piotrek_zet Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 co sadzicie o tym zasilaczu?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31298365 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 Cytat co sadzicie o tym zasilaczu??http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31298365Cena nie jest wysoka ale: jest to zasilacz do płyt serwerowych ( rozbudowana linia +12V) Główna wtyczka na 24 pin zamiast 20 i [gluteus maximus] .... gdzie to wetkniesz ....... wyluzuj więc z zakupem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 Cytat Cytat co sadzicie o tym zasilaczu??http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31298365Cena nie jest wysoka ale: jest to zasilacz do płyt serwerowych ( rozbudowana linia +12V) Główna wtyczka na 24 pin zamiast 20 i [gluteus maximus] .... gdzie to wetkniesz ....... wyluzuj więc z zakupem. Są przejściówki (niewiem czy je sie da kupić, ale do Tagana 480W takie dają to znaczy że są), zmienienie wtyczki i zaizolowanie pozostałych przewodów naprawde nie wymaga doktoratu z informatyki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 gosc jest okej na linku ma zero komentow ale jak wejdziesz na niego to tam juz coś jest, ostatnio zaczał sprzedawać lepsze zasilki na allegro i ludzie są zadowoleni a apropo złącza 24pin, to jest juz coraz wiecej zasilek z takimi zlaczami -> topower 450w, chief 460, zalezy mi przede wszystkim na mocnym 12v bo moj chief 360 juz nie wyrabia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 zasilacz jest tani, poza tym to fortron i ma rewelacyjne 12v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 zasilka fajna a przejsciowki sa. jak ktos to kupi to niech zda relacje. moze na probe sobie kupie. edit koles sprzedaje bude chiefa http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31261110 a opis do niej pochodzi z forum a dokladniej autorem tego opisu byl pmp :/ nie podoba mi sie to. moze wal a moze pmp ma drugie konto lub ktos wzial od niego bude i teraz ja spyla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 czyli raczej z gosciem uwazac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 Cytat czyli raczej z gosciem uwazac?Osobiście JA bym odpuścił...choć oferta kuszącą jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Cytat koles sprzedaje bude chiefa http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31261110 a opis do niej pochodzi z forum a dokladniej autorem tego opisu byl pmp :/ nie podoba mi sie to. moze wal a moze pmp ma drugie konto lub ktos wzial od niego bude i teraz ja spyla. Moje obudowy, podobnie jak i stare 9800xt, i kilka innych pierdół oddałem braciakowi :-) spokojnie, żaden wał :-) oddałem ze względu na mój długi urlop chorobowy, oddałem oczywiście w celu sprzedaży bo kurzyły się (zmieniłem na inne), podobnie jak i resztę rzeczy aby on zajął się sprzedażą allegrową. Więc kupować, kupować, nie ma obaw żadnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Cytat Moje obudowy, podobnie jak i stare 9800xt, i kilka innych pierdół Nie no, rozwaliłeś mnie tym starym 9800XT... lol ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 no nie, czlowiek zbiera, ledwo moze sobie pozwolic na cos na poziomie gf4 albo jakiegos radka a tu "stare 9800xt" hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 ja tez chce taka "stara" grafe i taki "slaby" zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loobek Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 o ile pamietam wersja thn fortronow nie ma pfc wiec sprzedawca klamie :D ale i tak sprawnosc wedlug producenta ponad 70% maja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Cytat zasilka fajna a przejsciowki sa. jak ktos to kupi to niech zda relacje. moze na probe sobie kupie. edit koles sprzedaje bude chiefa http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31261110 a opis do niej pochodzi z forum a dokladniej autorem tego opisu byl pmp :/ nie podoba mi sie to. moze wal a moze pmp ma drugie konto lub ktos wzial od niego bude i teraz ja spyla. Przy takich zasilaczach o tak dużych mocach przejściówki to można włożyć wiesz gdzie ..... Ciekawe, jak ten prąd będzie płynął przez tę przejściówkę ??? - jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić .... przecież na gnieździe wtyki 20 pin (na mobo) jest tylko jeden konektor lini +12V !!!. Bezsens kompletny - takie złącze z przejściówka - nie dość, że nie będzie prawidłowo działać ze wzgledu na duży spadek napięcia na rezystancji tego złacza - to jeszcze się może się szybko zjarać uszkadzjąc gniazdo płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 takie przejsciowki sa w taganach 480 i topowerach 450 i tam nie ma z tym problemu a to sa troszke mocniejsze zasilacze, a poza tym zasilka ma jeszcze zlacze ATX12, a co do pfc to tu masz link: http://www.viewline.be/Products/Fortron/PSU.pdf na aukcji jest wersja z "P " na końcu z czego wnioskuje ze ma passive PFC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Cytat takie przejsciowki sa w taganach 480 i topowerach 450 i tam nie ma z tym problemu a to sa troszke mocniejsze zasilacze, a poza tym zasilka ma jeszcze zlacze ATX12, a co do pfc to tu masz link: http://www.viewline.be/Products/Fortron/PSU.pdf na aukcji jest wersja z "P " na końcu z czego wnioskuje ze ma passive PFC Do mnie to napisałeś ??? To, że przejściówki są w sprzedaży, nie oznacza że nie będzie problemów. Pokaż mi płytę z łaczem ATX 12, co z tego że zasilacz ma taką wtykę ??? Rynek nie znosi próżni, i jak jest zasilacz co nei pasuje do mobo to trzeba KONIECZNIE wyprodukować stosowna przejściówkę...heheheh pokaż mi usera, który na tym jedzie ... A co do PFC - to sprzedający w opisie zaznaczył, że wystawiony do sprzedaży Forton ma pasywne PFC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 dzisiaj widzialem plyte z takim zlaczem i chyba bedzie nawet taki fortronik zakupiony. mobo nazywa sie asus p5s800 i jest pod lga775 i ma jednoczesnie 24 pinowe gniazdo od zasilacza i te 2*2pin "pokaż mi usera, który na tym jedzie ..." kwiecien tak jedzie. ma on anteca TC550 przywiezionego z za kaluzy ima podlaczonego go pod dfi za pomoca przejsciowki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Cytat dzisiaj widzialem plyte z takim zlaczem i chyba bedzie nawet taki fortronik zakupiony. mobo nazywa sie asus p5s800 i jest pod lga775 i ma jednoczesnie 24 pinowe gniazdo od zasilacza i te 2*2pin "pokaż mi usera, który na tym jedzie ..." kwiecien tak jedzie. ma on anteca TC550 przywiezionego z za kaluzy ima podlaczonego go pod dfi za pomoca przejsciowki. OK Może i jest takie mobo czyli p5s800 i jest pod lga775 ale ile userów ( w tym pytający je ma ???) Pana Kwietnia nei znam i nie wiem jaki ma config. Dla małych mocy na lini 12V to wszystko jest nei istotne, ale dużych prądów jak najbardziej. Dziękuję kolegom za "zrozumienie tematu" i oczywiście POLECAM PRZEJŚCIÓWKI 24@20 pin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 zamiast sie nabijac powiedz czemu taka przejsciowka nei ma racji bytu skoro tagan ja dodaje i jest tez standardowo dodawana do anteca tc550 ze zlaczem 24pin. jestem tego ciekaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Cytat zamiast sie nabijac powiedz czemu taka przejsciowka nei ma racji bytu skoro tagan ja dodaje i jest tez standardowo dodawana do anteca tc550 ze zlaczem 24pin. jestem tego ciekaw. Wcale się nei nabijam:) Dodanie przejściówki ma za zadanie zwiększyć krąg potencjalnych odbiorców . TO PROSTE I OCZYWISTE. Dalaczego to nie będzie fungować w zaawansowanych mocowo konfiguracjach - napiasłem już kilka postów wcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 te mobo podalem jako przyklad, pewnie sa inne model z podobna konfiguracja. zastanawiam sie czemu asus zastosowal takie rozwiazanie zmuszajac uzytkownikow do zakupu specjalistycznego i drogiego zasilacza. trzeba bedzie cos wykombinowac, bo sprzet lezy, bo nie ma zasilki. thx za odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Ok. Jeszcze dwa zadania po poprzedniego postu. Przejściówka w seryjnej produkcji kosztuje ułamek dolara, zaś wpisanie zasilacza do kompatktybilnych z następujacymi płytami ...................................... i tu cała lista - nawet starszych płyt !!! - poprawia znacząco sprzedaż promowanego modelu. Po prostu reklama. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st551 Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Zgadzam sie z zgk5 Jesli ktos miał w budzie fizyke lub podobny przedmiot to powinien wiedziec co się dzieje jak zaduzo amperów przechodzi przez zbyt cienki kabelek, albo zle stykające złącze. Z 30A nie ma żartów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Dokładnie tak jak napisłal kolega o nicku st551 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 widze ze niezly dym sie zrobil w zwiazku z tymi zlaczami, zgk5 o tym pfc pisałem do Twojego poprzednika -> loobek. Fakt faktem ze przy malo precyzyjnym polaczeniu takie 30A moze zrobic małe kuku, ale tak jak pisalem, duza czesc leci jeszcze ATX12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Dym nie dym.... Odnoszę wrażenie, że w tej chwili rynek wytwórców zasilaczy wyprzedził trochę branżę płyt - może dyktuje / ustala/ nowe standarty ATX ???., W każdym razie będzie trochę zmian ... szyna 12V górą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Tak bywa, chciałbym jednak zauważyć, że tagan ma kable o większej średnicy niż pozostałe zasilacze, ale moim zdaniem i tak jest to zbyt mało, żeby te 30A przepchnąć. Z rezystancją złącz w tym przypadku będzie lepiej, bo tagan ma pozłacane wtyki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Cytat o ile pamietam wersja thn fortronow nie ma pfc wiec sprzedawca klamie :D ale i tak sprawnosc wedlug producenta ponad 70% maja :) Niestety bardzo źle pamiętasz. -P oznacza PFC. Co do kwestii przejściówki. Czy ktoś z Was pomyslał że WCALE nie potrzeba przejściówki ? ATX12V 2.01 nie zmienia układu wtyczki, jedynie dodaje dodatkowe kabelki. Pierwsze 20 pinów jest jednakowe, a wtyczka jest tak skonstruowana że wkłada się ją bezpośrednio w płytę omijając pozostałe 4 piny. Tyle gwoli przejściówki Co dużych prądów. Nie jest tak że w tej wtyczce jest jeden kabelek 12V. Zgodznie z ATX12V 2.01 dodatkowa linia 12V lub dodatkowe linie 12V wyprowadzone są przede wszystkim przez wtyczkę 2x2 tudzież 2x3 pin... A co do samej normy że jest na wyrost ? Kwestia punktu widzenia IMO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 pmp, nie wiesz czy ten gość bedzie próbował jeszcze raz wystawiać te zasilki?, a i jeszcze jedno pytanie, jak wpinasz t24pinówke w 20 pinów to patrząc na 24 pinówke tak ze zapinke masz na górze to te 4 piny zostają z której strony z lewej czy prawej bo z lewej to mi na pewno nie wejdzie do mobo bo mam tam kondziołki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...