dziubek_ Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Radeona 9550 + O/C. taa ale jest jeszcze jedne problem kumpel ktory szuka wlasnie karty za ta cene powiedzial mi ze ma jakas slaba płyte co ma agp 4x wiec to jest problem maly Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 nie ma problemu , powinno wszystko hulac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziubek_ Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 (edytowane) nie ma problemu , powinno wszystko hulac to znaczy ze jak zamontuje do agp 4x obojetnie kazda karte z agp 8x to bedzie dzialac, a nie przepali sie cos moze cos bedzie przerywac aaaa i jeszcze jedno znalazlem cos dziwnego na tej aukcji od kiedy radki 9800 pro maja pixel shaders 3.0 i typ zlacza agp 4x http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78467625 Edytowane 26 Grudnia 2005 przez dziubek_ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 (edytowane) to znaczy ze jak zamontuje do agp 4x obojetnie kazda karte z agp 8x to bedzie dzialac, a nie przepali sie cos moze cos bedzie przerywac wszystko będzie OK, nie widze problemu :) AGP 4x / AGP 8x to prawie to samo, mozna by powiedziec ze niczym sie nie różnia / z wyjątkiem "teoretyczne" większej przepustowosci w AGP8 aaaa i jeszcze jedno znalazlem cos dziwnego na tej aukcji od kiedy radki 9800 pro maja pixel shaders 3.0 i typ zlacza agp 4x nigdy nie kupuj kart graficznych(oraz w ogóle jakiegokolwiek sprzętu) od tej firmy tzn sprzedawcy, krętacze żerujący na niewiedzy początkujących, na dodatek każdy sprzęt jaki sprzedaja to najtańsze firmy z możliwych tym samym wciskając ludziom niby super karte za małe pieniadze ... szkoda słów na takich debili. LOL z tym pixel shaderem 3.0 w Radeonie 9800 to na maxa przegieli :mur: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78467625 Edytowane 26 Grudnia 2005 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Jeśli chodzi tę firmę to ja kupywałem u nich kartę na poczatku roku, ale przez ich sklep internetowy, bo było taniej niż na Allegro. I nie zawiodłem się, mimo iż karta (Radeon 9700 Pro) po jakimś tygodniu wysiadła, napisałem do nich i od razu mi polecili wymianę na GeForce 6200 od Sparkle (ten z podpisu) bez żadnych dopłat, tylko musiałem im kartę odesłać. GF 6200 dostałem błyskawicznie i jestem z niej zadowolony, jak i z tej firmy. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziubek_ Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 teraz juz nie wiem co mam powiedziec koledze, Fenomenek mi poradzil zey brac radka 9550. a ja widze w waszych podpisach ze macie gf 6200 modowlanego na 6600, juz sie pogubilem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FeNoMeNeK Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 (edytowane) teraz juz nie wiem co mam powiedziec koledze, Fenomenek mi poradzil zey brac radka 9550. a ja widze w waszych podpisach ze macie gf 6200 modowlanego na 6600, juz sie pogubilemTeraz już prawdopodobieństwo trafienia na modowalnego 6200 jest coraz mniejsze (lecz wciąż możliwe). Poza tym GeForce 6200 128bit na AGP jest dość drogi (a na 100% droższy od dobrego Radka 9550). Edytowane 26 Grudnia 2005 przez FeNoMeNeK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 Teraz już prawdopodobieństwo trafienia na modowalnego 6200 jest coraz mniejsze (lecz wciąż możliwe). Poza tym GeForce 6200 128bit na AGP jest dość drogi (a na 100% droższy od dobrego Radka 9550).Rywalem dla R9550 jest 6200A, pełny 6200 (nawet niemodowalny) to jednak karta o klasę wyżej (no może pół klasy ;) ). Wszystko zależy od funduszy. Za niewiele więcej od Geforce'a 6200 można dostać GF6600. Jeśli 6200 nie ma gwarancji odblokowania potoków, to warto zdecydować się na 6600. Tyle, że w ten sposób można dopłacać w nieskończoność - GF6600 jest już prawie 2 razy droższy od Radka... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 26 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2005 ludki :) powiedzial by mi ktos jak zmienic timingi ? mam Sparkla 6200 @ 6600 taktowanego 450/570... pamieci tragicznie.. bo to 256 i prawdopodobnie 4ns i musialbym je potraktowac tymi timingami bezbronnego sprzedkliku stron (dla 2.5 ns) obstawiam ze ilosc mhz bedzie duzo wieksza :) (moj pierwszy 6200 nie modowalny 128 tez sparkle na pamieciach wyrabial 640) dlatego proszee o dokladny poradnik jak to zrobic krok po kroku :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mochi Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Witam czy opłaca sie kupic ta karte http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78855416 Prosilbym tagze o jakies linki fajnych kart do 450zł ktore warto kupic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FeNoMeNeK Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Nie opłaca się. Na pcprojekt.pl masz to samo tylko taniej. Poza tym chyba lepiej kupować coś w sklepie, niż na allegro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Prosilbym tagze o jakies linki fajnych kart do 450zł ktore warto kupic Winfast A6600TD 128MB 442zł + koszt przesyłki, wybierz poczte polska (za pobraniem) - 11zł czyli razem = 453 zł / jesli zamówisz dziś do 16.00 karte bedziesz miec juz jutro, jesli po 16 to w czwartek- ogólnie bardzo polecam ten sklep . KLIK !! < WinFast 6600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mochi Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 [Nie opłaca się. Na pcprojekt.pl masz to samo tylko taniej. Poza tym chyba lepiej kupować coś w sklepie, niż na allegro.] Sorki ale nie znalazłem tam tej karty tanszej lub chociaz podobnej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FeNoMeNeK Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Sorki ale nie znalazłem tam tej karty tanszej lub chociaz podobnejFaktycznie, moja pomyłka - patrzyłem na wersję PCI-E. Sorry. Jest tam ta karta na AGP, ale kosztuje 400zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reksio15 Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Czy mozna odblokowac potoki w GF 6200(64bit) ?? bo właśnie chce kupic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Czy mozna odblokowac potoki w GF 6200(64bit) ?? bo właśnie chce kupic Po swietach mam dobry humor. Zaoszczedze Ci opier...papier oraz szukania. Odpowiedz jest jedna - NIE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 A czy można Ci odblokować umiejętność czytania ? Fajnie by było jakby się dało... Może wtedy byś troche poczytał to forum zanim walniesz głupiego posta... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master_electronic Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Mam pytanie. Jakie jest optymalne napięcie dla pamięci TSOP Hynixa 4ns,z timingami na 2.5ns(to te od Bezbronnego).I jak dałoby się zwiększyć z domyślnego na chociaż 2.7 lub 2.8V??Wystarczy ołówek 2B?? :lol2: Karta to 6600DP od gigabyte'a(pamięci przy 700 sypią artefaktami). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MegaArtByte Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 Witam. 1 Z tego co tu piszecie To MSI 6200 jest nie modowalne. 2 Co do innych kart to w końcu ten Asus 6200 dobrze się moduje czy nie zawsze ? 