Darmach Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Powiem wam tak: jasne ze mozna. W firmie probowalismy :] Na 4 zalmany dwa zje...aliśmy :/ Heatpipe zalmana są cienkoscienne, kapilarne (w przeciwienstwie do np. Thermalrighta, czy Coolermastera które mają grubsze ścianki) takze "lubią" się rozszczelniać (lekko pękają) Heatpipe w tych Borgach ponoć bez problemowo można wyginac. Zobaczymy jak do mnie przyjedzie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1nce Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 wiecie moze czy na infinity jest mozliwosc ustawienia lini napiecia dla ramu 5v ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 A jak to by się wyginało??? Możnaby wyciąć środkowy fragment radiatora aluminiowego tylko do mocowania i uzywać tylko HeatPipe z radiatorem miedzianym. http://www.aerocool.com.tw/p-cooler/vm-102/vm102.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 (edytowane) Podepne sie do watku i pytanie jest nastepujace: czy zna ktos wysokość wentylatora z chipsetu (NF4-D)? Czym go zastapic by nie zahaczał o grafikę oraz jaka po zastapieniu alternatywnego jest temperatura? Dzięki za odpowiedz :) Edytowane 23 Lutego 2006 przez Bulsky Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=169180 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=169180 dzieki serdeczne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 "Mam płyte Dfi Lanparty Nf4 SLI-DR i dysk Samsunga Sata 2. Kumpel tez ma podobna plyte i dysk Sata 2 ale innej firmy. Mamy podobne objawy. Tzn po zainstalowaniu sterow IDE Nvidi system dluzej sie uruchamia, dysk jakby rzęził - czegos szukał. Po odinstalowaniu jest wszystko ok.Mozna cos z tym zrobic?" Juz mam odpowiedz :) Trzeba zainstalowac najnowsze stery Nvidia IDE - 6.24 (12.2005) Znajdują sie one w paczce: Nvidia Unified (nforce 2/3/4) 8.22 (v5) Ze strony: http://downloads.guru3d.com/download.php?id=19 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 A ja powiem ze wlasnie zaczynam skladac wkoncu wszytko oczywiscie na DFI :D, mam nadzeieje ze pojdzie bez problemow B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piobur Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Ludziska pomocy!!!!! Własnie dostałem w łapy płytę główną DFI Lanpart SLI-DR. Wszystko podłączyłem, włączam kompa, puszczam płytke instalacyjną WIN XP PRO, wszystko idzie zgodnie z planem. Po restarcie dochodzi do momentu, w którym ma się pojawić napis Windows XP a potem okienka instalacji i zanim to sie staje ekran się wygasza. Nie następuje restart, slychać nawet jakby komp kontynuował proces instalacji bo dysk pracyje, czyta CD ale ekran jest czarny. Czy ktoś spotkał się wcześniej z czymś takim??? Co to moze być?? Pomocy!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bloody Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Kupiłem sobie ostatnio kompa i się okazało, że wentylator na grafice był walnięty więc go wysłałem do servisu pocztą polską :mur: :mur: Ponad Tydzień temu <_< jeszcze nie doszła.... A że potrzebuje kompa to wyszperałem gdzieś w szafie kartę Cirrus Logic 5434 na PCI :wink: ma aż 1 MB Niestety komp się na niej co jakiś czas wiesza... Może wie ktoś co można w biosie np ustawić, żeby grafa na PCI chodziła jakoś stabilniej ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 A wiec tak komp zlozony wszystko dziala z niczym nie mialem problemow od plytka od razu zaskoczyla :D narazie jestem zadowolony ramy na szybko poszly na 2.5-3-3-6 1T 550mhz, procka jeszcze nie patrzalem :lol: zostaje jeszcze dobor odpowiedniego biosu teraz mam najnowszego oficjala, macie jakies propozycje?? Chetnie wyslucham :D zdarzylo sie wam moze ze po zabawie z alphami i ogolnie ramem, wyskakiwalo wam brak pliku ntldr ??? ja juz mialem to 2 razy i niesty musial byc format :mur: ale tak to zadnych problemow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 @chojrakrock: Ram choćby MemTest’em przetestuj zanim włączysz windę, jak się „przegnie” z ram’em bardzo łatwo uszkodzić system, nawet niestabilny CPU nie ma takiego wpływu na rozsypanie się windy jak ram. Sam to już przerabiałem nie raz, dlatego trzymam Ghost’a z w miarę aktualną konfiguracją systemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 @chojrakrock: Ram choćby MemTest’em przetestuj zanim włączysz windę, jak się „przegnie” z ram’em bardzo łatwo uszkodzić system, nawet niestabilny CPU nie ma takiego wpływu na rozsypanie się windy jak ram. Sam to już przerabiałem nie raz, dlatego trzymam Ghost’a z w miarę aktualną konfiguracją systemu. memtest przelatuje bez problemu w sumie, tylko jak zaczne sie bawic Mac Asynce latency i Read Preamble, to komp tylko pika i nie uruchamia sie :( wiec reset biosa i jest ok ale winda juz zwalona, nie wiem juz sam bylbym wdzieczny jesli ktos by podal jakies zaleznosci alph co i jak, a moze to wina biosu?? jak myslisz?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1nce Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 mam tylko jedno pytanie: mam infinity i chyba zmienie na lanparty, nie potrzebne mi ani sata ani gigalan wiec zastanawiam sie nad dwoma najnizszymi modelami: DFI LP NF4 Ultra-D oraz DFI LP NF4-D czym sie rozni nforce4ultra od bez ultra ? ta druga jest troche tansza od ultra, ktora brac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) @chojrakrock: MAL i RP są to kluczowe parametry jakie trzeba dobrać dla ramu na danym dzielniku i to trzeba raczej samemu dobrać do danych kości, ja teraz mam 4 identyczne kości ten sam model ba nawet rok produkcji ale każdy zestaw (Dual) woli już inne ustawienie MAL/RP więc nie ma uniwersalnego ustawienia. Co do jakichkolwiek zależności to jest tak MAL/RM załóżmy na div200 to 6.00/5.00 (podaje dla Winbonda więc patrz tylko na zależność nie konkretne ustawienie) a dla div180 07.0/05.5 i tak dalej dla 166 to już 08.0/06.0 więc im większy dzielnik (albo „mniejsza” jego nazwa) to wartości idą w górę. Ale tak jak już pisałem na początku wszystko trzeba dobrać do własnych kości na zasadzie prób i błędów. @pr1nce: W O/C to, to samo różnią się tylko „bajerami” mniej więcej takimi jakie podałeś że ci nie potrzebne ;) Edytowane 24 Lutego 2006 przez Mardok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 MAL/RP - 7/5 i S&M przeszedl prawie do konca teraz mam 7/5.5 zobaczymy moze przejdzie, jak dobrez ze kutro wekend to bede mial zajecie :rolleyes: narazie chce znalezc full stable na 550mhz a pozniej zobaczymy, no i mam procka brata zaraz sie nim zajme :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) szybkie pytanie ;) gdzie jest napisane, ze jest to wlasnie wersja AD0 albo inna? @pr1nce: W O/C to, to samo różnią się tylko „bajerami” mniej więcej takimi jakie podałeś że ci nie potrzebne a o co chodzi z ta gwarantowana czestotliwoscia magistrali ht? niby pisze, ze wersja bez ultra ma 800 mhz Edytowane 24 Lutego 2006 przez 4ever_anarchy_soldier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 @4ever_anarchy_soldier: Ostatni slot PCI z boku na naklejce masz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1nce Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) a w praktyce robi roznice 800ht a 1000? lol, juz czaje.... chodzi o ht (np. x3) * fsb (np. 330) i wychodzi = 990, czyli jezeli bedzie to bez ultra to nie uciagnie ? Edytowane 24 Lutego 2006 przez pr1nce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 a w praktyce robi roznice 800ht a 1000? lol, juz czaje.... chodzi o ht (np. x3) * fsb (np. 330) i wychodzi = 990, czyli jezeli bedzie to bez ultra to nie uciagnie ? Nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberM Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 pytanie: Wiatraczki o jakiej maksymalnej mocy (orientacyjnie) moge podpinać pod gniazdka FANów w DFI? Bo chcem puścić tak FANy: CPU FAN - freezer 64 pro FAN2 - Fander 120 raczej skręcony na mimimum (max moc to 2.16W) FAN3 - Fander 92 lub 120 też skręcony na minimum (92: 1.92W) bedzie wial na niebiesiego zalmana. FAN4 - AC Fan Pro TC (???) FAN5 - nic Czy moge miec problemy jak podłącze coś takiego??? Słyszałem, że niektórym płyty się spaliły bo złe wentyle (za duza moc) podpinali pod płyte. Oczywiście do płyty podpiete standardowe zasilanie + molex + mini molex. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G-Dave Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Ja mam tak CPU: Fryzjer 64 FAN2: Fander 120 FAN3: Buczek :) FAN4: Fander 120 FAN5: Fander 92 Wszystko jest ok nawet jak wieją na maxa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Ludziska pomocy!!!!! Własnie dostałem w łapy płytę główną DFI Lanpart SLI-DR. Wszystko podłączyłem, włączam kompa, puszczam płytke instalacyjną WIN XP PRO, wszystko idzie zgodnie z planem. Po restarcie dochodzi do momentu, w którym ma się pojawić napis Windows XP a potem okienka instalacji i zanim to sie staje ekran się wygasza. Nie następuje restart, slychać nawet jakby komp kontynuował proces instalacji bo dysk pracyje, czyta CD ale ekran jest czarny. Czy ktoś spotkał się wcześniej z czymś takim??? Co to moze być?? Pomocy!! Bios zapdejtuj, ja na defaultowym tez nie moglem u siebie windy zainstalowac, tylko u mnie wisialo juz przy wykrywaniu konfiguracji kompa. Z nowszym biosem poszlo bez problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberM Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Jaki bios tam teraz zainstlowac? Mam Gaile Value 2x 512 (chyba nie trafiłem bh5utt :( )... Wiec pewnie jakiś z -3 czyli 310 ram table (dobrze rozumiem? bo po lekturze dfi-street troche mi się w głowie pomieszało) tylko jaki? 2005/11/14 NF4LDB14 - to jest ten FX60TEST, ale jest najnowszy czy moze jakąś bete: 02/07/2005 N4D702-3 czy może wogóle jakiś inny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 posiadam 2 x 512 geil ultra x pn:1246 to chyba bh5 ale tego to ja pewnie nie jestem i te pamieci mi lecą na 250 Mhz przy napieciu 3,3 v(stable) i timingach 2,5-3-3-8 próbowałem timingów MAL i RP próbowałem paru ustawien przy 260 Mhz i napieciu 3,6 a i tam mi nie przejdzie super pi :( ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 ja sobie wlasnie zapuscilem N4D623-3 i juz widze duza roznice zwlaszcza na procu, ramy bez problemy lataja mi tu na 500 2.5-3-3-6 moge krocej :wink: ale teraz szukam max proca, narazie mam 9x250 1.39V (wedlug Smart Guardian) i S&M leci :D moj stary venice juz by potrzebowal z 1.45V hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Wiem, ze jest w FAQu, ale zglupialem. 3 swiecace diody = procek ok, ram nie ok? Czy procek nie ok? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberM Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 ja sobie wlasnie zapuscilem N4D623-3 i juz widze duza roznice zwlaszcza na procu, ramy bez problemy lataja mi tu na 500 2.5-3-3-6 moge krocej :wink: ale teraz szukam max proca, narazie mam 9x250 1.39V (wedlug Smart Guardian) i S&M leci :D moj stary venice juz by potrzebowal z 1.45V hehe względem czego??? Martinii: 3 swiecace to znaczy ze prcek wykryty i nie moze przejsc dalej czyli jest problem z RAMem (nie moze wykryc ramu) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) Wiem, ze jest w FAQu, ale zglupialem. 3 swiecace diody = procek ok, ram nie ok? Czy procek nie ok? 3 palace sie diody?? czy 3 sie tylko pali?? masz to FAQ :D 4diody: nacisneles przycisk power (zasilanie idzie na plyte) 3diody: procesor poprawnie wykryty 2diody: ram poprawnie wykryty 1dioda: karta grafiki znaleziona 0diód: przejscie do bootowania kompa @CyberM wzgledem biosu NF4LDB14, teraz juz mam 2.47ghz i nadal 1.39V i S&M zaraz sie konczy :D jestem bardzo mile zaskoczony, jak dobrze ze zamienilem sie z bratem na procki :D Edytowane 24 Lutego 2006 przez chojrakrock Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 A ja mam taka propozycje : Moze ktos kto ma orginalne DFI nf4 SLI-D czy SLI-DR chcialby sie wymienic na NF4-D ?? Doplace oczywiscie ;-) Bo ja chce miec mobo z SLI, a nie chce modowac swojej (strata gwary :? ) . Moja mobo swiga cudownie (dual BH-5 @ 274 mhz, 456 mhz HTT (max z bios), Venice na 3350 mhz to dla niej zaden problem :D ) . Wymagam tego samego od plyty ktora dostane ...gwarka tez musi byc i cale wyposazenie pudelka :D W zasadzie tylko od kogos z Warszawy czy okolic :-P PM piotrek_wis@poczta.onet.pl pozdro piotres Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...