Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

problemem jest to ze woda bardzo szybko skrapla sie miedzy nozkami. Jesli wilgoc jest tylko na pojedynczych nozkach i nie stykaja sie kropelki to spoko, przezyje te proc ale w momencie gdy powstanie "mostek wodny" to w ciagu moze 30min mozesz powiedziec papa prockowi

z schodzacymi naprawde nisko agregatammi pojawia sie inny problem: woda odrazu zamarza nie przewodzac pradu, gasimy chlodzenie i komputer pali sie od 5vsb kiedy niby jest zgaszony, od uruchomienia i sa krople wody albo tez woda moze go rozsadzic (np. socket)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problemem jest to ze woda bardzo szybko skrapla sie miedzy nozkami. Jesli wilgoc jest tylko na pojedynczych nozkach i nie stykaja sie kropelki to spoko, przezyje te proc ale w momencie gdy powstanie "mostek wodny" to w ciagu moze 30min mozesz powiedziec papa prockowi

z schodzacymi naprawde nisko agregatammi pojawia sie inny problem: woda odrazu zamarza nie przewodzac pradu, gasimy chlodzenie i komputer pali sie od 5vsb kiedy niby jest zgaszony, od uruchomienia i sa krople wody albo tez woda moze go rozsadzic (np. socket)

No to widzę, że warto zastosować dielektryczny smar

Jeśli dobrze pamiętam - nie zaizolowałeś socket, czemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, w koncu juz prawie koniec, izolacja sie sprawuje super, zostalo tylko zaizolowac gniazdo i juz jakies testy. Zostal zmieniony gaz z r12 na r409A. Uklad osiaga po 70 sekundach ( tyle dziala wlacznik czasowy) od startu - 17C, po 6 minutach jest - 40C, to jest bez obciazenia czyli w temperaturze pokojowej ~ +20C. Prawdopodobnie jeszcze bede uklad kalibrowac, terz to na maxa jest - 45 C, ale jeszcze pokombinuje, najwyzej cos znow zwale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja brawa :!:

1). Całkiem milutkie gabaryty a jednocześnie efektywne chłodzenie

2). Estetyka naprawdę dobra, szczególnie ten cyfrowy termomierz 8)

3). Czym zaizolujesz socket?

4). Ile ci elementy kosztowały?

5). Nagrzewnica od mate'a?

6). Jaka masz temperaturę przy parowniku, jestem ciekaw jak dobrze sprawuje izolacja

7). Po co ten grill na wentylu? Pogarsza przepływ powietrza..

8.). Jak twoje fc jest głośne?

9). Powiedz coś więcej o R409A, gdzie go zakupiłeś, ile kosztowało itp.

Czekam na kolejne fotki 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja brawa :!:

1). Całkiem milutkie gabaryty a jednocześnie efektywne chłodzenie

2). Estetyka naprawdę dobra, szczególnie ten  cyfrowy termomierz 8)

3). Czym zaizolujesz socket?

4). Ile ci elementy kosztowały?

5). Nagrzewnica od mate'a?

6). Jaka masz temperaturę przy parowniku, jestem ciekaw jak dobrze sprawuje izolacja

7). Po co ten grill na wentylu? Pogarsza przepływ powietrza..

8.). Jak twoje fc jest głośne?

9). Powiedz coś więcej o R409A, gdzie go zakupiłeś, ile kosztowało itp.

Czekam na kolejne fotki 8)

Wiec tak na poczatek dziekuje :)

1.) to jest tak ze moja mysla przewodnia to byly przedewszystkim gabaryty, calosc tworzy ladnego czarnego BigTowera - "Black Prometeia Home Project". Ile razy to przerabialem i modyfikowalem a ile mi razy nie wyszlo to juz wole nie myslec. Tyle nerwow i emocji czy przeklinania i serca nie wlozylem w zadne swoje dotychczas hobby.

2.) zalezalo mi na dobry wygladzie i jakosci wykonania, dlatego uklad robilem tyle czasu, zalezalo mi aby wszystko dopracowac i zrobic tak aby bylo to efektywne i wydajne, skonstruowane z dobrymi przemysleniami, z klasa, panel robilem 3 razy, to jest drugi termometr bo pierwszy spalilem :)

3.) to jest tak ze socket bedzie izolowany prawdopodobnie otulina lub uszczelka z gumy tak jak na zdjeciu widac (albo nie).... , natomiast gniazdo bedzie izolowane tak jak w Vapochili czyli sylikon i wkladki pod gniazdo, z drugiej strony plyty glownej (to bedzie widac wszystko jak zrobie kolejne fotki) jest wyciete miejsce w obudowie na izolacje. Niewykluczam zastosowanie takze plasteliny i dogrzewania ukladu...

4.) co do ceny nie chce myslec ile na to wydalem, uklad skladalem ponad rok czasu z samych nowych czesci, ile to wydalem kasy w bloto a ile z tego jest wepchane ciezko mi okreslic, ale to takie hobby ze tu symy sie nie licza.... lecz przyjemnosc tworzenia... napewno duzo kasy wydalem...

5.) chlodnica nie od Mate'a lecz od Jelenia a on kiedys ja chyba dorwal z Diskotechu, nie produkuja juz takich - a szkoda.., dodatkowo zostala przerobiona - zmniejszona aby rurki byly ulozne "horyzontalnie"

6.) temperatura to tak : po ponownej kalibracji (bo sprezarke mi oszranialo) : po 70s (opuznione zalaczanie) - 15 C, po 5 min - 40 C, a po 8 min max - 43 C, to jest tak na poczatku pozniej temperatura w ukladzie (kompresor sie nagrzewa, itp.) rosnie i osiaga max -35 do -43C, to sa temperatury bez obciazenia procka oczywiscie na parowniku.

7.) po co mi ten grill ?, no wiesz jak tworzylem ten ukladzik i na poczatku nie bylo go to kilka razy palce mi przytrzasknelo, wiec juz pozniej go zalozylem :)

8.) jest to zalezne jak ustawie glosno wentylatory, na przednim panelu jest mala galeczka dzieki ktorej moge kiedy chce regulowac obroty zaleznie od chcianej temperatury, to jest tak ze jak mam je na cicho ustawione to caly uklad jest tak cichy ja WC !!! a temperatury sa rzedu - 30 C, jak chce nizsze temperturki to slychac szum wiatrakow bo musze zwiekszyc obroty aby wiecej chlodnica mogla odebrac ciepla

9.) Cos o r409A sie dowiem pozniej bo to przez przypadek go zastosowalem, co do ceny to nie wiem bo moj dziadek akurat mial go pod reka, chcialem poprostu zmienic gaz na inny niz r12 a dziadek akurat nic innego nie mogl znalezsc w swoim warsztacie (poporstu to juz koncowki).

Teraz tak w poniedzialek beda chyba pierwsze testy na uszkodzonym sprzecie zeby przetestowac izolacje, na tygodniu moze bede miec Nforca2 ale to nic pewnego jakby co to na zywca przeprowadze testy i OC na swoim A7V8X :) Ponizej zarzucam kilka fotek, postaram niedlugo sie zrobic leprzej jakosci i wiecej:

Berkut mala prosba, widze ze dobrze szprechasz po angielsku jesli to jest mozliwe wes zarzuc cosik na XS forum, chcialbym sie dowiedziec jak to ludzie z zagranicy by skomentowali.

Ma ktos do sprzedania najtanszego Durnia nawet 600 Mhz, potrzebuje do pierwszych testow, wole zjarac takiego proca niz swojego Antka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sproboj ponownie, albo ograniczenie limitu na Interi..... z obciazeniem yyy nie widzialem narazie roznicy - probowalem dogrzewac przez lutownice , temperatura byla stala.... ale to nie jest porownanie obciazenia....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wogole testowales to na procesorze ?

Z tabelek wynika ze z 100W obciazeniem powinienes miec ok. -15C na R134A, na R409 mozna zalozyc ze przesuniemy to o 5C nizej to wychodzi ze ok. -20C z 100W (niezle podkrecony procek + straty)

z buda komponuje sie bardzo ladnie poza tragicznym przodem budy...

lece dalej czytac Rozmowy Z katem.... (super ksiazka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak termometr jest to zmontowany kit Ne 45, natomiast obudowa i panel Berkut prezentuje sie wysmienicie ale nie jest to widoczne na zdjeciach tzn. nie mam tak dobrego aparatu zeby pokazac jak naprawde super ona wyglada, mi sie naprawde podoba tylko trzeba ja zobaczyc na zywo, a wogole to rzecz gustu... :wink: . Co do temperatur pisze ktorys raz z koleji to nie sa temperaturki z obciazeniem tylko w temperturce domowej :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry że odbiegam od tematu ale ktoś kiedyś napomknął o co2. Berkut mówił że nie ma jak go skroplić bo trzeba duże ciśnienie wytworzyć. Ale tak sie zastanowiłem i nie sądzicie że np. sprężarka taka od autobusu lub ciężarówki by sie nie nadała? Wielkość nie duża coś jak 3 kompresory razem wzięte ale można tym osiągnąć do 9 atm. Gorzej z napędzaniem jej ......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak termometr jest to zmontowany kit Ne 45, .

Jak sie sprawuje ?

Skad go masz ?

Ile kosztowal ?

bo wlasnie sie zastanawiam nad termometrem

Wiec tak zestaw do samodzielenego montazu (sam musisz zlozyc uklad, dostajesz elementy i plytke, i musisz zlozyc go sam, a nastepnie go wykalibrowac - mi to zajelo <span style="color:red;">[ciach!]</span>a az 2 godziny, tyle zabawy z dwoma potencjometrami to nigdy nie mialem, jesli chesz zeby w miare dokladnie i poprawnie pokazywal temperaturki), koszt hmm wyniesie cie ponad 50zl a tu masz linka http://www.nordelektronik.com.pl/ :wink:, acha zakres to jest od +150C do - 50C, jest to jednopunktowy termometr, ktory mozna przerobic na dwu :)

Niestety nic nie wyjdzie z nforca 2, niestety bede sie meczyc na Kt400 a moje ddry wiecej nie pojda niz 370 Mhz :(

Zmienilem serwer na Lycos, wiec teraz juz bedzie lepiej z zdjeciami. :)

Ładne :)

Powiedz mi, jakiego lutu użyłeś do parownika i ile barów wytrzumuje?

Mam palnik z propanem/butanem i właśnie zastanawiam się który lut wybrać

Wiec tak sam parownik zostal polutowany srebrem technicznym (lut twardy), natomiast ta "przejsciowka" na 20 mm zostala przylutowana cyna, poniewaz nie chcialem naruszyc warstwy wczesniejszej parownika - poprostu by preciki sie poskladaly a gaz by sie wydostal, a tak cyna ma mniejsza temperature topnienia no i sie udalo dosztukowac wymagana czesc, ktora dopiero pozniej wyszla w praniu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry że odbiegam od tematu ale ktoś kiedyś napomknął o co2. Berkut mówił że nie ma jak go skroplić bo trzeba duże ciśnienie wytworzyć. Ale tak sie zastanowiłem i nie sądzicie że np. sprężarka taka od autobusu lub ciężarówki by sie nie nadała? Wielkość nie duża coś jak 3 kompresory razem wzięte ale można tym osiągnąć do 9 atm. Gorzej z napędzaniem jej ......

hmm.. stary czy ty se jaja robisz czy ty nawet nie wiesz nic o co2 ????

a co do pytania to nie, nie, nie i jeszcze raz nie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odswierzanie to1 sekunda a nawet chyba mniej....

UWAGA :!: :!: :!: TRZYMAC KCIUKI ZA OK 1 H BEDE ODPALAL SWOJEGO KOMPA NA FC, postaram cos dac znac wieczorem jak do qumpla na neta wdepne..... :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dioda uzywasz weza seriwisowego do napelniania no nie? ,jak sie spisuje? i jak sobie poradziles z kapliarą jest obwiązany nią ,przymocowany? i razem z nim zaizolowany?. Opisz bo to ciekawe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dioda uzywasz weza seriwisowego do napelniania no nie? ,jak sie spisuje? i jak sobie poradziles z kapliarą jest obwiązany nią ,przymocowany? i razem z nim zaizolowany?. Opisz bo to ciekawe

Waz sie bardzo dobze sie spisuje....., kapliara jest zrobiona na tzw subcooling czyli obwinieta spiralnie na rurce ssacej, pozniej wrzuce kilka zdjatek to zobaczycie. a potem jest otulinka na to wszystko i na koniec kolnierz z detki aby ladnie to wygladalo i zabezpieczalo otuline przed uszkodzeniami.

A teraz tak panowie :!: :!: :!: UKLAD DZIALA BEZ ZARZUTU wg mnie :) :!: :!: :!:

Jest taki myk ze z temperaturkami ciezko mi cos powiedziec bo bez obciazenia na poczatku przy 1,47 Ghz i normalnym napieciu temperaturka schodzila na procku do - 8C a potem juz czujnik wariowal i pokazwyal rozne cyferki, i nie wiem czy sie nie uszkodzil, a parownik mial temperturke blisko - 40C

Potem zrobilem mini test lekko podkrecilem procka na 2 Ghz i podnioslem napiecie do 1,6V to temperturka na procku wynosila +3C na full stresie. Ale jak pisalem niewiem czy nie zostala uszkodzona czujka na plycie glownej, wiem ze na parowniku to jest -32C.

Co do izolacji sprawuje sie wysmienicie, jutro tez zapodam fotki jak zostala wykonana na procku.

Zadnych wyciekow wody ani sie skraplania.... :!: :!: :!:

Testty dzisaj przeszedl to tak roznie , kilka razy wlaczany,kilka razy wylaczany po kilka godzin, minut w roznych odstepach czasu, najdluzej pracowal przez 2 h.

To na razie tyle...... c. d. n. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje dioda. Mam pytanie skąd wytrzasnąłeś swój kompresor (podoba mi sie) :)

To jest Danffosik TL4A, mam go od dziadka, a produkowane sa takie tylko ze trzeba szukac nowych z oznaczeniem TL4 lub TL... bo tego na r12 juz nie produkuja...

Witam mam mile poprawki do dodania, okazalo sie ze moj bios zle wskazywal temperature procka, po wgraniu starego zaczol sensowne temperture pokazywac :!: . Wiec tak dzisaj po dlugich testach - kopmuter pracowal najpierw 3 godziny potem godzine przerwy a nastepnie 2 godziny pracy uswidomil mnie w zuplenosci ze wszystko gra i bucy :)

Tempertury sie tak przedstawiaja....

Parownik po 2 godzinach osiaga temperture - 35 C i jest stala jesli mocno go nie obciazymy

Procesor zaczyna miec na poczatku - 14 C a potem dochodzi do - 17 C przy temperturze parownika -35 C

Ale jak zwykle zawsze musze napotkac jakis problem, mainowice narazie cienko jest z OC bo tylko 2,5 Ghz z tego powodu iz mam do [gluteus maximus] pamieci - te TwinMosy 333Mhz na Mtec'ach nie daja sie dobrze podkrecac co z tym idzie magistrali nie moge zwiekszyc :(. Bede staral sie cos kombinowac z innymi pamiatkami.... Mostek zostal zaopatrzony w wentyl, natomiast Mosfety nie osiagaja az tak wysokich tempertur aby je zopatrywac w raditorki - ale pozniej sie okaze przy OC czy trzeba je bedzie dorabiac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie. Nie mysleliscie o wykorzystaniu wezy ktore odprowadzaja powietrze do AO nurkowego? albo manometru?

Koszt poltora metra to 100-150 zl

pozatym wytrzymalosc (zalezy od rodzaju) 20-300 Atmosfer

Przede wszystkim gietki jest i elastyczny

Niewiem tylko jak tak niskie temperatury na niego wplyna (ale w koncu przy nurkowaniu zima - temp wody nawet kolo 0 stopni a powietrza rozprezonego z 200 do 10 atm to sami policzcie)

Tylko niewiem jak z srednica wewnetrzna niestety :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...