Skocz do zawartości
Chobo

Wszystko o Asus A7V880

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nabylem kilka dni temu tę płytkę A7V880 i przy każdej zmianie mnożnika na większy lub mniejszy komp mi nie statuje i muszę restartować bios. I mam jeszcze jedno pytanie: w EVERESCIE pokazuje mi przepustowość magistrali pamięci przy ustawnieniach 200 FSB - 3200mb/s natomiast przy niżych więcej - np.: przy 191 - 3665 mb/s; przy 185 - 3549.

A7V880

AMD Athlon XP 2500+ Barton - 3200 przy 200FSB

512 RAM Geil 2.5 - 3 - 3 - 6

80 GB HDD

zasiłka 350W

Readon 9600XT

Czy im większa przepustowość tym lepiej?

W momencie osiągnięcia 200FSB pamięć pracuję z 400MHZ czyli tak jak powinna wg wskazań w CPU-Z.

Nie wiem czy lepiej pozostawić np. na 195 FSB i będzie przepustowość większa czy na 200 lub w zwyż i będzie niższa? I co to może być z tym mnoznikiem.

O ile ktos będzie chciał odpowiedzieć to dziękuję.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw FSB 200 mi sie udało dać 200 i z 166x12 mam 200x12 :)

Co do mnożnika ja mam tak samo najlepiej ściągnij program CRYSTALCPUID i z windy zmieniaj sobi mnożnik.Możesz równie dać skrót mnożnika i pyknąć do autostartu ;)

KTO MI ODPOWIE NA PYTANIE :

Dlaczego gdy daje więcej niż FSB 205 to system się nie chce uruchimić ?

Obniżyłem timingi pamięci dowoltowałem proca ale to nic nie dało. Czy to już szczyt dla procka czy ja robie jakiś błąd ?

Edytowane przez viva

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

To moj pierwszy post na forum, ale przez ostatnie 6 dni bylem jego wiernym czytelnikiem... jak zreszta wiekszosci znajdowanych w google informacji o a7v880.

Jestem newbie overclocker i mam problem.

Sprzet:

Athlon mobile XP 2500+, vcore oryginalne 1.45v

Asus a7v880

pamieci Kingostone 512, chodza w dualu

zasilacz chieftec 350w

gf 6600 gt (ale to chyba bez znaczenia).

Chce puscic proca na 3200+ z taktowaniem 11*200.

Jakie powinny byc usttawienia w BIOSie zeby to osiagnac?

Chodzi mi przede wszystkim o napiecie procesora, pamieci, agp oraz timingi pamieci.

Nie znam sie wogole na ustawianiu timingow wiec tu jestem zielony zupelnie.

Nie wiem tez czy dobrze zrobilem, ale zdrutowalem procesor, zeby byl wykrywany jako chodzacy na szynie 200 Mhz. I po ustawieniu na manual w BIOS jest tak wykrywany. Chcialem w ten sposob wymusic uzywanie dzielnika dla AGP i PCI wlasciwego dla magistrali 200 Mhz.

Pytanie: czy to bylo potrzebne? Czy jesli manualnie ustawilbym bez drutowanego procka magistrale 200 Mhz to dzielnik sam by zaskoczyl?

Z tego co czytalem to asynchroniczne taktowanie w BIOSie nie zawsze (wogole?) dziala...

Temperatura procka nie jest problemem, jest dobrze chlodzony.

Ogolnie:

1. Jak powinienem ustawic wazniejsze funkcje w BIOS, zeby komputer chodzil na 3200+

2. Jakie jest maksymalne dopuszczalne napiecie na pamieciach i agp?

3. czy ustawienie AGP 4* lub 8* rzeczywiscie ma wplyw na stabilnosc procka?

4. czy zasadnie zrobilem drutmoda czy nie i czy to ze zrobilem go moze byc przyczyna moich klopotow?

Obecnie chodzi na 13*133, to jest 2500+, ale ja chce wiecej...

Edit:

Asus probe pokazuje mi Vcore 1.7 (tak mniej wiecej ustawilem w BIOS).

CrystaCPU pokazuje mi, ze mam current 1.45, czyli referencyjne... co jest grane? Jesli istotnie napiecie tylko pozornie wzrasta, a w rzeczywistosci na procesorze jest 1.45 to rozumiem,. dlaczego OC nie wychodzi... Ale nie wiem, co daje zly odczyt, Asus Probe czy Crystal. Jakies pomysly?

Edit2:

Obecnie chodzi na 166*13, t.j. kolo 3000+. Nie chce za Chiny Ludowe wstac na 200 Mhz. Dochodzi do sytuacji, kiedy wogole nie chce sie bootowac, podaje powod : "bad BIOS checksum", raz zwiesil sie tak, ze musialem zworki na plycie przestawiac. Zaczynam sie bac, czy nie uszkodze sprzetu... probowalem poczatkowo na najnowszym betaBIOS, teraz przeszedlem na *09.

Wyglada na to, ze kolega Czerw (z postu ponizej) ma podobny problem, t.j. z uruchomieniem na 200 Mhz. Odpowiadajac pomozecie zatem 2 osobom :-)

Edytowane przez michalk0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od paru dni mam te plyte znaczy Asus A7V880 posiadam rowniez procka Barton 2500 XP chcialem go podkrecic do poziomu 3200 ale jakos cholewcia nie wychodzi mi.

Mnoznikeiem nie mam sie co bawic bo to procek wyprodukowany w 46 tygodniu 2003 wiec jest zablokowany a jak podnosze fsb do 200 to komp nie odpala znczy sie zaczyna czytac dysk , system xp no i zwiecha i resecik sie robi automatycznie.

Zmienialem czasy dostepu pamiatek na rozne juz , zmienialem tez z z auto na dual z dual na single itp i td i nic wrrrrrrrrrrrrr!!!

Podnosilem Vcore do 1.75 i nic nadal te same objawy lub gorsze bo np wogole nie startowal.

Jedyne co udalo mi sie zrobic to podniesc fsb do poziomu 180 mh powyzej jest zwiecha.

Zasilke mam Chieftec'ka 350W ( 3.3V-28A, 5V-35A,12V-18A)

Acha 2xKingmax 512 PC3200 DDR400.

Prosze was ludzie pomozcie , doradzcie jak mam zrobic , co mam zrobic ( poza oczywiscie zmiana calego zestawu komp. na lepszy :D ) abym mogl wreszcie zobaczyc w XP w systemie 3200 aaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze test przechodzi to owszem jesli masz tylko grafe >>

tu chodzi o dysk i mostki - na plycie szwankuja poprostu mi juz raz padl dysk >>>po dluzszej zabawie przy PCI-45

dlatego niebawie sie juz wyzej niz 40 PCI zawsze wole miec mniej

Czyli jednak PCI musi być rzeczywiście tak wysokie. Dzięki za info :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem odpowiedzieć na niektóre pytania, mam nadzieję, że niczego nie pokręciłem, a więc tak:

Lobo

moglby z Was ktos zernac na swoja plyte i powiedziec mi jaki jest symbol kosci biosu. bo zakupilem plyte bez kosci i musze sobie jakis zalatwic

Lobo zerknąłem ale mam zamazane jakimś markerem jedyne co udało mi się odczytać to końcówkę końcówki - L004T-33JC

----------------------------------

viva

Gdy tylko wejde do biosu i tam ustawie mnożnik 14 to komp nie wystartuje i bedzie sie ciągle resetował przy starcie. Da się coś z tym zrobić ?

viva - nie da się zrobić nic no chyba że połączysz mostki L5 na procu, co do wiarygodności pokazywania temperatury to najlepszy miernik ale lepiej nie ryzykować spalenia płyty.

A może zastosuj lepsze chłodzenie? WC lub suchy lód.

------------------------------------

kristopherl

Nabylem kilka dni temu tę płytkę A7V880 i przy każdej zmianie mnożnika na większy lub mniejszy komp mi nie statuje i muszę restartować bios

kristopherl - dlatego, że najprawdopodobniej masz zabkokowany mnożnik, tak jak radzi viva spróbuj programem CRYSTALCPUID, żeby mieć możliwość zmiany ustawień spod biosu musisz połączyć wszystkie mostki L1 (najprawdopodobniej masz je połączone) i mostki z grupy L5. (Program CRYSTALCPUID) sie kłania

----------------------------

michalk0 11*200 -->2200MHz, jeśli chodzi o pamięć to ustaw tak jak ja, chyba strona 28 tego postu, podnies napiecie pamieci na 2.75 a proca na 1.75V (jeśli nie wstaje to 1.80V), pownieneś wyłączyć Spread Spectrum

Najlepiej ustaw timingi tak doradził XiAo_20 ---> http://forum.purepc.pl/index.php?act=ST&f=69&t=172907

Ad.2 Napiecie na AGP to jeśli masz radka nie przekraczaj 1,55V na pamięciach to bez problemu najwyzsze chodzi 2.85V ale mogą się nieźle grzać, ja mam 2.75 i są letnie.

Ad3. Nie wiem, niektórzy mają problemy u mnie ładnie wszystko myka na x8

Ad4. -->?

Co do napięcia to raczej bardziej ufałbym Asus Probe,

Ja swojego 2600+ spokojnie postawiłem na 200FSB przy napięciu 1.70V co dało 2,5GHz mam bios 1010.04 beta i zero problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lobo

Lobo zerknąłem ale mam zamazane jakimś markerem jedyne co udało mi się odczytać to końcówkę końcówki - L004T-33JC

Dzieki ale zalezy mi na calym symbolu tak ze jezeli jeszcze ktos ma podreka ta plyte to prosze o podanie calego symbolu z kosci biosu.

Z gory dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za odpowiedz. Ale nie pomoglo.

Kwestia na pewno tkwi w ustawieniach RAM. Odpalilem komputer z FSB 200 Mhz i z wymuszonym 333 dla pamieci: zaskoczyl.

Na 400 Mhz (w trybie auto i wymuszonym) dla pamieci nie chce wstac. Ponadto czesto dochodzi do sytuacji, ze musze resetowac BIOS zworkami.

Oto konfiguracja mego komputera

Mainboard

Manufacturer : ASUSTeK Computer INC.

MP Support : 1 Processor(s)

MPS Version : 1.40

Model : A7V880

Version : Rev 1.xx

BANK0 - DIMM0 : Manufacturer0 PartNum0 SerNum0 AssetTagNum0 DIMM Synchronous SDRAM 512MB/64

BANK1 - DIMM1 : Empty

BANK2 - DIMM2 : Manufacturer2 PartNum2 SerNum2 AssetTagNum2 DIMM Synchronous SDRAM 512MB/64

BANK3 - DIMM3 : Empty

Chipset 1

Model : ASUSTeK Computer Inc KT880 CPU to PCI Bridge

Bus(es) : AGP PCI IMB USB i2c/SMBus

Front Side Bus Speed : 2x 180MHz (360MHz data rate)

Maximum FSB Speed / Max Memory Speed : 2x 200MHz / 2x 200MHz

Width : 64-bit

IO Queue Depth : 4 request(s)

Chipset 1 Hub Interface

Type : V-Link

Version : 0.04

In/Out Width : 4-bit / 4-bit

Multiplier : 2/1x

Speed : 8x 72MHz (576MHz data rate)

IO Queue Depth : 9 request(s)

Logical/Chipset 1 Memory Banks

Bank 0 : 512MB DDR-SDRAM 2.0-3-3-8 1CMD

Bank 1 : 512MB DDR-SDRAM 2.0-3-3-8 1CMD

Bank 4 : 512MB DDR-SDRAM 2.0-3-3-8 1CMD

Bank 5 : 512MB DDR-SDRAM 2.0-3-3-8 1CMD

Channels : 2

Speed : 2x 180MHz (360MHz data rate)

Multiplier : 1/1x

Width : 64-bit

Power Save Mode : Yes

Fixed Hole Present : No

APIC 1

Version : 0.03

Speed : 18MHz

Multiplier : 1/2x

Maximum Interrupts : 24

IRQ Handler Engaged : Yes

Enhanced Support : Yes

Memory Module 1

Manufacturer : Kingston

Model : K

Serial Number : 691D764D

Type : 512MB DDR-SDRAM

Technology : 16x(32Mx8)

Speed : PC3200U 2.5-3-3-8

Date of Manufacture : 8 stycznia 2001

Set Timing @ 200MHz : 2.5-3-3-8

Set Timing @ 167MHz : 2.0-3-3-7

Memory Module 2

Manufacturer : Kingston

Model : K

Serial Number : 6A1D7B4D

Type : 512MB DDR-SDRAM

Technology : 16x(32Mx8)

Speed : PC3200U 2.5-3-3-8

Date of Manufacture : 8 stycznia 2001

Set Timing @ 200MHz : 2.5-3-3-8

Set Timing @ 167MHz : 2.0-3-3-7

Temperature Sensor(s)

Board Temperature : 34.0°C / 93.2°F

CPU Temperature : 39.0°C / 102.2°F

Cooling Device(s)

Auto Fan Speed Control : No

CPU Fan Speed : 3013rpm

Voltage Sensor(s)

CPU Voltage : 1.70V

Aux Voltage : 4.08V

+3.3V Voltage : 3.28V

+5V Voltage : 4.92V

+12V Voltage : 11.67V

Battery Voltage : 3.26V

AGP Bus(es) on Hub 1

Version : 3.05

Speed : 8x 72MHz (576MHz data rate)

Multiplier : 1/2x

Fast-Writes Enabled : Yes

Isochronous Mode Enabled : No

Addressing Enabled : 32-bit

Aperture Size : 128MB

PCI Bus(es) on Hub 1

Version : 2.10

Number of Bridges : 1

PCI Bus 0 : PCI (36MHz)

Multiplier : 1/5x

AGP : AGP-8x 32-bit +3.3V Shared PME Half-Length Used

PCI1 (1h) : PCI 32-bit +3.3V Shared PME Half-Length Available (VIA Technologies Inc ProSavageDDR P4X600 CPU to AGP Bridge)

Dalem te wedlug mnie najwazniejsze... Na tej konfiguracji chodzi stabilnie.

Nie mam bladego pojecia jak ustawic timingi (bo chyba o to chodzi) zeby dzialalo jak nalezy na 200 Mhz.

Probowalem ustawien podanych wyzej, sczytanych z sieci... Nie dziala.

Nadal bede niezwykle wdzieczny za pomoc.

Edytowane przez michalk0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki ale zalezy mi na calym symbolu tak ze jezeli jeszcze ktos ma podreka ta plyte to prosze o podanie calego symbolu z kosci biosu.

Z gory dziekuje

lobo0 chyba będzie z tym problem patrzałem i też mam zamazane dane na kostce jakimś markerem coś mi się wydaje że to sprawka producenta i jest tak na wszystkich tych płytach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie I Panie ( moze tez tu sa ) !!!

Ponawiam prosbe o pomoc odnosnie moich ustawien Bartona na fsb 200 Mhz.

Czy slyszeliscie moze o takim przypadku jakoby niektore serie procesorow Athlon XP Barton 2500 (11x166mhz)nie chodzily przetaktowane na fsb200Mhz?? A moze moj jest uszkodzony bo np temp. pracy to 53 C a w stresie dochodzi do 62C przy fsb 180Mhz a moze powinienem przestawic zworke na plycie gl. i podniesc napiecie procka powyzej 1.85V??Jakies sugestie etc?? A moze plyta jest uszkodzona??Hmmm..choc nie wydaje mi sie no ale ja nie jestem za bardzo obeznany w ustawieniach biosu itp.

dzieki za odpowiedz ( jesli jakas bedzie a jesli nie bedzie no coz bede musial szukac pomocy na innym forum lub gdzies indziej.)

THX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Musze dostać szybką odpowiedz czy ta płyta asus A7v880 posiada blokade AGP/PCI ?? bo podobno jak niema to fsb można ustawić tylko na 133/166 i 200 ,a w inne ustawienie fsb może spowodować uszkodzenie dysku itp. czy to prawda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@czerw zacznij od tego jaki masz cooler ...

hmmm.... cooler powiadasz?? a wiec mam normalny radiator jakby to napisac hmmm... no taki wiesz jak to radiator z wiatrakiem , kupilem 3 dni temu wiekszy z wiekszym wiatrakiem no i hmmm jakies 3C mam niej i tyle.Sugerujesz ze moze to byc wina coolera??Ze bez takiego jakiegos specjalnego ani rusz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Musze dostać szybką odpowiedz czy ta płyta asus A7v880 posiada blokade AGP/PCI ?? bo podobno jak niema to fsb można ustawić tylko na 133/166 i 200 ,a w inne ustawienie fsb może spowodować uszkodzenie dysku itp. czy to prawda ?

nie posiada

Edytowane przez adammm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fikoł jakbyś trochę poczytał to wiedziałbyś, że nie ma i faktycznie ustawienie np. 195 FSB może spowodować uszkodzenie bo PCI pracuje z wyższa częstotliwościa a przy 200 MHz to dzielnik jest chyba 1/5 jak coś palnąłem to proszę niech mnie ktoś poprawi bo w tej chwili dokładnie nie pamietam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fikoł jakbyś trochę poczytał to wiedziałbyś, że nie ma i faktycznie ustawienie np. 195 FSB może spowodować uszkodzenie bo PCI pracuje z wyższa częstotliwościa a przy 200 MHz to dzielnik jest chyba 1/5 jak coś palnąłem to proszę niech mnie ktoś poprawi bo w tej chwili dokładnie nie pamietam

1/6 AFAIR

A mi ktos odpowie?

Zrobcie zrzut z Everesta czy Sandry (posiadacze mobilnych 2500+ XP), prosze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blokady brak ale to niezmienia faktow ze mozna dawac wiecej niz

166 czy 200

od 166 do 199 masz dzielnik 1/5

od 200 i wiecej masz 1/6

zasada jest taka by nieprzekraczac PCI/40MHz

i powinno byc wszystko OK ,a najlepiej miec ponizej 40

38 i mniej

np.

180:5=36

220:6=36,6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz ja potrzebuje pomocy. Za nic nie mogę zmusić mojej płytki Asus A7V880 do współpracy z programem Motherboard Monitor , próbowałem najnowszej wiersji tego programu i też qupa nie mogę wybrać czujników, niby po zainstalowaniu programu wybieram płytkę Asus A7V8XX ale nie ma żadnych sensorów, program HMonitor działa bez zarzutu a ten MB w ogóle a zależy mi na tym programie bo współpracuje z Samurize. Ma ktoś zainstalowanego MB i mu działają wskazania temperatury?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

michalk0>> Może masz problemy z pamięcią (kingmaxy), na ASUSach to po prostu standard. Na razie mam A7V600-X i za chol* nie mogę ustawić FSB200, choć wg. producenta płyta bez problemów obsługuje TWINMOSy AA4T. A na Solteku to wszystko śmigało na FSB199 2-2-2-6-1T. Dobrze, że ASUSa mam tylko przejściowo, bo pociąć się idzie... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki XiAo_20 myślałem, że to A7V8XX to koncówki gdzie można wstawić np 80. No nic poradziłem sobie w inny sposób, zainstalowałem SpeedFana w najnowszej wersji i wtyczkę do samurize i jest super. Wyniki ze speedfana tak jak z programu AsusProbe wiec jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XiAo_20 pytanka do Ciebie.

1. Co daje ten mod 12V 4pin, polepsza stabilność i podatność na OC i czy go łatwo zrobić? Wiąże się to z utratą gwary?

Masz moda L12 na ile domyślnie? 200?

Może trochę nie na temat ale mam taki proc.

Athlon AXDA2600KV3D Y840811660353

AIUCB0402SPAW --> 2 tydzień 2004 roku = zablokowany mnożnik

Mostki mam tak:

L1 | | | | |

L3 : : | | |

L12 : | : |

L5 | : : :

Jeśli połączę mostek L12 tak --> | | | | to bedę miał magistrale 200 tak masz i ty? A jak połączyć L5 żeby mieć możliwość zmiany mnożnika z biosu? Ja mam oryginalnie mnożnik 12,5 a ty 10,5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...