Skocz do zawartości
marcin_groen

--msi K8n Neo2 - Nforce3 Ultra--

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe, czyli jak zwykle bez reguły. Ale może jednak ktoś się pokusił o dokładniejsze testy z użyciem termometrów cyfrowych i sprawdził to z różnymi biosami? Ode mnie mogę napisać, że 1.41 pokazuje w miarę ok temp (sprawdzane z panelu) ale co z resztą? Osobiście, brak mi czasu na takie zabawy :/

1520163[/snapback]

Ja mam panel coolermaster Aerogate 2. Czujkę mam wciśniętą w centrum radiatora.

U mnie w idle pokazuje 32 stopnie, w stresie dochodzi do 35-38. Przypuszczam,że do tych wyników trzeba dodać te 5 stopni ;)

Jadę na biosie 1,8 oficjalnym i temp. w sofcie mam zaniżone: CPU- 22-24 stopnie. MoBo 18-19 :lol: . Jedyne co się zgadza to chyba temp. na mostku - 30 stopni.

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrałem wersję 1.96NMS i jedna uwaga. Po przedobrzeniu z timingami (w biosie) komp samoczynnie nie przywraca ustawień. Zalicza "wiesława na twardo" i pierwszy raz byłem zmuszony użyć zworki Clear Cmos. Magiczna kombinacja reset + insert też nie działa.

Zmieniły się zakładki w biosie. Dzielników pamieci przybyło ale niestety w górę (w dół bez zmian) i przybyło ustawień pamiątek :D

Powoli to DFI zaczyna przypominać (tak w połowie ;) ) temperatury są podawane jak w biosie 1.8 czyli u mnie max load to 49-50*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja miałbym takie nietypowe pytanie:

posiada ktoś pasywne chłodzenie na grafice typu Zalman ZM-80, Polar Freezer czy coś takiego na Neo2? Do tego mam Freezera 64 i nie wiem czy mi to wejdzie - za kartą jest niecałe 2 cm miejsca :/ Może ktoś już przerabiał ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem na poprzedniej karcie Tt Giant III, na procku to co w podpisie i jeszcze było trochę luzu ale jak to będzie wyglądało z tym Freezerem to nie mam pojęcia.

A nie lepiej założyć na grafikę Zalmana VF albo poczekać na Pentagrama i wiatrak na 5V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem na poprzedniej karcie Tt Giant III, na procku to co w podpisie i jeszcze było trochę luzu ale jak to będzie wyglądało z tym Freezerem to nie mam pojęcia.

A nie lepiej założyć na grafikę Zalmana VF albo poczekać na Pentagrama i wiatrak na 5V.

1523171[/snapback]

Tylko że wiatrak może terkotać nawet po spowolnieniu - jestem ciekaw czy mam wybór w postaci pasywnej kanapki czy nie mam. A Freezer dość mocno się zbliża do karty :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja go miałem przez chwilę, ale wgrałem później NFM rev.3.

powody:

1. to beta

2. za dużo ustawień jak dla mnie

3. brak kilku funkcji (na pierwszy rzut oka, a nie chciało mi się szukać... :P)

poczekamy na finala, może już niedługo...

ps. zalmana pasywnego i freezera64 ma użytkownik NeuroPL, napiszcie do niego.

pzdr eNiGMa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AdamDuży - ja mam na grafice Zalmana ZM80D-HP i Freezera64. Miejsca między nimi jest na wsunięcie karty kredytowej ;) Ale się mieszczą .

1523341[/snapback]

Fajnie, dzięki :) Chociaż bardziej mnie kręci Polar Freezer - jest większy i ciutke tańszy a wydajniejszy - ale dobre i to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam też dla wyższych (choć ich jak na razie nie używam).

No to jedziemy:

Będę podawał Bios - CPU-Z - Miernik

1,45 - 1,44 - 1,466

1,4+8,3%

1,516 - 1,520 - 1,553

1,4+10%

1,54 - 1,568 -1,606

Co najdziwniejsze to ustawienie z poziomu biosu na starcie 1,5V lub 1,525V nic nie zmienia i dalej plyta podaje 1,45V :blink: Dopiero procenty działają (jak zawsze zresztą :wink: )

Edit:

Jeszcze w stresie machnę bo z tego co widziałem wtedy napięcia stają się bliższe ustawieniom. Ale już nie dzisiaj.....

Edytowane przez Madness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,4+8,3%

1,516 - 1,520 - 1,553

1,4+10%

1,54 - 1,568 -1,606

1525120[/snapback]

No nie powiem żeby mi się to podobało. Ale taka sytuacja chyba przedstawia się na wszystkich płytach, może na jednych mniej a na innych więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Madness a możesz jeszcze zrobić zdjęcie gdzie mieżyłeś? kurcze ciężko się mierzy jak komp normalnie stoi - mnie się ręka strasznie trzęsie (już raz spięcie na mosfecie zrobiłem ale na szczęście nic się nie stało... ;-) )...

btw: masz pr0 miernik! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wrócę z pracy to zrobię zdjęcie gdzie mierzyłem. Ale nie wiem czy jest sens bo zdjątka punktów pomiarowych już tu były zamieszczone. Opiszę może że jest to pierwsza od góry nóżka na mosfecie zwróconym nóżkami w kierunku gniazda procesora. 3szt. są tak zwrócone i na każdym można pomierzyć.

Ps. Szczerze to nie wiem czy ten miernik jest "pro" ale trochę kosztował jak go z 6 lat temu kupowałem (o ile mnie pamięć nie myli)

A najtrudniej to było zdjęcie zrobić mierząc jednocześnie napięcie na mosfetach. Stress nieziemski ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios Oferuje max 2.85, ale jest też możliwośc zmodowania i wtedy o ile się nie myle jest 3.2-3.3 V, ale ja osobiście bałbym się tyle dać na swoje pamięci bo nie znam ich wytrzymałości (Twistery) :)

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wrócę z pracy to zrobię zdjęcie gdzie mierzyłem. Ale nie wiem czy jest sens bo zdjątka punktów pomiarowych już tu były zamieszczone. Opiszę może że jest to pierwsza od góry nóżka na mosfecie zwróconym nóżkami w kierunku gniazda procesora. 3szt. są tak zwrócone i na każdym można pomierzyć.

Ps. Szczerze to nie wiem czy ten miernik jest "pro" ale trochę kosztował jak go z 6 lat temu kupowałem (o ile mnie pamięć nie myli)

A najtrudniej to było zdjęcie zrobić mierząc jednocześnie napięcie na mosfetach. Stress nieziemski ;)

1525571[/snapback]

ze stres nieziemski to domyślam się - jak już mówiłem raz zrobuiłem zwarcie na mofsetach :P

Kurde jak ja mierzyłem z tych nóżek to mi jakieś dziwne odczyty wychodziły...:? :? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mierzyłem dokładnie w tym samym miejscu i wyniki z pupy wyszły... dziś jeszcze pomierzę i zobaczymy co z tego wyjdzie [;

------

edit:

lol :D

bios - 1,4V +5%

cpu-z - 1,495 - 1,510V

komp w dosie, memtest sprawdza ram:

mosfet (ten co Madness) - 1,43V

ujście cewki - 1,41V

komp w windowsie, idle:

mosfety od góry:

2. - 1,51V

4. - 1,48V

6. - 1,43V

ujścia cewek tak samo jak mosfety na ich wysokości.

już nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi