ath Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 sprawdziłem na innym zasilaczu (CODEGEN 300W) i jest to samo, komputer się wiesza, czyli chyba wychodzi na to, że płytę głowną trzeba będzie oddać na gwarancje. tak? a może jakieś inne pomysły? Ale miales sprawdzic na lepszym, nie na gorszym. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Wyjmij drugą kość ramu. Kontroler pamieci w smepach ma problemy z pamieciami dwustronnymi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 sprawdziłem na innym zasilaczu (CODEGEN 300W) i jest to samo, komputer się wiesza, czyli chyba wychodzi na to, że płytę głowną trzeba będzie oddać na gwarancje. tak? a może jakieś inne pomysły? To "Cokuś" to w ogóle uciagnał?? :D .niech kolega pozyczy od kogos jakis lepszy zasilacz,albo sie zaopatrzy w Fortrona, najlepiej FSP350-60MDN z allegro,przyda mu sie na przyszlość.Jezeli to sa kosci dwustronne dwie to podobno pomaga 2T i +0.2 V na ramy (chociaz u mnie nie pomoglo ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mobius Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 hehe :P na innym forum mówili, że CODEGEN lepszy, znaczy mówili, że źle zrobiłem zamieniajć go na TRACERA :P, a ten codegen to mój stary zasilacz pożyczony od kolegi, któremu sprzedałem moje poprzednie część :D Nareszcie chyba poradziłem sobię z problem pomógła... Reinstalka Windowsa <lol>, bardzo dziwne bo robiłem to juz przynajmniej 4 razy i nigdy nic :D ale chociaż zmiłem wersje biosu oraz Command Rate na 2t i wszystko ładnie śmiga, nie resetuje się nawet przy wyłanczaniu sieciówki. Mam nadzieje, że problem się rozwiązał i Wszystkim serdeczenie dziękuje za pomoc :D :D :D SPINACZ_ - jak coś to wezme kiedyś zwiększe napięcie ;) dzięki za radę. A co u Ciebie bylo źle i co pomogło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 SPINACZ_ - jak coś to wezme kiedyś zwiększe napięcie ;) dzięki za radę. A co u Ciebie bylo źle i co pomogło? Właśnie u mnie nie pomogło :mur: Próbowałem odpalić dwa dwustronne GoodRamy na naszej kochanej MoBo. Nie znalazłem sposobu na ramy niestety ;( .Teraz zbliża się sesja i nie mam bardzo czasu,ale jak się skończy to jeszcze z nimi powalcze :-P . Moja rade dla Ciebie jest taka,żebyś jednak wymienil tego TRACER-a. Sredni zywot tego zasilacz to 4 miesiace i czesto lubi "cos ze soba zabrac" jak wyzionie ducha. Jak nie masz kasy to Fortronik z allegro wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Mam problem na GA-K8NS 939 (nf3) ze sterownikiem raid wyskakuje taki błąd Jeśli podłączy się drugi dysk np. na ata (podstawowy SATA) to bardzo spowalnia się system i często wyskakują błędy zapisu. Czy może być to spowodowane uszkodzeniem płyty głównej? System był instalowany już trzy razy, najdłużej działał dobę, po czym się wysypywał bez powodu. Reszta konfiga: A64 3000+ 2x256MB twinmos dual radeon9550 samsung SATA2 200GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Mam problem na GA-K8NS 939 (nf3) ze sterownikiem raid wyskakuje taki błąd Czy te dyski masz połaczone w RAID?? Próbowales wyłaczyc macierz Raid w biosie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mack1981 Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Właśnie u mnie nie pomogło :mur: Próbowałem odpalić dwa dwustronne GoodRamy na naszej kochanej MoBo. Nie znalazłem sposobu na ramy niestety ;( .Teraz zbliża się sesja i nie mam bardzo czasu,ale jak się skończy to jeszcze z nimi powalcze :-P . Moja rade dla Ciebie jest taka,żebyś jednak wymienil tego TRACER-a. Sredni zywot tego zasilacz to 4 miesiace i czesto lubi "cos ze soba zabrac" jak wyzionie ducha. Jak nie masz kasy to Fortronik z allegro wystarczy. u mnie 2x512MB dwustronne GoodRamy poszly bez problemu i smigaja tak jak widac w podpisie bez zwiekszania napiecia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 (edytowane) Czy te dyski masz połaczone w RAID?? Próbowales wyłaczyc macierz Raid w biosie??Nie, jeden to 200GB na SATA drugi 40GB na ATA, w biosie raid jest wyłączony i nie rozumiem czepiania się tego sterownika. Kombinowałem w BIOSie nawet go zflashowałem, ale problem nadal występuje. Najgorsze jest to że system się sypie bez powodu. Reszta kompa jest ok memtest przechodzi, Prime przechodzi 3dMarki przechodzi, a po parugodzinnej pracy wywala błędy, no i bardzo długo kopiuje pliki, np. 600MB w 10min. Edytowane 1 Czerwca 2006 przez M4TEUSZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 To jeszcze przeskanuj dyski HD-tune i sprawdz czy nie maja badów.podejzewam ze ten 40GB moze juz cos ma i wtedy terapia Hdd-regenaratorem pomaga (czasami).sprawdz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcgron Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 u mnie 2x512MB dwustronne GoodRamy poszly bez problemu i smigaja tak jak widac w podpisie bez zwiekszania napieciaMoje dwustronne Twinmosy tez smigaja bez problemowo zreszta juz o tym pisalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 Dawno temau mialem 512mb, dodalem do tego 256 mb i juz wtedy nie moglem ustawic z biosa cl3, bo po zapisaniu ustawien komp zatrzymywal sie przy tescie mem i pomagal juz tylko clear cmos, bo nawet do biosu nie dalo sie wejsc. Memy smigaja na codzien na 400mhz - 2,5cl, ale chcialem sie pobawic troche wyzej na cl3. 2 miechy temu dodalem kolejne 256mb i sytuacja sie nie zmienila, nie moge ustawic cl3, nie wazne jakie beda inne timingi, czy 3-3-3-9 i taktowanie mem 166mhz - tez nie wchodzi, od czego to jest zalezne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 nie moge ustawic cl3, nie wazne jakie beda inne timingi, czy 3-3-3-9 i taktowanie mem 166mhz - tez nie wchodzi, od czego to jest zalezne ? To zalezy od kontrolera pamieci wbudowanego w procesor.Facet w sklepie mi powiedzial ze na s.754 "musi byc cl=2.5" dla dwóch kosci dwustronnych.Nie wiem, bo moje GoogRamy nie poszly niestety na tej MoBo w ogole.Próbowałem odpalić też mieszane Ramy KingMax + GoodRam oba cl=2,5 dwustronne,ale elefkt byl taki sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 To zalezy od kontrolera pamieci wbudowanego w procesor.Facet w sklepie mi powiedzial ze na s.754 "musi byc cl=2.5" dla dwóch kosci dwustronnych.Nie wiem, bo moje GoogRamy nie poszly niestety na tej MoBo w ogole.Próbowałem odpalić też mieszane Ramy KingMax + GoodRam oba cl=2,5 dwustronne,ale elefkt byl taki sam. Aha zapomnialem dopisac, ze wszystkie kosci sa 1-stronne. Nawet, gdy byly 2 kosci 1-stronne to juz nie moglem ustawic cl3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mack1981 Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 To zalezy od kontrolera pamieci wbudowanego w procesor.Facet w sklepie mi powiedzial ze na s.754 "musi byc cl=2.5" dla dwóch kosci dwustronnych.Nie wiem, bo moje GoogRamy nie poszly niestety na tej MoBo w ogole.Próbowałem odpalić też mieszane Ramy KingMax + GoodRam oba cl=2,5 dwustronne,ale elefkt byl taki sam. a u mnie pamięci dzialaja przy roznych czestotliwosciach na cl2, cl3, a na cl2.5 nie chce ruszyc wogole czarny ekran i koniec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 a u mnie pamięci dzialaja przy roznych czestotliwosciach na cl2, cl3, a na cl2.5 nie chce ruszyc wogole czarny ekran i koniec Jak widac zalezy to od kontrolera pamieci.A jak sie to robi masowo... Ja swojego czasu bawilem sie jedna koscia. Udalo mi sie ustawic 2-3-2-6 1T przy 420 okolo. 2-2-2 nawet na 366 nie wstalo. Oczywisci +0.2 V . 3-3-3-9 tez bez najmniejszego problemu chodzilo.Jednak dwóch kosci nie udalo mi sie odpalic za zadne pieniadze. ustawialem +0.2 V, 1T-2T, biosy od F15,F17,F18 i F19.A na drugim kompie na starutnim epoxiku smigaly w dualu bezproblemowo ;-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 mam maly problemik... jak clock genem zwiekszam htt to pci tez idzie w gore!!! da rade cos z tym zrobic?? wczesniej bylo normalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 Ustaw w biosie htt na 201 i od tego czasu bedziesz mial wlaczona blokade pci/agp. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 (edytowane) ale dziwne bo agp zablokowane a pci idzie w gore :/ w biosie mam 200 Edytowane 2 Czerwca 2006 przez bamboocha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 ale dziwne bo agp zablokowane a pci idzie w gore :/ w biosie mam 200 To ustaw jak pisalem na 201 i problem z glowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 (edytowane) ok pyli thx edit: taki fajny zalmanik styknie?? do tego mam jeszcze wentyla na boku co aqrat wieje na chipset Edytowane 3 Czerwca 2006 przez bamboocha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulczas1985 Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Oj dzisiaj udalo mi sie uruchomic kompa w pelni stabilnie na command rate 1t htt 267 i to na dwóch kościach dwustronnych wystarczylo tylko dowoltowac ramik o + 0,1V (czyli normalne volciki dla kingstona (chodzi stand na 2,60 a twinmos na 2,5). Czyli nie taki straszny ten kontroler pamieci na procku jak go maluja :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 moje twinmosy na 1t wala sie przy starcie windy niezaleznie od V, timingow, gniazda. co z moim pytaniem u gory?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 taki fajny zalmanik styknie?? do tego mam jeszcze wentyla na boku co aqrat wieje na chipset Spokojnie spiknie.Kilka osob na tym forum takowy posiada + jakis nawiew.Sam sie przymierzam do takowego + pasta Arctic tylko jeszcze nie wiem czy SILVER 5 czy ceramicle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ambi_ Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 as5 , ceramique lubiła sobie czasami odparowywać 8) bambucha to zmień na jedną kość i nie mniej problemów. jesli dociskanie, zmiana tiingów i zmiana vlotage nie pomagała to co jeszcze moze pomóc? (na jakim dzielniku je odplasz i przy jakim htt?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Dzielniki rozne, jak ostatnio sie bawilem to HTT od 260 do 320 dzielniki tez najrozniejsze ale tak aby 400<x<450 bylo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldemas Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 mam tą płytkę od 2 dni na razie zero problemów (puk puk ) jest może jakiś opis ustawienia biosu na miarę ''normalności" czy zostawić jak było przy pierwszym odpaleniu :blink: nie znam sie na tej płycie po moim starym ecs k7s5a przy okazji jaka temperatura semprona jest spoko , musiałem boxowy wentyl przestawić na 5v bo mi świszczał w necie temp. około 34, podczas gry 43-45 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 (edytowane) jest może jakiś opis ustawienia biosu na miarę ''normalności" czy zostawić jak było przy pierwszym poczytaj tutaj http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=177 Jesli chodzi temperature to moim zdaniem jest za wysoka.U mnie na boxowym chlodzeniu jest 30-32 stopnie i 36-38 w stresie.wiec moze ustaw go z powrotem na 12 V?? Zapomnialem zaznaczyc ze przy 2,3 - 2,4 GH :-P Edytowane 4 Czerwca 2006 przez SPINACZ_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 ja mam max 30*C 2,5ghz wentyle na min(5V, NXC 1500rpm) no i zauwazylem ze dzieki F19 niema problemu z pamieciami, bo po nocy na F17 -jak byl wylaczony- potrafil mi ustawic pamieci 2:2 a wtedy pamieci mialy 610mhz wiec niewstawal i bateryjka tylko pomagala ehh a dlaczego zworka clear cmos nieniedziala?? bo troszke mnie irytuje wyciaganie i wkladanie bateryjki. czy tylko ja tak mam?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulczas1985 Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 NO u mnie zworka na bank działa i zgodze sie z tobą na f19 problemy z przestawianiem pamieći rzeczywiście znikneły :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...