Skocz do zawartości
Zulik

AMD 64 FX

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie !

Jak myslicie o ile szybciej bylo by gdybym przesiad sie z mojego 1700+ na

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10845

wszyściutko chodziło by na 64-bitach ! a nie na 32 jak do tej pory - duza jest różnica ?

Nie kupuj tego procesora. To chwyt marketingowy AMD. Jeśli chcesz kupować coś na S940, to wybierz to:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10848 - to jest ten sam procesor, co A64FX-51 (ten sam zegar, ten sam rdzeń - Sledgehammer), tyle, że ma 3 kanały HT (FX ma 1) i ma możliwość pracy dwuprocesorowej (jeśli zależy Ci na cenie, to lepiej byłoby kupić 148 - wtedy masz tylko możliwość pracy jednoprocesorowej, ale powinno być ze 200zł taniej). Jeśli wybrałbyś 248, to kup jakąś płytę dwuprocesorową (na przyszłość) np. MSI K8TMaster2-FAR, jeśli nie zamierzasz w przyszłości dokładać drugiego procka lub kupisz 148, to kup np. to co ja mam w podpisie. Tylko pamiętaj, że do S940 musisz kupić droższe pamięci registered ECC (to co mam w podpisie sprawdza się doskonale).

Jeśli kupisz płytę MSI, to dokup jakiś wentyl (ja mam zwykły Spire Al od P4), bo boxowy z Opterona pasuje chyba tylko do płyt Asusa, a dodawany do płyt MSI (Cu) pracuje jak odkurzacz. A najlepiej wymień się na wentyle z kimś, kto ma Prescotta (ja tak zrobiłem). ;)

Poza tym nie pisz, że wszystko będzie chodziło na 64bit, bo z góry jesteś skazany na porażkę (no chyba, że to ma być serwer na linuksie), bo:

1. Windows 64bit beta jest i działa stabilnie, ale aplikacji na razie jest śladowa ilość. Trzeba czekać na oficjalną wersję. Zresztą nawet w samym Win XP64 np. Explorer jest w dwóch wersjach (32bit i 64bit), bo niektóre wtyczki nie działają na wersji 64bit.

2. Jeśli zainstalujesz linuksa (64bit oczywiście), to większość oprogramowania będziesz miał 64-bitowego, ale np. OpenOffice jeszcze się nie kompiluje w środowisku 64-bitowym, Mozillę też warto mieć w dwóch wersjach (żeby chodziły 32-bitowe binarne pluginy), nie ma na razie 64-bitowych sterowników 3D do Radków > 9100, część programów, których nie ma w dystrybucjach, będziesz musiał sam kompilować, czasem będzie trzeba też pogrzebać w źródłach, żeby wogóle chciało się kompilować.

3. Ale warto. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedzi !

a windowsa to ja nie mam - nie stać mnie - zresztą wole linuksa jest bezpieczniejszy (nie ma wirusów) no i wlasnei jest mozliwosc pracy 64-bitowej - daltego chcialem wiedziec czy jest duuuuuzo szybciej czy tylko duzo :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi