P_iotrek Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Witam, czy spotkal sie ktos z czyms takim.Jak dotykam obudowy i kalorryfera to prad lapie.Czemu tak sie dzieje?. Z gory dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 tak, musisz sobe idobrze uziemic obudowe i problem zniknie , powinien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdl Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 sprawdz czy gniazdko do którego jest załączony komp jest uziemione Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
expi Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Twoja obudowa jest albo zle polozona albo jest zbyt mala. Zwykle nie ma czegos takiego jak wieksze i mniejsze obudowy, ale sa wychwytywalne. byc moze twoj sprzet jest zbyt zasobny. tzn. mozesz miec albo radiator, karte graficzna, procesor i inne rzeczy zbyt szerokie lub dlugie w miejscach gdzie przewodza prad. zdarza sie takze ze kabelki przewodzace prad dotykaja obudowy a jesli obudowa jest metalowa kopie prad jesli sie ja dotknie. nalezy przy calkowitym odlaczeniu dojscia pradu do komputera rozkrecic obudowe i przesunac ich polozenie. o dokladne instrukcje pisz na adres oktawian.kitala@wp.pl mam nadzieje ze sobie poradzisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Twoja obudowa jest albo zle polozona albo jest zbyt mala. Zwykle nie ma czegos takiego jak wieksze i mniejsze obudowy, ale sa wychwytywalne. byc moze twoj sprzet jest zbyt zasobny. tzn. mozesz miec albo radiator, karte graficzna, procesor i inne rzeczy zbyt szerokie lub dlugie w miejscach gdzie przewodza prad. zdarza sie takze ze kabelki przewodzace prad dotykaja obudowy a jesli obudowa jest metalowa kopie prad jesli sie ja dotknie. nalezy przy calkowitym odlaczeniu dojscia pradu do komputera rozkrecic obudowe i przesunac ich polozenie. o dokladne instrukcje pisz na adres oktawian.kitala@wp.pl mam nadzieje ze sobie poradzisz 8O 8O 8O :lol: :lol: :lol: ale zawalista teoria z kosmosu ! to jest sprawa zwyklego uziemienia kompa i tyle ! :lol: rotfl nad rotflami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
expi Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Co lukarsz zazdroscisz ze wiem wiecej od ciebie??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
expi Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zapomnialbym sprawdz czy gniazdko lub przedluzacz nie wydziela zbyt duzo pradu. byc moze podkrecales lub doszlo do jakies awarii procesora to mozliwe. tylko musisz uwazac bo to troche . zartowalem ale lepiej jesli te wszystkie sposoby nie poskutkowaly popros o pomoc dobrego informatyka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinX Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Lukasrz. Wcale nie. To obudowa jest za mała :lol: A tak serio to masz rację :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
expi Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Uziemnienie tez moze byc problemem MarcinX wiec nie wiadomo kto ma racje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 zmien obudowe - masz zamala :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Co lukarsz zazdroscisz ze wiem wiecej od ciebie??? lukasrz jak już ! wiedzy ? dobrze ale popisz sie ta wiedzą a nie bajki wciskasz, tutaj jest sprawa zwykłego uziemienia !!! kabelki dotykają obudowy ?? dobrze tylko dla twojej informacji obudowa jest masą ! (uziemieniem) i gdyby jakis przewód dotykał obudowy to by bylo bum dokładniej to pewnie zasilacz wyłączał by cały sprzet bo by bylo zwarcie a jesli chodzi ci o to ze przewód swoja izolacjia dotyka obudowy i na skutek przeskoku ładunku elektrycznego na obudowie gromadzi sie napniecie to tez sie mylisz bo odczuwalne (w rece)napniecie ktore kopie to kilkadziesiąt volt a z doświadczenia wiem ze na takiej obudowie potrafi zebrac sie ladunek o napięciu ok 60V jednak o tak znikomym natężeniu prądu że jest to nie groźne i można sie tego pozbyć poprzez dobre uziemienie obudowy a dokładniej gniazdka do ktorego podłączony jest komputer wtedy cały zgromadzony na obudowie ładunek upłynie w żyłe która bedzie uziemieniem czyli do ziemi :] można uzmiemiac również do rury ciepłowniczej jednak rury te sa zalane w zemi pianka co izoluje rurę od ziemi i uziemienie takie ma mała efektywność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
expi Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 OK lukasrz zgadzam sie z toba mogla to byc ktoras z naszych odpowiedzi ale ja proponowalbym bym pogodzenie co ty na to??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_iotrek Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Witam, dziekuje wszystkim za odpowiedz.W gniazdku polaczylem mase z uziemieniem i wszystko jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdl Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 no ba musiało pomóc <lol> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Wygląda na to że instalacja do której podłączony jest twój komputer nie ma tzw. zerowania. To normalne w starych domach, ale może powodować ciekawe zjawiska :wink: :? Najlepiej było by poprawić instalację, a przynajmniej w tym jednym gniazdku zrobić porządek. "Na szybko" można odwócić wtyczkę - zamiana miejscami fazy i zera. Masz taki wkrętak z neonówką? To sprawdź gdzie jest napięcie - na obudowie czy na kaloryferze. Może być też tak że masz sprawną instalację, ale jakiś baran "uziemił" komputer przez podłączenie do grzejnika. Amatorom takich "uziemień" chciałbym przypomnieć że instalacje CO i wodociągowe mogą ale nie muszą być zerowane - zależy kiedy i jaką technologią były wykonane. W skrajnych przypadkach po podłączeniu obudowy komputera do grzejnika może być pełne napięcie sieciowe pomiędzy instalacją wodną i CO - proponuję NIE sprawdzać co się dzieje z człowiekiem który złapie jednocześnie za grzejnik i kran w łazience 8O :? expi - nominacja do nagrody "LOL tygodnia" lukasrz - jesteś pewny że twoje teorie są mniej śmieszne niż te które wyśmiewałeś? hmm..praktycznie napsialem tosamo co ty wiec nei wiem o co ci chodzi, zapomnialem dodac mozliwosc odwrocenia wtyczki jednak nei zawsze cos to daje, bolec dobre uziemienie i jazda ;] co do instalacji CO to napisalem na ten temat tez cos co do izolacj rur pianka ale nie wazne, to poprostu byla wina uziemienia jak mowilem od poczatku, jestjuz git wiec koniec tematu. OK lukasrz zgadzam sie z toba mogla to byc ktoras z naszych odpowiedzi ale ja proponowalbym bym pogodzenie co ty na to??? PEACE ! ja nawet nie mam ochoty na kłotnie ;] only peace ! pozdro all 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 nie chce mi sie niczego juz komentowac bo to bezsensu, poblem rozwiazany a wiec the end Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 expi :arrow: ty chyba masz coś nie tak z głową :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 expi znany równiez jako Oktawian Kitala i expert. Czyzby szykował się ban na IP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 13 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2004 expi myśli, że jest sprytny, szkoda, że chłopak ma stałe IP :? :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreeN_DG Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 OK lukasrz zgadzam sie z toba mogla to byc ktoras z naszych odpowiedzi ale ja proponowalbym bym pogodzenie co ty na to??? bosze co się dzieje .. ostatnio same lole Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 14 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2004 to juz trzeba byc lolem, zeby nawet proxiaka nie uzyc.... zaczyna mnie juz to denerwowac. Mam wrazenie, ze zebrala sie pewna ekipa troli i zaczynaja szalec. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
expi Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Wiecie co wszyscy ja mam to wszystko w d...e. Po co sie mamy sprzeczac jak problem rozwiazany?????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
expi Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 To do was moderatorzy. Bardzo latwo mozna ominac ban. Trzeba miec tylko sposob. Ale narazie mam jeszcze 4 IP i 2 kompy wiec narazie to nic nie da. Skoro mowicie ze to co pisalem bylo debilstwem przy nastepnych tematach postaram sie lepiej wykazac. Pozdro wszystkim a szczegolnie moderatorom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Skoro mowicie ze to co pisalem bylo debilstwem przy nastepnych tematach postaram sie lepiej wykazac. Pozdro wszystkim a szczegolnie moderatorom. Znaczy mamy to brać za przejaw skruchy, dobrej woli etc, nie banować i mieć nadzieję, że będzie już OK? Jak dla mnie nie ma sprawy, ale jesteś na cenzurowanym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
expi Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 OK w porzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...