Skocz do zawartości
MarasK

Wymiana głośnika

Czy wymiana glosnika cos da?  

1. 1. Czy wymiana glosnika cos da?

• Nie
      6
    • Tak
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący problem: posiadam głośniki Creative P580 i subwoofer mi charczy. Moc zestawu to 5x7W, sub 17W. Czy opłaca mi się zmieniać głośnik basowy na np. ten albo ten. Czy da to słyszalną różnicę, czy wina leży po stronie zbyt małej obudowy? Z góry dzięki za odp.

PS. wiem, że w przypadku drugiego głośnika wiązałoby się to z powiększeniem otworu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bigfan pozwol, ze troche sprecyzuje to co napisales ;). Kazdy glosnik ma parametry T-S (najwazneijsze z nich to Qts, Vas i Fs), na podstawie tych parametrow mozna sprawdzic czy daney glosnik bedzie pasowal do danej obudowy (oczywiscie nie robi sie najpierw obudowy a pozniej szuka do niej glosnika, tylko na odwrot - najpierw glosnik, potem obudowa :P ). Co z tego wynika? Ano to, ze nie mozna sobie ot tak zmieniac glosnika w obudowie bo prawdopodobnienstwo dobrej konfiguracji jest znikome...

Blue: a czy kogos to interesuje? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm wiem, że instnieją parametry Thiella-Smala, ale wydaje mi się (jak na moje zdolności) słuchowe, zę to nie obudowa rezonuje tylko głośnik nie domaga. Myślę, że w tym leży problem.

BTW Nowej obudowy nie będę robił, bo nie mam tyle kasy (na porządną obudowę) :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowa obudowa to przeciez kwota rzedu 20zl...

czasami lepiej poczekac, uzbierac i zrobic cos lepszego, niz sie pospieszyc a pozniej nazekac...

w zwiazku z tym slabiutenkim wzmacniaczykiem ja bym szukal glosnika ktory ma wieksza efektywnosc - chociaz te 87dB...

pewnie mnie ktos zlinczuje zaraz :P ale jezeli nie chcesz sie bawic w wymiane wzmaka, to zakup glosniczek Alpharda LW800, o ile pamietam efekt. wlasnie w granicach 87dB, tyle tylko ze potrzebuje obudowy 20litrow :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja mam pytanie - co to jest linia transmisyjna ???? :roll:

Koncepcja linii transmisyjnej zakłada częściowe wytłumienie - w długim labiryncie obudowy - fali promieniowanej przez tylną stronę membrany, a częściowe jej wypromieniowanie. Należy tak dobrać parametry labiryntu (długość, zmieniający się przekrój, sposób wytłumienia - rodzaj, ilość i miejsce jego umieszczenia), aby pozwolić na wypromieniowanie tej części energii, która może zostać oddana w fazie zgodnej z fazą pracy przedniej strony membrany (w zakresie bardzo niskich częstotliwości - kilkudziesięciu Hz), i aby zapobiec wypromieniowaniu poprzez labirynt fal wyższych częstotliwości (stu kilkudziesięciu, kilkuset Hz), które wywoływać mogą podbarwienia i nierównomierność charakterystyki częstotliwościowej. Jest to jednak bardzo trudne zadanie, a niewywiązanie się z niego obarcza wiele konstrukcji linii transmisyjnych problemami w przetwarzaniu tzw. wyższego basu, gdzie w przypadku zbyt słabego wytłumienia labiryntu ujawniają się szkodliwe rezonanse i antyrezonanse. Z kolei silne wytłumienie osłabia również efektywność przetwarzania najniższych częstotliwości. Znalezienie złotego środka jest tutaj niemożliwe, możliwy jest jedynie lepszy lub gorszy kompromis.

Linia transmisyjna to nie tylko sposób na przetwarzanie najniższych częstotliwości - dobrze wytłumiona linia transmisyjna daje głośnikowi lepsze warunki pracy w zakresie średnich częstotliwości; głośnik nie jest zawieszony na poduszce powietrznej, która ogranicza dynamikę; dźwięk z linii transmisyjnej jest jednocześnie swobodniejszy, ale i spokojniejszy - słychać, że głośnik nie jest skrępowany i stresowany zamkniętą obudową.

Powodzenia w domowej manufakturce :lol: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i nikt nie odpowiedział - czy zmiana obudowy na większą coś da

ps aktualna nie wygląda na rozpadającą się, a plastelina nic nie dała ;)i nikt nie odpowiedział - czy zmiana obudowy na większą coś da

ps aktualna nie wygląda na rozpadającą się, a plastelina nic nie dała ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie parametry ma ten głośnik tzn vas qts fs vas-pojemność ekwiwalentna qts-dobroć całkowita głośnika fs-czestotliwość rezonansowa głosnika i wogóle co za budowe chcesz zrobić jak zwykły bass refleks to ci moge zaprojektować ale potrzebne parametry i jaką średnice ma sama membrana bez zawieszenia. A jeżeli chodzi o linie transmisyjną to robiłem już kolumny tej konstrukcji tylko chciałem sie zapytać czy ktoś robił jeszcze linie transmisyjną chciałem wymienić się doświadczeniami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi