mars77 Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 no daj jakiegos testa opson ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 fajnie, temat zyje dobrze ze nie jestem sam z nf8 :) jak narazie to mam takie pytanko : czy mieliscie jakies syczenia na cewkach ? bo ja to mam i troszke jestem zawiedziony :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 fajnie, temat zyje dobrze ze nie jestem sam z nf8 :) jak narazie to mam takie pytanko : czy mieliscie jakies syczenia na cewkach ? bo ja to mam i troszke jestem zawiedziony :rolleyes: 1562026[/snapback] Jesli masz to pomaluj lakierem :)... i nie przejmuj sie :). Ja nie mialem takiego przypadku (syczenia)... ale to dlatego ze ja te plyty mam 1-3 dni... i potem zestaw gdzies wedruje :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 (edytowane) Panowie! :) Mam tą płytę i jest ona gorzej niż kiepska. Powiedzcie co mam zrobić, żeby nie dać jest dyskwalifikacji w artykule? :) Problemy: http://egielda.com.pl/forum/viewtopic.php?p=6548#6548 Edytowane 26 Lipca 2005 przez focus_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 Panowie! :) Mam tą płytę i jest ona gorzej niż kiepska. Powiedzcie co mam zrobić, żeby nie dać jest dyskwalifikacji w artykule? :) Problemy: 1566902[/snapback] wyslij pw do usera "Klosiak" to on ci pewnie pomoze , jak pewnie czytales ten topic to on glownie meczyl te plytke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 (edytowane) jak mialem tego Abita (naszczescie jak szybko go kupilem tak szybko sie go pozbylem ;) ) stabilne HTT przy Sempronie 2800+ mialem 300-315MHz, rekordowe HTT jakie osiagnolem to 348MHz B) oczywiscie zmienilem chlodzenie chipsetu. Ogolnie plyta mnie ROZCZAROWALA wystarczy na nia popatrzec... brak kondensatorow, zaniza napiecie na procesor. Tylko 2 banki pamieci. Aha i najwaznejsze DOKLADNIE ta sama konfiguracja z plyta Gigabyte K8NS procek smiga na 2600MHz a na Abicie z bulem robil 2500MHz :mur: :lol: :lol: JEDYNE plusy wzgledem gigabyte to zintegrowany Firewire i dobry dziwke na Abicie mialem dokladne problemy co focus z zalaczaniem plyty! kombinowalem na kilku zasilaczach innych prockach pamieciach biosach ... co tylko mozna bylo :mur: takiego syfu to nawet Asrock chyba nie wypuscil :wink: UPDATE te HTT348 bylo na Sempronie 3000+ puszczonym na mnozniku x4 :lol: Edytowane 27 Lipca 2005 przez Radeon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 jak mialem tego Abita (naszczescie jak szybko go kupilem tak szybko sie go pozbylem ;) ) stabilne HTT przy Sempronie 2800+ mialem 300-315MHz, rekordowe HTT jakie osiagnolem to 348MHz B) oczywiscie zmienilem chlodzenie chipsetu. Ogolnie plyta mnie ROZCZAROWALA wystarczy na nia popatrzec... brak kondensatorow, zaniza napiecie na procesor. Tylko 2 banki pamieci. Aha i najwaznejsze DOKLADNIE ta sama konfiguracja z plyta Gigabyte K8NS procek smiga na 2600MHz a na Abicie z bulem robil 2500MHz :mur: :lol: :lol: JEDYNE plusy wzgledem gigabyte to zintegrowany Firewire i dobry dziwke na Abicie mialem dokladne problemy co focus z zalaczaniem plyty! kombinowalem na kilku zasilaczach innych prockach pamieciach biosach ... co tylko mozna bylo :mur: takiego syfu to nawet Asrock chyba nie wypuscil :wink: UPDATE te HTT348 bylo na Sempronie 3000+ puszczonym na mnozniku x4 :lol: 1569353[/snapback] Czyli jednak nie jestem jedyny z moimi doświadczeniami - dobrze widzieć :( Abitowi ewidetnie brakowało mocy w układach zasilających. Gdyż na Sempronie ciągłem ponad 310 Mhz magistrali procesora przy niskim mnożniku, zaś jak tylko podniosłem mnożnik to zabawy przy powaznych MHz w okolicach 2400 MHz kończyłą się już na 290 MHz Jutro będę starał się ją dostać od Veracompu, choć może być ciężkie po tym jak obsmarowałem Biostara :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 hehe , dokladnie z mnoznikiem mialem to samo a mzoe w veracompie sie pmylili i dali biostara zamiast abita ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gentillo Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 Hm...to ja tez dodam cos od siebie o ABIT NF8 :P Od niedawna posiadam ta plytke i tez nie narzekam. Mam na niej Semprona 2600+ (8x1600MHz) Puscilem go synchronicznie z pamieciami na FSB=238MHz(malo bo pamieci nie sa rewelayjne...GEiL 512MB PC3200 2.5-3-3-6 DDR400) Doszedlem do HTT=270MHz co daje dla proca 2160MHz i dla pamieci 215MHz(430MHz DDR).Narazie nie moge przekroczyc bariery HTT=270MHz i nie wiem czemu.Nawet jak robie HTTx2 i zwiekszam napiecia(proc,pamiec,HTT,nForce3)na plycie to plyta nie startuje.Pamieci sie nie krzacza bo chodza na 238MHz stabilnie(memtest) wiec nie wiem.Moze moj procek nie chce isc na wiecej.Narazie i tak pracuje na HTT=263MHz co daje 2104MHz dla procka i mi wystarcza :)) chociaz nie ukrywam ze bede probowal zmusic moj sprzet do przekroczenia bariery HTT=270MHz bo wiem ze inni z takiego Semprona wyciskaja wiecej :)) Jak dla mnie plytka jest spoko i nie narzekam na nia.Dalem za nia 319zl.W sklepie chcieli mi wcisnac Gigabyte K8NS albo ASUSa K8N bo rzekomo ABIT to SYF(wg sprzedawcow ze sklepu **** ...moge podac na priv jaki to sklep;))ale sie nie zgodzilem w ostatecznym rozrachunku i nie zaluje.Plyta jest stabilna i mozna na niej troche pobawic sie w OC. 1483510[/snapback] Też mam taką plytę. Zmień bios na przynajmniej ver 15. Problem z granią HTT=270 powinien zniknąć natychmiastowo. Wygląda, że we wcześniejszych wersjach biosu jest jakaś blokada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 28 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2005 mi sie wydaje ze te problemy byly zwiazane z wadliwa plyta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Hm...nie bylo mnie troche wchodze na watek o NF8 i patrze ze przybylo kilka/kilkanascie odpowiedzi :) Fajnie :) Szkoda tylko ze odpowiedzi sa glownie negatywne na temat tej plyty :( Ja dalej jade na 8x300MHz (wiecej probowalem ale plytka jest niestabilna) Zaluje troche ze nie mam jakiegos kumpla ktory by mial Sempronka ktory u niego na 100% chodzi np. na 8x350MHz bo wtedy bym mogl wlozyc ten sam procesor na swojego Abita i sprawdzic czy nie moge na swoim Sempronioe dojechac do 2600MHz z powodu plyty czy z powodu procesora ;) Piszczenia na cewkach nie mam.Z tym ze Abit NF8 ma skopane BIOSy sie zgadzam ale na szczescie wydaja nowe.Obecnie najnowszy ma numerek 17.Ja nie zauwazylem problemow przy starcie plyty i takowych nie mam.Plytka wstaje normalnie wiec podejrzewam ze focus mogles miec uszkodzony egzemplarz.Jak gadalem z ludzmi z serwisu to mowili ze troche Abitow do nich wraca wlasnie z takimi objawami :) Ja dalej twierdze ze jestem zadowolony z tego Abita ale ja nie jestem jakims tam extremalnym OC-maniakiem wiec mi HTT=300MHz zupelnie wystarcza ;) Oczywiscie widze ze moze gdybym nabyl cos innego mialbym wyzej.Tego nie wiem.Jak namierze jakiegos kupla z Sempronem to sie przekonam czy plyta jest skopana czy nie :) Pozatym u mnie wszystko chodzi stabilnie i z plytka nie mam zadnych problemow poza tymi ktore sie pojawialy przy starych wersjach BIOSu. Nie wiem czy to jest godny nastepna NF7 bo sie NF7 nie bawilem a slyszalem tylko legendy krazece o niej ;) Jedyne na co bym zmienial tego mojego Abita to DFI i moze kiedys zmienie ale to pewnie nastapi gdy bede znow wymienial cale bebechy kompa (czyli odlegla przyszlosc) Narazie sprzecik mi dziala i problemow nie stwarza wiec jestem zadowolony z tego co mam :) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 mi tez sie podoba ta plytka , tylko za mam te piszczenie w cewkach :mur: tak zasralem cewki silikonem ze malo kto by wiedzial co to jest i to NIC nie pomglo :angry: :angry: :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 pownienes zalac sprecjalnym lekierem jakiego uzywa sie przy uzwojeniach np. w wirnikach w silnikach, czyli lakiery twarde. a co do Abita NF8 to dalej sadze ze dupiata plytka bo te HTT300 to pewnie i Asrock pocisnie ... a moj procek idzie na wiecej niz HTT300 wiec plyta nie wyrabia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 (edytowane) a wiesz gdzie taki lakier zakupic? bedzie w jakims elektronicznym ? i czy ten lakier przewodzi prad ? aha , no i miales jakies doswiadczenie z takim lakierem ? :P Edytowane 7 Sierpnia 2005 przez dzik86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 (edytowane) :D aha , no i miales jakies doswiadczenie z takim lakieremmozna powiedziec ze "tak" :wink: ... osobiscie sie nim nie babralem ale wiem ze sa jeszcze ich rodzaje czyli taki ktory twardnieje na zimno i na cieplo, oczywiscie wskazane zeby uzyc tego zimnego ;) chyba ze chcesz upiec plyte :D moze predzej go dostaniesz na jakims warsztacie samochodowym, tam gdzie przewijaja uzwojenia bo watpie zeby sprzedawali go w ilosciach na gramy... Edytowane 7 Sierpnia 2005 przez Radeon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 pownienes zalac sprecjalnym lekierem jakiego uzywa sie przy uzwojeniach np. w wirnikach w silnikach, czyli lakiery twarde. a co do Abita NF8 to dalej sadze ze dupiata plytka bo te HTT300 to pewnie i Asrock pocisnie ... a moj procek idzie na wiecej niz HTT300 wiec plyta nie wyrabia. 1584193[/snapback] hm...bardzo mozliwe ze cos jest z plyta aczkolwiek tak jak pisalem powyzej chcialbym dostac jakiegos innego Semprona 2600+ lub 2800+ niz moj w swoje lapki (najlepiej sprawdzonego ze spokojnie lata na 2600MHz) bo wtedy moglbym wydac wyrok czy NF8 jest cienki czy nie a tak to nie wiem bo mi plytka problemow nie stwarza ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 (edytowane) no to ja juz se podaruje zabawe z tymi cewkami, zamkne se bude i bedzie mniej halasu :) Edytowane 8 Sierpnia 2005 przez dzik86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 (edytowane) Hm...no dobra...dalej bede bronil NF8 ze nie jest to az taka zla konstrukcja jak niektorzy tutaj twierdza ;) :P Pobawilem sie troche plyta tak zeby wystartowac ja przy wysokich HTT.Zaznaczam ze nie testowalem komputera pod wzgledem stabilnosci bo chcialem tylko sprawdzic na ile stac plyte (no i nie mialem za duzo czasu na to wszystko).Teraz za oknem juz nie ma upalow wiec chlodzenie procka jest lepsze (mam tylko BOXowe) i o dziwo pozwolilo mi to na puszczenie procka na wyzszych czestotliwociach(ktos kiedys chyba nie bral poprawki wymieniajac ze mna poglady ze mam tylko BOXowe chlodzenie i ze jak zmienie je w przyszlosci na jakiegos miedzianego Pentagrama to mi nic nie da a ja dalej twierdze ze mi da). Dobra...to tak...mnoznik HTT byl ustawiany na 3x reszta(VCore,HTT i predkosc proca sa na obrazkach): http://i.1asphost.com/klosiak/tweak/NF8_HTT325.jpg http://i.1asphost.com/klosiak/tweak/NF8_HTT330.jpg Jako ze test byl robiony na szybko to napisze tyle ze na HTT=335MHz komp wstawal i Win sie ladowal a na HTT=340MHz komp wstawal ale Win sie nie ladowal za co obarczam raczej nie plyte a procesor :) Zauwazylem przy tych mini testach ze NF8 jest bardzo czula na pamieci jakie sa w niej zainstalowane...ja mam slabe pamieci i wydaje mi sie ze po czesci one tez powoduja niestabilnosc przy OC lub brak startu plyty.Sprawdzilem to w bardzo latwy sposob...gdy ustawilem dzilenik pamieci na 16 (czyli w BIOSie 100...DDR200) to spokojnie moglem uzyskiwac takie wyniki jak powyzej ale gdy dawalem wyzsze dzielniki to komp sie budzil i zaczynal piszczec :) Oczywiscie nie przetestowalem wszystkich ustawien pamieci i wszystkich dzielnikow bo po prostu mi sie nie chcialo.Moze kiedys to zrobie.Dodam ze moje GEiLe na tej plycie za cholere nie chce pracowac przy ustawieniu CL3 :( Obecnie mi chodza na CL2 :) (@204MHz 2-3-3-8 ---> slabo :( ) Z pamieciami trzeba mocno kombinowac na tej plycie...tak mi sie wydaje.Wydaje mi sie ze jest to dalej spowodowane kulawymi BIOSami...chociaz wersja 17 juz jest calkiem calkiem :) Dlatego dalej uwazam ze NF8 nie jest taki ostatni i porownywanie go do ASRock'a jest troche nieporozumieniem :P Jeszcze raz zaznaczam ze nie sprawdzalem stabilnosci przy uzyskanych wynikach...mozna je potraktowac jako ciekawoske (narazie) i pewien skromny pokaz ze NF8 tez moze osiagac wyzsze HTT niz 300MHz :P Teraz pracuje na HTT=306MHz co daje 2448MHz na procku przy mnozniku HTT=3x i Vcore 1.55V...dzielnik pamieci na 12 przy CL2 ( 2-3-3-8 ) http://i.1asphost.com/klosiak/tweak/CPU2451_HTT306.jpg Musze zaczac zbirac kaske na chlodzenie do procesorka :) Pozdrawiam! :P EDIT: @Radeon...pisales ze plyta zaniza napiecie dla procka...po aktualizacji do BIOSu 17 juz nie zaniza a zawyza ;) o 0.05V ;) ale to tylko taki maly niuansik :P Edytowane 12 Sierpnia 2005 przez Klosiak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 hmmm kurde albo zawyzal albo zanizal teraz juz nie pamietam bo jak pisalem zalezalo mi zeby sie szybko jej pozbyc a co do max HTT to pisalem ze udalo mi sie ustawic 348MHz STABILNE a nie takie na jakim sie wlacza komp ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 hmmm kurde albo zawyzal albo zanizal teraz juz nie pamietam bo jak pisalem zalezalo mi zeby sie szybko jej pozbyc a co do max HTT to pisalem ze udalo mi sie ustawic 348MHz STABILNE a nie takie na jakim sie wlacza komp ... 1591175[/snapback] SPOKO...fajnie ze uzyskales stabilne HTT=348MHz.Gratuluje! :) Ja tez bede walczyl o HTT w granicach 350MHz ale to nie teraz i nie z takim chlodzeniem jakie mam ;) Dzis pogrzebalem i mam stabilne 2500MHz ;) i juz wiem ze krzacza mi sie pamieci.Jednak te GEiLe co mam slabo sie nadaj do OC :( http://i.1asphost.com/klosiak/tweak/CPU2500_HTT312.jpg Narazie tyle :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koral_wz Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 No to ja mam pytanko do tych co mają płytke jaki macie