Skocz do zawartości
ajsi

Gwarancja na dyski

Rekomendowane odpowiedzi

skad macie takie informacje?

mozecie podac adres www jakis? cos trudno mi w to uwierzyc, ale obawiam sie ze macie racje ;(

kupiłem seagata w styczniu chyba 6ego i mam 3 lata gwarancji i teraz wychodzi na to ze jego wartosc podskoczy po pierwszym października.

a na swieta chcialem dokupic sobie 2x60gb 7200 a swoja 40 opchnac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo kto tak powiedzial? Dystrybutor czy producent? Jak dystrybutor to moze mi nasiusiac, liczy sie gwarancja producenta

Nieważne kto to powiedział, grunt że to prawda!! :( Inaczej napewno możnaby spodziewać sie dementowania tej "wiadomości" przez samych producentów. Teraz napewno używane dysie pójdą w góre.

Musiało to w końcu nastapić, ludzie za bardzo kantowali firmy tuż przed końcem gwarancji; paralzatorem po dysiu i już 6 GB nie dadzą conajmniej 20 więc okazja uczyniła złodzieja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo kto tak powiedzial? Dystrybutor czy producent? Jak dystrybutor to moze mi nasiusiac, liczy sie gwarancja producenta

Nieważne kto to powiedział, grunt że to prawda!! :( Inaczej napewno możnaby spodziewać sie dementowania tej "wiadomości" przez samych producentów. Teraz napewno używane dysie pójdą w góre.

Musiało to w końcu nastapić, ludzie za bardzo kantowali firmy tuż przed końcem gwarancji; paralzatorem po dysiu i już 6 GB nie dadzą conajmniej 20 więc okazja uczyniła złodzieja.

Dokladnie , ale najgorsze jest to ze ostatnio dyski 7200 rpm ,sa dosyc awaryje i mozna ladnie kase stracic .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo kto tak powiedzial? Dystrybutor czy producent? Jak dystrybutor to moze mi nasiusiac, liczy sie gwarancja producenta :!:

Pozdr...

Producent udziela gwarancji dystrybutorowi ,dystrybutor resellerowi, a ten dopiero Tobie o ile będzie miał na to ochotę bo jeszcze w UE nie jesteśmy (tam sprzedawca jest zobowiązany udzielić klientowi 2 letniej gwarancji) i zgodnie z prawem może nie udzielić gwarancji. W takim przypadku masz prawo do rękojmi która wynosi tylko rok i nie jest przedłużana o okres ewentualnej naprawy.

A co do gwarancji na dyski twarde to napewno Seagate, Maxtor i WD obniżają gwarancję do 1 roku. Dłuższą będą miały SCSI i niektóre IDE ale te drogie modele o dużych pojemnościach. WD w dokumencie który przesłal do swoich partnerów handlowych podał info że będzie można wykupić przedłużenie gwarancji do lat 3. Ale jak będzie to zobaczymy.

Spavatch widzę że jesteś z Gdańska. To pewnie masz tam gdzieś port w którym zakotwiczyły kutry rybackie. Proponuję żebyś się zakręcił koło jakiegoś i buchnął z niego taką kurteczkę przeciwsztormową bo mądrzysz się a nie masz bladego pojęcia o czym mówisz i jeszcze jakiś pomorski dystrybutor wezmie to sobie do serca i Ci jednak nasiusia.

Pozdroooofka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

barracuda to dyski seagate seri BV (jesli sie nie myle) wiec sa z wyzsze polki i najpewniej zostanie na nie gw. na 3 latka... ale zobaczymy - i tak wszystko ustali ci sklep bo to on daje gwarancje...

a tez mialem ochote cos dokupic po swietach;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

barracuda to dyski seagate seri BV (jesli sie nie myle) wiec sa z wyzsze polki i najpewniej zostanie na nie gw. na 3 latka... ale zobaczymy - i tak wszystko ustali ci sklep bo to on daje gwarancje...

A gwarancja producenta?? Chyba to on ustala długość gwarancji a nie sklep. W sklepie mogą tobie dąc roczną gwaransję ale u producenta masz 3 letnią...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem w październiku 2002 barracude IV 40 7200 i była na 3-letniej gwarancji. W listopadzie oddałem do serwisu (strasznie piszczała) i dostałem nowy dysk. Niestety, gwarancja była już roczna. Totalna porażka. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem w październiku 2002 barracude IV 40 7200 i była na 3-letniej gwarancji. W listopadzie oddałem do serwisu (strasznie piszczała) i dostałem nowy dysk. Niestety, gwarancja była już roczna. Totalna porażka.  :(

jesli kupiłeś dysk który ma 3 lata gwarancji i ci się rozwalił z nie twojej winy i dostałeś nowy to nie mają prawa zmienić ci gwarancji na 1 rok. dostałeś dysk nowy jako zamiennik za stary więc obowiązuje 3 letnia gwarancjia. jeśli masz oryginalny papier zakupowy (mam nadzieję że im tego nie oddałeś) i do tego papierek serwisowy że zamiast dysku o numerku serii dostałeś taki sam o serii innej to mogą ci naskoczyć. liczysz czas starego dysku i tyle. jeśli ci dysk po roku siądzie idziesz i wymieniasz jak bedą fikać to zawsze sądy konsumenckie zostają. Zawsze można ich postraszyć PIPem, urzędem skarbowym itp. (patent z US sprawdzony osobiście - nie chcieli mi wymienić procka - dureń umarł sam z siebie - zapowiedziałem że jak tak to dzwonię do taty w US - za tydzień miałem nowego procka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi