Skocz do zawartości
lukas666

Kosmici przemowili ??

Rekomendowane odpowiedzi

heh dzisiaj przegladam sobie onet a tam takie cos :

"Kosmos: Mamy wiadomość?

"Rzeczpospolita": Niezwykły sygnał, którego nie można przypisać znanemu zjawisku lub obiektowi, zaobserwowali radioastronomowie z programu poszukiwań pozaziemskiej inteligencji SETI.

Sygnał ten jest dotąd najlepszym kandydatem na wiadomość wysłaną przez obcą cywilizację, ale może to być również wada techniczna radioteleskopu lub nieznany fenomen.

W lutym 2003 roku astronomowie SETI rozpoczęli za pomocą radioteleskopu w Arecibo w Portoryko badania około 200 najbardziej, ich zdaniem, interesujących fragmentów nieba. Wcześniej, wykorzystując ten sam instrument, zarejestrowano kilka sygnałów o niewyjaśnionym dotąd charakterze. Naukowcy chcieli się przekonać, jakie jest pochodzenie niezwykłych sygnałów. Wszystkie jednak zniknęły. Z wyjątkiem jednego.

Ten jeden, oznaczony symbolem SHGb02+14a jest dla astronomów zagadką. Może to być efekt jakiegoś nieznanego dotąd zjawiska, może to być także uszkodzenie radioteleskopu lub zwykłe zakłócenia. Może to być jednak coś, czego od lat szukają specjaliści z SETI - pisze "Rzeczpospolita".

Sygnał ma częstotliwość, z którą naukowcy wiążą największe nadzieje na odnalezienie pozaziemskiej cywilizacji. Jest to bowiem częstotliwość, na jakiej promieniowanie absorbują i emitują atomy wodoru - najbardziej rozpowszechnionego we wszechświecie pierwiastka. Co do tego naukowcy są zgodni: gdyby kosmici chcieli poinformować nas o swoim istnieniu, zapewne wybraliby właśnie tę częstotliwość - czytamy w "Rzeczpospolitej".

Więcej o zagadkowym sygnale z kosmosu pisze dzisiejsza "Rzeczpospolita"."

Nareszcie na cos ciekawego liczenie pakietow w SETI sie przydalo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow nareszcie coś co da dalsza motywacje do liczenia, swoją droga może to ja ja znalazłem ostatanio jak w SetiSpy-u przegladałem Skymap zobaczyłem to:

dziwi mnie ten zielony punkcik po prawej w jego opisie Best guassian ratio singnal wynosi 3,809 i oznaczony jest jako interesting . miał ktos coś takiego ??Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow nareszcie coś co da dalsza motywacje do liczenia, swoją droga może to ja ja znalazłem ostatanio jak w SetiSpy-u przegladałem Skymap zobaczyłem to:

dziwi mnie ten zielony punkcik po prawej w jego opisie Best guassian ratio singnal wynosi 3,809 i oznaczony jest jako interesting . miał ktos coś takiego ??Dołączona grafika

Ja tez mam zielony punkcik w gwiazdozbiorze PEGAZA i dane:

Best gaussian signal ratio 5,687 (interesting) 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje, że ufoki docenią wysiłek naszego timu i zafunduja każdemu antka 64 i po radku x800 :)), pozdro dla wszystkich zielonych i teamu tweak.pl

:D

ja chce 6800ULTRA z pamieciami 1ns ;)

ok to se bierzcie a ja chce kompa w nowoczesnej technologi alienów :) ciekawe czy bedzie kompatybilny z ms windows :D:D:D:D:D

ps. widze że nie tylko ja znalazłem interesujace mijsca w kosmosie mogli by za to chociaż jakis plakat seti wysłac czy coś nie ?? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co zrozumialem, to info o wykryciu nowej cywilizacji bylo bardzo wyolbrzymione, po raz pierwszy w czasopismie New Scientist, sygnal byl chyba za krotki i za bardzo dryfowal, aby byl wyslany od jakiejs cywilizacji, potem pochwala dla liczacych i zacheta do dalszego liczenia chyba jeszcze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dawno juz tu nie bylem (praca), ale nie o to chodzi. Czytajac tego posta postanowilem sprawdzic czy moze i u mnie pojawil sie ów zielony punkcik. Ku mojemu zaskoczeniu wlasnie tez go mam a dokladnie na 23h 24` 32``RA +11stopni 9` 35`` . Pakiet zostal wyslany 2004-10-15 05:21:00 Best gausian signal ratio 4,146 WU Name: 05mr04aa.5081.22386.36084.38.

Pozdrawiam wszystkich liczacych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w zależności od kompa na którym liczą się ufoki ilość zielonych kropek się różni - z tego co piszę mam ich 6 - po prostu przy sygnale wystającym nad przeciętną pojawia się coś takiego .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...