte? W jaki sposob ja zdobyc? Ona uprawnia do "wyjazdu na wlasna reke" ? Ale to chyba nie dla mnie ;)

Sposob 1:

NA loterie

Wysylasz zgloszenie na loterie wizowa. czekasz jak przyjdzie odpowiedz to znaczy ze zotales wylosowany. Pozniej zostajesz sprawdzony (dokonania kryminalne, badania lekarskie itd. poniej rozmowa z konsulem) jak masz szczescie to przylatujesz dostajesz zielona karte najpierw roczna pieczatka w paszporcie czekasz 3 miesiace (okolo) i dostajesz normalna zielona karte.

Sposob 2:

Na sponsora

Masz kogos w USA i ten ktos cie "sponsoruje". Metoda pewniej sza ale dluzsza nawet do 15 lat czekasz (zaleznie od stopnia spokrewnienia ze "sponsorem") pozniej musisz przejejsc to samo co u sposobie 1.

Sposob 3:

Na studenta*:

Sprawdzilem czy tan sposob dziala. I okazalo sie ze nie ma mozliwosci zmiany statysu ze stydenckiego na zielona karte. Moj blad :oops:.

Sposob 4:

Na zone/meza

Sposob najszybszy. Wyjezdzasz do USA na wizie turystycznej poznajesz jakas fajna dziewczyne chlopaka (zaleznie od tego czy jestes clopakiem/dziewczyna) bierzecie slub skladasz podanie do INS czekasz do roku i juz masz zielona karte. Zeby nie bylo za latwo to musisz w zwiazku malzenskim wytrwac jakis czas (wydaje mi sie jakies 5 lat).

*O sposobie na studenta nie jestem pewien na 100% ale gdzies o tym slyszlem.

Update:

Zielona nie tylko uprawnia do wjazdu "na wlasna reke" tez z zielona karta dostajesz pozwolenie na prace (SSN), mozesz ubiegac sie o dofinansownie w szkole, zdobyc amerykanskie prawo jazdy wliczajac zawodowe (w nieORT: ORT: ORT: kturych stanach nie dostaniesz prawka jak niemasz Social Security Namber). Upraszczajac masz prawa jak normalny obywatel z wyjatkiem tego ze nie mozesz glosowac.

Update 2:

diewczyna clopak z punktu 4 musia posiadac obywatelstwo amerykanskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sposob 1:

NA loterie

Wysylasz zgloszenie na loterie wizowa. czekasz jak przyjdzie odpowiedz to znaczy ze zotales wylosowany. Pozniej zostajesz sprawdzony (dokonania kryminalne, badania lekarskie itd. poniej rozmowa z konsulem) jak masz szczescie to przylatujesz dostajesz zielona karte najpierw roczna pieczatka w paszporcie czekasz 3 miesiace (okolo) i dostajesz normalna zielona karte.

Sposob 2:

Na sponsora

Masz kogos w USA i ten ktos cie "sponsoruje". Metoda pewniej sza ale dluzsza nawet do 15 lat czekasz (zaleznie od stopnia spokrewnienia ze "sponsorem") pozniej musisz przejejsc to samo co u sposobie 1.

Sposob 3:

Na studenta*:

Strasz sie o sponsora czyli kogos kto podpisze ze bedzie CI oplacal edukacje. Dostajesz wize studencka pozniej pilnie chodzisz do szkoly czekasz kilka lat (i kilkadziesiat tysiecy dolarow) pozniej mozesz wystapic o zielona karte.

Sposob 4:

Na zone/meza

Sposob najszybszy. Wyjezdzasz do USA na wizie turystycznej poznajesz jakas fajna dziewczyne chlopaka (zaleznie od tego czy jestes clopakiem/dziewczyna) bierzecie slub skladasz podanie do INS czekasz do roku i juz masz zielona karte. Zeby nie bylo za latwo to musisz w zwiazku malzenskim wytrwac jakis czas (wydaje mi sie jakies 5 lat).

*O sposobie na studenta nie jestem pewien na 100% ale gdzies o tym slyszlem.

Update:

Zielona nie tylko uprawnia do wjazdu "na wlasna reke" tez z zielona karta dostajesz pozwolenie na prace (SSN), mozesz ubiegac sie o dofinansownie w szkole, zdobyc amerykanskie prawo jazdy wliczajac zawodowe (w nieORT: ORT: ORT: kturych stanach nie dostaniesz prawka jak niemasz Social Security Namber). Upraszczajac masz prawa jak normalny obywatel z wyjatkiem tego ze nie mozesz glosowac.

Update 2:

diewczyna clopak z punktu 4 musia posiadac obywatelstwo amerykanskie.

A przy wyjezdzie na oboz jezykowy dostae wize tymczasowa?

W jaki sposob moge sie starac o zielona karte?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzilem nie mozesz dostac zielonej karty jezeli jestes w USA na wizie studenckiej, chyba ze sie ja wygra na loterii wizowej albo zawrze sie zwiazek malzenski z obywatelem. Wiza studencka nalezy do wiz nieimigracyjnych.

Wiecej o warunkach pobytu na wizach studenckich znajdziesz TUTAJ

Jednak chyba sie przeslyszlem ze zmiana statusu z wizii studenckiej na pobyt stalt (zielona karte). Zminie zaraz mojego poprzedniego posta.

Dodam ze w poscie wyrzej masz podane wszyskie sposoby zdobycia zielonej karty.

[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie wymiany nie są ze szkól tylko z organizacji. Na zeszły rok przyjechało sporo osób do PL z całego świata z "rotary students exchange". Np amerykanie mogą jechać prawie do każdego kraju na świecie. Polacy mają do wyboru chyba tylko USA, Brazylię i coś jeszcze. Wymiana trwa rok i na pewno kosztuje dużooooooo $$.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi