Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

1. Z ostatniej godziny
  2. Witam podzespoły będą z sobą pasować, ale czy to optymalny wybór ? np. planując zakup PC w 2025 a nowa karta graficzna z 8GB Vram ?
  3. Wisz za cena idzie jakość, a monitor to nie tylko panel i obudowa ale właśnie elektronika sterująca praca monitora i za to często trzeba dopłacić, także kupując najtańsza opcje trzeba sie liczyć z kompromisami i nie nie jest to "uroda" panelu VA ale dla świętego spokoju sprawdził bym monitor na innym PC/Laptopie
  4. Dzisiaj
  5. Tak zmieniałem i nic to nie daje (próbowałem wszystkich ustawień). Taka uroda panelu VA? Mogę go oddać jakby coś także spoko. Ten stary co mam na matrycy TN to taki ips? Bo nie ma takich cyrków, nic tutaj ne zmieni nawet zakup droższego monitora na matrycy VA?
  6. A czy w opcjach monitora zmieniałeś tryby pracy Eco User sRGB itd ? cytując klasyka, kupiłeś tanio , czy jest dobrze? jest tanio.
  7. Po latach laptopowej tułaczki wracam do PC. Jako bazę ułożyłem taki zestaw wspomagając się polecanymi z PPC. Zestaw potrzebuję skorygować tak, żeby kosztował do 11k. https://www.morele.net/inventory/info/ebb7e30f/ Dysk SSD Lexar NM790 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (LNM790X002T-RNNNG) Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC) Procesor AMD Ryzen 7 9800X3D, 4.7 GHz, 96 MB, OEM (100-000001084) Płyta główna MSI PRO B850-P WIFI Karta graficzna Asus TUF Gaming GeForce RTX 5080 OC 16GB GDDR7 (TUF-RTX5080-O16G-GAMING) Obudowa Cougar MX600 ARGB czarna (CGR-57C9B-RGB) Chłodzenie CPU Noctua NH-D15 Montaż komputera Komfort (profesjonalny montaż, wydłużone testy obciążeniowe, instalacja systemu operacyjnego, roczna gwarancja) Jak widać obecnie to 11,9k, trzeba lekko ściąć. Dałem 5080 TUF ASUS bo miało potężny radiator, dobre opinie i tryb "półpasywny" przy niskim obciążeniu, no ale on tu zawyża cenę i pewnie to, oraz może Noctuę można wymienić na coś tańszego. Problem w tym, że ja zupełnie nie orientuję się w producentach i ich seriach GPU, więc liczę tu na Waszą pomoc. Najlepiej ze dwie / trzy rekomendowane 5080 na wypadek braku dostępności (pewnie pod koniec lipca będę kupował). Oczywiście jeżeli macie i inne sugestie to śmiało. PurePC w swoim zestawie poleca np. tego Palita tańszego o jakieś 1,3k. Palit GeForce RTX 5080 GamingPro OC 16GB GDDR7 DLSS4 (NE75080S19T2-GB2031A) - Karta graficzna - Morele.net https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-rtx-5080-gamingpro-oc-16gb-gddr7-ne75080s19t2-gb2031a-14485132/?utm_source=purepc.pl&utm_medium=referral&?utm_campaign=zestawy_lipiec_2025 Może np. ten? Byłoby na styk przy zejściu z Noctua do Fortis 5 dual fan lub Peerless Assasin, ale to chyba ta z potencjalnie "cieknących"? Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 5080 Gaming OC 16GB GDDR7 (GV-N5080GAMING OC-16GD) https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-5080-gaming-oc-16gb-gddr7-gv-n5080gaming-oc-16gd-14485974/ Założenia: - całość musi być z jednego sklepu wraz z usługą montażu (nie muszą to być Morele) - GPU powinno być możliwie ciche, bez kręcących się wentylatorów przy niskim obciążeniu / pulpicie, zakładam, że piszczące cewki to loteria, no chyba, że któraś seria jest mniej na to podatna W teorii tu jest zestawienie z hałasem itd: https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-5080-founders-edition/41.html
  8. Wczoraj
  9. Witam chcę kupić komputer do gier, lubię pograć w gry typu fps np cs2 ale gram też nieraz w gry z lepszą grafiką np wiedźmin, cyberpunk itd. Złożyłem sobie zestaw inspirując się ziemniakiem ale niektóre podzespoły zmieniłem. Czy te podzespoły będą kompatybilne i czy będą za sobą współgrać? AMD Ryzen 5 9600X 869zł Sapphire Radeon RX 7600 Pulse 8GB 1100zł Patriot Viper Venom 32GB DDR5 6000MHz CL36 369 zł MSI B650M GAMING PLUS WIFI 619 zł ENDORFY Supremo FM2 Gold 650W 359zł ENDORFY Fera 5 black 150 zł SilentiumPC Ventum VT4V EVO TG ARGB 289 zł Lexar NM790 1TB NVMe Gen4 279 zł PS:monitora jeszcze nie wybrałem
  10. Tak osd pokazuje 100Hz, próbowałem wszystkie i bez zmian. Coś takiego jest (przygasanie jasnej czcionki na ciemnym tle, migotanie, pulsowanie, powielanie rantów grafiki/zdjęć): https://packaged-media.redd.it/1ezgtfuru8pc1/pb/m2-res_474p.mp4?m=DASHPlaylist.mpd&v=1&e=1751673600&s=f35b87a01bc40a75ff6ec36376f10844d0c70cdd#t=3
  11. fellow

PC do gier - 7000 zł

Czyli lepiej xkom albo Proline (tutaj trzeba będzie prawdopodobnie oddzielnie GPU kupić)?
  12. Możesz zamówić tam części, które też lubią przyjść używane ale skladanie w tym sklepie? Zapomnij to najgorszy sklep w Polsce jeśli chodzi o skladanie. Jeśli w necie nic na ten temat nie wiadomo to na pewno morele usuwa negatywne wiadomości..... Później dam ci znać co do części
  13. Amoros

Nowy dysk

Witam Sprzęt możesz sprawdzić jakimś programem do identyfikacji sprzętu np HWInfo ,CPU-Z. Jak masz opakowanie po laptopie,to tam również masz podaną specyfikację. W laptopach dyski są 2,5", w nowszych są gniazda na M.2.
  14. Witam Nie wiem jak jest obecnie, ale poradniki na YT były bezpłatne (problem z wyszukaniem ? ) , np. jak zdemontować płytę serwisowa aby uzyskać dostęp do podzespołów, możliwych do wymiany. jak już zdemontujesz płytę serwisowa , to będziesz mógł sprawdzić jaki masz ram , zakładam DDR4 2400 , ale będziesz mógł odczytać na naklejce jakiego jest producenta i zakupić identyczna. tak samo sprawa tyczy sie dysku jeśli jest gniazdo M.2 to daje spore możliwości odnośnie upgrade.
  15. A czy w OSD monitora można podejrzeć że faktycznie pracuje z szybkością odświeżania 100Hz ? Czy próbowałeś zmienić szybkość na 60Hz ?
  16. Witam do karty muzycznej najlepiej jest instalować sterownik od producenta i go nie aktualizować. a w jaki sposób zweryfikowałeś czy FC530 lub kabel sygnałowy jest ok , podłączyłeś jakiegoś fajfona z gniazdem jack audio lub inny PC/Laptok ? nie wiem czy wiesz ale czy podłączając przewód z tyłu (zielone gniazdo) czy z przodu obudowy korzystasz z tego samego urządzenia , nie spotkałem jak dotąd aby na jednej płycie głównej były dwie nie zależne karty muzyczne. xD jeśli nie doszło do fizycznego uszkodzenia gniazda ( zielone gniazdo) lub układ na płycie głównej nie dostał np. zimnych lutów , to można dla testu , w biosie wyłączyć układ audio , włączyć system bez karty muzycznej , uruchomić ponownie PC w biosie ponownie włączyć układ audio i zobaczyć czy dźwięk pojawi sie w systemie , oraz dodatkowo aby wykluczyć czy sprawcą nie jest sam system , na pendrajwie zainstalować np. linux mint https://linuxmint.com/edition.php?id=319 do utworzenia pendrajwa polecam program Rufus https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/rufus/ i bez instalowania bo linuxa można odpalić z pendrajwa zobaczysz czy jest dźwięk, czy nadal cisza , jak cisza to trzeba w biosie układ audio wyłączyć i zakupić jakąś najtańszą kartę muzyczna, czy to na USB czy na śledziu.
  17. Mogę ustawić takie we właściwościach systemowych grafiki : 50Hz, 59Hz, 60Hz, 85Hz i 100Hz to chyba wspiera? Próbowałem też przewodem DVI-HDMI i żadnej poprawy.
  18. Witam czy igpu z i5 4 gen. wspiera tryb 100Hz przy 1920-1080 ? https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/75038/intel-core-i54440-processor-6m-cache-up-to-3-30-ghz/specifications.html
  19. fellow

PC do gier - 7000 zł

Dzięki, to finiszując już i przymierzając się do składania zamówienia, mam jeszcze kilka kwestii. Skoncentruje się na morele, bo tam jest dostępne wszystko. Wrzucam link do koszyka z rzeczami które teoretycznie są już 'pewniakami' 🙂 AMD Ryzen 5 9600X Seasonic FOCUS GX 750W Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe Kingston Fury Beast RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 Phanteks XT Pro Ultra TG ARGB Black Pytanie co zrobić z: 1) płyta główna: wspomniałeś że przy płycie ASRock 850M-X i fortisie może być lekka zabawa, dlatego chciałbym skupić się na rozwiązaniu bezproblemowym i zabawowym. Czy np. płyta ASRock B850 PRO RS WIFI może rozwiązać te problemy? 2) Chłodzenie: do wyboru jest ENDORFY Fortis 5, czy ewentualnie w grę może wchodzić Thermalright peerless assassin 120 se ? 3) GPU: Wskazałeś wersje MSI GeForce RTX 5070 Ti Gaming Trio OC za 4.2k Czy można rozważać tańsze wersje np: Palit GeForce 5070TI GamingPro-S lub Gigabyte GeForce 5070 ti windforce oc sff lub Palit GeForce RTX 5070 Ti GamingPro OC ? 4) Dla świętego spokoju zapytam jeszcze. Mam wybrane komponenty z ARGB (jeżeli nie znajdę sensownej obudowy 'z okienkiem' z prawej strony, to powymieniam ja na zwykłe bez podświetlenia), bez nich w przypadku 'zaoszczędzenia' paru złoty warto by było rozważyć procka Ryzen 7 7700X? (jeżeli to ma spowodować znowu zmianę płyty, zasilacza czy chłodzenia to chyba odpuszcze...). Pozdrawiam!
  20. @Grolshek. No niestety, ale nie mam nie wiadomo ile kasy aby wydać na samą grafę nie wiadomo ile.
  21. Podepnę się pod temat. Czy Patriot Viper VP4300 ma i Dram i TLC i przyzwoite czasy odczyt/zapis czyli wszystko co do szczęścia potrzebne.
  22. 8GB Vramu w tej chwili to strzał w stopę. Wolałbym 3060 12GB.
  23. @zakk87 Jak zobaczyłem po raz pierwszy te błędy to ten dysk był jeszcze zamontowany w starym kompie, a model zasilacza w tym kompie to Chieftec BPS-500S 500 W. Ten stary komp z tym zasilaczem coś nie bardzo ostatnio działał więc nie będę tego dysku do niego z powrotem montował - zaczęło się od tego, że podczas pracy tego kompa nagle zniknął obraz na monitorze choć ten komp nie przeszedł w żaden stan uśpienia lub hibernacji, bo wentylatory się dalej normalnie kręciły, nacisnąłem kolejno przyciski power i reset i dalej nic więc całkiem wyłączyłem tego kompa przytrzymując przez chwilę przycisk power , potem ponownie włączyłem tego kompa naciskając przyciski power, dalej nic, komp startował, wentylatory się kręciły, ale był brak obrazu, nawet nie postował do BIOS'u. Okazało się, że jest uszkodzona w nim karta graficzna (R7 260X 2GB DDR5), bo jak tata kazał mi podłączyć do płyty głównej tego starego kompa głośniczek to okazało się, że jak go potem podłączyłem to po włączeniu kompa po raz kolejny wydawał on kolejno wpierw jeden długi beep, a potem dwa krótkie beep, a że ta płyta ma BIOS typu AMIBIOS to na to właśnie wychodzi. Poza tym wymontowałem tą grafę z tego starego kompa, tata wziął ją do znajomego serwisu komputerowego, tamci w tym serwisie dali ją jakiemuś znajomemu koledze żeby ją przetestował, ten zamontował ją u siebie w swoim kompie i dokładnie to samo u niego co i u mnie - czyli wentylatory się kręcą, ale brak obrazu, komp nie postuje do BIOS'u. Zatem grafa raczej na 100% jest uszkodzona więc na próbę tata znalazł jakąś starą grafę w swoim warsztacie (jest to NVIDIA Geforce 210), zamontował ją do tego kompa i na początku niby zadziałało, ale jak tata kazał mi później zainstalować sterowniki do tej grafy i instalator NVIDIA po zakończeniu instalacji sterownika poprosił o ponowne uruchomienie kompa to już po restarcie komp nie wstał po dobroci - tzn. wentylatory się kręciły, ale brak obrazu i komp nie postował do BIOS'u więc nacisnąłem przycisk resetu na kompie i po tym jakoś ten komp wstał, ale od tego momentu już nie ufam temu kompowi. W międzyczasie tata jeszcze sprawdził multimetrem wszystkie napięcia w tym zasilaczu od tego kompa - po pomiarach tata stwierdził, że napięcie 3.3V jest trochę za niskie więc wymienił kilka kondensatorów w tym zasilaczu i po tym zabiegu to napięcie 3.3V było już w miarę w porządku, ale komp jak powiedziałem zdanie wcześniej dalej wariował więc daliśmy już sobie spokój z tym starym kompem. Tyle tylko wiadomo, że grafa raczej na mur beton uszkodzona, zasilacz po wymianie kondów niby ok, ale nie wiadomo co z samą płytą główną (MSI 970A-G46), bo ona też może być przecież uszkodzona, a swoje lata tez już ma tak samo jak reszta kompa. Oczywiście ta grafa Geforce 210 co jest zamontowana w zastępstwie za tego uszkodzonego R7 260X też nie jest wcale powiedziane, że jest w 100% sprawna, bo jak powiedziałem wcześniej - tata na szybko znalazł ją gdzieś w swoim warsztacie i już nie pamięta jaka była jej historia, skąd ta grafa, itp.. Poza tym tata powiedział, że jeśli jest jeszcze do tego uszkodzona płyta główna w tym starym kompie to już nie opłaci się tego naprawiać, bo to już dość stara płyta główna sprzed ponad 10 lat i lepiej kupić coś nowszego więc stąd zakup tego nowego kompa zgodnie z radą taty.
  24. a jaki masz zasilacz? Mi ta wartość drastycznie rosła na SPC/Endorfy, odesłałem i przysłali drugą sztukę, lipne wtyki zasilania SATA.
  25. @Kyle Czyli lepiej kupić kartę z serii RTX 4xxx niż serii RTX 5xxx, bo ten generator klatek to coś nie bardzo działa ? Czy jeszcze się wstrzymać i poczekać co inni powiedzą na temat działania tego generatora klatek ?
  26. @Kyle A tak z ciekawości jeszcze spytam - jak się robi krok po kroku i czym taki reset SMART'u dysku ?
  27. Zarejestrowane w przeszłości zdarzenia błędów w komunikacji nie mają wpływu na dane które teraz są przetwarzane na tym dysku. Resetowanie SMART jest kiepskim pomysłem i nie widzę potrzeby tego robić. Sam tego nie robiłem i nie mam też zamiaru, bo to nieuczciwe choćby w stosunku do ew. przyszłego kupującego.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
  • Dodaj nową pozycję...