Skocz do zawartości
marco

Codename Ares

Jak jest?  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak jest?

• Jest lepiej
      20
    • Jest tak samo
      3
    • Jest gorzej
      1
    • Nie wiem jak jest ;)
      3
    • Marco stawiam Ci krate browara (Kubie tez ;)
      8
    • ParanoiK jest fajny i mlodziezowy. Poza tym dziala lepiej i stawiam administracji po kracie.
      20

Rekomendowane odpowiedzi

eeee ... zawsze wiedziałem że między 4:00 a 7:00 jestem na forum sam  :D 

To gdzie dostarczyć ten browar?

1227286[/snapback]

D000pa tam bo ja jeszcze siedze :>

1227364[/snapback]

Ej! A ja? Siedze czasem, jak na uczelnie za wczesnie przyjade :P .

Tak czy siak- dziala o niebo lepiej. A z wykresow wynika ze juz sie nie musze bac ze jak wejde, to mi wywali bleda ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj miałem okazje widzieć jeden raz nasz kofany komunikat, no i raz mi sie forum nie załadowało, ale patrząc na kilka ostatnich tygodni to teraz jest super, wczesniej to mi sie z F5 dymiło chwilami :lol:

1228146[/snapback]

Wczoraj dwa razy miałem okazję widzieć komunikat 503 i raz komunikat 404. Ale po chwili wszystko było ok. Nie ma co narzekać, ogólnie jest o wiele lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj dwa razy miałem okazję widzieć komunikat 503 i raz komunikat 404. Ale po chwili wszystko było ok. Nie ma co narzekać, ogólnie jest o wiele lepiej.

1228392[/snapback]

Bo robilem szybkie restarty bo male zmiany wprowadzalem w konfiguracji ;) Bo zapomnialem wrzucic GD2 do php i nie generowalo obrazka niezbednego do zarejstrowania sie na forum ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo robilem szybkie restarty bo male zmiany wprowadzalem w konfiguracji ;) Bo zapomnialem wrzucic GD2 do php i nie generowalo obrazka niezbednego do zarejstrowania sie na forum ;)

1228451[/snapback]

Ok. To wszystko tłumaczy. A robiłeś coś przed chwilą tzn. jakieś 5 min temu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

God Blessss The Admins... :P

1225348[/snapback]

to ja juz wiem za co zostales moderem

nie mam nic do adminow ..

ale takiego wazeliniarstwa jak twoje to dawno nie widzialem

a co do forum to poki co jest tak samo ...

aczkolwiek momentami sa lepsze przeblyski..

czekam na ukonczenie prac ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja juz wiem za co zostales moderem

nie mam nic do adminow ..

ale takiego wazeliniarstwa jak twoje to dawno nie widzialem

1230123[/snapback]

Nie bede się zniżał do Twojego poziomu ( jeżeli nawe emotów nie widzisz...) więc jak masz problem to pisz PW....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xan .. a  co z ta ciemno niebieska skórka co mi pokazywales?

1231493[/snapback]

Przeciez nie wystarczy wstawic skorki( polskie znaki, bannery, ikonki w profilu itd) TOP trzeba zrobic

Comatose napewno nie bedzie robiona ( ale pojawia sie inne w swoim czasie ) /

No chyba, ze jakis user postara sie samemu zrobic cos dla forum .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez nie wystarczy wstawic skorki( polskie znaki, bannery, ikonki w profilu itd) TOP trzeba zrobic 

Comatose napewno nie bedzie robiona ( ale pojawia sie inne w swoim czasie ) /

No chyba, ze jakis user postara sie samemu zrobic cos dla forum .

1231514[/snapback]

jak chodzi o zrobienie przyciskow do tamtego to mysle ze moge sie do tego przyczynic ..

znam sie troche na photshkapie

php i html tez nie jest mi obce ..

moglbym spróbowac

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja zrobisz .

1231143[/snapback]

To bede potrzebowal liste plikow potrzebnych do zrobienia, bo widze ze te ktore sa wylistowane na stronie ze skinowaniem to troche malo.

Po sesji (albo w czasie- nie lubie sie uczyc ;) ) przysiade i bede robil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pomysł jak odciążyć troche baze danych: do wszytkich użytkowników ktorzy nie zalogowali się przynajmniej 6 miesięcy temu, wysłać e-mail'a z ostrzeżeniem, jak nie odpowie to kasować konto, mamy 29 387 użytkowników, z czego pewnie 3/4 nie ma ani jednego postu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pomysł jak odciążyć troche baze danych: do wszytkich  użytkowników ktorzy nie zalogowali się przynajmniej 6 miesięcy temu, wysłać e-mail'a  z ostrzeżeniem, jak nie odpowie to kasować konto, mamy 29 387 użytkowników, z czego pewnie 3/4 nie ma ani jednego postu

1236735[/snapback]

To nic nie da. Dzięki temu serwer, forum nie będzie chodziło szybciej. Jedynie indeksacja bazy danych mogłaby przyśpieszyć działanie tweaka, a tego nie będziemy robić (wiązałoby się to z niemożnością skorzystania z forum przez jakieś 2 tygodnie....o ile indeksacja by się udała).

BTW: był już o tym kilka razy. Jeszcze jedno - jak się komuś przypomni o tweaku to co? Będzie chciał wejść a tu lipa?

PS. Odkąd jest ARES, wszystko bardzo dobrze chodzi. Serwer wytrzymuje 600 userów na raz, od tygodnia nie miałem żadnego problemu z dostaniem się na tweaka nawet w godzinach 19.00 - 22.00, więc uważam, że takie zaproponowane przez Ciebie zmiany są w tej chwili niepotrzenbe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pomysł jak odciążyć troche baze danych: do wszytkich  użytkowników ktorzy nie zalogowali się przynajmniej 6 miesięcy temu, wysłać e-mail'a  z ostrzeżeniem, jak nie odpowie to kasować konto, mamy 29 387 użytkowników, z czego pewnie 3/4 nie ma ani jednego postu

1236735[/snapback]

Było, było było było było było...

Baza userów waży grosze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było, było było było było było...

Baza userów waży grosze.

1236773[/snapback]

A robiliscie kiedys optymalizacje bazy? Czasem potrafi ona zdzialac cuda, zwlaszcza jesli usunelo sie jakies tematy badz posty i wtedy pozwala ona na zmiejszenie wielkosci bazy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A robiliscie kiedys optymalizacje bazy? Czasem potrafi ona zdzialac cuda, zwlaszcza jesli usunelo sie jakies tematy badz posty i wtedy pozwala ona na zmiejszenie wielkosci bazy ;)

1237683[/snapback]

Generalnie to byl jeden z powodow wypieprzenia phpBB - wordlisty jako wyszukiwarka byly koszmarem a proba reindexowania zeby usuniete posty wylecialy zajela by pare dni. Teraz korzystamy z fulltext search z mySQL 4 + cacheowanie wynikow co dziala bardzo ladnie. Zreszta co widac - zapytanie do bazy danych trwa najkrocej z wszystkich etapow generowania strony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi