e!Gr00bY Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 Tak się berkut zapytam - czemu urwałeś Radeonowi GPU? Coś Ci zawinił :P Co z nim było wcześniej, że nie dzialał? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 Łoboże, 18 stron od dechy do dechy :P Całkiem ładnie berkut, trza przyznać. Ja bym tera szedł w strone zmniejszenia rozmiaroow, i ogulnie dopieszczenia układu. Możesz zrobić taki stelaż jak RaF albo coś w tym stylu. Qrde, jak tylko se wykobinooje lodoowke sam się zabieram za FC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 berqt potrzebuje troche info co do parownika 1czy kompresor ma "dmuchac" do tego czegos grubego z kturego wychodzi cieka rurka wchodzi do grubej potem idzie na koniec parownika konczy sie potem gas gruba rurka jest zasysany przez kompresor i to grube cos jest za skraplaczem :?: jesli mnie zrozumiales to odpowiedz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 to leci tak: kompresor --> skraplacz (to co sie cieple robi) --> rurka kapilarna (albo cokolwiek co posluzy za zawor rozprezny) --> parownik -->rurka ssaca -->kompresor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 rurka kapilarna to ta cieniutka ktura wychodzi z tego grubego czegos ;) tak? aha berqt jeszcze jedno kiedys chcialem robi chlodzenie wodne i zrobilem fajny bloczek z alu radiatorow od tranzystorow mocy i uszczelnilem poxylina czy muglbym to przerobic na skraplacz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 nie nadaje sie zrob taki skraplacz jak ma raf i ja (narazie), jest najprostrzy do zrobienia i dosc dobry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 to grube cos co wychodzi z niej rurka kapilarna nazywa sie poprostu filter, gadalem dzisiaj z goscie od lodowek i powiedzial mi ze moze mi napelnic r12 lub r22 i powiedzial ze r 12 bedzie kosztowal okolo 70zl a r22 to okolo 50zl to jak soadzicie co brac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 a jeszcze jedno zrobilem dzisiaj tescik bez obciazenia i doszlem do temp -33,2'C , no oczywiscie to jest na gazie od zapalniczek :-) jak zaladuje r22 to powinno byc lepiej :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 kurcza i jeszcze jedna sprawa, gadalem z gosciem od naprawy lodowek i powiedzial mi ze nie mozna dawac butanu do agregatow bo moze moze zareagowac z olejem , n ze sie spitoli olej, chociaz jak z nim gadalem to o tym butanie to chyba nie wiele wie ale ja tez nie wiem zbyt wiele, to wiec jak moze zareagowac z olejem w agregacie ???, gosc mi mowil zeby najlepiej pompowac azot, albo r22 bo jest dosc tani Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 kurde, mam przerwe w korkach i odpowiem ci na kilka pytan: po 1- bierz r22, jest znacznie wydajniejszy butan i propan sa calkowicie obojetne dla oleju dlatego mozna je uzywac w kazdym, agregacie, nie mozna natomiast zmieniac oleju np. r134a zamiast r12 jak skoncze koki to szerzej opisze ten problem, lece kuc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 o no to dobrze , terz tak myslalem zeby ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> r22 ale jeszcze gosc mi powiedzial ze jak kompresor jest przystosowany do r12 to trzeba r12 , ale naprzyklad mozna przetestowac na r22, zreszta gosc mi napelni co bede chcial; tylko tak sie pytam bo szkoda zeby sie kopresorek zjebal a jest calkiem dobry, a tak wogule to jak by ktosc inny chcial specyfikacje r12 i r22 to macie ja tutaj , http://www.olszar.rybnik.pl/gazy/tsolkane22.html http://www.olszar.rybnik.pl/gazy/tfreonr12.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 ostatni zestaw pytan ;) 1 czy rurka kapilarna musi isc w srodku tej grubej (jak widzialem na zdieciu parownika) bo jak nioslem te graty to porozdielalem je na czesci lekkie i ciezkie lekie do reklamowy a ciezkei do plecaka) 2 zna ktos moze cisnienie krytyczen dla co2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 Berkut jestem pod wrazeniem, bede sie starac zrobic cos podobnego tylko ze w obudwie kompa, dzieki za telefon, postaram odzwonic w listopadzie bo bede mial nowe darmowe minuty. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 o no to dobrze , terz tak myslalem zeby ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> r22 ale jeszcze gosc mi powiedzial ze jak kompresor jest przystosowany do r12 to trzeba r12 , ale naprzyklad mozna przetestowac na r22, zreszta gosc mi napelni co bede chcial; tylko tak sie pytam bo szkoda zeby sie kopresorek zjebal a jest calkiem dobry, a tak wogule to jak by ktosc inny chcial specyfikacje r12 i r22 to macie ja tutaj , http://www.olszar.rybnik.pl/gazy/tsolkane22.html http://www.olszar.rybnik.pl/gazy/tfreonr12.html ok, skonczyly sie korki... :/ wiec tak: freon r290 (propan), r14, r12, r22, r503 mozesz uzywac wymiennie tak samo jak r290 , r134a, r404a mozesz wymiennie uzywac, jednak jezeli uzyjesz np. r404a w systemie gdzie byl r12 czy r22 (dowolnie) to caly lej siada wszystko sprowadza sie do tego ze w starszych agregatach (r12, r22) jest olej mineralny a w nowych (r134a czy r404a) jest estrowy i po prostu gazy zawieraja w swojej objetosci troche oleju i gdy zmiesza sie olej estrowy z minerlanym to natychmiast nastepuje jego "smierc" i agregat zaciera sie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 no dzieki za objasnienie, :-) teraz przynajmniej wiem cos na ten temat :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 ty jak r290 to propan to temperature wrzenia ma calkim niska , no chyba ze jest blad na tablece zreszta sami zobaczcie, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 a co to tego propanu to napewno gaz do zapalniczek nie jest czystym prpanem , przecisz sa dawane jakies substancje wonne, ale mniejsza z tym , niedlugo bede mial w mojm FC r22 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 fajnie mam na r12 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 kuki- zalatwianie tego freonu od tego fizyka idzie jak krew z nosa- powiedz mi w jakich kanistrach sprzedawany jest ten r22 to moze kupie od ciebie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Asten Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 kuki- zalatwianie tego freonu od tego fizyka idzie jak krew z nosa- powiedz mi w jakich kanistrach sprzedawany jest ten r22 to moze kupie od ciebie Najmniejsze to bodajże 13-stki - ale można kupić na spółkę ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 kupilbym takie cos na siebie jak nie ma jakiejs kosmicznej ceny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Asten Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 kupilbym takie cos na siebie jak nie ma jakiejs kosmicznej ceny Cena netto r22 w butli 13,6 kg wacha się w granicach ~250 zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 jutro pujde do tego gostka i sie popytam , ale ja sobie tak mysle , bo wujek ma dwie butle po tlenie z katetek sa calkiem fajne :-) wiec moze uleje sobie troszku gazu :-) znaczy sie za odpowiednia oplata ktorej dokladnie nie znam ale jutro bede wszystko wiedzial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 troszke sie napracuje nad tym zeby przekonac ojca do kupna takiej butli :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 berkut - nic Ci sie z tym hdd nie dzieje jak przy głośniku leży??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 nie nic sie nie dzieje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 ale harcore berkut:) wlasnie obejrzalem zdjecia twojego kompa!!! tak wlasnie to sobie wyobrazalem CHAOS NAJWYŻSZĄ FORMĄ PORZĄDKU Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 ok, dzisiaj skonczylem filtr reanimowac, jutro go poadlacze do fc jutro tez zaczne konczyc parownik nowy bo ide do OBI po wklady do mojego palnika i po nowe luty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 Nie wiem co powiedziec. Taki malutki sie zrobilem. BERKUT jestes WIELKI!!! To jest po prostu zajebista sprawa! FC Rulezz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aztec Opublikowano 17 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2002 Przede wszystkim witam wszystkich Forumowiczów !!! Berkut najs work :) Wszystkim, którzy chcą bawić się w FC, a nie znają podstaw polecam wycieczkę do najbliższej księgarni techniczej. Ja dzisiaj udałem się w tym celu i znalazłem pracę "Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze" Poradnik. Praca napisana raczej przystępnie i od podstaw. Autorzy to pracownicy naukowi Katedry Techniki Cieplnej i Chłodnictwa Łódzkiej Polibudy. Cena nieco odstrasza (65 PLN), ale na pewno biblioteki polibud mają ją (lub inne pozycje) w swoich księgozbiorach. Ps Znalazłem ją również TUTAJ aztec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...