Dyferencjal Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 Nie długo czeka mnie format i reinstalka systemu. Do tej pory miałem tylko Windowsa XP. Teraz chciałbym zainstalować także Linuxa. Nie dawno w jednej z gazet dostałem Linuxa SuSE 9.0. Chcę zaznaczyć że jestem początkującym w sprawach Linuxa. Przeczytałem ten topic ale nic nie rozumiem. Mam dysk 40GB. Mam na razie 2 partycje C: 10GB(z Windą) i D:30G(na bzdety). 256MB Pamięci RAM. Podpowiedzcie mi jak podzielić partycje żeby wszystko działało prawidłowo i bez zakłóceń? Aha czy Linux SuSE 9.0 to skok na głęboką wodę jak dla mnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 Suse z tego co wiem, to bardzo przyjazna uzytkownikom dystrybucja. Ja na Twoim miejscu, stworzyl bym swap ~500 MB i do tego jakies 10 GB na glowny system plikow. Chyba, ze potrzbujesz jakos szczegolnie podzielic dysk, ale jak to pierwsza instalacja, to chyba nie :). Mozesz oczywiscie dac wiecej niz te 10 GB :). Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwarek Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 Ja na Twoim miejscu, stworzyl bym swap ~500 MB i do tego jakies 10 GB na glowny system plikow. Chyba, ze potrzbujesz jakos szczegolnie podzielic dysk, ale jak to pierwsza instalacja, to chyba nie :). Mozesz oczywiscie dac wiecej niz te 10 GB :). Powodzenia. 500 mb na swap dla pingwina ?? ja na 384 ddr + Debian mam 16 mb swapa i calkowicie starcza (kde 3.2.3 + od groma softu uruchomionego) Moze sie myle ale ja bym dal gora 128 swapa + partycje systemowa np ext3 5 gb. W zupelnosci starczy na poczatek. A co do suse to te najnowsze ma spoko instalator jesli nie masz kosmicznego sprzetu to powinno byc ok. [/b] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 Nie powiem, ze nie masz racji. Kiedys byl poprostu taki "zwyczaj" no i sie przyzwyczailem i daje caly czas 500 mb :) Co do 5 GB - mi na poczatku ledwo starczalo 7. Wieszjak to jest, trzeba bylo wyprobowac kazdy program itd i szybko zajalemmiejsce. Do tego jakies mp3 itd. :wink: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 Nie powiem, ze nie masz racji. Kiedys byl poprostu taki "zwyczaj" no i sie przyzwyczailem i daje caly czas 500 mb :) Co do 5 GB - mi na poczatku ledwo starczalo 7. Wieszjak to jest, trzeba bylo wyprobowac kazdy program itd i szybko zajalemmiejsce. Do tego jakies mp3 itd. :wink: :Dkiedys tam czytalem ze siedzisz na gentoo , moze wlasnie dlatego 7 gb to dla ciebie malo :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 Hehe, mam gentoo i z ciekawosci sprawdzilem: Filesystem 1M-blocks Used Available Use% Mounted on /dev/hda2 9389 7568 1345 85% / Moze z jeden film by sie znalazl na dysku :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memphis Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 Ach, te porty :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 Nie długo czeka mnie format i reinstalka systemu. Do tej pory miałem tylko Windowsa XP. Teraz chciałbym zainstalować także Linuxa. Nie dawno w jednej z gazet dostałem Linuxa SuSE 9.0. Chcę zaznaczyć że jestem początkującym w sprawach Linuxa. Przeczytałem ten topic ale nic nie rozumiem. Mam dysk 40GB. Mam na razie 2 partycje C: 10GB(z Windą) i D:30G(na bzdety). 256MB Pamięci RAM. Podpowiedzcie mi jak podzielić partycje żeby wszystko działało prawidłowo i bez zakłóceń? Aha czy Linux SuSE 9.0 to skok na głęboką wodę jak dla mnie? a moze na poczatek sprobuj pobawic sie knopixem ? szybka i bezstresowa zabawa... jak juz troche lizniesz, to idz dalej w susła albo mandrejka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 Nie długo czeka mnie format i reinstalka systemu. Do tej pory miałem tylko Windowsa XP. Teraz chciałbym zainstalować także Linuxa. Nie dawno w jednej z gazet dostałem Linuxa SuSE 9.0. Chcę zaznaczyć że jestem początkującym w sprawach Linuxa. Przeczytałem ten topic ale nic nie rozumiem. Mam dysk 40GB. Mam na razie 2 partycje C: 10GB(z Windą) i D:30G(na bzdety). 256MB Pamięci RAM. Podpowiedzcie mi jak podzielić partycje żeby wszystko działało prawidłowo i bez zakłóceń? Aha czy Linux SuSE 9.0 to skok na głęboką wodę jak dla mnie? a moze na poczatek sprobuj pobawic sie knopixem ? szybka i bezstresowa zabawa... jak juz troche lizniesz, to idz dalej w susła albo mandrejka... wiesz nie wiem czy mu dobrze radzisz , ja zawsze skacze na gleboka wode , a jezeli chodzi o systemy , to tak jest najlepiej ( IMO ) , poniewaz najwiecej sie uczysz wyrabiasz odpowiedznie nawyki itp , dlatego polecam debianka , slacka czy co tam chcesz , byle nie klikane systemy ( na knopix takim niestety jest , moze jakby go zainstalowac na dyziu .. no ale to tylko gdybanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 Polecam Slackware, ale trzeba troche poczytać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 wiesz nie wiem czy mu dobrze radzisz , ja zawsze skacze na gleboka wode , a jezeli chodzi o systemy , to tak jest najlepiej ( IMO ) , poniewaz najwiecej sie uczysz wyrabiasz odpowiedznie nawyki itp , dlatego polecam debianka , slacka czy co tam chcesz , byle nie klikane systemy ( na knopix takim niestety jest , moze jakby go zainstalowac na dyziu .. no ale to tylko gdybanie z mojego skromnego doswiadczenia wiem ze sa dwa typy uzytkownikow. ci ktorzy maja zapal, sa zdeterminowani i nie zraza sie niepowodzeniami, przebrna przez faq'i mana itd, oraz ci ktorzy padna na pierwszym problemie (czesto blachym) z obcym systemem operacyjnym tak jest ze ciezko po prostu go sprawdzic w 5 minut. instalacja, czasem rozwalenie sobie partycji z windowsem, a wszystko po to zeby po 30 minutach stwierdzic ze "ten linux jakis dziwny jest. papa". polecilem knoppixa, bo on po prostu od razu dziala. wiekszosci ludzi taki (udany) pierwszy kontakt z pingwinem pasuje. a poza tym, ja sam od slacka zaczynalem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...