centy Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 Teraz to już zgłupiałem. Tak jak pisałem wcześniej jeszcze wczoraj temp CPU w idle wynosiła 47-48 st, dziś włączam kompa a tu temperatura procka 33 stopnie :blink: na tym samym biosie ma się rozumieć. I o co tu chodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 1.96 BETA is out. http://msi-forum.de/thread.php?threadid=17502 Troche tego za duzo w ostatnim czasie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 no panowie brać się za testy! :D może wgram potem i sprawdzę co to za shit... ;-) draak: ja bym potestował temp. ale nie mam czym... :? masz panel, znajdź 2h i testuj :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 (edytowane) Hehe, czyli jak zwykle bez reguły. Ale może jednak ktoś się pokusił o dokładniejsze testy z użyciem termometrów cyfrowych i sprawdził to z różnymi biosami? Ode mnie mogę napisać, że 1.41 pokazuje w miarę ok temp (sprawdzane z panelu) ale co z resztą? Osobiście, brak mi czasu na takie zabawy :/ 1520163[/snapback] Ja mam panel coolermaster Aerogate 2. Czujkę mam wciśniętą w centrum radiatora. U mnie w idle pokazuje 32 stopnie, w stresie dochodzi do 35-38. Przypuszczam,że do tych wyników trzeba dodać te 5 stopni ;) Jadę na biosie 1,8 oficjalnym i temp. w sofcie mam zaniżone: CPU- 22-24 stopnie. MoBo 18-19 :lol: . Jedyne co się zgadza to chyba temp. na mostku - 30 stopni. Edytowane 29 Czerwca 2005 przez SAVER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 Wgrałem wersję 1.96NMS i jedna uwaga. Po przedobrzeniu z timingami (w biosie) komp samoczynnie nie przywraca ustawień. Zalicza "wiesława na twardo" i pierwszy raz byłem zmuszony użyć zworki Clear Cmos. Magiczna kombinacja reset + insert też nie działa. Zmieniły się zakładki w biosie. Dzielników pamieci przybyło ale niestety w górę (w dół bez zmian) i przybyło ustawień pamiątek :D Powoli to DFI zaczyna przypominać (tak w połowie ;) ) temperatury są podawane jak w biosie 1.8 czyli u mnie max load to 49-50*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 (edytowane) Jest tez dzielnik 183 ale ukryty ;) Modbinem ale nie wiem czy dziala Edytowane 30 Czerwca 2005 przez Pinki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 a jak go odkryć/odblokować? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasiek1 Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 Gdzie jest ten dzielnik ?? :o bardzo by mi sie przydał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamDuży Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 A ja miałbym takie nietypowe pytanie: posiada ktoś pasywne chłodzenie na grafice typu Zalman ZM-80, Polar Freezer czy coś takiego na Neo2? Do tego mam Freezera 64 i nie wiem czy mi to wejdzie - za kartą jest niecałe 2 cm miejsca :/ Może ktoś już przerabiał ten temat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 Ja miałem na poprzedniej karcie Tt Giant III, na procku to co w podpisie i jeszcze było trochę luzu ale jak to będzie wyglądało z tym Freezerem to nie mam pojęcia. A nie lepiej założyć na grafikę Zalmana VF albo poczekać na Pentagrama i wiatrak na 5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamDuży Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 Ja miałem na poprzedniej karcie Tt Giant III, na procku to co w podpisie i jeszcze było trochę luzu ale jak to będzie wyglądało z tym Freezerem to nie mam pojęcia. A nie lepiej założyć na grafikę Zalmana VF albo poczekać na Pentagrama i wiatrak na 5V. 1523171[/snapback] Tylko że wiatrak może terkotać nawet po spowolnieniu - jestem ciekaw czy mam wybór w postaci pasywnej kanapki czy nie mam. A Freezer dość mocno się zbliża do karty :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 Najlepiej jakby ktoś co ma ZM-80 zmierzył ile odstaje radiator od karty przynajmniej byś się zorientował w sytuacj. Kto jeszcze oprócz Madnessa jedzie na tym nowym biosie 1.96 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 ja go miałem przez chwilę, ale wgrałem później NFM rev.3. powody: 1. to beta 2. za dużo ustawień jak dla mnie 3. brak kilku funkcji (na pierwszy rzut oka, a nie chciało mi się szukać... :P) poczekamy na finala, może już niedługo... ps. zalmana pasywnego i freezera64 ma użytkownik NeuroPL, napiszcie do niego. pzdr eNiGMa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 (edytowane) AdamDuży - ja mam na grafice Zalmana ZM80D-HP i Freezera64. Miejsca między nimi jest na wsunięcie karty kredytowej ;) Ale się mieszczą . Zreszta zdjęcia więcej powiedzą: Edytowane 30 Czerwca 2005 przez Madness Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamDuży Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 AdamDuży - ja mam na grafice Zalmana ZM80D-HP i Freezera64. Miejsca między nimi jest na wsunięcie karty kredytowej ;) Ale się mieszczą . 1523341[/snapback] Fajnie, dzięki :) Chociaż bardziej mnie kręci Polar Freezer - jest większy i ciutke tańszy a wydajniejszy - ale dobre i to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Dziś w ramach doświadczeń sprawdzałem napięcie podawane przez płytę na proca. Bios: W7025NMS V1.9B6 062705 Dla 1,4V ustawinego w biosie mam (CPU-Z - 1,392V): Dla 1,375V w biosie (CPU-Z - 1,36V): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 A robiłeś pomiary dla wyższego napięcia np.: 1,45 1,5 itd. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 (edytowane) Mam też dla wyższych (choć ich jak na razie nie używam). No to jedziemy: Będę podawał Bios - CPU-Z - Miernik 1,45 - 1,44 - 1,466 1,4+8,3% 1,516 - 1,520 - 1,553 1,4+10% 1,54 - 1,568 -1,606 Co najdziwniejsze to ustawienie z poziomu biosu na starcie 1,5V lub 1,525V nic nie zmienia i dalej plyta podaje 1,45V :blink: Dopiero procenty działają (jak zawsze zresztą :wink: ) Edit: Jeszcze w stresie machnę bo z tego co widziałem wtedy napięcia stają się bliższe ustawieniom. Ale już nie dzisiaj..... Edytowane 1 Lipca 2005 przez Madness Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 1,4+8,3% 1,516 - 1,520 - 1,553 1,4+10% 1,54 - 1,568 -1,606 1525120[/snapback] No nie powiem żeby mi się to podobało. Ale taka sytuacja chyba przedstawia się na wszystkich płytach, może na jednych mniej a na innych więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Madness a możesz jeszcze zrobić zdjęcie gdzie mieżyłeś? kurcze ciężko się mierzy jak komp normalnie stoi - mnie się ręka strasznie trzęsie (już raz spięcie na mosfecie zrobiłem ale na szczęście nic się nie stało... ;-) )... btw: masz pr0 miernik! :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 Jak wrócę z pracy to zrobię zdjęcie gdzie mierzyłem. Ale nie wiem czy jest sens bo zdjątka punktów pomiarowych już tu były zamieszczone. Opiszę może że jest to pierwsza od góry nóżka na mosfecie zwróconym nóżkami w kierunku gniazda procesora. 3szt. są tak zwrócone i na każdym można pomierzyć. Ps. Szczerze to nie wiem czy ten miernik jest "pro" ale trochę kosztował jak go z 6 lat temu kupowałem (o ile mnie pamięć nie myli) A najtrudniej to było zdjęcie zrobić mierząc jednocześnie napięcie na mosfetach. Stress nieziemski ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 Mam pytanie laika - nigdzie nie mogę znaleźć jakie max napięcie na pamięciach oferuje ta płytka... z góry thx za odp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 (edytowane) Bios Oferuje max 2.85, ale jest też możliwośc zmodowania i wtedy o ile się nie myle jest 3.2-3.3 V, ale ja osobiście bałbym się tyle dać na swoje pamięci bo nie znam ich wytrzymałości (Twistery) :) Edytowane 2 Lipca 2005 przez .PaVLo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 Ja mam na oku coś na bh5 ,a niestety nie ma dfi na 939 agp :mur: , więc zastanawiałem się nad ta płytką... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 Ja mam na oku coś na bh5 ,a niestety nie ma dfi na 939 agp :mur: , więc zastanawiałem się nad ta płytką... 1526170[/snapback] Własnie że jest: http://pcprojekt.pl/?str=katalog_produktow...d_produktu=1894 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 No to się doczekałem :D Dzięki za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 (edytowane) No tak tyle ze na DFI masz do 3.2v na pamieci. Oczywiscie to i tak lepiej niz na MSI ale w dalszym ciagu za malo :) Edytowane 2 Lipca 2005 przez KosiMazaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 Jak wrócę z pracy to zrobię zdjęcie gdzie mierzyłem. Ale nie wiem czy jest sens bo zdjątka punktów pomiarowych już tu były zamieszczone. Opiszę może że jest to pierwsza od góry nóżka na mosfecie zwróconym nóżkami w kierunku gniazda procesora. 3szt. są tak zwrócone i na każdym można pomierzyć. Ps. Szczerze to nie wiem czy ten miernik jest "pro" ale trochę kosztował jak go z 6 lat temu kupowałem (o ile mnie pamięć nie myli) A najtrudniej to było zdjęcie zrobić mierząc jednocześnie napięcie na mosfetach. Stress nieziemski ;) 1525571[/snapback] ze stres nieziemski to domyślam się - jak już mówiłem raz zrobuiłem zwarcie na mofsetach :P Kurde jak ja mierzyłem z tych nóżek to mi jakieś dziwne odczyty wychodziły...:? :? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 No to zapodaję zdjęcie :wink: Osobiście mierzę zawsze na pierwszym od góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 mierzyłem dokładnie w tym samym miejscu i wyniki z pupy wyszły... dziś jeszcze pomierzę i zobaczymy co z tego wyjdzie [; ------ edit: lol :D bios - 1,4V +5% cpu-z - 1,495 - 1,510V komp w dosie, memtest sprawdza ram: mosfet (ten co Madness) - 1,43V ujście cewki - 1,41V komp w windowsie, idle: mosfety od góry: 2. - 1,51V 4. - 1,48V 6. - 1,43V ujścia cewek tak samo jak mosfety na ich wysokości. już nie wiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...