bios i jak wam tem pokazuje :D bo mi po zmianie z 1.3 na 1.7 pokazuje o niebo nizsze no fakt ze byla re kalibracja wskazan tem no i jestem bardziej uwiezyc w te temp z nowego biosu niz ze starego bo 50 przy znimnym radiatoze (o ile to bydle mozna tak nazwac) :D a teraz kolo 30 do 35 w idle hehe i odrazu widac róznice w podkrecaniu bo tak nie mogłem przekroczyć fbs 235 bo wyzej nie było stabilnie a teraz 245 bez problemu i bedziemy krecic dalej a poprawe chłodzenia chipsetu rozwiązałem w inny sposób wersja dla leniwych :D [ale przyniosło efekty :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 No to ja mam pytanko do tych co mają płytke jaki macie bios i jak wam tem pokazuje :D bo mi po zmianie z 1.3 na 1.7 pokazuje o niebo nizsze no fakt ze byla re kalibracja wskazan tem no i jestem bardziej uwiezyc w te temp z nowego biosu niz ze starego bo 50 przy znimnym radiatoze (o ile to bydle mozna tak nazwac) :D a teraz kolo 30 do 35 w idle hehe i odrazu widac róznice w podkrecaniu bo tak nie mogłem przekroczyć fbs 235 bo wyzej nie było stabilnie a teraz 245 bez problemu i bedziemy krecic dalej a poprawe chłodzenia chipsetu rozwiązałem w inny sposób wersja dla leniwych :D [ale przyniosło efekty :D 1609480[/snapback] looz...mi tez na najnowszym BIOSie pokazuje temp. podobne do Twoich :P Mam Semprona 2600+ (1600MHz@2450MHz i VCore 1.55V) i na BOXowym wiatrczku mam 30-32'C w idle i 46-48'C w stress wiec nie jest zle ale niedlugo stane sie posiadaczem Pentagrama Freezone QVC-120 CU+ i zobaczymy jakie na nim beda temperaturki :twisted: Ja na chipsecie mam zlotego Zalmana + maly wentylek na nim i temp. chpsetu w stress przy upalach to 50'C ale przewaznie jest duzo mniej :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 (edytowane) To znowu ja ;) Wkoncu zakupilem sobie lepsze chlodzenie niz BOX od AMD :P Stalem sie posiadaczem Pentagram'a Freezone QVC-120 CU+.Coolerek sprawuje sie wysmienicie.Przy napieciu 1.6V na procku temp. przy upalach nie przekraczaja 50'C (dochodzi maxymalnie do 47'C).Jak nie ma upalow to nie przekracza 45'C a wszystko przy zamknietej obudowie.Pozatym cooler chlodzi mi pamieci RAM i mosfety z sekcji zasilajacej procesor na plycie przy okazji ;) Narazie osiagnalem stabilne HTT=310MHz (mnoznik HT 3x) co daje prockowi 2480MHz na timingach 2-3-3-8 dla pamieci przy 1T ale pamieci sie nie licza bo slabo sie nadaja do OC ;) :P http://i.1asphost.com/klosiak/tweak/CPU2480_HTT310.jpg Pozatym tak wyglada moja buda w srodku i widac ze Pentagram pasuje na NF8 idealnie :P http://i.1asphost.com/klosiak/tweak/DSCN0579.JPG Musze troche sie jeszcze pobawic zeby osiagnac ronw 2.5GHz dla procka :) Zauwazylem ze plyta ma problem z mnoznikiem 2x dla HT bo jak taki ustawie w BIOSie to plytka po dluzszej chwili wstaje z defaultowymi ustawieniami dla procka :( Dodam ze stabilne u mnie oznacza ze komp chodzil mi w tescie Prime95 Torture Test przez 23h 20min (szkoda ze nie zrobilem screena :( moj blad :( ) Przy taktowaniu procka 2.5GHz (HTT=312MHz) komp sobie chodzi niby stabilnie czyli gry,3DMarki,aplikacje itd. dzialaja normalnie i nic sie nie zawiesza ale Prime wywala bledy i SuperPi robi to samo wiec o stabilnosci nie ma mowy ;) UPDATE: Teraz jade na takich ustawieniach i sprawuje sie wysmienicie :P http://i.1asphost.com/klosiak/tweak/SuperP...zSuperPiKSK.jpg UPDATE2: [ciach!]ac...uwazam ze ABIT daje [gluteus maximus] z supportem dla NF8 :( Przyklad: Do KV8/KV8 Pro BIOSy wypuszczaja co chwile a do NF8 nie wypuscili BIOSu od czerwca :( Straszna kicha z tym bo uwazam ze BIOS NF8 nie jest jeszcze do konca dopracowany i dopieszczony :\ :mur: :mur: :mur: Pozdrawiam! Edytowane 11 Września 2005 przez Klosiak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exeter Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Witam Zakupiłem ostatnio właśnie taką płytkę i mam z nią problem. Mój konfig wygląda następująco: Abit NF-8, Sempron 64 2500+, 2x256 Kingston KVR400X64C3AK2, GeCube Radeon 9550, karta DVB Skystar 1, dvd-rw LG 832S, 2xHDD 40GB+160GB. To 'ciągnie' Chieftec HPC 360-302 DF. Sytuacja wygląda nastepująco - z włożoną jedną kością ramu wszystko smiga jak należy, natomiast po włożeniu drugiej zaczynają się schody. Komp zalicza zwiechę zaraz po komunikacie o tym jaki jest procek zainstalowany, czasem po resecie się uruchomi - dzięki temu udało mi się wykonać test pamięci i jak się okazuje ponoć jest ona uszkodzona - sypie błędami, przy czym każda z tych kości włożona sama nie wykazuje żadnych błędów. Myślałem, że pamięci się po prostu 'gryzą' i pożyczyłem inne od kumpla no i na jego pamieciach efekt jest dokładnie taki sam. Pożyczyłem także innego procka - Athlona 2800+ - to samo. W związku z powyższym moje przypuszczenie padło na zasiłkę. Powyjmowałem wszystko, włożyłem nawet starą kartę na PCI i niestety, dalej zwisy. Zabawa timingami pamięci również nie dała rezultatów, poskutkowało natomiast zmniejszenie ich taktowania na 166(333)MHz. Co o tym sądzicie ? Czy płyta jest uszkodzona, czy rzeczywiście ten zasilacz nie jest w stanie tego pociągnąć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Witam Zakupiłem ostatnio właśnie taką płytkę i mam z nią problem. Mój konfig wygląda następująco: Abit NF-8, Sempron 64 2500+, 2x256 Kingston KVR400X64C3AK2, GeCube Radeon 9550, karta DVB Skystar 1, dvd-rw LG 832S, 2xHDD 40GB+160GB. To 'ciągnie' Chieftec HPC 360-302 DF. Sytuacja wygląda nastepująco - z włożoną jedną kością ramu wszystko smiga jak należy, natomiast po włożeniu drugiej zaczynają się schody. Komp zalicza zwiechę zaraz po komunikacie o tym jaki jest procek zainstalowany, czasem po resecie się uruchomi - dzięki temu udało mi się wykonać test pamięci i jak się okazuje ponoć jest ona uszkodzona - sypie błędami, przy czym każda z tych kości włożona sama nie wykazuje żadnych błędów. Myślałem, że pamięci się po prostu 'gryzą' i pożyczyłem inne od kumpla no i na jego pamieciach efekt jest dokładnie taki sam. Pożyczyłem także innego procka - Athlona 2800+ - to samo. W związku z powyższym moje przypuszczenie padło na zasiłkę. Powyjmowałem wszystko, włożyłem nawet starą kartę na PCI i niestety, dalej zwisy. Zabawa timingami pamięci również nie dała rezultatów, poskutkowało natomiast zmniejszenie ich taktowania na 166(333)MHz. Co o tym sądzicie ? Czy płyta jest uszkodzona, czy rzeczywiście ten zasilacz nie jest w stanie tego pociągnąć ? 1645550[/snapback] hm...zasilka to raczej nie jest :) Dziwne ze na dzielniku 166MHz wszystko dobrze dziala.Moze sprobuj zwiekszyc napiecie dla tych kostek w BIOSie (Vdimm daj na 2.65V albo 2.7V). Mozliwe ze kostki sie gryza z plyta ale skoro inne kosci wykazuja to samo to bardzo mozliwe ze uszkodzona jest plyta lub procesor bo wkoncu Semprony maja kontroler pamieci ale z drugiej strony na innym procku tez testowales.Wgraj najnowszy BIOS do tej plyty (ver.17) i zobacz czy cos sie zmieni. Narazie mam tylko jedna kostke na moim NF8 wiec nie wiem jak sie plyta zachowuje przy obsadzonych 2 slotach DIMM. Narazie pobaw sie napieciami dla pamieci bo chyba tylko to Ci pozostaje.Jak dalej beda odchodzily takie cyrki to dzwon do pomocy technicznej ABITa w Polsce (numer mozna znalezc na polskiej stronie ABITa)i niech Ci z laski swojej powiedza czemu taki cyrki masz na badz co badz drogiej plycie. Jdnak wydaje mi sie ze z plyta moze byc cos nie tak :( Powodzenia! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exeter Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 hm...zasilka to raczej nie jest :) Dziwne ze na dzielniku 166MHz wszystko dobrze dziala.Moze sprobuj zwiekszyc napiecie dla tych kostek w BIOSie (Vdimm daj na 2.65V albo 2.7V). Mozliwe ze kostki sie gryza z plyta ale skoro inne kosci wykazuja to samo to bardzo mozliwe ze uszkodzona jest plyta lub procesor bo wkoncu Semprony maja kontroler pamieci ale z drugiej strony na innym procku tez testowales.Wgraj najnowszy BIOS do tej plyty (ver.17) i zobacz czy cos sie zmieni. 1645594[/snapback] Zabawa z podnoszeniem napięcia takze nie dala efektow, dojechalem nawet do 2.8V i nic - jak sie zwieszało tak dalej sie zwiesza. Te pamieci co drugie testowalem to tez byly kingstony tylko troszke inny typ (bez AK2 na koncu) więc moze po prostu ta płyta nie lubi kingstonów :mur: BTW Do czego sluzy opcja DDR Ref Voltage ? Mozna tym wplynac na dodatkowe zwiekszenie napiecia na pamieci ? Bios mam wgrany ten najnowszy (ver 17) jest sens probowac starsze ? Zastanawiam się też czy wpływ na takie zachowanie moze miec fakt podłączenia zasilacza bez przejściówki z 20 na 24 pin (w instrukcji piszą, że to jest zgodne i ze tak można). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Zabawa z podnoszeniem napięcia takze nie dala efektow, dojechalem nawet do 2.8V i nic - jak sie zwieszało tak dalej sie zwiesza. Te pamieci co drugie testowalem to tez byly kingstony tylko troszke inny typ (bez AK2 na koncu) więc moze po prostu ta płyta nie lubi kingstonów :mur: BTW Do czego sluzy opcja DDR Ref Voltage ? Mozna tym wplynac na dodatkowe zwiekszenie napiecia na pamieci ? Bios mam wgrany ten najnowszy (ver 17) jest sens probowac starsze ? Zastanawiam się też czy wpływ na takie zachowanie moze miec fakt podłączenia zasilacza bez przejściówki z 20 na 24 pin (w instrukcji piszą, że to jest zgodne i ze tak można). 1646112[/snapback] mozesz tez pobawic sie DDR Ref Voltage bo wg instrukcji opcja ta poprawia kompatybilnosc niektorych kosci z plyta :P Tez mysle ze albo plyta nie lubi Kingstonow albo po prostu jest uszkodzona :\ To ze podlaczyles zasilacz bez przejsciowki to nie problem.Czytalem gdzies w sieci ze robili test NF8 i plyta dzialala tak samo przy zasilaczu z wtyczka 20 pin jak i przy zasilaczu z wtyczka 24 pin wiec to napewno nie to powoduje zwiechy. Z BIOSami mozesz pokombinowac ale nie wydaje mi sie zeby pomoglo. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 ja mam kingstony, co prawda w 1 kosci , ale wszystko dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) OK...dzis wkoncu kupilem druga kostke RAM i juz siedzi sobie w kompie.Wieczorkiem napisze po testowaniu czy mi tez plyta sie kszani jak mam 2 sloty DIMM zajete. Konfig pamieci to: 2 x 512MB PC3200 GEiL 2.5-3-3-6-1T@200MHz (narazie na napieciu vdimm 2.75V) Do wieczora! :) UPDATE: Narazie widze ze sa schody jesli chodzi o powyzsza konfiguracje pamieci :\ Przy dwoch kostkach na ustawieniu 2.5-3-3-6-2T czyli domyslnym dla pamieci,dzielniku 133 ktory przy HTT=300 daje dokladnie 200MHz na pamieci i procku na 2.4GHz (Sempron 2600+ 8x300MHz) GoldMemory i MemTest mi sypie bledami.Komp i gry chodza OK ale zaczynaja mnie martwic te bledy :\ Narazie pisze to co na swiezo zaobserwowalem bo nie mialem dzis czasu na glebsze testy. Czyzby przypadlascia NF8 bylo to ze jak obsadzimy 2 sloty DIMM to cos sie krzaczy ??? :mur: Obym sie mylil... Edytowane 14 Września 2005 przez Klosiak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 (edytowane) OK...dzis wkoncu kupilem druga kostke RAM i juz siedzi sobie w kompie.Wieczorkiem napisze po testowaniu czy mi tez plyta sie kszani jak mam 2 sloty DIMM zajete. Konfig pamieci to: 2 x 512MB PC3200 GEiL 2.5-3-3-6-1T@200MHz (narazie na napieciu vdimm 2.75V) Do wieczora! :) UPDATE: Narazie widze ze sa schody jesli chodzi o powyzsza konfiguracje pamieci :\ Przy dwoch kostkach na ustawieniu 2.5-3-3-6-2T czyli domyslnym dla pamieci,dzielniku 133 ktory przy HTT=300 daje dokladnie 200MHz na pamieci i procku na 2.4GHz (Sempron 2600+ 8x300MHz) GoldMemory i MemTest mi sypie bledami.Komp i gry chodza OK ale zaczynaja mnie martwic te bledy :\ Narazie pisze to co na swiezo zaobserwowalem bo nie mialem dzis czasu na glebsze testy. Czyzby przypadlascia NF8 bylo to ze jak obsadzimy 2 sloty DIMM to cos sie krzaczy ??? :mur: Obym sie mylil... 1648304[/snapback] UPDATE2: Wczoraj wieczorem troche gralem i wszystko bylo OK.System tez nie wykazuje niestabilnosci takich jak przy uszkodzonym RAMie.Na noc zostawilem MemTesta86+ 1.60 i zrobil przez 7h40min 10 passow i nie wyskoczyl zaden blad.Sprawdze jeszcze co sie bedzie dzialo jak wlacze GoldMemory.Obyb wszystko zaczelo chodzic... UPDATE3: No to wkoncu udalo mi sie wyeliminowac bledy.GoldMemory przechodzi,MemTest86+ 1.60 tez i S&M memory normal test.Procek chodzi na 2.4GHz (8x300MHz) a pamieci na 200MHz (dzielnik 133) i ustawieniach 2.5-3-3-6-2T i wysokim Vdimm (w BIOSie ustawione 2.8V czyli max a speedfan pokazuje 2.86V).Na ustawieniu 2.7V (speedfan 2.75V) GM sypal bledami a pozostale testy juz nie.Najwazniejsze ze teraz dziala. Tylko martwii mnie tak wysokie Vdimm dla pamiatek bo znaczy ze sobie ich nie pokrece :( Chyba druga kosc GEiLa ktora kupilem jest duzo slabsza od pierwszej.Przypomne ze pierwsza mi chodzila przy Vdimm 2.8V (speedfan 2.86V) na 245MHz przy 2.5-4-4-11-1T.No ale co tam...ostre timingi i MHz nie zastapia 512MB dodatkowego RAM ;) Moje typy ze troche problemow mialem z tymi pamieciami to: 1.Druga kostka jest wyraznie slabsza od pierwszej i wymaga wyzszego napiecia do poprawnej pracy. 2.Zasilacz nie wyrabia (Chieftec 360W PFC 1 FAN...ale napiecia w speedfanie ladnie wygladaja) 3.NF8 ma z[ciach!]a sekcje zasilania dla pamieci i procesora. punkty 2 i 3 tez moga powodowac ze nie dociagnalem procka wyzej niz do 2.45GHz stabilnie bo wszystko powyzej konczylo sie wywalaniem w SuperPI. Dobra...jak narazie to tyle...ABIT jednak troche podpada mi :) NF8 jest bardzo stabilna ale przy OC lubi sie dziwnie zachowywac :\ no i ten brak nowych BIOSow strasznie mnie boli. Po dluzszym uzytkowaniu tej plyty wystawilbym jej ocene 4/5 ;) Pozdrawiam! Edytowane 15 Września 2005 przez Klosiak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...