Skocz do zawartości
CHIKEN

Bateria od BIOS-u

Rekomendowane odpowiedzi

Siema

Mam takie pytanie jaka bateryjka znajduje się na płycie głównej ???

Mam płyte główna która niestety nie ma bateri :lol: i właśnie nie wiem jaka to jest. Czy można poprostu sobie kupić u zegarmistrza czy może na giełdzie ? i ile to mogło by kosztować ???

Dzieki za wszelką pomoc !

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta bateryjka to (najprawdopodobniej -bo z innymi się nie spotkałem) CR 2032. Cena -ok. 10 zł

Tak. Zwykła bateryjka 3V. Najlepiej alkaliczna, bo niektóre płyty podładowują je w czasie pracy a tylko alkaliczne się dobrze podładowuje. Chlorkowe mogłyby pociec.

Pffff.....

Nie alkaliczna ylko Litowa po angielsku to LITHUM i tylko takie nalezy montowac w plytach glownych... nie wiezcie w bajki o alkalicznych bateriach - to NIE TA bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pffff.....

Nie alkaliczna ylko Litowa po angielsku to LITHUM i tylko takie nalezy montowac w plytach glownych... nie wiezcie w bajki o alkalicznych bateriach - to NIE TA bajka.

Hihi :)

Dobre.

Baterie Litowe są to też baterie alkaliczne, ponieważ alkaliczność to jest odczyn chemiczny, a nie bateria w sklepie.

A wlasnie ze nie tylko odczyn chemiczny :P czytalem o bateriach artykol (dosc dlugi) Jak nie wierzysz to idz do zewgarmistrza i sie zapytaj o litowa albo alkaliczna baterie :) to naprawde dwie rozne bajki mimo tego ze chemicznie wydaje sie to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi