psycho_delic Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 uuh to sie naczytalem ... jak tylko zobaczylem wyniki to wygladalem mniej/wiecej tak 8O wypasiony pomysl i wykonanie jestem pelen podziwu ...shok pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 wiec tak , bylem u goscia i sie dowiedzialem pare zeczy , miendzy innymi taki , r290 (butan)to nie jest to samo co gas do zapalniczek poniewasz gas do zapalniczek to jest propan butan a r290 to jest izo butan , nawet mialem w rekach butle orginalnego r290 , nastepnie gosc ma pare gazow do wyboru naprzyklad takie 134a r22 r404a r290 i cos tam jeszcze ale nie pamietam co , i mowil ze jak kompresor jest przystosowany do r12 to niepowinno sie dawac do niego r22 poniewasz kompresor po pewnym czasie moze nie wytrzymac cisnienia i sie poprostu zepsuje, ale jak ktos chce to moze zaladowac bez problemu, a nastepnie dowiedzialem sie ze jak komus trzeba to chetnie nalauje mu gazu do butli tylko cza miec butle swoja, a co do tych butli z karetek to bede wiedzial dopiero w sobote , a teraz jade na wyklady na polibude, wiec wroce dopiero wieczorem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 a i mowil mi jeszcze cos takiego ze pojemnosc skraplacza i parownika powinny byc do siebie zblicone , bo niema sensu ladowac duzej ilosci gazu bo to nic nie jdaje, ale trzeba pamietac zeby skraplacz byl z coekiej rurki np. 5-6mm i dobrze chlodzony , no wiec to juz naprawde koniec , w siadam w auto i jade sie na wyklady Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 berqt czym ty lutujesz srebrem?? i czy to: da sie wykozystac jako skraplacz czy da rade odprowadzic tyle cipla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 //berkut/// Czekam na porządny artykuł na temat FC i "zrób to sam" dokładnie krok po kroku :) .. lodówke mam ,a zima idzie to żarcie za oknem będę trzymał ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ModdingKing Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Moja żona mówiła że ja mam bałagan w pokoju komputerowym ale jak jej pokaże twoje zdjęcia to powie że mam czysto i się odczepi i nie karze mi może sprzątać BO CIĘŻKO COŚ SPRZĄTAĆ JAK ZA 15 MINUT JEST TO SAMO :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Do Berkuta Wiesz znalazlem te kable cisnieniowe 20 atmosfer, znalazlem do nich zaciski i polaczenia, ale gdzie znalezc koncowki do sprezarki (to cos zeby mozna bylo przyspawc do przewdoow miedzianych, no chyba ze masz inny pomysl), i mam taki jeden pomysl znalazem te fotki i stwierdzilem czy nie mozna zrobic (skraplacz na procku, podstawa bloku obecnie to prostokąt i na nim ta rurka) samego walca a reszta mocowania na procka zrobic z tworzywa sztucznego tak aby skraplanie się ograniczylo do powierzchni procka - srednica tego walca, acha pozatym procesor przykryc guma z wycietym otworem na same jadro, chce zawezyc ryzko spalenia czegos:) acha tak apropo poszukuje calego manuala w pdf Kryotecha Super G2 !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 dioda- szukalem czegos takiego od dawna, bylbym niezwykle wdzieczny gdybys mogl mi takie wezyki podeslac za pobraniem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 czlowieku ja mam wezyki na 40atmoswet to sie nazywa wezyk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 berqt czym ty lutujesz srebrem?? i czy to: da sie wykozystac jako skraplacz czy da rade odprowadzic tyle cipla ja mam na tymzrobiony skraplacz i zajebiscie sie sprawuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Berkut, ta nagrzewnica co masz za oknem, weług Ciebie nadaje się dobrze do WC?? Jak z jej wydajnością?? Qmpel ma taką. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 nadaje sie zara bede spuszczal freon z fc i bede montowal filter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 Coś mi się wydaje, że gdzieś już było to na forum, ale czy przypadkiem dostępne w handlu tzw. Sprężone Powietrze to nie jest freon r22 :?: Mam puszkę z czymś takim (600ml kosztuje 23zł), jest niepalny, a ciśnienie w temperaturze pokojowej wynosi 0,9MPa (sprawdzałem manometrem), i podejrzewam, że jest to właśnie r22 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 18 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2002 to jest r134a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 czyli tego lepiej nie ladowac do mojego kompresora na r12 chciaz berqt pisales ze olej do nowych kompreorow r134a maja w sobie troche oleju a ta mniema chyba tego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 nie powinien ale moze zareagowac wiec mozesz miec lipke wrazieczego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 TU piszą, że r134a jest zamiennikiem r12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 bo jest ale nie mozna ich zamieniac z soba chyba ze uprzednio wymieni sie olej w sprezarce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 to jest r134aCoś mi tu ciągle jednak nie pasuje, r134a ma w temp. 20 st. C ciśnienie wrzenia 0,57MPa, zaś w posiadanej przeze mnie puszce jest ciśnienie 0,9MPa, co wskazywałoby że jest to jednak coś innego, pod względem tego parametru zbliżony jest właśnie r22. Berkut, co Ty na to :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 a ja dozuce cos jeszcze , czyli moj projekt podkladki przeciw skraplaniu sie wody na procku , tak ona wyglada w Vapochill, a tak bedzie wygladala moja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 nie mogliby uzywac r22 ze wzgledu na to ze niszczy on warstwe ozonowa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 witam wczoraj zlozylem fc z nowym parownikiem, parownik okazal sie szczleny i drozny, wszystko gicior podlaczylem tez filtr jednak okazalo sie (moim szczesciem) ze sa 3 przecieki na filtrze (przy zaworkach mocujacych) i ze rurka kapilarna jest zakorkowana :/ jak tylko zjem sniadanie i zaczne normlanie widziec to zajme sie tym, pozatym musze pojechac do bestmall'a po "chlodziwo" - gaz do zapalniczek i musze te pieprzone przecieki <span style="color:red;">[ciach!]</span>c ehhh byc moze dzisiaj wpadnie do mnie kumpel z cyfrakiem i beda jakies zdjatka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UFO55 Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 Berkut Kilka uwag odnośnie Twojej instalacji (uwagi teoretyczne) Dlaczego stosujesz (jeśli dobrze zrozumiałem) równoległe połączenie sprężarek, a nie kaskadę (jedna chłodzi drugą) Wydajność cieplna (moc cieplna/mocy elektrycznej) wynosi średnio 0.4-3.1. Nie wiem czy znasz te charakerystyki. Duża różnica temperatur (50-60 st) między parownikiem i skraplaczem powoduje, że wydajność cieplna jest ok 0.4-0.9 (dla temp chłodzenia minus 30-45). Przy kaskadzie stosując dwa czynniki (gorący R134A i zimny R404A) przy przyroście temp na stopień kaskady ok 20-30 stopni uzyskujesz wydajność cieplną ok 2-2.5. Dla dwóch sprężarek o mocy 90W przy połączeniu równoległym jest (90W+90W)x0.5=90W Dla kaskady: R134A - 2.8 (stopień "gorący") R404A - 2.3 (stopień "zimny") Moc cieplna jest określona przez stopień słabszy 90Wx2.3=207W Uwagi 1. Łączenie równoległe agregatów nie zawsze daje wzrost mocy cieplnej. 2. Przy dużej różnicy temp (powyżej 50) między skraplaczem i parownikiem kaskada daje dyżo większą skuteczność chłodzenia 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 Kilka uwag odnośnie Twojej instalacji (uwagi teoretyczne) bardzo lubie uwagi, mozna podyskutowac Dlaczego stosujesz (jeśli dobrze zrozumiałem) równoległe połączenie sprężarek, a nie kaskadę (jedna chłodzi drugą) UZYWALEM, tera mam 1 mocny kompresor, a uzywalem poniewaz gdybym podlaczyl je szeregowo to coprawda moglbym osiagnac niskie temp. jednakze przy jakims konkrentiejszym obciazeniu (wtedy TB1.33 @ 1.8ghz) mialbym bardzo wysokie temp. (jak na fc) Wydajność cieplna (moc cieplna/mocy elektrycznej) wynosi średnio 0.4-3.1 nie znalem i bardzo dziekuje za info Duża różnica temperatur (50-60 st) między parownikiem i skraplaczem powoduje, że wydajność cieplna jest ok 0.4-0.9 (dla temp chłodzenia minus 30-45). sluszna uwaga... Przy kaskadzie stosując dwa czynniki (gorący R134A i zimny R404A) przy przyroście temp na stopień kaskady ok 20-30 stopni uzyskujesz wydajność cieplną ok 2-2.5. narazie nie bede uzywal chlodzenia kaskadowego, moje kompresory sa za slabe na to, gdybym dopadl jakis kompresor wirnikowy z klimatyzatora to moznaby o tym pagadac, przyczym uzylbym zupelnie inne gazy niz r134a i r404a 1 stopniem bylby wlasnie ten "zdobyczny" agregat wirnikowy i chodziloby to na r22 chlodzac skraplacz 2 stopnia ktory bylby wyekwipowany w moj obecny agregat (w oparciu o ktory obecnie konstruuje fc) i w tym juz uzylbym R14 (temp. wrzenia -128C jak podal kuki) Dla dwóch sprężarek o mocy 90W przy połączeniu równoległym jest (90W+90W)x0.5=90W Dla kaskady: R134A - 2.8 (stopień "gorący") R404A - 2.3 (stopień "zimny") Moc cieplna jest określona przez stopień słabszy 90Wx2.3=207W Uwagi 1. Łączenie równoległe agregatów nie zawsze daje wzrost mocy cieplnej. w tamtym agregacie dawalo a docelowe temp. to bylo ok. -15C 2. Przy dużej różnicy temp (powyżej 50) między skraplaczem i parownikiem kaskada daje dyżo większą skuteczność chłodzenia 3. obdaruj mnie agregatem wirnikowym o mocy np. 1kw to pogadamy :mrgreen: niestety, nie mam zbyt wiele funduszy na to chlodzenie i mimo tego ze mam juz plany kaskadowego chlodzenia to nie moge go zrealizowac z 3 wzgledow: nie mam kompresora 2 o odpowiedniej mocy, nie mam r14 i nie mam odpowiedniego skraplacza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 Berkut jak myslisz . zrobilem podstawe parownika o grubosci 5 mm i o wym. 75mm x 50mm, natomist rurka - czyli walec to śred. 35mm a wys. 70mm, powinno wystarczeć (...?) - jak myslisz. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 tak ale musisz ztrobic w srodku duzo finow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 no i jak berkut co z tym nowym parownikiem ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 byc moze dzisiaj wpadnie do mnie kumpel z cyfrakiem i beda jakies zdjatkaI wpadl???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colsbald Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 Czesc Berkut ja proponuje podac wyniki testow twojego kompa. 3dMARK po i przed podkreceniu itp .... 8) Ciekawe czy przekroczy 12.000 tys ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 Odpowiem za berkuta. Przy 1.7GHz i trochę podkreconym radeonie jest ~10500 3Marks. Na zasmieconym Win2000. Szansa na 12k jest. Przy FC na Athlonie i na Radeonie i na swierzym Win XP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...