Skocz do zawartości
artkom

Nietypowy Athlon Xp-m 2500+ Barton

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników tego Wielce Szanownego Forum.

Wczoraj dorwałem Bartona Mobile 2500+. Kupiłem go jako zwykłego Bartona 2500+ (sprzedawca twierdził, że to zwykły Barton 2500+). Po zainstalowaniu procesora przy włączaniu kompa procesor jest wykrywany normalnie jako AMD AthlonXP 2500+. Jakie było moje zdziwienie gdy odpaliłem CPU-Z. Program ten pokazuje, że jest to Barton Mobil (wszystkie inne programy pokazujące info o procesorze też go wykrywają jako Mobila). Zdziwiło mnie to bardzo gdyz na defaultowych ustawieniach procek chodzi na FSB 166MHz (333MHz), mnożnik 11 i ma napięcie rdzenia 1,5V. Następnie wszedłem do BIOS'u i tu też zdziwko w pozycji CPU Operating Speed są dwie opcje ustawień 2500+ i 3200+ i po ustawieniu każdej z tych opcji procesor jest wykrywany jako 2500+ lub 3200+ zależnie od tego jaką opcję wybiorę. Mnożnik na nie blokowany. Procek chodzi jak burza na wentylatorze od athlona 2200+ (box) (jakiś taki mały czarny Spire) przy ustawieniu 3200+ i 1,6V jego temperatura nie przekracza 45*C. Płyta główna to Abit NF7 2.0 z BIOS'em 2.7. Powiedzcie mi co tu jest grane, bo z tego co wiem to nie było Mobili na FSB 333MHz. Poniżej scrin z WCPUID:

post-105877-1108588479_thumb.jpg

Edytowane przez artkom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może poprostu to AXP 2500+ Barton który ma odblokowany mnożnik? Może to ukruszony AXP 2500+ Barton dlatego tak pokazuje?

1280340[/snapback]

Procesor jest nówka sztuka wczoraj wzięty ze sklepu. Sam go przed kupnen dokładnie oglądałem i żadnych ukruszeń. Mnożnik tak jak pisalem wyżej odblokowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po czym poznałeś że ma odblokowany mnożnik ?? Bo przestawienie z 2500+ na 3200+ polega na zmianie magistrali z 166 na 200MHz. Mnie zastanawia to napięcie zasilające 1,5V. Mobile mają 1,45V albo słabsze 1,65V. Desktopowy Barton ma 1,65V. Ale jak na razie ogólnie dziwny egzemplarz. Prośba jak wyżej spisz z proca oznaczenia to się przekonamy.

Edytowane przez Madness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Athlon XP 2500+ "Barton", 55W 333 FSB, 512K Cache Processor - OEM

Model# AXDL2500DLV4D

Item # N82E16819103506

Specifications:

Model: AMD Athlon XP 2500+

Core: Barton

Operating Frequency: 1.83GHz

FSB: 333MHz

Cache: L1/64K+64K; L2/512K

Voltage:55W 1.5V

Process: 0.13Micron

Socket: Socket A

Multimedia Instruction: MMX, SSE, 3DNOW!, 3DNOW!+

Packaging: OEM(Processor Only)

Tak jak mówiłem to seria LOW POWER i bierze tylko 55W

Jeśli jest sprzed 0339 to ma odblokowany mnożnik defaultowo, a jeśli późniejszy to ma lub nie ma i tyle. Ja mam:

AXDA2500DKV4D

AQZFA0335MPMW

I też mam odblokowany... Tyle, że napięcie standartowe to 1.65V a nie 1.5V

A Ty masz:

AXDL2500DLV4D

AQXFA0336UPMW zatem się zgadza

W sumie zazdrościć można procka z serii L...

Edytowane przez Hirotaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No trochę się nie popisałem spostrzegawczością  :oops:

Pozazdrościć tylko takiego strzału  :D Ciekawe czy tyle na sklepie przeleżał czy może jakąś dostawę od archeologów dostali.

1280463[/snapback]

Sprzedawca mówił, że zgubił tego procka. Za regał mu kiedyś wpadł i teraz przy sprzątaniu go znalazł. Traf chciał, że wczoraj zaszedłem do tego sklepu. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, ateraz następny numer. Po przestawieniu w BIOS'ie na 3200+ mam z tego samego Bartona 2500+, Bartona 3000+. Wszystkie programy podające info o procku teraz wykrywają go jako orginalny 3000+. Niezły numer.

Poniżej scrin.

post-105877-1108587809_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak profilaktycznie, bo nie mialem czasu na testy. Od razu z FSB 166MHz smalnąlem go na 200MHz i profilaktycznie dalem 1,65V. Jutro będę bawil się w testy więc będę wiedział na jakim najniższym napięciu będzie stabilnie chodził.

EDIT:

Przed chwilą sprawdziłem na FSB 200MHz i mnożniku 10 idzie na nominalnum napięciu 1,5V i jest w pełni stabilny.

Edytowane przez artkom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą sprawdziłem na FSB 200MHz i mnożniku 10 idzie na nominalnum napięciu 1,5V i jest w pełni stabilny.

1281021[/snapback]

wez 200FSb i 11x mnoznik.. i tak go przetsetuj.

albo daj mnoznik 10.5 i FSB 240 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie to 'Low Power Desktop', zwykly Barton z obnizonym napieciem zasilania do 1.5V i wydzielajacy bodajze 56W. FSB 166MHz, bo desktop. Ma takiego Culmen.

Te, ktore testowalem chodzily jako 3200+ od 1.4 do 1.6V.

To 3000+ to wina BIOSu - widzialem to juz tylko nie kojarze plyty - bodajze NF7. Powinno byc do wyboru 3200+. z 2600+ ten sam bug robi 3200+ (z zablokowanym mnoznikiem oczywiscie proc nie startuje).

Potestuj go na 11x200 i podaj jakie jest stabilne do prime95 napiecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna to właśnie Abit NF7 2.0. W BIOS'ie jest do wyboru mogę ustawić 2500+ lub 3200+. Przy ustawieniu 3200+ (taktowanie ma takie jak 3200+, bo 2203MHz) wszystkie programy podające info o procku pokazują, że jest to orginał 3000+ (winda też pokazuje, że to 3000+). Na razie stabilnie 11X200MHz przy napięciu ustawionym na 1,625V. Temperatura nie przekroczyła 50*C, a założony mam jakiś mały badziewny wentyl, taki czarny Spiro (box od athlona 2200+, bo taki procek mialem wcześniej). Jak nic nie robię lub łażę po sieci to temperatura jest 33-34*C.

Edytowane przez artkom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie stabilnie 11X200MHz przy napięciu ustawionym na 1,625V.

musisz mu dawac takie napiecie zeby poszedl jako 3200+?? zobacz z nizszym ja bym dal 1,525 i zobaczyl czy chodzi stabilnie, dopiero jezeli sie wykrzacza bym podwyzszal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie tyle samo co zwykly barton przeciez to ten sam procek tyle za ma powernow i odblokowany mnoznik i w niektorych sztukach juz amd ustawia domyslne napiecie 1.45, jak widac w zwyklych bartonach tez tak robi. dlatego zawsze troche mnie szmiesza te wypowiedzi jak to mobile sie grzeja...

a jezeli sie myle to prosze o solidna zjebke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...