Skocz do zawartości
xan

Abit NF7 (S) = problemy, złote rady, itp. cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

jak myślicie, jakbym kupił pamięci 2x512MB Geil`a Dual Channel (takie jak tu 1564834[/snapback]

Te pamięci pod nf7 to syf nie bierz tego.NA cl2 (400MHz) nie ma mowy żeby poszły nawet 2.95V, a w dualu 2.5,3,3,10 nie ida z czystym Golem powyżej 210.U mnie w siglu idą 227 2.5-3-3-10.Jak bym miał teraz kupowac http://www.sirius.pl/product.php?action=info&id=15281&sid=1 nf7 podejrzewam że nie jest wstanie nawet wykorzystać na max tych pamięci (chyba że mody), na dzień dobry masz 2-2-2-5 (400MHz) a czym więcej dasz V tym wyżej FSB.Nie wiem jak chodzą na NF7 tu masz wątek poczytaj/zapytaj http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=145107 ale pewnie jak każde bh5 moim zdaniem nie ma lepszej alternatywy.

Pozdrawiam.

Edytowane przez eclip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te pamięci pod nf7 to syf nie bierz tego.NA cl2 (400MHz) nie ma mowy żeby poszły nawet 2.95V, a w dualu 2.5,3,3,10 nie ida z czystym Golem powyżej 210.U mnie w siglu idą 227 2.5-3-3-10.Jak bym miał teraz kupowac 1565157[/snapback]

te pamięci co podałeś linka do nich to strasznie drogie, nie mam tyle kasy, ledwo co na te Geil`e uzbieram

nie ma jakiejś innej alternatywy? na komputroniku jest trochę wypowiedzi o tych Geil`ach i to nawet ludzi z NF7-S i wszyscy są bardzo z nich zadowoleni więc nie wiem co o tym wszystkim myśleć

aha, na Siriusie są jeszcze Astaki 2x512MB CL=2,5 za 416 zł (http://81.15.150.34/product.php?action=info&id=15325&sid=1), też są dobre?

Edytowane przez Dru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz jeżeli wypowiedzi ludzi z forum koputronika są dla Ciebie wykładnikiem to ok ! Ja za taką wypowiedź jak moja przed zakupem postawił bym piwo ! Poszukaj wypowiedzi na TYM forum o GEIL 2.5-3-3-6 nie masz kasy rozumiem, poczekaj ale nie bierz syfu będziesz żałował, no name'y lataja na cl2 ! Płacisz tylko za firme za nic więcej.Ja załuje zakupu miałem sporo tansze Hynix'y :mur:

edit: wolał bym to http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=145158

Edytowane przez eclip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie patrze na linkk... czy te geile to są te z niebieskimi radiatorami? jezeli tak to nawet tego nie bierz... co drugi egzemplarz sypie bledami w gm na standardowych ustawieniach bySPD a co dopiero o o/c myslec... dostajesz je fajne, ladne w pudelko a tak naprawde to szit nie z tej ziemi ;)

po za tym za okolo 400zł masz speed premium, a z tego co pamietam w pcprojekcie sprzedawali serie na BH5 (1A4T) ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Hynixy D43 one napewno bedo chodzily w dualu na 1T i na 200 mhz i to jeszcze przy ostrych timingach masz tu linka : http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...products_id=642

razem wychodzi za 2 sztuki 390 zet. Pomysl o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno zestaw 6.66 na nForce3 (mimo że niby dla nForce4 robiony) działa bardzo dobrze i nawet lepiej niż 5.10.

Ciekawe jak byłoby z nForce2 i naszą płytą.

Myślę, że przetestuję ;)

1566300[/snapback]

Trzeba je zmiksować/dodać sterowniki GART i pamięci.

niedawno wyszły remixy 2.4 na planetnvidia.com, je też by się przydało przetestować

1566336[/snapback]

Podaj dokładnego linka :-P

EDIT:

znalazłem :D http://www.planetnvidia.com/modules.php?na...wdownload&cid=4

Edytowane przez suchyjastrzab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak to jest z nimi, puszczę te Hynixy przy 200Mhz magistrali CL na 2, albo chociaż 2,5?

1565801[/snapback]

ta... cl2 luzno - 2-3-3-6 tylko ze co to za timingi... jak dla mnie CL2 a potem "same" trojki to timingi bez sensu, lepiej dac cl2,5 i powalczyc chociaz o ras precharge na poziomie 2

Podobno zestaw 6.66 na nForce3 (mimo że niby dla nForce4 robiony) działa bardzo dobrze i nawet lepiej niż 5.10.

Ciekawe jak byłoby z nForce2 i naszą płytą.

Myślę, że przetestuję ;)

1566300[/snapback]

niby na 6.66 na nForce4 swiruje sieciówka (gubi pakiety)... a na nF2 dzwiek (wogle nie dziala) :lol: ale to i tak u kazdego inaczej, bo czasami dziala a czasami nie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam problem poniższej natury. Help. Najlepiej na maila siremix@wp.pl . Dzięki z Góry - siremix.

Posiadam płytę NF7-S V2.0

Zakupiłem procesor AMD Sempron 2800

Po zainstalowaniu na płycie głównej wyżej wymienionego procesora system WINDOWS XP + SP2 nie chce się uruchamiać. Resetuje się. Również przy prubach ponownej jego instalacji występuje ten sam problem. Komputer restaruje się.

Procesor jest przez płytę wykrywany poprawnie.

Pamięci jakie posiadm To : 2xTWINMOS DDR400 CL2.5 chodzące w trybie dual chanel.

Na Procesorach DURON, ATHLON, ATHLON XP problem nie występuje.

Według specyfikacji podanej na stronie firmy ABIT Procesor jest obsługiwany przez tą płytę.

Edytowane przez siremix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam problem poniższej natury. Help. Najlepiej na maila siremix@wp.pl . Dzięki z Góry - siremix.

Posiadam płytę NF7-S V2.0

Zakupiłem procesor AMD Sempron 2800

Po zainstalowaniu na płycie głównej wyżej wymienionego procesora system WINDOWS XP + SP2 nie chce się uruchamiać. Resetuje się. Również przy prubach ponownej jego instalacji występuje ten sam problem. Komputer restaruje się.

Procesor jest przez płytę wykrywany poprawnie.

Pamięci jakie posiadm To : 2xTWINMOS DDR400 CL2.5 chodzące w trybie dual chanel.

Na Procesorach DURON, ATHLON, ATHLON XP problem nie występuje.

Według specyfikacji podanej na stronie firmy ABIT Procesor jest obsługiwany przez tą płytę.

1566551[/snapback]

sprawdz napiecia i zrob format dysku, musi chodzic......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz napiecia i zrob format dysku, musi chodzic......

1566688[/snapback]

kupiłem sobie tą płytke (NF7-S :P) i zamieżam dać na NB chłodzenie wodne, ale czytałem że mosfety grzeją się do 100 stopni :mur: qrde, chyba sie nic nie stanie jak nie bede miał wentyli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz: -> 350W Dobry i sprawny, napięcia ok.

Procesor: -> rdzeń ok zaluśki,

Radiator: -> Założony dobże

Bios: -> upgrade do wersji 27 zrobiony

Format Dysku: -> Problem tej natury że chodzę na Raidzie 2x80GB ATA133, Sformatowanie jednej partycji na tym to nie takie proste jeśli się chce zachować dane a spod dosa tego nie zrobię bo rozwali mi całą strukturę partycji.

Opisze może co jeszcze zrobiłem dokładniej dzisiaj. Wena misię już wyczerpała.

Jeżeli chodzi WINDE to próbowałem instalnąć na innym dysku XP jak i Win 98SE i jest to samo.

Przy 98 Resetuje się podczas kończenia instalacji

Przy win Xp Resetuje się po wgraniu początkowych sterowników

W Biosie już powyłączałem co się dało (myślałem że problem z pamięciami) nic nie dało.

Poodłączałem wszytkie użądzenia jakie mam i też nic (zostawiając dysk oczywiście)

Najśmieszniejsze jest w tym to że procek jest sprawny bo działa na płycie sąsiada i to Nonam'ie jakimś, która obsługuje semprony :D (płyta za 120 zł)

Najleprze jest to że wszystko chodzi poprawnie na Mojej NF7 gdy mam włożone inne procki (DURON, ATHLON, ATHLON XP)

Wracając do instalacji windy to wywala mi jeden z dwojga komunikatów przed zrestartowaniem się (przy próbach uruchomienia już istniejącego windowsa xp na Sempronie 2800 są te same)

IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL

lub

PGED_FAILED_IN_ARREA_NOT_PGED - coś w tym stylu dokładnie nie pamiętam bo nie spisałem

Co mi na to odpowiecie??

powiem szczerze jak do tej pory żyję i składam kompy to takiego numeru nie miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pamietam mialem cos takiego na k8ns, ciagle problemy az wkoncu odkrylem ze na 1 kosci 256 mega wszystko chodzi poprawnie, na drugiej tez, ale nie oba naraz :P

pamieci byly w sposob: dimm1 - twinmos

dimm2 - twimoss

dimm3 - puste

a wsadzilem w konfiguracji dimm1 + dimm3 i wszystko chodzilo wkoncu ok...

takze moze zmien bank dla pamieci? :P tzn slot ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...