Caleb Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) Jesteśmy już po oficjalnej premierze nowych procesorów Intela o kodowej nazwie Lynnfield (Core i5 i Core i7). Przyszedł więc czas na sprawdzenie możliwości płyt głównych, jakie producenci dla nas przygotowywali od dłuższego czasu. Zmiana podstawki, czy wprowadzenie zupełnie „nowej” platformy to naprawdę dobra okazja, aby zainicjować pewne modyfikacje w produkcji płyt głównych lub przeprowadzić totalne metamorfozy produktów. W dzisiejszym teście przyjrzymy się bliżej pięciu konstrukcjom Asus, Intel, Gigabyte i MSI. Wśród prezentowanych modeli znajdą się zarówno tanie przeznaczone dla oszczędnych użytkowników, jak i drogie konstrukcje dla entuzjastów nasycone różnymi nowinkami technologicznymi, które zawsze są w modzie. Jakie wyszły tego efekty i w co warto się zaopatrzyć, przeczytacie poniżej. Zapraszamy do naszego testu płyt głównych z układem P55. Autor: Marcin „ryba” Rywak ODNOŚNIK DO PUBLIKACJI Edytowane 25 Września 2009 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) Asus Maximus III Formula Ponadto otrzymujemy dwa złącza PCI-e x1 oraz jedno PCI. Poniżej slotów dla kart rozszerzeń mamy dwa przyciski - Power oraz Reset.Ja na zdjęciach widzę wyraźnie 2xPCI Intel DP55KG (Kingsberg) dwa zmodyfikowane zloty x4 Edytowane 25 Września 2009 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falarek Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Ta płyta Intela to jakaś kpina. Zero dodatków na połowie płyty elektrolityczne kondensatory sekcja zasilania też nie rozwala a to wszystko w cenie w US 209$ czyli prawie tyle co wypasiony ASUS P7P55 Deluxe. Jedynie ta czaszka fajna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Fakt cena jej mogłaby być niższa, ale reszta rzeczy to ogólnie zbedna. Szkoda że niema testów zwykłych asusów. @Ryba do jakiego poziomu trzeba schłodzić uncore aby się lepiej kręciło. Czy to są ekstremalne wartości? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 @Ryba do jakiego poziomu trzeba schłodzić uncore aby się lepiej kręciło. Czy to są ekstremalne wartości? :lol2:heh do takiej temp jak reszte proca ;) Tak, to sa ekstremalne wartosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 (edytowane) Na jakich chłodzeniu (mam nadzieję powietrznym) były robione testy? Interesuje mnie najtańsza płyta od Gigabyte. Jeśli faktycznie daje radę (i konkretna sztuka i5 750 pozwoli na 4ghz), to 130 zeta można zaoszczędzić wybierając GB zamiast następnej w kolejce MSI GD 65. Edytowane 26 Września 2009 przez Winnfield Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 Trochę daleko gigabyte ud3 do msi gd 65 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zvVierzak Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2009 Ja jestem w pełni zadowolony z UD3 bez żadnego gimnastykowania zrobiłem 3,6Ghz przy ładnej temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forefox Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 to 130 zeta można zaoszczędzić wybierając GB zamiast następnej w kolejce MSI GD 65.GD 65 to wyższa półka. Na poziomie UD3 masz MSI CD53 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 Dziwić może obecność sześciu banków pamięci, podczas gdy procesor posiada jedynie podwójny kontroler pamięci. Niestety, tutaj producent nie daje nam możliwości odblokowania trzeciego kanału w magiczny sposób. Mamy jedynie możliwość użycia większej ilości pamięci, niż w przypadku płyt innych producentów. W dalszym ciągu mamy do dyspozycji jedynie Dual Channel. Przycisk Power znajduje się w górnej części, a nie w dolnej jak to przeważnie bywa. Rozśmieszył mnie ten fragment. Jak bowiem producent miałby umożliwić włączenie 3 kanałów skoro kontroler w procesorach lynnefield jest dwukanałowy? Inna sprawa, że 3 kanały nie dają nic w kwestii wydajności z wyjątkiem syntetyków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Dla mnie najwiekszą przegrana jest MIIIF, nie oferuje właściwie nic szczególnego w swojej cenie. Pojedyncza kość biosu to żart w tej cenie. UD3 ze względu na cenę/możliwości absolutny hicior! Ale i zwykłe Asusy mogłyby tu konkurować swobodnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olafo Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 No właśnie, kupowanie takiego maximusa nie ma absolutnie żadnego uzasadnienia ekonomicznego. Przecież UD3 oferuje prawie taki sam potencjał o/c. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...