Skocz do zawartości
FrIkO

Mobo do 60zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wlasnie chce sobie kupic mobo do nowego kompa. Mam max 60zl do wydania i mysle ze na plyte obslugujaca Athlona/Durona 1300 (albo wiecej) starczy. Widzialem na allegro ECS'y K7S5a 1.3 ale czytalem troche ze czesto padaja i psuja sie bez powodu... Najlepiej by bylo jakby plytka obslugiwala DDR'y i byla na jakims znanym chipsecie - SiS/VIA. Fajnie by tez bylo jakby plytka miala jakies mozliwosci O/C.

Moj kolega ma plyte Mercury KT266a, ale po tym co mowil to lepiej jej nie grac :D (zero mozliwosci O/C)

Wiec co polecacie?

PS. Plyta ofkoz uzywana....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie polecalbym SHUTTLE AK32 - fajna płytka na VIA KT266. Wsadzisz na nią zarówno DDRy jak i SDRy. Przewaga nad K7S5A to FSB 166 mhz. Chociaz ECSa sam posiadam i nie jest taki zły jak go malują :)

Chyba masz na myśli całkiem inną płyte.

Mam zepsutego Shuttle AK32 na szafie i dobrze pamiętam, ze obsługiwała tylko DDR'ki i tak jak wszystkie mobo na kt266A - pracowała na FSB 133 nie 166.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie polecalbym SHUTTLE AK32 - fajna płytka na VIA KT266. Wsadzisz na nią zarówno DDRy jak i SDRy. Przewaga nad K7S5A to FSB 166 mhz. Chociaz ECSa sam posiadam i nie jest taki zły jak go malują :)

Chyba masz na myśli całkiem inną płyte.

Mam zepsutego Shuttle AK32 na szafie i dobrze pamiętam, ze obsługiwała tylko DDR'ki i tak jak wszystkie mobo na kt266A - pracowała na FSB 133 nie 166.

nie wiem... czytałem tylko specyfikacje, moge się mylić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiście max to 133 mhz, mój błąd :) ale nie zmienia to faktu że oprócz ESC K7S5A to najsensowniejszy wybór w kategorji ~ 60 zł

edit: Ak32 napewno ma wsparcie dla DDR i SDR. Jest to "odgrzewana" wersja modelu Ak31, który miał tylko DDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo lepszy będzie Asrock K7VT2 sam go mam służy mi jako płyta rezerwowa :) godna polecenia za 60zł napewno ją gdzieś wynajdziesz.

A wsadzić do niej można nawet A2800+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ecs K7S5A w takiej cenie to praktycznie jedyny sensowny wybor

moze K7S6A by ktos za tyle jeszcze sprzedal

Mercury ,PCchipsy pozbawione sa praktycznie o/c

raz na allegro koles za 60pln wystawil Epoxa 8K3A i nikt nie wzial tej plyty :lol:

mialem ja brac ale polowalem akurat na ecsa i nic nie kupilem ,a taka fajna plytke bym mial (druga bo to to samo co 8KHA+)

wlasnie mozesz polowac na allegro czasami 8KHAL sa ,tylko za 60pln wyrwac to szczescie trzeba miec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi