Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

Łoboże,

18 stron od dechy do dechy :P

Całkiem ładnie berkut, trza przyznać.

Ja bym tera szedł w strone zmniejszenia

rozmiaroow, i ogulnie dopieszczenia układu.

Możesz zrobić taki stelaż jak RaF albo coś w tym

stylu. Qrde, jak tylko se wykobinooje lodoowke

sam się zabieram za FC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berqt potrzebuje troche info co do parownika

1czy kompresor ma "dmuchac" do tego czegos grubego z kturego wychodzi cieka rurka wchodzi do grubej potem idzie na koniec parownika

konczy sie potem gas gruba rurka jest zasysany przez kompresor i to grube cos jest za skraplaczem :?: jesli mnie zrozumiales to odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rurka kapilarna to ta cieniutka ktura wychodzi z tego grubego czegos ;) tak? aha berqt jeszcze jedno kiedys chcialem robi chlodzenie wodne i zrobilem fajny bloczek z alu radiatorow od tranzystorow mocy i uszczelnilem poxylina czy muglbym to przerobic na skraplacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcza i jeszcze jedna sprawa, gadalem z gosciem od naprawy lodowek i powiedzial mi ze nie mozna dawac butanu do agregatow bo moze moze zareagowac z olejem , n ze sie spitoli olej, chociaz jak z nim gadalem to o tym butanie to chyba nie wiele wie ale ja tez nie wiem zbyt wiele, to wiec jak moze zareagowac z olejem w agregacie ???, gosc mi mowil zeby najlepiej pompowac azot, albo r22 bo jest dosc tani

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde, mam przerwe w korkach i odpowiem ci na kilka pytan: po 1- bierz r22, jest znacznie wydajniejszy

butan i propan sa calkowicie obojetne dla oleju dlatego mozna je uzywac w kazdym, agregacie, nie mozna natomiast zmieniac oleju np. r134a zamiast r12

jak skoncze koki to szerzej opisze ten problem, lece kuc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o no to dobrze , terz tak myslalem zeby ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> r22 ale jeszcze gosc mi powiedzial ze jak kompresor jest przystosowany do r12 to trzeba r12 , ale naprzyklad mozna przetestowac na r22, zreszta gosc mi napelni co bede chcial; tylko tak sie pytam bo szkoda zeby sie kopresorek zjebal a jest calkiem dobry, a tak wogule to jak by ktosc inny chcial specyfikacje r12 i r22 to macie ja tutaj , http://www.olszar.rybnik.pl/gazy/tsolkane22.html http://www.olszar.rybnik.pl/gazy/tfreonr12.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatni zestaw pytan ;)

1 czy rurka kapilarna musi isc w srodku tej grubej (jak widzialem na zdieciu parownika) bo jak nioslem te graty to porozdielalem je na czesci lekkie i ciezkie lekie do reklamowy a ciezkei do plecaka)

2 zna ktos moze cisnienie krytyczen dla co2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o no to dobrze , terz tak myslalem zeby ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> r22 ale jeszcze gosc mi powiedzial ze jak kompresor jest przystosowany do r12 to trzeba r12 , ale naprzyklad mozna przetestowac na r22, zreszta gosc mi napelni co bede chcial; tylko tak sie pytam bo szkoda zeby sie kopresorek zjebal a jest calkiem dobry, a tak wogule to jak by ktosc inny chcial specyfikacje r12 i r22 to macie ja tutaj , http://www.olszar.rybnik.pl/gazy/tsolkane22.html http://www.olszar.rybnik.pl/gazy/tfreonr12.html

ok, skonczyly sie korki... :/

wiec tak: freon r290 (propan), r14, r12, r22, r503 mozesz uzywac wymiennie

tak samo jak r290 , r134a, r404a mozesz wymiennie uzywac, jednak jezeli uzyjesz np. r404a w systemie gdzie byl r12 czy r22 (dowolnie) to caly lej siada

wszystko sprowadza sie do tego ze w starszych agregatach (r12, r22) jest olej mineralny a w nowych (r134a czy r404a) jest estrowy i po prostu gazy zawieraja w swojej objetosci troche oleju i gdy zmiesza sie olej estrowy z minerlanym to natychmiast nastepuje jego "smierc" i agregat zaciera sie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim witam wszystkich Forumowiczów !!!

Berkut najs work :)

Wszystkim, którzy chcą bawić się w FC, a nie znają podstaw polecam wycieczkę do najbliższej księgarni techniczej. Ja dzisiaj udałem się w tym celu i znalazłem pracę "Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze" Poradnik. Praca napisana raczej przystępnie i od podstaw. Autorzy to pracownicy naukowi Katedry Techniki Cieplnej i Chłodnictwa Łódzkiej Polibudy. Cena nieco odstrasza (65 PLN), ale na pewno biblioteki polibud mają ją (lub inne pozycje) w swoich księgozbiorach.

Ps

Znalazłem ją również

TUTAJ

aztec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...