Skocz do zawartości
slayne

Pic czy prawda - wasza opinia

Rekomendowane odpowiedzi

CHLOPAK Z http://allegro.pl/showitem.php?item=7449265 CHYBA SE JAJA ROBI :!:  :!:  :twisted:  TEN KOMPUTER DZIALAL BY JAK KALORYFER  :!:  CALE MIESZKANKO MOGL BY OGRZAC  :twisted:

Wiesz jak dobrze policzyłem to tamten @2200 by mniej wydzielał ciepła niż ten Berkuta @1800 ze względu na niższe napięcie, wydzielał by tak ok. 135-140 W...

Więc w czysten teorii jest to nawet możliwe (powtarzam teorii)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie, przypomniala mi sie jedna rzecz, on na 1.77ghz (dalo sie testowac 3dmarkiem, szkoda ze wtedy nie mialem radeona :lol: ) mial coldplate ktore mialo ~ -11C a tyl procesora mniejwiecej 25-35C (nie ufam mojemu sensorowi w tym epoxie ale mozna powiedziec ze zaokraglenie temp. o 10C to juz mozna cos powiedziec

Chcac ni chcac jest to roznica temp. ok. 40C (wynika to z tego ze cieplo jest oddawane powierzchnia ok. 100-130mm2) wiec zakladajac ze koles mial dobry blok (Mate-owy) i temp. wody przy obciazeniu powiedzmy 35C (te 140W ciepla to nie igraszka), proc mialby kolo 80C! Nie ma takiego procka ktory by przy 80C pracowal stabilnie na 2.2ghz (nawet thoroughbred by generowal bledy)

zara bede szedl zamawiac tego xp 1600 :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakby dorzucał lodu do obiegu (przy otwrtym) i jeszcze dodatkowo miał np. nagrzewnice i zbriornik z wodąw lodówce (lub zamrażalniku) to mógłmieć temp. wody rzędu 5-10 stopni (teoretyzuje :) ) i wteedy temp. procka by była nie 80 ale koło 45-50 stopni, a to już spora różnica.

ps. Oczywiście dalej twierdzę że koleś wałek odstawia, choć w czystn teorii mogłoby to być możliwe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CHLOPAK Z http://allegro.pl/showitem.php?item=7449265 CHYBA SE JAJA ROBI :!:  :!:  :twisted:  TEN KOMPUTER DZIALAL BY JAK KALORYFER  :!:  CALE MIESZKANKO MOGL BY OGRZAC  :twisted:

Wiesz jak dobrze policzyłem to tamten @2200 by mniej wydzielał ciepła niż ten Berkuta @1800 ze względu na niższe napięcie, wydzielał by tak ok. 135-140 W...

Więc w czysten teorii jest to nawet możliwe (powtarzam teorii)

eeeeeeeeeee tam.... za to moja teoria brzmi "Myslenie boli" ... przynajmniej w moim przypadku... dlatego staram sie za czesto nie myslec :wink: :lol: :wink: :lol: :wink: :lol: :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej, ale koleś ma koniczynkę tzn. że jest nowy, a skoro jest nowy i może sprzedawać to znaczy, że musieli na jego adres wysłać list z kodem (więc wiadomo gdzie mieszka) - więc chyba aukcja nie jest pod tym względem niebezpieczna - koleś się po prostu nie zna i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek fabrycznie odblokowany?? To się często nie zdaża...

zdarza :) Athlony TB od 1200MHz mialy odblokowane mnozniki. Mialem takich kilka (1200, 1333 i 1400 i wszystkie mialy-niezaleznie od serii). Obecnie odblokowane sa Athlony XP 0,13um 2000+. Uzywaja one mnoznika 12,5 a ten jest nawyzszym obslugiwanym przez specyfikacje Socket A (wyzsze-tj od 13 sa wyciagane z tebeli translacji przez emulacje z mnoznikow od 5 w gore). AMD nie boi sie wiec tego ze ktos uzyska sobie wiekszy procek niz dala fabryka bo jesli nie uaktywni sie tablicy to mnoznika sie nie podniesie. A ze mozna krecic przez FSB to inna bajka.

A co do serii do AXIA nie byla najlepsza. Faktycznie AYHJAR byla najlepsza. Kilkanascie AXIA jakich testowalem nigdy nie udalo sie ustabilizowac powyzej 1533MHz. AYHJAR wyszly mi na 1650MHz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. lancer, jak tobie sie powodzilo z 1600+ ?

1833MHz przy Vcore 1,82V. Na wiecej nie szedl bo zasilacz wymiekal nawet przyu Vcore 2V (zmiast +5V mialem +4,3V :( )

To jestem 1st! nadal (ale bero mnie pobije :( ). Ja mialem 1928mhz z zablokowanym prockiem 10.5x183mhz ale w to krecenia czeba bylo wlozyc 1.serce 2.dowiadczenie bo ze slabego procka tyle zrobic na WC made in home z aquaszutem 600l/h i blokiem made in home (wc ponizej 50zl) z pamiecami PC2100@3000 :) Aha na 5V bylo cos ok 4.38V hehe jakis gowniany Codegen teraz czekam na 400W markowy. Lancer jaki zasilacz?? .AHA MOJ MAX IDZIE NA AC NA 1711mhz PRZY 1.85v Lancer co myslisz PSU?? czy co innego?? moze proc nie wytrzymuje AGOIA 0220 a przy 2.05V i Wodzie +lod na 1928mhz sobie pomykal wiec ja nie wiem co jest :( czemu nie chce chociaz 10,5x166mhz przy 1.85V? :((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1833MHz przy Vcore 1,82V. Na wiecej nie szedl bo zasilacz wymiekal nawet przyu Vcore 2V (zmiast +5V mialem +4,3V :( )

To jestem 1st! nadal (ale bero mnie pobije :( ). Ja mialem 1928mhz z zablokowanym prockiem 10.5x183mhz ale w to krecenia czeba bylo wlozyc 1.serce 2.dowiadczenie bo ze slabego procka tyle zrobic na WC made in home z aquaszutem 600l/h i blokiem made in home (wc ponizej 50zl) z pamiecami PC2100@3000 :) Aha na 5V bylo cos ok 4.38V hehe jakis gowniany Codegen teraz czekam na 400W markowy. Lancer jaki zasilacz?? .AHA MOJ MAX IDZIE NA AC NA 1711mhz PRZY 1.85v Lancer co myslisz PSU?? czy co innego?? moze proc nie wytrzymuje AGOIA 0220 a przy 2.05V i Wodzie +lod na 1928mhz sobie pomykal wiec ja nie wiem co jest :( czemu nie chce chociaz 10,5x166mhz przy 1.85V? :((

ja uzywalem tej czestotliwoci do normalnej pracy a nie do zrobienia zrzutu z WCPU. Ja uzywalem HuntKey-juz kilka razy pialem ze to syf i juz go wywalilem. Odradzam juz kupno zasialcza za 122zl "400W" z Komputronika. To badziew i kompletna pomylka. Dziala duuzo gorzej niz moj 300W Win.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzywalem tej czestotliwoci do normalnej pracy a nie do zrobienia zrzutu z WCPU. Ja uzywalem HuntKey-juz kilka razy pialem ze to syf i juz go wywalilem. Odradzam juz kupno zasialcza za 122zl "400W" z Komputronika. To badziew i kompletna pomylka. Dziala duuzo gorzej niz moj 300W Win.

Aha a tak pracowalem sobie na 1880mhz z WC bez lodu patrz tu :

Dołączona grafika

Szedl tez na 1890mhz lub 1900mhz stabilnie juz nie pamietam ale wiem ze jak siora grala na kompie (uzywam siory do testowania stabilnosci komputera! wlaczam demo q3 i niech gra ja osobiscie malo gram) na 1880mhz i 2.05V to temp byla w okolicach 50C.

pozdro dalej jestem 1st :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. lancer, jak tobie sie powodzilo z 1600+ ?

to mailes duzo lepszego niz ja, moj na wbk slabo przylegajacym do procka max 1.8ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gosc dalej ciagnie swoja bajkę

przysłał mi maila

na jakie płycie osiągnął Pan ten wynik

Epox K7A+

> jakie chłodzenie wiem ze wodne ale dokładniej

blok wodny z Discotech, pompka Eheim 1048 600l/h, chłodnica samochodowa

> jaką miał Pan temperaturę przy takim podkręceniu

45C

> jeśli mógłby Pan zrobić zrzut z programu WCPUID to prosze mi przesłać

to zostało bez odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UWAGA ! Procesor ma fabrycznie odblokowany mnożnik. U mnie na chłodzeniu wodą udało się podkręcić ten procesor do częstotliwości 2.2 GHz przestawiając magistralę na 183 (366) MHz i mnożnik na 12 oraz podnosząc napięcie do 2,05V !!!

1.333GHz @ 2.2GHz z 2.05 V daje w sumie 160 wat 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pie............przy bzdury

na tym bloczku ?????  8O 

jakie Vcore ?

i dlaczego nie zapoda zrzutu WCPUID ?

bo nie ma takowego  :lol:

Co do tego gościa to spójrzcie na to:

http://allegro.pl/showuser.php?search=tweakers

Długo nei pohandlował...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takich powinni wieszać za jaja... Sam miałem rok temu sprawę - kupiłem 32MB RAM SIMM (60ns :D) za 73zł do starego kompa, a typ mi tekturkę wysłał! Wróciłem na pocztę, kasę zatrzymali, potem na policję, 2 miechy czekania i kasę oddali. Na szczęście...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu niby WC nie ma odprowadzić około 140W

Oj odprowadzi ale nie przy takiej temperaturze (35-40C) zeby mogl podkrecic tego procka az TAK! do tego czeba niskich temperatur!. Odprowadzic odprowadzi ale z temp ok 55C! a to na bank nie zagwrantuje stabilnosci z A TB @2.2Ghz!. Aha Ps. ja mialem AXP@1870mhz super stabilnie przy 2.05V z WC temp max to ok 50C a to napewno ma duzo mniej W niz ten TB. Juz rozumiesz??

Na dodatek chcialbym dodac ze wedlug mnie Tb wydziela wiecej ciepla niz XP!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...