3 Gdzie mogę kupić najtaniej 6200 modowalnego na 6600 ? czy mógłby ktoś zapodać jakiegoś aktualnego linka :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 ludki icon_smile3.gif powiedzial by mi ktos jak zmienic timingi ? mam Sparkla 6200 @ 6600 taktowanego 450/570... pamieci tragicznie.. bo to 256 i prawdopodobnie 4ns i musialbym je potraktowac tymi timingami bezbronnego sprzedkliku stron (dla 2.5 ns) obstawiam ze ilosc mhz bedzie duzo wieksza icon_smile3.gif (moj pierwszy 6200 nie modowalny 128 tez sparkle na pamieciach wyrabial 640) dlatego proszee o dokladny poradnik jak to zrobic krok po kroku icon_smile3.gif Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Nie czytacie watku !!! Ostatnie 3 posty pytajacych sie powtarzaja kilka razy. AGP sie nie moduja poza dwoma wyjatkami - winfast 6200TD i Sparkle Wpisz sobie w google "sklep morele" i powinienes tam znalezc modowalnego winfasta. Co do timingow to jest taki programik do ich zmieniania ale brak mi cierpliwosci i prosze sobie znalezc w tym watku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 programow to jest 5 ! tylko jak ich uzywac... ja pierdziele... tjaa akurat nie umiem wlaczyc programu.. chodzi i oto ze tam jrst (np w nibitorze) z 8 kolumn timingow ponumerowacnych czyli mozna wybrac od timingset0 do timingset7 a w kazdym takim timingsetx jest jeszccze kilka "prostokacikow" w ktore mozna wpisac timingi i sa od 0-9 (chyba) i ja nie mam zielonego pojecia w ktora z tych kolumn rubryk i innych dupereli wpisac te timingi od bezbronnego wstepnie podejrzewam ze timingset0 rubryki od 0-2 ale dobra ne chcem czegos spieprzyc to sie pytam przez 2 strony tego tematu i nikt nie odpowiedzial Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 To ściągnij starszą wersję, np. 2.5. Zresztą program jest naprawdę prosty w obsłudze, poczytaj readme. I tak, chodzi o timingi 0-2 <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 dobra dobra prawie o to mi chodzilo a te timingi we wszystkie timingset'y wlozyc ? czy w jakis konkretny ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 (edytowane) Ostatnie, powtarzające się często pytania, zainspirowały mnie do napisania projektu FAQ'a B). Wprowadzimy kilka poprawek, uzupełnimy go i poprosimy moderatora o wklejenie go do pierwszego posta w wątku. Co o nim myślicie? FAQ Q: Czy na kartach GeForce 6200 można odblokować potoki? Jak to zrobić? A: Tak, ale nie na wszystkich. Rewizja procesora graficznego musi być niższa niż A4 (np. A2) oraz potoki muszą być sprawne. Do ich odblokowywania służy program RivaTuner. Link do opisu: http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...abyte_6200.html Q: Czy mogę odblokować potoki na karcie GeForce 6200A (64-bit)/GeForce 6200TC? A: Niestety nie. GF6200A/6600TC to inny chipset (NV44) i zasadniczo nie jest tematem tego wątku. Q: Czy mogę podnieść napięcie procesora graficznego za pomocą biosu? A: Tak, jest to możliwe. Taki zabieg podnosi podkręcalność rdzenia o 50-100 MHz. Link do zmodyfikowanego biosu i opisu jego wgrania (wersja 128MB): http://forum.purepc.pl/index.php?act=ST&f=...dpost&p=1447530 Dla wszystkich kart 256MB zalecany jest bios Sparkle'a 256MB, można go ściągnąć stąd: http://www.mvktech.net/component/option,co...80646868e20d51/ W tym wypadku potrzebujemy dyskietkę startową DOSa i program nvflash 5.13. Prawidłowa komenda to nvflash -4 -5 -6 nazwa_biosu.rom. Po więcej szczegółów odsyłam tu: http://egielda.com.pl/?str=art&id=371-3 Q: Po wgraniu tego biosu mam problemy z monitorem (nie wykrywanie poprawnej nazwy, miganie przy wchodzeniu do opcji sterownika). Czy to normalne? Jak temu zaradzić? A: Tak, to skutek uboczny wgrania tego biosu. Problem rozwiązuje podłączenie monitora do złącza DVI poprzez przejściówkę. Q: Chciałbym podnieść napięcie na moim obecnym biosie. Nvidia Bios Modifer posiada taką opcję... A: Niestety, zdecydowana większośc biosów nie ma aktywnej tablicy napięć i jest to po prostu nie możliwe (tj. zmiana napięcia w edytorze nie zmienia go w rzeczywistości). Q: Czy karta posiada czujnik temperatury? Czy jest możliwe jego odblokowanie? A: Tak. Należy zgrać bios z karty (komenda nvflash -b bios.rom) lub ściągnąć nowy, otworzyć go Nibitorem, zaznaczyć "enable 6600GT temp monitor trick", zapisać bios i sflashować kartę. Odpowiednia zakładka w sterownikach powinna zostać odblokowana. Q: Czy istnieje do tej karty fizyczny vmod? A: Tak, jest on bardzo prosty i pozwala podnieść napięcie dla rdzenia i pamięci bez zmiany biosu. Wystarczy do tego zwykły ołówek (2B, 4B, ewentualnie HB). Link: http://www.vrforums.com/showthread.php?t=23332 Q: Chcę zmodować moją kartę. Na jaki model się zdecydować? A: W przypadku AGP najlepszy jest Leadtek Winfast A6200TD (nie A6200TDH !!!), ewentualnie Sparkle (małe szanse). Dla PCI-E również Leadtek, a ponadto np. Asus, Sparkle, Gigabyte. Leadtek na AGP moduje się w ok. 90% przypadków, karty na PCI-E – w 30-50%. Generalnie im wcześniej wyprodukowana karta, tym większe szanse. Q: Czy zmiana timingów może pomóc w overclockingu pamięci? A: Tak, ich wpływ jest dość istotny. Do edycji służą programy Nibitor lub Nvidia Bios Modifer. Interesuje nas tylko timingset1 (Nibitor potrafi wykryć to automatycznie). Przykładowe poluzowane timingi: TIMING0 : 060b1003 TIMING1 : 05010407 TIMING2 : 00240306 TIMING0 : 06101A16 TIMING1 : 05010406 TIMING2 : 20240406 TIMING0 : 060E1A14 TIMING1 : 05010407 TIMING2 : 20240407 Z tych 2 programów polecam Nibitora, ponieważ potrafi przetestować timingi bez zapisywania ich w biosie. Po przetestowaniu nowych ustawień zapisujemy wyedytowany bios i, spod DOSa, flasciach!emy kartę. Edytowane 28 Grudnia 2005 przez Assassin_ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Assassin_ dobra robota B) niech jeszcze ktoś spyta czy da rade zmodowac 6200TDH to zabije jak ... :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 niezbyt dokladny ten opis flashowania biosa ... hmm a co moze sie stac (poza tym ze moge stracic 128mega) po wgraniu biosa od 6600 128mb na karte z 256mb ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 niezbyt dokladny ten opis flashowania biosa ... hmm a co moze sie stac (poza tym ze moge stracic 128mega) po wgraniu biosa od 6600 128mb na karte z 256mb ? Zaktualizowałem FAQ, dzięki. Jakbyś miał jeszcze z czymś problemy, daj znać. Dobrze jest mieć kogoś mniej zorientowanego, kto sprawdzi, czy wszystko w FAQ'u jest zrozumiałe :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 dobra a teraz najwazniejsze pytanie ... jak przejsc do DOS'a :D ? to juz wiem co zrobie :P do tego biosa od sparkla co dales i zmienie timingi na te od bezbronnego i bedzie oK :P ? a no i odblokuje czujnik temp hmm dZiwny ten bios nie ma oblokowanej tablicy napiec.. nic praktycznie zmienac nie mozna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin_ Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Black_war Do dosa oczywiście dyskietką startową. Jeśli na obecnym biosie karta kręci się ok, nie ma sensu go zmieniać. Jak pisałem, każdy Sparkle ma standardowo 1.4v. Zgraj obecny bios nvflashem i wyedytuj nibitorem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...