Skocz do zawartości
Greeyer

Nowy , "ekonomiczny" Pc Gier - Potrzebna Porada

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie :)

Mam starego, zamulającego blaszaka.. więc przyszedł czas na nowy :D . Pc używam glownie do gier + standardowo internet, filmy, muzyka. Jestem zapaloną "graczką", Lubie rpg i strzelanki :).

Mam około 2000 zł. na nowy komputer, chce kupic ram, procesor, karte graf, plyte glowna i zasilacz.

Na pewnym forum polecono mi takie oto konfiguracje: ( dzieki za pomoc ;) )

MoBo: BIOSTAR TFORCE 6100 [AM2]

Procek: AMD Athlon 64 3000+ Orleans (1.8GHz) BOX /AM2/

Ram: DDR2 2048MB 533MHz GoodRam (2x1024MB) CL 4

Grafika: PALIT 7600GT 256MB 575/1400 MHz

oraz

Procek : AMD AthloN 3000+ Am2 Orleans

MobO: Asus M2N4-SL nForce4 SLI

Ram: DDR2 2048MB 533MHz GoodRam (2x1024MB) CL 4

Grafika: GeForce 7900GS Galaxy 256MB (540/1500)

Jestem dziewczyną ktora lubi grac, grac i jeszcze raz grac :D nie zależy mi na grafice o maksymalnych detalach - srednie detalale wystarczą - grafika w nowych grach i tak jest na nich śliczna :) liczy się duża płynnośc rozgrywki, bez "klatkowania""

Umiem złożyc komputer od podstaw :lol:, ale nigdy nie bawiłam się w OC.

Osobiście skłaniała bym się ku pierwszej konfiguracji - ze względu na cene. druga ma chyba lepsząpłyte i karte graf.. jednak prawie 800 zł. na karte to troszke za dużo - szukam czegoś w przedziale 400-600 zł. Co w tej cenie polecacie? Co sądzicie o płycie BIOSTAR TFORCE 6100 [AM2] ? http://www.imperium.net.pl/biostar-tforce-...am2-p-7745.html jest tania i wydaje mi się wporządku. Ma wszystko to, czego potrzebuje. Druga ma SLI i nForce 4.. ale szczerze mówiac nie mam pojęcia co to jest :P

Na ram i procka się już zdecydowałam - mam dylemat z płytą i kartą graf.

zasilacz , prawdopodobnie ModeCom MC-400 ATX 2.0

Czywarto bawic sie w podkrecanie sprzetu - nie wiem :) Jesli tak to chyba kupie jakis dobry cooler np. http://www.allegro.pl/item136750001__arcti...9_940_am2_.html

Nie mam o OC zielonego pojęcia.. o nowych podzespołach tez nie, więc licze na pomoc, konstruktywna krytyka mile widziana ;) Nie znam sie zbytnio , wiec zdam się na ekspertów :P

Pozdrawiam :)

Greeyerk'a ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy zestaw ok... tylko Mobo do wymiany na np. DFI Infinity NF-UltraII M2 dobra do OC, ale w Twoim wypadku nie jest to konieczne :) liczy się stabilność. Ewentualnie Asus M2N4-SLI nForce4 SLI AM2 2PCI-e. Karta grafiki... hmm... Galxy 7900GS 256/256 'polecana namiętnie przez większość userów forum' 7600GT jest ok... ale nie od PALIT. -- mam awersję do tej firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałam się na taki zestaw :)

MoBo: ASUS M2N4-SLI 340 zł

Procek: AMD Athlon 64 3000+ Orleans (1.8GHz) BOX /AM2/ 265 zł

Ram: DDR2 1GB PC5300 667MHz Goodram GR667D264L5/1GB 374 zł

Grafika: GALAXY 7600GS@GT 256DDR3 1.2ns 500/1400MHz ZALMAN 525 zł

Zasilacz: Zasilacz Chieftec 450W GPS-450AA-101A 190 zł.

Dysk: Seagate Barracuda 7200.9 160GB NCQ 230 zł.

razem ~` 1924 zł - www.apollo.pl i allegro.pl :]

Zrezygnowałam z dodatkowego ramu 1gb.. za to 677mhz a nie 533 ;) - troszke zmniejszył mi się budrzet, moze w lutym dokupie kośc jak ceny nieco spadną :)

Czy to wszystko będzie ze sobą współgrało?

jeszcze jeden dylemat.. mam bardzo stary dysk 40gb seagate - czy nie będzie on powodował zmniejszenia wydajności mojego blaszaczka? :)

http://www.apollo.pl/store/show_detail/25389 czy ten dysk jest wporzadku? przydało by mi się wiecej miejsca :)

Czekam na uwagi/sugestie

Jesli waszym zdaniem wszystko jest ok to jutro zamawiam czesci ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez Greeyer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tajemnicza Dziewczyno:P ja proponowalbym wziac:

Grafika nie 7600GT a 7600GS zalman edition spokojnie pojdzie na GT a wydajnosc ma znakomita:)

http://allegro.pl/item136820917_galaxy_760...mhz_zalman.html

Reszta kasy co ci zostala z tego GT co chcials zaplacic czyli powiedzmy 70zl :) doloz do tego 20zl

i masz dobry zasilacz CHIEFTEC 450 GPS-AA 190zl

http://allegro.pl/item138419530_zasilacz_c...450aa_101a.html

jezeli jednak nie zdobylabys tych 20zl:) to ejst jeszcze taka opcja :

CHIEFTEC GPS-400AA-101A 170zl

http://allegro.pl/item136453738_chieftec_g...x_400_wat_.html

Pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wasze rady wydają się sęsowne z ekonomiczno-logicznego punktu widzenia ;-P. Karta ma ładniejszy radiator więc ją wezme ;) na zasilaczach i prądzie ogółem - nie znam się i nie wiem po co mi 450w skoro teraz mam 250 i tez działa :D... dużo kabelków ma ten zasilacz, po co aż tyle? :) ...pewnie będe musiała pokombinowac gdzie je powkładam :P

Pytanie odnośnie Grafiki - czy ta karta obsługuje sm 3.0 ?

Skoro mam podzespoły i mówicie że jest ok, to chyba jutro wieczorkiem zamówie częsci.

Hm.. da się ten mój zestaw w razie czego jakoś podkręcic gdyby za jakis czas okazał sie za słaby do jakiejs gry?;)

Pozdrawiam.. tajemniczo ;]

Edytowane przez Greeyer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odp nr1:wiec tak ten GF 7600GS posiada sm 3.0

odp nr2:zasilacza potrzebujesz mocnego bo pewnie zaczniesz sie bawic w oc pozatym potrzebujesz mocnej linii 12V gdyz kazde nowe skladaki z tej linii korzystaja a watpie ze twoj stary zasuilacz posiada mocna linie 12V:)

odp nr3: pewnie ze da sie podkrecic i cos wiece ze sprzetu wykrzesac najwazniejszy komponent to karta grafiki:) ktora mozesz skrecic np programem rivatunner , mysle ze procesor tez bedzie mozna troszke podkrecic wiec nie ma sie co martwic:) tylko bedzie potrzebny lepszy wentylator niz ten boxowy tanim i dobrym rozwiazaniem moze byc ARCTIC COOLING Freezer 64 Pro chyba ze masz na to wiecej kasy to polecam SCYTHE NINJA PLUS Rev.B

cos takiego http://www.allegro.pl/item138598863_scythe...peed_gv_fv.html

Hmm to chyba na tyle . Pozdrowionka tejemnicza:) jak masz jakis pytanko wal smialo na gg albo PM:)sluze pomoca:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Greeyer zamierzam brać prawie taki sam sprzęt jak TY :) i być moze już jutro powędruję do sklepu :)

Niestety mój bedzie troche droższy np. Athlon 3000+ Box AM2 za 290zł tylko że nie biorę Dysku twardego za to Galaxy GF 7600 zalman 1.2 Asus M2N4-SLI no więc chyba sprzęcik dobry jak kupujemy prawie to samo:]

a z RAM tak samo jak powiedział Kolega wyżej następny 1 Gb dokupię w lutym , marcu jak stanieje coś :P

Edytowane przez kedziorr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MoBo: ASUS M2N4-SLI 330 zł

Procek: AMD Athlon 64 3000+ Orleans (1.8GHz) BOX /AM2/ 289zł

Ram: DDR2 1GB PC5300 667MHz Goodram GR667D264L5/1GB 344 zł

Grafika: GALAXY 7600GS@GT 256DDR3 1.2ns 500/1400MHz ZALMAN 545 zł

Zasilacz: Zasilacz Chieftec 450W GPS-450AA-101A 190 zł.

Dysk: Seagate Barracuda 7200.9 160GB NCQ 233 zł.

razem ~` 1931 zł - www.apollo.pl :]

Wydaje mi się że jest ok, co do grafiki 7900gs - jest niestety za droga.. a ta płyta biostara wydaje mi się jednak gorsza od asusa, ma mniej bajerow ;). nie wiem czy SLI ma jakas przyszłosc , ale może sie kiedyś przyda, poza tym od początku mojej przygody z pc używam asusa, i ani jedna nie padła ;)

Zasilacz - doszłam do wniosku że 450w to troche sporo prądu mi zje :( nie wiem czy dużą oszczednością będzie zmniejszenie do 400w?.. czy raczej groszowe sprawy?

Czy warto coś zmienic ( mam tylko 2000zł.. starczy na wysyłke ;) ) , żeby było lepiej, nie zmieniając ceny?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

nie wazne ile zasilacz ma wat 400, 300, czy 600, jezeli komp powiedzmy ma zapotrzebowanie na 250wat, to tyle zużywa n a kazdym z tych zasilaczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zestaw jest wporzadku, zasilacz mozesz zmienic na chiefa 400w ale to tylko 10zl mniej wiec mysle ze sie nieoplaca :) jakbys wyskrobala jeszcze ta stowke, to wez freezerka, napewno sie kiedys przyda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wazne ile zasilacz ma wat 400, 300, czy 600, jezeli komp powiedzmy ma zapotrzebowanie na 250wat, to tyle zużywa n a kazdym z tych zasilaczy

Moze troszke przerobie Twoja wypowiedz - ilosc W zasilacza mowi o maksymalnym obcizeniu, jakie moze on wytrzymac. Obecnie produkowane markowe zasilacze (w tym Chieftec) biora z sieci tylko tyle pradu, ile w danej chwili potrzebuja. Moze sie wrecz okazac, ze podczas przegladania netu, czy korzystania z Worda, Twoj nowy komp bedzie ciagnal z gniazdka mniej pradu niz aktualny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No skoro tylko 10 zł roznicy i pobiera tylko tyle, ile potrzebuje, to wezme 450W.. moze sie kiedyś przyda te 50 dodatkowych W;)

mam pare pytań ( nie chce zakładactematu w oddzielnym dziale więc pytam tutaj.)

Obudowa i jej chłodzenie: Mam obudowe bardzo podobną do tej , tylko większa jest i pewnie troche starsza.:) :

http://www.allegro.pl/item140410882_modeco...el_350w_fv.html

Jak widac ma ona hm... dziurki ;) po lewej stronie , w środku jest tuba która skierowana jest na procesor ( pewnie do odprowadzania ciepła, a z tyłu jest miejsce na przykręcenie radiatora odprowadzającego ciepł powietrze. Chce kupic 2 radiatory, jeden na tył, zeby odprowadzał, a drugi chciałąbymw stawi w miejsce tuby , zeby dmuchał :) jest też prostąkotna powierzchnia z dziurkami w lewym dolnym rogu obudowy.. warto wstawic tam jakis maly radiatorek, czy rpzy zastosowaniu tych dwoch nie ejst to niezbedne?

Cooler na procesor - chyba Freezer 64 pro + pasta AC5

http://www.allegro.pl/item137530755_arctic...ipe_gw_fv_.html

http://www.allegro.pl/item137114400_arctic...rzewodzaca.html

Co do wentylattora na tył + w miejsce tuby... nie mam pojecia pomocy !!! ;) coś zallegro najlepiej taniego w miare i cichego ;) może byc tez od Arctica, może takie coś?:)

http://www.allegro.pl/item137089426_arctic...hy_wydajny.html

to chyba zamontuje na tył, żeby odprowadzał... a jaki wybrac jako ten, ktory doprowadza zimne pow. do obudowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Az takiego przewiewu w budzie nie musisz robic, z reguly nie jest to potrzebne, chyba ze masz zamiar ostro krecic ;)

Dalbym jakies ciche 120mm na tyl (o ile sie zmiesci), np. Fandera, zeby wyciagal powietrze ze srodka - dalsze wentylatory w miare potrzeb.

Freezer64 bedzie ok. IMHO nie warto do niego dawaz dodatkowego nawiewu z bocznej scianki, bo bedzie to tylko przeszkadzac, a nie pomagac.

Co do pasty - AS5 jest jak najbardziej OK, pamietaj tylko ze przewodzi ona prad ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma jak to wybierac karte graficzna ze wzgledu na to ze jedna od 2 ma ladniejszy radiator ... ;p ahh te kobiety co do chlodznia to freezer 64 pro jest dobra i przedewszytskim tania propozycja ... AS5 najlepsza pasta termoprzewodzaca ... szkoda ze przewodzi praw ... zebys niczego nie upaprala nia ... ;) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... nie planuje wielkiego @ mojego pc wiec.. skoro mowicie ze 1 wentylator z tylu obudowy wystarczy.. i ze pasta cermiqe jest bezpieczniejsza ( nie wiem jak uzywac takich past, dorbze że powiedzieliscie bo znajac mnie wysmarowala bym nia calego procka :D ) to zrobie tak jak mowicie ^_^

Pytanie dot. plyty:

Polecacie Biostar - czmu? jakie są istotne różnice poza ceną miedzy asusem ktorego wybrałam a biostarem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:wink: smaruje sie calego procka ;p hmmm cos klamalas bo na poczatku mowilas ze potrafisz zlozyc calego komp aa teraz mowisz ze nie umiesz nalozyc pasty :unsure: :wink: hmm ... calego procka mam na mysli ta plytke co jets u gory a nei nozki itd ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogla miec do czynienia z coolerem, ktory juz od spodu mial jakies "smarowidlo" nalozone fabrycznie ;)

A paste naklada sie na metalowy wierzch procka - nie trzeba idealnie pokryc calej powierzchni, jak docisniesz chlodzenie to pasta sama sie rozprowadzi dokladnie.

Nie mozna tez przesadzac, zeby nie wyplynela na zewnatrz (przy Ceramique nie jest to az takie istotne, bo pasta jest gesta i nie przewodzi pradu, wiec nie ma obaw o przypadkowe zwarcia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze pytania odnosnie płyty i ramu, bo chciałabym już jutro zamówic częsci i musze sie zdecydowac ostatecznie :oops:

Płyta:

Wacham sie miedzy DFI a asusem. DFI jest minimalnie drozszy od Asusa.. dlaczego polecacie DFI?:) Chodzi mi o jej własciwosci, a nie o cene. Jakie są roznice miedzy Asusem a DFI? Czytalam art. na temat DFI ( http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1700-7 ) niestety innych recenzji znalesc nie moge, moze podzucicie cos jeszcze o Asusie i Dfi? jakie recenzje, testy itp.

Ram:

Ze względu na wydajnośc lepiej brac 2x512 czy 1 kośc 1gb? czy to wpływa jakos na wydajnosc itp? :)

Co do past termoprzew. nigdy zadnej nie kupywalam, dlatego nie wiem jak to sie je ;) coś tam mam na coolerze jakies brazowe mazidlo, to chyba o to chodzi ;) To ze nie smaruje, nie znaczy ze nie umiem komputera zlozyc :P ;) ( No.. srednio umiem ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc.. zamówiłam w koncu czesci, mam nadzieje że jutro bedą :) łacznie wyniosło mnie to..

1969.00 zł. Płyta, ram, proc, zasilacz, grafika ,dysk & listwa, bo do tej pory uzywałam przedłuzacza pamiętającego czasy prl-u :P Pewnie zajrze tu jeszcze w razie problemów przy składaniu ;) i dalesz eksploatacji ;)

Pozdrawiam i dziekuje wszystkim ktorzy mi pomogli :)

Edytowane przez Greeyer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi