Engineer Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Siemka. A czy ktoś używa środka sprzedawanego w MCS o nazwie ALGOL. W moim układzie (X3M, Abadon NB, Pawnee, niezatapialny Atman 306, rezerwuar z pleksi w miejski cd-rom, nagrzewnica super wpłukana z Łady) po około 3-4 tygodniach pracy z wodą demineralizowaną pojawił się syf. Woda jest żółto - brunatna, i na króćcach widać brązowy osad. W układzie krąży ok. 1,75 L płynu, a ALGOL wlałem na 15L cieczy. Co może być przyczyną zmętnienia - zbrunatnienia wody??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Nagrzewnica, to, że super wyczyszczona, to pewnie nadal w niej siedzą metalowe blaszki i śróby i to one reagują z miedzią i tworzy się to co opisujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Co może być przyczyną zmętnienia - zbrunatnienia wody??? 1358080[/snapback] Rdza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon Erinaceus Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Robił ktoś z was może podobny eksperyment z ołowiem albo wie jaki wpływ na ołów ma woda ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKool Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 Przeczytałem te wszystkie posty (ufff) i na początku chciałem kupić ten COPAL. Jednak w miarę czytania chęci mi odeszły. Jak na razie od miesiąca jadę na borygo zmieszanym w stosunku 1:2 z wodą destylowaną i nie ma żadnych żyjątek. Wcześniej jechałem tylko na samej destylowanej i po 2 tygodniach miałem już zoo. A co sądzicie żeby dolać tam setkę ? Z niczym nie będzie to reagowalo?- głównie chodzi mi o borygo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Nie trzeba nic dolewać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperRzeźniK Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Mam zamiar zrobić mieszankę bezpieczną: *destylowana 2razy, przegotowana H2O *copal przeciwko korozji * na gdzyby - silny środek grzybobójczy, oprysk sadowniczy (np. discus, score, merpan, kaptan) merpan syllit score *na bakterie - antybiotyk (np.duomox) Zastanawiam się czy taka kombinacja w pełni uniemożliwi rozwój innych żyjątek np. glonów, czy lepiej dodać czegoś jeszcze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Po co tak mieszasz. Wystarczy że zmieszasz czysta wodę z jakimś płynem do chłodnic i za cholerę nic ci się nie zalęgnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperRzeźniK Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 (edytowane) Ostatnio tak miałem, i po pół roku, jednak coś się zadomowiło. Pozatym zwracam też uwagę na przewodnictwo elektryczne roztworu. Im mniejsze stęrzenie soli w wodzie destylowanej, tym mniejsze przewodnictwo, co zarazem daje mniejszą szansę na zniszczenie sprzętu podczas wycieku. Płyn do chłodnic podejrzewan że jest wspaniałym przewodnikiem. Antybiotyku wsypuję szczyptę, fungicydu 2, 3 krople, więc myślę że niewielkie ilości niezmienią znacządo izolacyjnego harakteru wody destylowanej (ewentualnie dejonizowanej). Ciekawi mnie tylko czy całego planu, niezniszczy copal... Jeśli ktoś ma możliwość zbadania konduktometrem roztworu copalu, to był bym wdzięczny. Edytowane 22 Maja 2005 przez SuperRzeźniK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.Kuba Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 witam, ja używam płynu antyglonowego Waterdos SIM 28 (mniej wiecej taka nazwa) kupiłem go w www.cpc.pl i nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Proszę o komentarz. Narezie tydzien mam WC i niema kolorowych ludzików. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 Ten płyn do najlpeszych nie nalezy i lubi się osadzać na elemaentach WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Tak prześledziłem ten wątek i zauważyłem sporo pomysłów, otóż też mam jeden jak narazie działający. Znajomy który lubi eksperymentować wymieszał wodę destylowaną z RANDAP'em (środek to wypalania chwastów działkowych i niedziałkowych) jak narazie woda od 2 miesięcy koloru nie zmienila, zyjątek teraz raczej nie ma zestaw prawie w calości wykonany z miedzi oprócz węzy i pompki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 mam prosbe ma ktos moze te fotki z pierwszych postow potrzebowal bym z gory wielkie dzieki jesli cos znajdziecie linoge@.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 (edytowane) Dziwne rzeczy tu Panowie wypisują :D Mam WC od ponad roku a w nim Copal i żadnych ufoludków czy białych nalotów. W układzie są miedziano-mosiężna chłodnica, miedziane bloki, pompka od C.O. z aluminium i żeliwa no i węże ;). Miałem biały nalot po pierwszym napełnieniu układu po jakiś 2-3 miesiącach, podejrzewam że coś było w wężach, jakiś środek zabezpieczający albo coś, ale wymieniłem węże, wyczyściłem układ, wymieniłem wodę i od roku spokój. Edytowane 10 Sierpnia 2005 przez Outlander Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumineq666 Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 co prawda nie mam WC, ale planuje coś złożyć... co do pomysłów, to powiem, ze widziałem RANDAP w działaniu... przez 1,5roku mi trawa na działce nie rosła... może to będzie dobre przeciwko życiu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 zycie to nie taki duzy problem ja uzywalem blekitka tego samego co do oczyszczania i chronienia basenow z zyjatek i nie bylo problemow koszt ok 3zl ...2-3 krople i po sprawie na dlugie miesiace ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob999 Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Po co tak mieszasz. Wystarczy że zmieszasz czysta wodę z jakimś płynem do chłodnic i za cholerę nic ci się nie zalęgnie. nie jest tak rozowo jak piszesz 3 miechy temu rozrobilem 1,5l roztworu 50-50% ok 0,7l weszla do ukladu, reszta zostala w plastikowej(czystej, zamknietej) butelce o ile w ukladzie nic nie ma (ciemno w kompie) to w butelce od ch.... glonow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ucho103 Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 jestem z zawodu chemikiem wiec dodam cos od siebie: 1. metale tworzą ze soba mikroogniwa, tzn: że na styku np. Cu i Al zachodzi reakcja i metal niszczeje - z tad te osady (tak samo tworzy sie rdza..tylko ze z Fe).....najlepiej nie laczyc ze soba elementow z roznych metali... i unikac stopow metali -bo te koroduja najszybciej (nie ktore wyjatki wrecz odwrotnie..sa specjalnie dobrane aby nie korodowaly) 2. Al,Pb,Sn tworza roztwory alkaliczne (np. z woda)-zgestnienie roztworu -inaczej gluty :) 3. od sredniowiecza znane sa bakteriobujcze wlasciwosci Srebra ...mozna by cos z tym pokombinowac ;) 4. przedewszytkim r-r nie powinien przewodzic nawet najmniejszego pradu zamierzam zlozyc WC wiec za jakis czas cos pokombinuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 No to ciekawe, bo jakoś moje WC jest cały czas wystawione na światło i przedtem borygo, a teraz niebieski płyn z TESCO przeciwdziałają rozwojowi tych żyjątek. A ta samą ciecz mam już od wiosny i dalej jest w dobrej kondycji. Jedyna wada to matowienie węży po użyciu tej mieszanki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 6 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2005 (edytowane) A powiedzcie, czy borygo jest przewodnikiem elektrycznym prownywalnym z wodą? Mam nadzieje ze nie, ałe jakos nikt nic na ten temat nie napisał. Czy borygo gorzej przwodzi elktrycznosć? Edytowane 6 Listopada 2005 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperRzeźniK Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Woda jako H2O jest izolatorem!! już pisałem o tym!! Kranówa ze zdysocjonowanymi milionami świństw jest dobrym przewodnikiem, ale czysta H2O prawie wcale nie przewodzi!! Borygo przewodzi bardzo dobrze, dlatego (jak już pisałem) nie jest najlepszą substancją w ukłądzie w wypadku wylewu! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...