kemyl3 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Mam zamiar kupić nową kartę graficzna (najprawdopodobnie Radka 9250 AGP 8x). Ja w swojej płycie głównej mam magistralę AGP 4x. Czy bedą w przyszłosci jakieś problemy. Albo czy karta bedzie jakoś wolniej chodziła, jakieś bedzie miała opóźnienie. Pomóżcie :) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Mam zamiar kupić nową kartę graficzna (najprawdopodobnie Radka 9250 AGP 8x). Ja w swojej płycie głównej mam magistralę AGP 4x. Czy bedą w przyszłosci jakieś problemy. Albo czy karta bedzie jakoś wolniej chodziła, jakieś bedzie miała opóźnienie. Pomóżcie :) :)Wszystko bedzie ok. Roznice miedzy AGP 4x a 8x moglbys odczuc na karcie 16 potokowej (np. GF6800GT) i gdybys mial szybki procesor-ale i tak mala. Kompatybilnosc w dol miedzy AGP8x a 4x jest 100%, pozdrawiam!! :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Ja bym na twoim miejscu nie pakował się w tego radka. Ile chcesz wydać na karte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 <ironia>Tak bedzie chodzic o polowe wolniej</ironia> Bylo jakies dziesiec tysiecy razy ze roznica miedzy x4 a x8 miesci sie w granicach bledu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) Szczerze niepolecam tej 9250. Jak masz ciutkę więcej kasy to bierz 9550 (polecam Gigabyte'a), ciut droższa (~200zł), ale lepsza nieporównywalnie. Wspiera dx 9, ps 2.0 i dobrze "kręćliwa" a 9250 ma dx 8.1 i ps 1.4. A ta 9250 to porażka totalna. Zresztą zobacz na to: Po podkręceniu tego radka z 250/400@ np. 400/500 (na standardowym chłodzeniu - radiator chłodzący chipa można tyle wycisnąć): wydajność chipa wzrośnie do 1600 MT/s przepustowość pamięci do 8.1 GB/ Oczywiście możesz wycisnąć więcej, zależy od chłodzenia. Można dokupić radiatorki pentagrama(~15 zł) i cichy wydajny wentylator (20 zł) zamontować na radiator chłodzący chipa i pójdzie więcej. Za ~235-250 zł otrzymujesz kartę wraz z chłodzeniem, po @ wydajnością dorównuje bądź przegania 9600 pro, więc to ciekawa oferta. Wybór należy do ciebie. Edytowane 7 Maja 2006 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) Nie mówiąc o tym, że na 9250 już nie wszystkie gry się odpali, a 9550 jakoś jeszcze się trzyma dzięki dość wydajnej obsłudze ps2.0. Edytowane 7 Maja 2006 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemyl3 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Po podkręceniu tego radka z 250/400@ np. 400/500 (na standardowym chłodzeniu - radiator chłodzący chipa można tyle wycisnąć): wydajność chipa wzrośnie do 1600 MT/s przepustowość pamięci do 8.1 GB/ Ale jak ją podkręcić specjalnym oprogramowaniem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Nie mówiąc o tym, że na 9250 już nie wszystkie gry się odpali, a 9550 jakoś jeszcze się trzyma dzięki dość wydajnej obsłudze ps2.0.A to już wiem dlaczego kuzynowi Oblivion nie działał :lol2: A ja myślałem że Radki od 8500 w góre są full zgodne z DX 9.0 - no nic to siętroche podszkoliłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Ściągasz Riva Tuner, albo Ati Tool i przestawiasz suwaki w trybie 2D i 3D. Co 5 mhz dla rdzenia i pamięci. Save ustawień i test w 3D Marku 01/03/05. I tak do momentu, w którym na obrazie pojawią się śmieci, zniekształcenia, artefakty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 W przypadku 9550 da się kręcić tylko na zmodowanych sterach, najprościej omegi z wbudowanym Ati tray tools. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 ...najprościej omegi z wbudowanym Ati tray tools.To teraz w omegach jest wbudowane ATT, bo kiedyś z tego pamiętam był RadLinker :? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemyl3 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Dzienki wszystkim za wszystko :D A tak na marginesie to czy można w taki sam sposób (Riva Tuner) podkręcić G6200 AGP8x i czy on jest o wiele lepszy od podkręconego R9550. POmożecie mi tym razem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Tak samo można podkręcic 6200, ale taki zwykły 6200 to lipa straszna, @Truman kupił sobie takiego 6200 i muwił że chodzi gorzej od jego starego GF 4MX 440, chyba że byś na allegro wyrwał jakiegoś rodzynka co sie ładnie kręci wtedy opłacało by sie brać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 A to już wiem dlaczego kuzynowi Oblivion nie działał :lol2: A ja myślałem że Radki od 8500 w góre są full zgodne z DX 9.0 - no nic to siętroche podszkoliłem. Radeon 9000, 8500, 9100 jest zgodny z DX 8.1, z DX9 zgodne są od 9500 w górę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemyl3 Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) Po podkręceniu tego radka z 250/400@ np. 400/500 (na standardowym chłodzeniu - radiator chłodzący chipa można tyle wycisnąć): wydajność chipa wzrośnie do 1600 MT/s przepustowość pamięci do 8.1 GB/ Oczywiście możesz wycisnąć więcej, zależy od chłodzenia. Można dokupić radiatorki pentagrama(~15 zł) i cichy wydajny wentylator (20 zł) zamontować na radiator chłodzący chipa i pójdzie więcej. Za ~235-250 zł otrzymujesz kartę wraz z chłodzeniem, po @ wydajnością dorównuje bądź przegania 9600 pro, więc to ciekawa oferta. Wybór należy do ciebie. Do Spylona A nie przegrzeje się procesor graficzny, albo czy karta się nie uszkodzi. Wybacz, że pytam, ale nie jestem za dobry w te klocki i po prostu się boję czy coś się nie spie.... Nie wiem moze to smieszne ale tak jest. Nie chciałbym zepsuć karty, którą kupiłem dzień wcześniej. :) A który model R9550 byłby lepszy do podkęcenia Sapphire czy Gigabyte ?? Ceny są podobne wiec pytam :) Edytowane 9 Maja 2006 przez kemyl3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) Podkręcasz karte i robisz serie testów, jeżeli wszystko będzie OK to znaczy że karta zaakceptowała te ustawienia i jest wsio wporządku a do podkęcania chyba lepszy Gigabyte, trafiały sie też ładnie rodzynki od MSI na czerwonym laminacie :-P Edytowane 9 Maja 2006 przez fredus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczecin Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) do podkręcania polecam ATI TOOL. bezpiecznie osiągnie maksymalną częstotliwość pamięci i procesora graficznego :wink: Edytowane 9 Maja 2006 przez Szczecin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) A nie przegrzeje się procesor graficzny, albo czy karta się nie uszkodzi. Wybacz, że pytam, ale nie jestem za dobry w te klocki i po prostu się boję czy coś się nie spie.... Nie wiem moze to smieszne ale tak jest. Nie chciałbym zepsuć karty, którą kupiłem dzień wcześniej. :) A który model R9550 byłby lepszy do podkęcenia Sapphire czy Gigabyte ?? Ceny są podobne wiec pytam :)a ja napisze żebyś zamiast 9550 kupił 9500 pro, cena ok 220 zł (z 3 miesięczną gwarą na allegro), która bez podkręcenia połknie bardzo mocno kręconego 9550 B) ;) (i tu zaraz się komuś naraże :D ) Edytowane 10 Maja 2006 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (i tu zaraz się komuś naraże icon_biggrin3.gif ) Nie koniecznie :wink: Takiego 9550 to teraz za 170 zł można na allegro wyrwac żeby kupic sobie 9500 Pro to trzeba dołorzyc te 50-60 zł, ale jeżeli jest taka możliwosc to oczywiscie można brać :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 między agp4x a agp8x istnieje różnica przepustowości kilku gb?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczecin Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 między agp4x a agp8x istnieje różnica przepustowości kilku gb?? różnica pomiędzy w wydajności pomiędzy AGP 8X a AGP 4X jest minimalna a niekiedy niewidoczna. to jest ze 100 pkt. mniej w 3d marku 2001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Wiem że różnica wydajności jest niewielka - pytam o różnicę przupustowości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 ... Za ~235-250 zł otrzymujesz kartę wraz z chłodzeniem, po @ wydajnością dorównuje bądź przegania 9600 pro, więc to ciekawa oferta. Wybór należy do ciebie. a ja napisze żebyś zamiast 9550 kupił 9500 pro, cena ok 220 zł (z 3 miesięczną gwarą na allegro), która bez podkręcenia połknie bardzo mocno kręconego 9550 B) ;) (i tu zaraz się komuś naraże :D ) Idąc dalej takim tokiem myślenia ... ja bym nie bawił sie w takie karty tylko kupił za jakies 280zł Radeona9800Pro ... bo po tyle mneij wiecej chodzą na allegro. Np. Medion ... albo używki szafirki itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Popieram Miazge! :-P Ewentualnie 9700 w tej cenie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 tyle że te mediony to lubiły zdychać :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Wiem że różnica wydajności jest niewielka - pytam o różnicę przupustowości1GB vs. 2GB :wink: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 (edytowane) Ehh ale wy macie z tymi medionami, przecierz nie dość że są to pseudo Pro to jeszcze są bardzo awaryjne, poprostu nie wiadomo kiedy ci padnie, więc jak już kupować 9800 Pro to bulit by ati, szafira są droższe ale przynajmniej masz pełne markowe Pro anie jakis odpad produkcyjny ale wiadomo każdy ma inne zdanie <_< Edytowane 22 Maja 2006 przez fredus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Jakoś sie nie spotkałem z wieloma padami Medionów. Mojego miałem rok, a teraz sprzedałem na allegro i jestem pewien ze pochodzi jeszcze troche. To są mity, że miediony lubią padać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Jakoś sie nie spotkałem z wieloma padami Medionów. Mojego miałem rok, a teraz sprzedałem na allegro i jestem pewien ze pochodzi jeszcze troche. To są mity, że miediony lubią padać. Moge to tez potwiedzic :) Swojego Medionka mialem pol roku, krecic sie lepiej niz nie jeden Sapphirek. Problem stanowilo tylko kiepskie chlodznie ktore nalezaloby odrazu zmienic jesli chce sie krecic :). Po sprzedazy osoba ktora ja kupila zmienila chlodzenie i jeszcze bardziej wykrecila karte :). Karta lata do dzisiaj. Moze jakas szczesliwa karciaszka mi sie trafila. Wszystko glownie zalezy od szczescia a najwiecej od tego jak sie ja uzytkuje. Nie dziwie sie ze Mediony moga padac jesli ktos bez zmiany chlodzenia kreci karte na maxa i pracuje na takich parametrach bez przerwy. Oczywiscie ze kara miej warta od pelnego 9800PRO ale jesli mozna ja dostac za cene znacznie mniejsza porownywalna coraz czesiej z cena 9500PRO lub niewiele wiecej to dlaczego nie? Wszystko zalezy ile kto ma kasy lub ile chce wydac :) Jak napisalem wyzej uwazam ze obecnie najlepiej jest kupic Aususa 6600 z mojego linku bo dostaje sie za miejsza cene(w porownaniu z 9800PRO) nowa karte z pelna 24 miesiaczna gwarancja a to juz cos jest. A roznice w cenie wydac na nowe chlodzenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...