Skocz do zawartości
xan

Abit NF7 (S) = problemy, złote rady, itp. cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

@lukasrz

kotleś zaczynasz działać ludziom na nerwy zadajesz pytania które już pojawiały sie tutaj setki razy samemu można choćby po specyfikacjach oraz foktach płyt ze strony producenta dojść czym sie różnią owe płyty nie będzie to trudne ale mimo wszystko wymaga zapewne troche myślenia, uwierz nie będzie to boleć a z pewnościa odniesiesz wiele radości z użycia jakżę wpaniałego narzędzia jakim jest umysł ludzki :) baw się dobrze :) jeśli chcesz zgłebić swoja wiedze polecam jakże niesamowite i fascynujące topici o tych mobo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukasrz

kotleś zaczynasz działać ludziom na nerwy zadajesz pytania które już pojawiały sie tutaj setki razy samemu można choćby po specyfikacjach oraz foktach płyt ze strony producenta dojść czym sie różnią owe płyty  nie będzie  to trudne ale mimo wszystko wymaga zapewne troche myślenia, uwierz nie będzie to boleć a z pewnościa odniesiesz wiele radości z użycia jakżę wpaniałego narzędzia jakim jest umysł ludzki :) baw się dobrze :) jeśli chcesz zgłebić swoja wiedze polecam jakże niesamowite i fascynujące topici o tych mobo :)

1572713[/snapback]

ehh , normalny imbecyl, wez sobie przelec 80stron w temacie, jakie sa rocznice "fizyczne" to mniej wicej wiem bo sam je wymieniłem, pytam użytkowników obu plyt czym one sie różnią, pod wzg stabilności , O/C i niezawodności i pod wzgledem ewentualnych problemow i czemu AN7 jest tansza ? jaka jest tego przyczyna, tego niestety nie znajde na stronie producenta, skończył byś krakać jak wrona i cokolwiek komus napisal i odpowiedział sensownego bo nic nie wnosisz swoimi chamskimi odpowiedziami, normlanie brak jakiegokolwiek wychowania, nie musisz sie flustrowac na forum przy wszystkich :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze jakiej marki masz zasilacz.

Po drugie: Jak możesz mieć raid na ATA 133, jak abit ma RAID na sałacie?

Co powyłączałeś w BIOSIe?

Jakie tajmy ustawiłeś  Twinom?

Szczerze to niepamiętam lub niewidziałem nikogo z !GB kością na naszym abitku...nie wiem jak to będzie chodziło. A co do śrubowania timingów..hmm... Jak kupisz syfną kość to sobie możesz pośrubować wkrętakiem śrubke w ścianie.

1567822[/snapback]

Raida mam na osobnym kontrolerze (wyciągałem go i próbowałem instalnąć system na innym dysku podłączonym pod IDE, efekt ten sam - restart) chipset silicon

Taimy próbowałem różne, nie pamiętam, głównie na predefiniowanych ustawieniach biosa. Wszystkich kombinacji nie próbowałem (zbyt dużo) - może jakaś propozycja.

Zasilacz Marki MODECOM 350W - dokładnie : ModeCom ATX-350GTF 350W PFC noise killer

Wyjaśnij mi może dla czego bez problemów poszedł sempron 2300 ??

No i najważniejsze że mój sempron 2800 chdzi bez problemowo na jakimś śmiesznym Asrock'u za 120 zł.

To mnie zastanawia.

Edytowane przez siremix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To miało być zdrobnienie od SATA :D

Wiąże się z wypowiedzią siremixa:

Tym samym zaznaczył iż ma to na NF7. Patrz mój post na samej górze.

1568233[/snapback]

Panowie bez takich przytyków. Jakbyście nie wiedzieli że można sobie kontroler Raidowy kupić. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jvt

masz memy od vtq'a ??

a usprawniles chlodzenie mobo nb i sb ?

1572302[/snapback]

Tak, wlasnie od niego ;). Na NB lata stockowy cooler, tyle, ze pasta lepsza i docisnalem na srubach. W szafie lezy 50-tka Titana i czeka na zapinke. Na SB przykleilem Tracera 40mm, ale pasty marnie dalem, wiec chyba bede musial dac jeszcze raz :]. Sprawdzajac temperatury reka nie czuc, zeby sie przegrzewaly, wiec ok :mrgreen:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie nie chicaly piknie biegac ... za to pamietam u jego kolegi na an7 podobno 240 robily ( ale jest jego wersja ;] )

edit :

"Gliwice/Obroncow" widze ze paczke tam macie ;) szkoda ze tam juz nie mieszkam ...

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako ze przesiadlem sie juz na NF4 ze starego poczciwego abita chcialem sie pozegnac z sentymentu :P

miłego uzytkowania abitowcom życze ;]

moze chcecie kupic mojego :)?? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Posiadam plyte Abit NF7-S2. Podczas pewnej letniej burzy kiedy juz mialem odlaczyc komputer od sieci, wylaczylo mi na chwile prad w domu. Od tego czasu nie dziala mi port LAN na plycie(wszystkie inne komponenty dzialaja bez zarzutu - pracuje na tym komputerze non stop tylko ze na sieciowce PCI.

A ja tak miałem z miesiąc temu z wbudowanym SISem. Przed burzą wszystko poodłączałem. Po burzy odpalam kompa i cisza. Karta sieciowa jest wykrywana poprawnie ale połączenia nie było. :/ Więc kupiłem karte sieciową na PCI i tak śmigałem do tej pory. W zeszłym tygodniu zainstalowałem system i o dziwo ta karta na SISie odpaliła i mogłem wyjąć tą dokupioną na PCI. I za cholerę nie mogę powiedzieć co było przyczyną! I stery zmieniałem, kartę wyłączałem i włączałem i nic! Po instalce windy wszystko śmiga jak trzeba! :?

Chciałem napisać coś jeszcze o wychowaniu niektórych osób. Ja tego nie rozumiem. User o coś pyta a Wy tak chamsko odpisujecie!? :mur: Jak zaczynałem na tym forum to czegoś takiego nie było. Jeden drugiemu pomagał, kombinował jak się dało a teraz? Wystarczy poczytać inne tematy. Chamstwo na maxa! Nikt nie liczy się z drugim. A chyba to nie jest celem tego forum? Masz wiedzę to się podziel. A jeśli męczą Cie jakieś pytania to ich nie czytaj albo przynajmniej nie odpowiadaj, bo temat się rozrasta ale o chamskie odzywki a nie cenne wskazówki. Co z tego, że jakiś temat ma 100 czy 200stron jak 1/3 to ciekawe i pouczające informacje a 2/3 to pyskówki i bzdety do nabijania postów w stylu: Poszukaj Sobie Sam!!! Poszukałbym sobie sam z chęcią, jeśli temat miałby 30stron a nie 120 i w wiekszości z bzdetami! To chyba logiczne. To forum traci poziom. W komentach na głównej i na forum. Przykre ale prawdziwe! :sad:

Pytanie lukasrza wyniknęło z mojego postu. Sam jestem ciekaw różnic bo będę kupował ABITa i szukam najwłaściwszego modelu ale z takimi odpowiedziami straciłem nadzieję, że coś wartościowego się dowiem! :sad:

A może zbesztacie mnie, że mam Epoxa? :lol: ehh

Miłego wieczoru chłopaki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tak miałem z miesiąc temu z wbudowanym SISem. Przed burzą wszystko poodłączałem. Po burzy odpalam kompa i cisza. Karta sieciowa jest wykrywana poprawnie ale połączenia nie było. :/ Więc kupiłem karte sieciową na PCI i tak śmigałem do tej pory. W zeszłym tygodniu zainstalowałem system i o dziwo ta karta na SISie odpaliła i mogłem wyjąć tą dokupioną na PCI. I za cholerę nie mogę powiedzieć co było przyczyną! I stery zmieniałem, kartę wyłączałem i włączałem i nic! Po instalce windy wszystko śmiga jak trzeba!  :?

Chciałem napisać coś jeszcze o wychowaniu niektórych osób. Ja tego nie rozumiem. User o coś pyta a Wy tak chamsko odpisujecie!?  :mur:  Jak zaczynałem na tym forum to czegoś takiego nie było. Jeden drugiemu pomagał, kombinował jak się dało a teraz? Wystarczy poczytać inne tematy. Chamstwo na maxa! Nikt nie liczy się z drugim. A chyba to nie jest celem tego forum? Masz wiedzę to się podziel. A jeśli męczą Cie jakieś pytania to ich nie czytaj albo przynajmniej nie odpowiadaj, bo temat się rozrasta ale o chamskie odzywki a nie cenne wskazówki. Co z tego, że jakiś temat ma 100 czy 200stron jak 1/3 to ciekawe i pouczające informacje a 2/3 to pyskówki i bzdety do nabijania postów w stylu: Poszukaj Sobie Sam!!! Poszukałbym sobie sam z chęcią, jeśli temat miałby 30stron a nie 120 i w wiekszości z bzdetami! To chyba logiczne. To forum traci poziom. W komentach na głównej i na forum. Przykre ale prawdziwe!  :sad:

Pytanie lukasrza wyniknęło z mojego postu. Sam jestem ciekaw różnic bo będę kupował ABITa i szukam najwłaściwszego modelu ale z takimi odpowiedziami straciłem nadzieję, że coś wartościowego się dowiem!  :sad:

A może zbesztacie mnie, że mam Epoxa?  :lol:  ehh

Miłego wieczoru chłopaki  :wink:

1573115[/snapback]

Więc czemu nie poszukasz? Spójrz, Ty narzekasz, że temat ma 120 stron. Wiesz czemu? Bo na każdej stronie pojawają się pytania typu co jest lepsze, albo co kupić. I masz rację pisząc, że forum traci poziom. Właśnie przez takich ludzi mających ogromnego lenia w [gluteus maximus] i taqkich którzy wolą iść na łątwizne. Penie! To jest prostsze, "więc po co mam szukać, mogę zapytac na Tweaku i będzie fajnie".

Przecież to jest bez sensu. A wiesz czemu ja tak odpisuję na takie posty? Bo wiem, że przeczytanie 230 stron x 50 postów w tydzień jest możliwe i pisanie bzdeteów typu nie będę czytał bo temat ma 120 zamiast 20 stron. Ja potrafiłem i zrobiłem to w tygodniu szkolnym!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kojak_ct

wiesz ze myslenie nie boli ? patrz zadajesz pytanie w topicu o nf7 jakiej odpowiedzi sie spodziewasz ? ze moze ecs jest the best ? zadaj to samo pytanie w topicu o an7 moze tam tez Ci poleca ecs'a ? nie, kazdy bedzie chwalil to co ma , ktore mobo lepsze do oc oba sa nie zle jedna wiele zalezy od szczescia jakie masz komponenty i jakie Ci sie mobo trafi te informacje mozna znalezc chocby w topicu o biosach, lekcja nr 2 korzystania z forum zobacz ile masz dostepnych modow na obie plyty i oraz ilosc biosow wyciagnij wnioski, przejrzyj rankingi spi 3dmarka fsb wyciagnij wnioski poczytaj kilka stron faq moze jakie male fragmenty topicow i przemysl co dla Ciebie bedzie najlepsze, kazdy ma inne wymagania jednego denerwuje brak boot menu w nf7 a innemu to nie przeszkadza .... kazdy sie pyta o stabilne oc a ile osob sie do tego zabiera ? wiekszosc konczy z vcore na poziomie 1.8v albo w okolicach fsb tak do 22o ... albo co lepsi prowadzili wojny co wybrac a potem w sygnaturce fsb 200 troche pomyslunku i mierzenia sil na zamiary do takiego oc epox asus dfi abit nf7 czy an7 spokojnie starcza ... jesli na jednej bedziesz mial o 5mHz mniej to nic sie nie stanie bo wydajnosc mozesz miec wieksza ...

ja nikogo tutaj nie obrazam i nie mam takiego zamiaru ale poniewaz Pan : lukasrz uzywal wedlug mnie niestosownych wyrazow w moim kierunku co tylko moze swiadczyc o jego kulturze ... skoro sam pisal rocznice to sie dobrze orientuje w tym temacie ...

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema. jestem nowy na forum i bardzo zaluje ze nie zajrzalem tu pare tygodni temu. dlaczego? dlatego ze kupilem abita nf7 s2 i przerazilem sie tym co o niej tu przeczytalem.(nie wiem czemu ma taka opinie) czy ktos moze mi napisac co konkretnie jest zwalone w tej plycie? bede bardzo wdzieczny. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello :P Cos niedokladnie przeczytales :)

siema. jestem nowy na forum i bardzo zaluje ze nie zajrzalem tu pare tygodni temu. dlaczego? dlatego ze kupilem abita nf7 s2 i przerazilem sie tym co o niej tu przeczytalem.(nie wiem czemu ma taka opinie) czy ktos moze mi napisac co konkretnie jest zwalone w tej plycie? bede bardzo wdzieczny. pozdrawiam

s2 to kastrata ... sekcja zasilania itd ..

1164427[/snapback]

Linoge pisal zaraz na poczatku ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow:DaRoN

Nie wiem czy dobrze przeczytałeś, ale on sam posiada nf7 i zapytał z czystej ciekawości. Napisał też, że oprócz kilku różnic, które zna nie widzi nic więcej. Dla tego zapytał czy są jakieś ważne dla użytkownika zmiany.

Pozatym trochę tolerancji nie zaszkodzi. Widzę, że jesteś jeszcze młody. Zmienisz zdanie jak będziesz starszy, będziesz miał rodzinę i pracował. Trochę wyrozumiałości. :wink:

A napewno nowy user szukający teraz płyty na szybkości nie zada poraz kolejny tego samego pytania tylko przeczyta od końca kilka stron i znajdzie to co kolega zapytał. To ma też swoje dobre strony. :wink:

@kojak_ct

wiesz ze myslenie nie boli?

1573278[/snapback]

Że co? Według Ciebie myślenie to jest szukanie? :lol: Chyba coś Ci się pomyliło!!! :D

@kojak_ct

patrz zadajesz pytanie w topicu o nf7 jakiej odpowiedzi sie spodziewasz ? ze moze  ecs jest the best ? zadaj to samo pytanie w topicu o an7 moze tam tez Ci poleca ecs'a ?

1573278[/snapback]

A kto zadaje takie pytanie? Ja??? Lukasrz??? W topicu o ABIcie zadał pytanie o dwóch ABITach a nie o ECSach! :mur: Potrafisz czytać? :-|

@kojak_ct

ja nikogo tutaj nie obrazam i nie mam takiego  zamiaru ale poniewaz Pan : lukasrz uzywal wedlug mnie niestosownych wyrazow w moim kierunku co tylko moze swiadczyc o jego kulturze

1573278[/snapback]

Jakoś nie zauważyłem, żeby cokolwiek złego napisał oprócz zapytania o różnice ABITów!!! :?

Wyluzujcie troche. Nie chcecie pomagać to nic nie piszcie a napewno znajdzie się ktoś kto ma coś sensownego do powiedzenia! A mowa: użyj SZUKAJ jest dla mnie conajmniej śmieszna!!! Na forum jestem dłużej od WAS i znam jego zasady!!! Również nie raz ktoś pytał mnie na PW o poradę i jakoś nie kazałem mu sobie szukać tylko w miare posiadanej wiedzy odpowiedziałem. I polecam Wam drodzy koledzy robić to samo a napewno czytanie forum będzie przyjemniejsze!

pozdrawiam

PS. jvt tak trzymać! B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyluzujcie troche. Nie chcecie pomagać to nic nie piszcie a napewno znajdzie się ktoś kto ma coś sensownego do powiedzenia! A mowa: użyj SZUKAJ jest dla mnie conajmniej śmieszna!!! Na forum jestem dłużej od WAS i znam jego zasady!!! Również nie raz ktoś pytał mnie na PW o poradę i jakoś nie kazałem mu sobie szukać tylko w miare posiadanej wiedzy odpowiedziałem. I polecam Wam drodzy koledzy robić to samo a napewno czytanie forum będzie przyjemniejsze!

1574950[/snapback]

PW jest spoko...do błachych pytań może być...nie mówię, że nie można pytać o rzeczy trudne ale jest to wskazanie na pytania: "co kupić."

A z byciem na forum. Hmm. Wiesz 3 mieisące to nie jest raczej taka róznica, że Ty wiesz ja nie wiem. nonsens. I zapewniam Ciebie że nie jesteś dłużej niż jeden z naszych kolegów...Tyle Ci powiem.

EOT. Koniec [ciach!]lenia i zaczynamy konstruktywnie rozmawiać.

Edytowane przez DaRoN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrva, ledwo tu trafiłem a wy znowu sie najezdzacie :/

moje mobo => dalej lipa servis ie ociąga, juz nawet nie chce mi sie tam jeździć i "złościć" na nich :|

..ba nawet postować mi się nie chce :[

jak coś to PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wlascicieli nf7 i zalmana 7000.

Ile chlodzenie wystaje poza mobo (cm) ? ; gdziesz przeczytalem, ze zakladajac zalmana trzeba dosyc mocna wygiac kondensator, ogladalem zdjecia mobo i jest on naprawde bardzo blisko, jak to jest z tym naprawde ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze że chyba jednak nikt nie jest w stanie mi czegoś sensownego poradzić w związku z problemem restartowania się kompa przy instalacji i uruchamianiu systemu WINXP na ABIT NF7-s v2.0 z biosem 27 i procem sempron 2800+. Główny problem to to że sempron 2300 chodzi na płytce ABIT NF7-s v2.0, a 2800 chodzi na innej płytce (to tak w przybliżeniu to co pisałem w tym topiku) wiec jest sprawny.

Czekam na jakąś doraźną pomoc bo nie uśmiecha mi się zostawić sąsiadowi semprona 2800 w jego kompie :(

Edytowane przez siremix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej chyba sprawdzałeś wszystie logiczne możliwości (pewnie kilka mniej logicznych również :)). Sprawa wygląda tak że to musi działać, dlatego trudno coś więcej poradzić niż to co napisaliśmy wcześniej. Masz po prostu pecha, gdyby były problemy z S2800+ to wypłynęło by to wcześniej, jeśli nie tutaj to na zagranicznych serwisach i Abit musiał by zająć jakieś stanowisko.

Pozostaje CI chyba tylko zmienić proca lub mobo (osobiście proponuje proca na jakiegoś mobila).

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siremix a jak to z tym twoim 350W powerem?

tak mi do głowy przyszło że moze 2800 ciagnie wiecej mocy, ale przeciez niewiele wiecej niz 2300

edit:

moze sam cep ma akurat jakiś feler, inny 2800 wymiata?

Edytowane przez OWIES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wlascicieli nf7 i zalmana 7000.

Ile chlodzenie wystaje poza mobo (cm) ? ; gdziesz przeczytalem, ze zakladajac zalmana trzeba dosyc mocna wygiac kondensator, ogladalem zdjecia mobo i jest on naprawde bardzo blisko, jak to jest z tym naprawde ?

1575702[/snapback]

wystarczy ze upilujesz zapinke troche i nic nie wyginasz. kumpel z pokoju mial zalmana i przy upilowanej zapince bylo git ;] a ile wystaje ? hm. troche mysle ze 1cm ale nie pamietam dokladnie i nie dam sobie reki obciac ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam taki problem:

na Abicie nf7-s temeratura precesora jest taka jak temperatura starej płyty głównej MSI KT4, a temp. Płyty Abit (nowej) taka jak temp. procesora na starej plycie głównej :huh: której płycie wierzyć? i co jest grane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć :) mam pytanie,jak podńieść napięcie na płyce Abita NF7 (-s) 2.0 bo w biosie jest od 1,5v i mam ustawione już max 1,8v dla AGP a mam GeForce Fx 5200 i jak ustawić więcej dla agp np. 1,9v albo jakiś mod znacie..?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie mam zamiar kupić nową płyte i myśle o tym Abicie ale powiedzcie mi czym różni sie wersja Abit NF7 S i NF7 uGURU, i która to najlepszy model nie jakiś kastrat, chciałęm samemu sprawdzić ale wątek cześci I o tej płycie niechodzi. aha i czy można do tej płyty podłączyć przednie usb w budzie i tyle na śledziu ?

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: celestin

nie ma sensu podnościć Vagp... wiecej na oc da ci osbony mod na grafie dla GPU i DDR, jak mmasz fuksa i podobną karte co faker luknij tu, moze coś ci sie przyda...

był mod na agp ale nawet nie pamietam czego dotyczzył i gdzie sie go robiło...

edit:

wrzuć swoje www na korekte do worda bo bije po oczach nawet mnie

btw: nie chcesz zbulić tego K7S5A?

:arrow: PeterMac

Tu masz jasno opisane co ma NF7-S

Tu co jest na NF7

Tu jesto o AN7 bo chyba o nią Ci chodziło z tym uGuru...

a tego nie kupuj jezeli nie chcesz wtopić... zniesławiona NF7-S2G

czy wybierzesz NF7-s, czy goła NF7 zalezy od twoich potrzeb, poza wyposazeniem onboard brak miedzynimi różnic

niedziała wątek? dobrze ze producent ma support :| ...pod latarnią najciemniej :/

jezeli chodzi o NF7/-s to ta, mozna, ma 4x usb na 2 złaczkach wyprowadzone na pinach, czyli jedna złaczka da Ci 2 dodatkowe usb, wiec i front i back bedzie miał co trzeba. AN7 i S2G chyba tez pozwalają ale pewny nie jestem

NISZCZ NOOBIZM :|

Edytowane przez OWIES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do tej pory jechałem na MSI KT3 Ultra2 więc nieznam sie zbyt na tych płytkach więc stąd takie pytania, ach jak tylko ktoś zapyta o podstawy to zaraz go od Nooba nie trzeba jechać :) ale nadal nie wiem co wybrać NF7 czy NF7-S czy AN7 ? w tym AN7 porty IDE są jakoś dziwnie ułożone nie do góry tylko na boki o co z tym chodzi ?

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...