Skocz do zawartości
Sziken

Najwydajniejsza Nagrzewnica

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

nie bede sie rozpisywal tylko zadam proste pytanie :

jaka nagrzewnica jest najwydajniejsza ?

- z jakiego materialu powinna byc ?

- z jakiego samochodu (a moze z czegos innego ? )

- jaki rodzaj nagrzewnicy ( harison , etc )

- jaka szacowana cena nowej i jaka ze szrotu

- wielkosc tak zeby weszla do big tower'a ( ale nie koniecznie wiec prosil bym poprostu o podawanie nagrzewnic i napisanie czy zmiesci sie do big towera czy nie )

- nagrzewnica czy moze chlodnica ?

mysle ze temat zaciekawi pare osob :P

pozdrawiam i czekam na reply

Edytowane przez Sziken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha no czyli nie ma konkretnej odp na moje pytanie ;] no wiec z czego powinna byc najwydajniejsza chlodnica ( jaki material : miedz , alu , mosiadz etc ) i jak powinna byc zbudowana ( harison etc ) wtedy dobierze sie wymiar i ebdzie sie szukalo najwydajniejszej :P pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy czy chcesz nadmuch czy nie, tutaj gra role kilka czynnikow. Jesli liczy sie czysta wydajnosc z silnym nadmuchem to tylko 100% miedz. No i cos DUZEGO. Np mechlin ostatnio pokazywal cala partie nowych dzieci i jedna byla dokladnie na 4x 120mm... A z takich popularniejszych na 3 wentyle to nysa, syrena, jelcz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy czy chcesz nadmuch czy nie

no wybacz :D ale to chyba palnoles najwieksza glupote na ziemi :D ( tak mi sie wydaje ) chlodnica bez nadmuchu ( wentyli ) to poprostu rez ktory sie troche wolniej nagrzewa chyba ze ma wielkosci szafy na ubrania :D a jesli sie myle to mnie popraw i pokaz mi taka chlodnice ktora nie wymaga nawiewu i z czego ona powinna byc :) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wybacz :D ale to chyba palnoles najwieksza glupote na ziemi :D

<_<

Wypowiadajac sie zakladalem to minimum dedukcji jakim powinienes sie wykazac.

Mowiac NADMUCH nie mam na mysli braku nawiewu calkowitego, ale lekki. To jak z coolerami na proca. W ukladach alu roznica miedzy lekkim nadmuchem a mocnym jest niewielka - a przeciwnie w miedzianych. Mowiac nadmuch mialem namysli silna suszare i mocno puszczone wentyle. Bo mozna tez budowac uklad na copalu, jakiejs wielkiej aluminiowej nagrzewnicy ze wspolczesnych aut (taniej) ktora bedzie dzialala na wysokim poziomie swojej sprawnosci przy minimalnym nadmuchu. Mocne wianie niewiele zmieni.

A jesli chodzi o pasywne chlodzenie to jest to jak najbardziej mozliwe, np na CHLODNICY od fiata (wielkosci scianki od miditowera).

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aerial sory jest cie urazilem to tak na poczatek :P a co do tematu to wywnioskowalem z tego co napisales ze jesli nei chce miech duzego nadmuchu = hasalu to lepiej wziac chlodnice z nowych aut z alu a jesli dam wmiare spory nadmuch = wydajnosc to brac cos z miedzi :) jesli sie myle popraw mnie a teraz jesli wezmiemy chlodnice alu z maly nadmuchem i chlodnice z miedzi z duzym nadmuchem to jak bedize z ich wydajnoscia ? jesli rozmiary beda te same ? duzo lepsza bedzei miedz z duzym nadmuchem od alu z malym ? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W/g TEJ STRONY najwydajniejsze są konstrukcje typu harrison:

Dołączona grafika

Drugie w kolejce są kostrukcje a'la łada i fiat/bip/bix.

Najgorzej wypadają aluminiaki (stare, bo niektóre nowe mają już budowę bipową).

Tak twierdzą na tamtej stronie- czy tak jest naprawdę- nie wiem (jeszcze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jaka musi byc konstrukcja alu z malym nawiezem zeby doruwnywala miedzy z duzym nawiewiem ( rozmiary takie same ) najlepiej odrazu modele samochodow poprosze :P

1622604[/snapback]

Alu misi oczywista byc znacznie wieksze. - ale ma przewage ciszy. Tutak tylko jakas chlodnica, przykrecana do scianki budy (tak jak ostatnio ktos robil grzejnik, ale chyba tego nie skonczyl...). Tutaj masz pokazane kilka chlodnic.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo sobie chwale nagrzewnice od stara. (do obejrzena w galerii).

1622657[/snapback]

a mnie gdzies wcielo chlodnice od stara :| po prostu ne wiem gdzie sie podziala a taka fajna byla :|

a jestem ciekaw czy taka konstrukcja podolala by bez nawiewu 99% miedzi wymiary ok 1mx1m

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec tak :P troche juz sie dowiedzialem wiecej wiec :D chlodnica musi sie miescic w big towerze i nie moze byc na zew zamontowana do boku budy jak bylo to przedstawione pare postow wyzej na jakims forum moze za to zajmowac cala przestrzen gorna budy :P

ciagle mam dylemat jaka bedize roznica w wydajnosci miedzy miedzia a alu z roznymi nadmuchami mniej wiecej ile stopni ?

no i z tego co napisal ktos wyzej najlepiej harison ale tu tez nie wiem jaka roznica wydajnosci miedzy np czyms z konstrukcja harisona ( star ) a czyms takim jak jelcz , nysa , zuk ( "ciezka waga" :P ) i jaka roznica w stopniach .

pozdro i czekam na reply

p.s. odpowiadajcie sensownie moze wkoncu ustali sie jaka chlodnica do wc jest najlepsza :P wedlug jej "wagi" ( wymiarow )

p.s.2 co jest pomiedzy big towerem a midi towerem ? ( jaki rodzaj obudowy , jak to sie zwie )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja napiszę coś o dużych kalibrach ;) DUŻA miedziana chłodnica ma taka wydajnść że nie wymaga mocnego nawiewiu.

A to wyniki moich doświadczeń :D

Obiekt: Chłodnica do samochodu dostawczego marki Żuk (nowa)

Wymiary: 480x510x40mm

Pasywna: iles tam stopni (nieistotne)

4x120mm + shroud (Revolteki na 5V - prawie nie dmuchają ;)): 15 stopni mniej niż w pasywnym

3x135mm (Papst 220V - istna wichura, bardzo głośna): 2 stopnie mniej niż z Revoltekami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadalem kiedys chlodnice o konstrukcji "R5"(wg Mechlina), tyle ze rurki w srodku byly miedziane!!!!

Miala ona wymiary mn: 20cm/12cm, i pochodzila z fiata 127

Chodzily na niej 2 wentyle po 80mm, puszczone na 5v, czyli cichutenko!

Niestety ciezko jest znalezc taka nagzewniczke, a szkoda bo wydajnosc naprawde wysoka!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i wlasnie o taka konkretna odpowiedz mi chodzilo :) dzieki wielkie a wez mi powiedz wchodzi ci ta zabawka do big towera czy gdzies na zew na trzymasz ? mozna jakies foty ?

1624828[/snapback]

raczej nie wsadzisz chłodnicy o wymiarach 48x51cm do żadnej obudowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to mi podajcie taka zabawke ktora wejdzie do big towera i powiedzcie mi jak sie nazywa rozmiar obudowy miedzy big a midi tower jesli jest a jest na pewno pozdrawiam ;]

1625230[/snapback]

Ja bym nie był taki pewien, może chodzi Ci o cos w rodzaniu wersji long (tak jak Chieftek robi ze swoimi Midi)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba tak :P jest to poprostu obudowa ktora ma 2 jakby przegrodki na dole mobo a polka wyzej zasilka cd romy etc ale widze ze to rzecz dosyc droga :P jak bys mogl mi zazucic jakeigos linka do tego longa to bylbym wdzeiczny a tak pozatym szukam biga jak ktos ma :) pozdro

@EDIT@

sora ale u mnie w budzie tak jest :D nawet nie zauwazylem :D ja poprostu pomylilem midi tower z mini chociaz sam mam midi no wiec juz wiadomo szukam big towera i nagrzewnicy / chlodnicy ktora w niego wejdzie moze nawet zajmowac cala gorna czesc mi to nie wadzi :P co mysliscie o starze albo zuku ? ewentualnie jelcz albo nysa pozdrawiam :)

Edytowane przez Sziken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się ze strona podana przez mechl!na mówi poniekąd prawde, ponieważ jesli wziąć to na logike to "harrisonowe" zbiorniczki sa najbardziej odkryte, dzięki czemu nawiew na nagrzewnice jest w stanie dobrze go schłodzić...

W łazience lezy Harrisonek a na biureczku Toyotka 5,25 z falowanymi finami. Może kiedyś pokusze się o test tylko ciężko jest doczyścić tego kadetta

mechl!n - moze zdradzisz w jaki sposób to robisz bo kwasy, kąpiele w płynach do mycia naczyń i innych chemikaliach mało pomogło...

Edytowane przez Soker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się ze strona podana przez mechl!na mówi poniekąd prawde, ponieważ jesli wziąć to na logike to "harrisonowe" zbiorniczki sa najbardziej odkryte, dzięki czemu nawiew na nagrzewnice jest w stanie dobrze go schłodzić...

W łazience lezy Harrisonek a na biureczku Toyotka 5,25 z falowanymi finami. Może kiedyś pokusze się o test tylko ciężko jest doczyścić tego kadetta

mechl!n - moze zdradzisz w jaki sposób to robisz bo kwasy, kąpiele w płynach do mycia naczyń i innych chemikaliach mało pomogło...

1626574[/snapback]

hehe ^^

Rob testy bo jestem ciekaw jak wypadnie :)

Edytowane przez muciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@muciek

Brak mi jeszcze do szczęścia rzeczy wymienionych w sigu no i jakiegos w miare fajnego bigtowerka :( bo jak juz bede robił to z myśla o mojej przyszłej budzie tj. bigtower a nie miditower do której z ledwoscia AC wchodzi :D

PS. Wiesz co mnie dziwi, wkręciłem do tej toyotki króćce dokrecilem mocno a mimo to przeciekaja :( konieczne sa uszczelki lub sylikon?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi