Gość Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 jaki bedzie wzrost wydajnosci jak bym zmienil moje noname sdramy na ddry w procentach w 3dmarqu moze jakies linki do testow Testy sandry mnie nie intersuja tylko rzeczywisty wzrost wydajnosci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 Tez mnie to nurtuje. Mam płyte, ktora jeszcze troche pociagnie (max. Athlon XP 1800+) ale jest na SDRAM. I zastanawialem sie nad wymianą płyty i oczywiscie pamieci na DDR - zostawiłbym wtedy starego procka (D1000MHZ) i miałbym pewnie 128 DDR bo na wiecej nie byłoby kasy. Ale doszedłem do wniosku, ze lepiej jak sobie pod choinkę zafunduję Athlona XP 1600+ a na dniach moze kolejną kostkę 256 RAM SDRAM i juz. Taki zestawik jeszcze trochę pociągnie a jak bedzie kasa zmieni się płytę i pamiątki. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 i co nikt mi nie poradzi uzylem opcji szukaj(qtara jet do [gluteus maximus]) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 ja mam plytke sdr/ddr dla tego pytam bo zal mi wydac kase gdy wzrost wydajnosci bedzie np 3% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 No nie wiem jaki bedzie przyrost wydajnosci ale nie sądze, ze bedzie to rząd 10%. Raczej cos kolo tego co podałes - czyli jakies 3% A jak sie tak zastanowic to DDR są przyszlosciowe - nasze SDRAM'y odejda w zapomnienie i to mnie martwi - ze za rok nie sprzedam takich pamiątek - ale z drugiej strony zmieniac na DDR dla tak małego przyrostu.....i na moich SDRAM'ach wszystko dziala super - tylko te kolejne 256 by się przydało ;) Wiec ja postanowiłem pamiatek na razie nie zmieniac - kupie procka, pamieci SDRAM a jak w przyszłym roku bede mial problemy z wydajnoscią kompa to sprzedam płyte, pamieci i procka i kupię wszystko brand new i juz - z kasą bedzie ciezko ale uzbiera sie pomału :) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 Duron na SDR moze by, chodzi i nie widac duzej roznicy niz w przypadku Durona z DDR. Ale jest roznica miedyz Athlon + DDR a Athlon + SDR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 Wlasnie sie przesiadlem z Asusa A7V 256MB SDRAM na to co w podpisie. Odblokowalem tego swojego TB i musze powiedziec ze widac znaczna poprawe w wydajnosci. Oczywiscie mowie tu o przejsciu z FSB 100 na FSB 145. Samo przejscie na DDR dalo malutki wzrost natomiast podkrecenie proca przez szyne to tak na oko 20-25% wzrostu wydajnosci. 3DMark skoczyl z 4300 punktow na 5500. Musze przeinstalowac system bo cos mam nie tak z VIA 4in1. Wczesniej jak mialem v4.35 to mialem wlasnie wynik w okolicach 5500 pozniej spadlo po instalacji v4.43 do 4300. Po przejsciu na platforme DDR mialem 4600. Po podkreceniu FSB wspomniane 5500. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
devdd Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 kup jeszcze 256sdram i bedzie lux... kosztuje teraz ok. 100zl i napewno da ci to wieksza 'moc' niz 128mb ddr a co do warosci sdr'ow... i tak siegaja powoli dna, wiec nawet teraz ich sprzedaz nie da ci wiele kasy... tez mialem taki dylemat czy przesiadac sie na ddr'y, ale sprzedac 512mb sdr i doplacac jeszcze 100zl do 256ddr uznalem za 'srednio' oplacalne. Nie liczac kosztow przejscia z plyty kt133a na cos lepszego. Nie przesiade sie z najbardziej wypasionej plyty na kt133a na byle badziewie pod ddr'y. W gre wchodzi tylko epox 8k5a2+ lub lepszy, a tu juz musze doplacic ok. 360z,. Policzmy 460zl za ok.10% wydajnosci, przy zalozeniu ze karta graf. i proc pozostaje te same Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 w 3dmarku wielkich roznic nie masz sie co spodziewac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 Napewno lepiej mieć 512mb sdr niż żałośnie małe 128ddr pozatym zgadzam się z Koziolem i resztą którzy też mądre rzeczy mówili :) (devdd). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 Ja jestem za DDR`ami gdyż te pamięci mają przyszłość i najlepshe płyty właśnie są pod DDR. Wole 128MB DDR od 256MB SDR, ale nie od 512 :) (teraz mam przejściowo 128MB gdyż jush niedługo moge mieć 384 lub 640MB :-D). Na Athlonie 1.33 i płycie ECS K7S5A przejście z 256MB SDR na 256MB DDR dało przyrost 10% w 3D Marku 2001! Więc nie jest tak źle :) Taka uwaga: jak kupowac DDRy to od razu 333 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 a nie lepiej ddr400??? w oc będą większe fsb. no i skurzczybyki sie nie grzeją zbytni przy niskich częstotliwościach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 Ale DDR 400 są jush znacznie droższe, a do Athlona XP na 133 i Duronków spoko wystarczą 333. A różnica między 266, a 333 jest większa niż 333, a 400. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 ja jak w domu swego czasu liczyłem ceny stosunek cen wykłych ddr266 do zwykłych ddr33 i niezwykłych corsair ddr400 to mi wyszedł podobny... aj bym brał corsairy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 ...Nie przesiade sie z najbardziej wypasionej plyty na kt133a na byle badziewie pod ddr'y... Pełna racja!!! :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
secoh Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 Kiedy przełożyłem swego durona 800mhz ze starej płyty z pamięciami sdr do nowej z ddr, JEDYNĄ zauważalną różnicą był zanik doładowywania się w gta3 , gdy wjeżdżałem do innego miasta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 No ja bym stawiał na SDR bo rożnica w wydajności na tej samej płycie jest znikoma zwłasz gdy Dram CLK ustawi się na 133MHZ. O ile mowa o Duronie bo z Athlonem to co innego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 ja mam plytke sdr/ddr dla tego pytam bo zal mi wydac kase gdy wzrost wydajnosci bedzie np 3% Przy twoim procu wzrost wydajności powinien być zauważalny, bo SDRy wydaja się za wolne po AXP 1600+, zwłaszcza po o/c. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 2 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2002 ja jak w domu swego czasu liczyłem ceny stosunek cen wykłych ddr266 do zwykłych ddr33 i niezwykłych corsair ddr400 to mi wyszedł podobny... aj bym brał corsairy.A to ciekawe, zarzuc adresem sklepu. Chetnie kupie. Z tego co widze to 266 Mhz i 333 Mhz pamieci sa w podobnej cenie no w bynajmniej malej roznicy. Natomiast 400 Mhz baaa i jeszcze Corsair to kupe kasy. Jesli masz tani sklep to zapodaj adres Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 No ja bym stawiał na SDR bo rożnica w wydajności na tej samej płycie jest znikoma zwłasz gdy Dram CLK ustawi się na 133MHZ. O ile mowa o Duronie bo z Athlonem to co innego. A mojemu TB dalaby cos taka zmiana z SDR na DDR czy nie? Tez sie zastanawialem nad przesiadka, ale moze faktycznie zamiast tego sobie 256 SDR kupie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 A ja właśnie przesiadam sie z SDR na DDR. Sprzedałem swojego świetnego Asusa A7V133 i 256 SDR, i niebawem kupuje pamięci DDR i płytę pod nie, ale tu dylemat. Na pozcątku kasy było mało, więc plan podstawowy zakładał kupno przyzwoitej płyty na KT333 i 128 mb pamięci 266 Mhz. Plan minimum. bo pamięci da się wymienić a płyty raczej nie, ale kasy pojawiło się troche więcej (będzie 750 zeta) i teraz jest problem. Czy wziąć tańszą płyte i od razu 256 DDR 333 MHz (na giełdzuie już za 300zł) czy moze droższą, ale lepsza płte i 256 DDR 266 MHz (za 220zł) czy też może brac wypasioną płyte ze wszystkimi niepotrzebnymi mi opcjami, ale za to z gwarantowaną jakością wyrobu i mikre 128 MB DDR, i liczyć, że jakimś cuden znajdzie sie kasa na pamięci w nabliższym czasie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Podam taki przykład na ECSie K7S5A mojego brata przy procku AXP 1700 i włożonych DDRach w Q3 było 100 klatek a na 512 SDR 98 klatek 1024x768 Full detail 1 demo test przy świeżo zainstalowanym Q3 karta to GF 2Ti :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Jak byś jeszcze dozbierał 50 pln to mógłbyś mieć : Abita na kt333 (480 pln)i do 256 ddr333Nanya (320pln) i to moim zdaniem byłaby najlepsza decyzja... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 zapomniałem dodać DDR było 256 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 A ja właśnie przesiadam sie z SDR na DDR. Sprzedałem swojego świetnego Asusa A7V133 i 256 SDR, i niebawem kupuje pamięci DDR i płytę pod nie, ale tu dylemat. Na pozcątku kasy było mało, więc plan podstawowy zakładał kupno przyzwoitej płyty na KT333 i 128 mb pamięci 266 Mhz. Plan minimum. bo pamięci da się wymienić a płyty raczej nie, ale kasy pojawiło się troche więcej (będzie 750 zeta) i teraz jest problem. Czy wziąć tańszą płyte i od razu 256 DDR 333 MHz (na giełdzuie już za 300zł) czy moze droższą, ale lepsza płte i 256 DDR 266 MHz (za 220zł) czy też może brac wypasioną płyte ze wszystkimi niepotrzebnymi mi opcjami, ale za to z gwarantowaną jakością wyrobu i mikre 128 MB DDR, i liczyć, że jakimś cuden znajdzie sie kasa na pamięci w nabliższym czasie??? Za 770 zeta zakupilem to co w podpisie.Plyta MSI z LANem i 6kanalowym dzwiekiem i 256MB DDR Kingstona. Plyta fajna nawet brakuje tylko mi tych 4 otworow do zamontowania WC :cry: Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 A dlaczego ABIT za 480zł??? Mój plan to Gigabyte 7VRX (za 430zł, a byc może znajde za 390zł) i wtedy będę miał i KT333 i DDR 333 i będzie git. No, ale jestem otwarty na propozycje. Ba Tweak'u, pojawiła się pochlebna recenzja Shuttle'a (za 360zł). Jakie są jeszcze dobre i tanie płyty? Czym wyróżnia się ABIT? 480zł, to cena nie najgorsza, ale za 500 mozna mieć EPOX'a... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 A dlaczego ABIT za 480zł??? Mój plan to Gigabyte 7VRX (za 430zł, a byc może znajde za 390zł) i wtedy będę miał i KT333 i DDR 333 i będzie git. No, ale jestem otwarty na propozycje. Ba Tweak'u, pojawiła się pochlebna recenzja Shuttle'a (za 360zł). Jakie są jeszcze dobre i tanie płyty? Czym wyróżnia się ABIT? 480zł, to cena nie najgorsza, ale za 500 mozna mieć EPOX'a... Ma bardzo dobrą wydajność przy wysokiej magistrali (166 i wyżej). pomimo że epox osiąga wyższą magistralę to wydajność wcale nie była wyższa. Lancer porównywał i wychodziło że ten abit przy 166 bije wydajnością epoxa przy 180 (jak dobrze pamiętam), co się przełoży na to że mniej kasy trzeba będzie wydać na pamięci... Ponadto ten epox kosztuje bodajrze 530 (wg tych cen podawałem 480 dla abita). Jedyną wadą abita jest napięcie na procku do 1,85V (na to zawsze można vmoda zrobić jak ktoś potrzebuje) A Lancer na nim pracował przy magistrali 200 i brak żadnuch problemów. A ten shuttle jak już pisałem nie ma dzielnika 1/5(jak dobrze pamiętam) więc będzie pewien problem. Ups chyba się jednak walnąłem. Pomyliłem shuttle ak35gt z tym Shuttle AK35GT2, a pewnikiem to nie to samo. Więc jesli ten shuttle tylko 360 pln kosztuje to warto go rozważyć. Już znam dokładne ceny: Najtaniej jak znalazłem to : Abit - 474 Shuttle -384. Więc chyba sam rozważę ten wybór, bo 90 pln piechotą nie chodzi! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Dokładnie, na WGK jest cena średnia: 360zł, więc jak pochodzić to pewnie sie znajdzie za tyle, a kto wie... może i taniej? Właśnie cena jest bardzo atrakcyjna, oprócz Shuttla, tak niską cenę miał tylko Gigabyte 7VRX (389zł) i ECS (300zł). Gigabyte'a juz nie ma po tej cenie, a ECS'a nie kupie, a cena Shuttla jest git. Recenzja na Tweak daje sporo do myślenia, jezeli wydajnością, rzeczywiście przebija Asusa A7V333, to wśród płyt głównych KT333 znajduje się w pierwszej piątce... Reszta płyt to już 430zł-450 (Soltek, MSI) , 470-500zł (Abit, MSI, Asus) i 500-530zł (Gigabyte, Epox, Asus i MSI). Ja mam 750zł, i jeżeli pamięci DDR333 kosztują 300-320zł, to zostaje mi 430zł na płytę główną: Gigabyte'a 7VRX. Moge sobie kupić DDR 266 za hjakieś 230zł, i wttedy mam 520zł, na Gigabyte's 7VRXP... i ile sie jakimś cudem wyrobie z gotówką, ale wtedy bede spłukany i przez tydzień bede jeść korzonki, a do tego będe wkurzony, bo RAID, za który dopłace 100zł jest mi niepotrzebny... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Tydzień temu zmieniałem sprzęt bratu - z 1 - D1000 192 SDR, płyta jakiś stary Acorp na KT133 na 2- D1000@(133*9), ECS K7S6A + 128 DDR zmiana w 3DMarku z 1 = 3560 na 2 = 4970 tylko przy 128 Ramu nie bardzo daje się grać w NWN - więc brat narzeka - ale za to GTA3 śmiga jak głupia Grafika to Prolink GF4 MX 440 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TloluviN Opublikowano 3 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2002 Co do Corsairow - sa drogie, jednak moim zdaniem warte swojej ceny. kosztuja 499zl za 256MB DDR333 http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=4333&sid=1. Pewnie gdzies mozna by znalezc taniej. Do XP nie ma sensu pakowac DDR400, chyba, ze ma sie odblokowanego XP :D. Jednak jesli chodzi o pamieci DDR333 to dla mnie przebojem sa TwinMOSy. DDR333 na Mtec widzialem dzialajace na 218MHz na Asus P4S533. Zajebiste kostki. Nie mam zaufania do Kingstonow (za duzo trzeba ich przebierac, zeby znalezc dobry modul do oc) a cena zbyt zblizona jest do Corsair - 413zl - ceny tez za sirius.pl . Samsungi sa tez na wysokim poziomie, ale oryginalne moduly a nie CHGW co to jest... Co do glownego watku - moim zdaniem dla posiadaczy SDR sa 2 wyjscia - jechac na nich poki wydajnosci starczy a potem zrobic z nich breloczek, lub sprzedac teraz. Do konca roku produkcja SDR ma siegac 10% ogolnej produkcji pamieci RAM. 90% to DDR. Tak wiec SDR nie ma przyszlosci. A teraz poki co mozna je sprzedac tym, ktorzy widza to inaczej :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...