esem Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Stery to ostatnie Omegi i ustawione faktycznie na jakość. Oczywiście gf3 i gf4 (i każda inna bez DX9.0) nie ma szans zbliżyć się do tego wyniku w 3DM2003, ale nie ma się i tak czym chwalić. Transakcja jest wiązana i bezgotówkowa: gf3ti2000 128MB za FX5200 Ultimate + Maxtor 60GB za WD 160GB. Napewno jestem do przodu, martwi mnie przyszłość: odsprzedawalność fx będzie gorsza od GF3ti200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Stery to ostatnie Omegi i ustawione faktycznie na jakość. Oczywiście gf3 i gf4 (i każda inna bez DX9.0) nie ma szans zbliżyć się do tego wyniku w 3DM2003, ale nie ma się i tak czym chwalić. Transakcja jest wiązana i bezgotówkowa: gf3ti2000 128MB za FX5200 Ultimate + Maxtor 60GB za WD 160GB. Napewno jestem do przodu, martwi mnie przyszłość: odsprzedawalność fx będzie gorsza od GF3ti200. chcesz przykładowego ORBA jak 4Ti ma 1600pkt? 2000pkt no ale wiadomo, karta kręcona, więc podam mojego orba;] moje u siebie 1400 i to na początku istnienia mojej karty w tym kompie, potem było tylko lepiej. ORBY w drodze;] ale to tak nie na temat co do wymiany do absolutnie sie opłaca.tego fx'a sprzedaż za więcej kasy niż 3Ti a i dysk fajny dostaniesz;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Gdy wchodzilem do watka myslalem, ze to bedzie jakis zartowny quiz. A tu sie okazuje, ze sa zwolennicy FX5200 8O Bylem w tak glebokim szoku, ze sprawdzalem czy nie pomylilem forow. Zmieniac karte gf3 na fx5200 :) No tylko siasc i plakac, ze takich tutaj wpuszczaja :/ Przejzyjcie sobie prawdziwa wydajnosc tych kart. W 3dmarku latwo wynik nadrobic testami LOW bo one ladnie jada z FPS gdy sie ma ostre MHz na pamieciach. W dzisiejszych grach vertex shader. Multiteksturowanie (kazda gra) Oczywisciep przeklada sie to na gry, a jakzeby inaczej ? Pewnie zaraz zauwazycie, ze w tych testach nie ma gf3. Latwo jednak zgadnac gdzie znajdowalaby sie linijka tej karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Kaeres, po co wklejasz te wykresy? Niedość ze nie ma na nich porównania do GF3 to jeszcze jakieś lole. Przykład 3dmark2001 vertex shader 800x600 GF 5200 (500Mhz)=50 Ponad 52 to ja mam na zegarach 250/333, 64 bitowej karcie z programowym modem na quadro i na Duronie 1300 (fsb 100, ram 100(200), na systemie który powinien być przeinstalowany juz dawno temu bo wszystko w nim nie działa(wydajnosc tragiczna) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lcf Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 wydajnosc gf3ti200 i fx5200ultimate jest zblizona, ale 5200 latwiej bedzie sprzedac (i wiecej mozna za niego dostac), wiec mniej potem bedzie kosztowala przesiadka na gf4ti4200 albo radka jakiegos - nadal mysle, ze wymiana sie oplaca :]. PS w 800x600x32 przy 275/580 (przy takich ustawieniach wszystko u mnie chodzi bez artefaktow) mam 70fps na (reszta jak w sigu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Kaeres, po co wklejasz te wykresy? Niedość ze nie ma na nich porównania do GF3 to jeszcze jakieś lole. Przykład 3dmark2001 vertex shader 800x600 GF 5200 (500Mhz)=50 Ponad 52 to ja mam na zegarach 250/333, 64 bitowej karcie z programowym modem na quadro i na Duronie 1300 (fsb 100, ram 100(200), na systemie który powinien być przeinstalowany juz dawno temu bo wszystko w nim nie działa(wydajnosc tragiczna) 1. Brak obecnosci Gf3 wytlumaczylem. 2. Nie interesuje mnie jaka ma wydajnosc ten model w VS. Wazne, ze jednak komus wyszla tragiczna. 3. Ja na swoim mam grubo ponad 100 gdy w tym tescie jest wynik ok. 80 4. Chce ustrzec od bledu zamiany gf3 na FX5200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Jak mialem gf fx5600 kumplowi na gf3ti200 chyba cos kolo 230/500 niektore gierki chodzily lepiej(czyt. te co wykorzystywaly dx9:) ) Wiec jakos tak slabo wypada nawet prolinik fx5200 300/600 W fx wiecej daje kręcenie rdzenia(moim zdaniem) poniewaz wtedy poprawia sie wydajnosc w szczegolnie w dx9. Ale mamy demokracje i kazdy moze robic co chce:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Właśnie ją włożyłem. Nie widzę specjalnej różnicy ani na (+) ani na (-). Podkręciła się ładnie do 293/586. Pamięci to max ale CPU dochodzi do 330, 310 bez aferaktów w 3Dmarku2003. Wynik 1453dmarks. Testuję do poniedziałku, rano muszę podjąć decyzję. Narazie jestem za zamianą. A nie mówiłem, że różnic dużych nie będzie bo te karty są równe z tym, że fx ma nowszego ps'a. Wynik w 3dm03 niski, ja mam przeszło 1700pkt (300/550). Testuj na innych sterach najepiej ForceWare 61.77 (albo inne 6x.xx). Kaeres - jak karty nie miałeś w łapach to się nie wypowiadaj, testy które wkleiłeś są już dziś guzik warte bo są stare i robione na starych sterownikach. Ja mam właśnie takiego Ultimate i wiem jak poprawiła się wydajność na nowych sterach (6x.xx). Jak mialem gf fx5600 kumplowi na gf3ti200 chyba cos kolo 230/500 niektore gierki chodzily lepiej(czyt. te co wykorzystywaly dx9:) ) Wiec jakos tak slabo wypada nawet prolinik fx5200 300/600Pewnie dlatego, że gf3 jechał na ps1.1 a fx na ps2.0 więc raczej bez porównania :? . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Jak mialem gf fx5600 kumplowi na gf3ti200 chyba cos kolo 230/500 niektore gierki chodzily lepiej(czyt. te co wykorzystywaly dx9:) ) Wiec jakos tak slabo wypada nawet prolinik fx5200 300/600Pewnie dlatego, że gf3 jechał na ps1.1 a fx na ps2.0 więc raczej bez porównania :? .Owszem ale co z tego jak nie szlo grac w gierki z tym ps2.0 :? A i tak w to ps2.0 na FX jakos inaczej wygląda na fx:) Far cry jakos inaczej wyglądało na fx mimo niby ps2.0 wymuszone path itd. Np. Colin4 czy NFS underground nie ciekawie smigal na fulla :( oczywiscie bez o/c co u kumpla lepiej smigalo .(pisząc na fulla czyi wszystko włączone poza aa i anizo 1024x768x32) I chodzi mi o cos innego ogolnie GF3ti jest podobny wydanoscią do FX5200. Ale jesli esem ma wymieniac 3ti na fx5200 to lepiej zrobi sprzedając gf3ti i kupując r9550:) ktory sobie radzi po o/c z dx9 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Np. Colin4 czy NFS underground nie ciekawie smigal na fulla :( oczywiscie bez o/c co u kumpla lepiej smigalo.Tu się nie zgodzę te gry na full smigają u mnie bez najmniejszych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Crazy_Ivan Jesli uwazasz ze tobie te gierki chodzą ok na duronie i fx5200 to twoja sprawa. Ja wiem jak mi chodzily i na co stac fx5600(to co dopiero fx5200 :? ) i to nie byla wina configuracji pc czy systemu! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Nie "uważam" tylko widzę jak gram :P . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Chyba się dołączę do rozmowy:). Jak na mój gust to zmiana jest troche bez sensu. Czemu? GF3 jest w architektuzre 4x2 a FX5200 w 4x1 co oznacza że aby uzyskać taki sam Fillrate jak na GF3 trzeba tego FX-a podkręcić 2 razy tyle co ma GF3. Zamiana na PS2.0 z 1.1 może i jest dobrym pomysłem ale tak naprawde to nie widziełem gry, która na karcie z PS2.0 wyglądałaby lepiej niż na PS1.1. Niby w Far Cry i Doom3 są jakieś różnice ale jakośjak patrze n te gry u siebie(karta jak w podpisie) a u mojego kumpla z GF3Ti 200 Gainwarda to nie mogę się dopatzreć różnicy. Programistom nie chce sie robić jakichś ekstra efektów na PS2.0 skoro mogąto zrobić na PS1.1...tylko sobie kod przekompilują i no problem. Mogliby ju dawno zacząć jechać na PS2.0 gdyby nie jedna rzecz...XBox i kasa Microsoftu:). W jego bebechach jest GF3 więc i PS1.1. Nie oszukujmy się ale wiele gier nawet dzisiaj wychodzi i na PC i na XBOXa więc nie chce im się robić nowszych efektów skoro na konsoli i tak tego nie wykorzystają. Wynika z tego że jeszcze przez rok, dwa PS1.1 będzie podstawą i GF3 będzie sobie radził spoko( powiedzmy:) ). Za GF3 stoi jeszcze jednen plus....bezproblemowość. Jeszcze gry nie widziałem która by nie chodziła bez proboblemów na tej karcie. Ale to jest moje zdanie i tyle. A, na moim FX5600 niektóre gry chodzą gorzej niż u mojego kumpla(tego z GF3). Czasami coś dzieła mi lepiej ale ja mam 128MB ramu a on 64. Czyli jednak coś w tym jest. BTW: Marcin5611, Naprawde nie złe wyniki na tym 5600:). Szkoda że mój komp jest za słaby na moją kartę:(. Na sterch 56.72 w 3dmarku2001 mam zaledwie 7700Pkt a w 2003 2400Pkt:(. Wszystko nie kręcone. Pewnie jakbym podkręcił proca i ram to poszłoby więcej ale na moim "cudaku" Codegenie za wiel nie zrobię:). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Popieram w calej rozciaglosci wypowiedz TrueVanDal'a ale nie jestem pewny czy GF3 ma taka architektore jaka napisales...Ale moge sie mylic :roll: A wracajac do wydajnosci obu kart to wymiana GF3 na takiego FX'a jest bez sensu,bo GF3 jest wydajniejszy :!: Wiem bo mialem obie karty i co sie dzialo na FX w Colinie3 w rozdzialce 1024x768 z max detalami walalo o pomste do nieba :wink: a na GF3 wszystko smigalo az milo :D pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Jest jak napisałem. GF3Ti i GF4Ti mają architekturę 4x2. W FX tylko 5800 wzwyż ma architekturę 8x1(albo 4x2 co i tak wychodzi na to samo :) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Np. Colin4 czy NFS underground nie ciekawie smigal na fulla :( oczywiscie bez o/c co u kumpla lepiej smigalo. Tu się nie zgodzę te gry na full smigają u mnie bez najmniejszych problemów. Załącz frapsa, włącz max det. i pokaz nam te "bez najmniejszym problemów" ( :) ). To by musiało być ze 40-50FPS (bez spadków oczywiście). A tyle to ja (w C4) miałem na 9500Pro po oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Jest jak napisałem. GF3Ti i GF4Ti mają architekturę 4x2. W FX tylko 5800 wzwyż ma architekturę 8x1(albo 4x2 co i tak wychodzi na to samo :) ).Co do Gf3 i Gf4 to pewnie masz racje...Ale z tym ze 4x2 i 8x1 to jest to samo to juz sie nie zgodze...Gdyby tak bylo to mozna by pomyslec ze Gf3 ma 8 potokow co jest kompletna bzdura :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 jako bzdura , nvidia reklamowala ze fx od 5800 w gore mialy 8 potokow a mialy 4x2 w koncu sie okazalo:):):) a tak wlasciwie to skoro nikt tego nie wykryl to tak jakby nie bylo roznicy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lcf Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 maly bench zrobilem frapsem i cmr04 1.1 (usa s1 60s od zielonej lampki) - w 1024x768x32 przy detalach high bylo 31 fps, przy medium 41fps (sprzecior jak w sigu, detonatory 66.32, ustawienia na wysoka wydajnosc, bez dodatkowych kombinacji rivatunerem). normalnie na 800x600x32 w medium i zalaczone enviroment map jezdze (53fps wtedy jest). jak ma ktos w miare zblizony sprzet (ew. zdowngraduje go na czas testu do 200x10 :P :]) i gf3ti200 pod reka, to niech zrobi tez kilka zakretow i sie pochwali ile fpsow bedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Rozumiem, że z włączonym AAx6 (czy 8, nie wiem jak tam jest w fx)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lcf Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 @hajper: lol, na takich sprzetach nie wlacza sie AA :] nigdy nie miales nic slabszego niz 9800 w kompie? :] update: zrobilem drugi bench, UT2003 (build 2225) flyby-antalus (1024x768x32, wszystko w details na highest (physics detail na high) + wszyskie bajery (poza blob shadows) wlaczone) - 81.6 fps, z FSAAx4 37.9 fps, z FSAAx4 i anizotropkiem x8 34.0 fps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 To gdzie tu high ? :) Miałem, 9500, ale tez chodził na aa :) Bo takie texty "chodzi mi na high" (jak wyzej ivan) to "troszke" naciągane jest... Widziałem 5200 (raz) w akcji na C4 i mnie nie zachwycił (delikatnie powiedziane :) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 High oznacza ustawienia gry (max detale) a nie sterowników. FPS mam podobne jak lcf, włączam tylko Anizo różnie x2-x8, stery na "jakość". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lcf Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 @hajper: a od kiedy fx5200 mial zachwycac kogokolwiek? :D po prostu kilka miechow temu jak ktos chcial kupic nowa karte na gwarancji w okolicy 300 do 350pln i po prostu nie mogl wiecej wydac, to poza 9200 (9100 juz nie bylo, a 9550 jeszcze nie bylo :]) niespecjalnie bylo co wybrac innego, zeby w nowe gierki na low lub czasem na medium detalach pograc w rozdzialkach max 1024x768. a w watku po prostu sobie rozwazamy jak sie prolinkowe ultimate 5200 ma do gf3ti200 - jak ktos ma, to niech zarzuci tez benchem jakims, bedzie mozna porownac (wieksze roznice na korzysc fx przy FSAA chyba tylko beda, choc w sumie i tak niewielki pozytek z tego, bo nawet bez tego cienko jest i chyba nikt normalny nie wlacza na codzien :]). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Menphis Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 STARY ZAMIENIAJ !!!! Ta karta JEST SZYBSZA od GF3 TI bez gadania ... Zamieniaj podkrec do standartowych 300 600 ... i masz w miare wydajna karta... Zobacz jak wyglada NSf na Fx5200 a jak na tym G$@%@# GF 3Ti I zapamiętaj na tym Forum PANUJE KULT Gf 4 ti i Gf 3ti Wszystkie karty sa gorsze od Gf 4 ti nawet radek 9800 ( Topic Farcry - jak czytałem to sie nie zle ubawiłem .. Potem te po obcinane screeny gołe i ultra high Pozdro Lukarz..) Prawie wszystkie sa gorsze od Gf 3 ti .. tak juz jest i juz .... Wymieniaj nie zastanawiaj sie ani chwili .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 STARY ZAMIENIAJ !!!! Ta karta JEST SZYBSZA od GF3 TI bez gadania ... Zamieniaj podkrec do standartowych 300 600 ... i masz w miare wydajna karta... Zobacz jak wyglada NSf na Fx5200 a jak na tym G$@%@# GF 3Ti I zapamiętaj na tym Forum PANUJE KULT Gf 4 ti i Gf 3ti Wszystkie karty sa gorsze od Gf 4 ti nawet radek 9800 ( Topic Farcry - jak czytałem to sie nie zle ubawiłem .. Potem te po obcinane screeny gołe i ultra high Pozdro Lukarz..) Prawie wszystkie sa gorsze od Gf 3 ti .. tak juz jest i juz .... Wymieniaj nie zastanawiaj sie ani chwili .... :lol: :lol: :lol: wygląda tak samo? powiem tak wymien, sprzedaj i kup radzia 9550 ;] PS nieźle ubawiłem sie czytając twojego posta. kupiłeś szrota i teraz wmawiasz każdemu że jest super? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bazyl Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Menphis taki cFaniak jestes to chodz wezmiemy jakiegos fX-a i mojego Gf-a i zobaczymy ktory jest lepszy po podkreceniu bo moj chodzi na zegarach 280/600 i niesadze zeby jakikolwiek fx mial z nim szanse niestety nieposzpanyje smarkami bo moj sprzet niepozawala na to. jednak nadal mysle ze wiekszej roznicy niema miedzu fx-ami a gf3ti wiec ten spor jest bez sensu :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Teraz widze ze po ciach!a zmienialem mojego fx5600 na rdaka bo przeciez na fx5200 da sie pograc i wszystko ladnie smiga :lol:to po co dopiero na fx5600 ale pewnie mialem za male takty :D esem najlepiej pozbadz sie sie gf3ti/fx5200 i kup r9550 i 3000pkt w 3dmark03 spokojnie pocisniesz:) A LFC chyba nie robiles testu w CMR4 z widoku zza samochodu :D i ciekawe od kiedy to sie gra na ustawieniach sterow na wydajnosc:) wtedy i tak tekstury wygladają jak by byly low:) I jeszcze bys podal min. fps:) a poza tym odpal bardziej wymagającą plansze np szwecjie:) Ogolnie caly ten topic robi sie zabawny :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Jest jak napisałem. GF3Ti i GF4Ti mają architekturę 4x2. W FX tylko 5800 wzwyż ma architekturę 8x1(albo 4x2 co i tak wychodzi na to samo :) ).Co do Gf3 i Gf4 to pewnie masz racje...Ale z tym ze 4x2 i 8x1 to jest to samo to juz sie nie zgodze...Gdyby tak bylo to mozna by pomyslec ze Gf3 ma 8 potokow co jest kompletna bzdura :wink: pozdrawiam Nie napisałem, że GF3 ma 8 potoków ale sprawa wygląda następująco: Fillrate karty oblicza się mnożąc jej częstotliwość taktowania(GPU) przez liczbę potoków i to wszystko jeszcze przez liczbę jednostek teksturujących (TMU) na potok. Przykład: Jeżeli karta ma architekturę 4x2 i GPU 200MHz to mamy-> 200x4x2=1600Mpikseli/s. Teraz jeżeli ma GPU 200MHz ale architekturę 8x1 mamy-> 200x8x1=1600Mpikseli/s. Wynik jest ten sam czyli pomiędzy 4x2 a 8x1 NIE ma żadnej róznicy. Dlatego czasami śmieję się gdy słyszę teksty że GF6800Ultra jest 4x wydajniejszy od GF4Ti bo on ma 16 potoków a ten 4. Tylko że GF4Ti ma arcitekturę 4x2 a 6800 16x1. Możne więc powiedzieć że GF6800U jets dwa razy mocniejszy. :) I tak rozchodzi się jeszcze o szynę pamięci i jej taktowanie ale to inna historia:).....po co ja to piszę :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 no i jeszcze o ilosc jednostek verteksow itp , kontrolery pamieci , optymalizacje poprawieanie chipow itp , no bo wlacz np AA i anizo na GF4 a np na radku 9550 , i powiedz czy spadek w ilosci klatek jest ten sam............. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...