Skocz do zawartości
marcin_groen

--msi K8n Neo2 - Nforce3 Ultra--

Rekomendowane odpowiedzi

przesiadlem sie z mobo z soundstormem na to co oferuje neo2. Ogolnie do codziennej pracy ( mp3, filmy, etc ) na wiezy nie jest zle. Nie wie mjak dla innych ale dla mnie soundstorm podpiety do wiezy generowal cit lepszy dzwiek. Sam nie wiem w jakim sensie lepszy, glebszy moze.

Nie wiem jak to bedzie z pszesiadka z sb live na k.dz. zintegorowana na neo2. Osobiscie mysle ze soundstorm jest lepszy niz Live, wiec byc moze roznica miedzy Livem a ALC nie bedzie tak duza jak miedzy soundstormem a ALC ;).

Zreszta mozesz sprawdzic jak bedzie grala a dopiero potem jak ci sie spodoba, albo i nie, sprzedac Liva.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kosci 1x512MB hynix bt-d43

Puscilem je na 2,85V (czy istnieje bios gdzie mozna dac wiecej?)

Niestety na tym napieciu wszystko co udalo mi sie uzyskac to 9x270, dzielnik 166 i to niewazne na jakim biosie, probowalem wszystkich prawie, na kazdym to samo.

Malo tego, komp w ogole nie bootuje sie na dzielnikach 100 i 133 (probowalem przy 9x300). O co chodzi? Dalbym spokoj gdyby okazalo sie ze te 225Mhz (przy 270 i dzielniku 166) to ich max, ale dlaczego w takim razie nie odpalaja na 300 i dzielniku 100 albo 133?

Pamieci siedza w 1.banku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w biosie niegdzie nie puscisz wiecej napiecia na pamiatki.. pozostaje Ci (nam) v-dimm mod 3.3v instrukcje znadziesz mi. tu .. ps. czy ktos na tym forum robil juz tego moda na tej plycie ?

i mam jeszcze pytanko od siebie ... jako ze kusi mnie ten modzik to w zwiazku z tym chcialem zapytac czy TwinMOSY wytrzymaja <lubia> takie napiecie ? :mur:

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w biosie niegdzie nie puscisz wiecej napiecia na pamiatki.. pozostaje Ci (nam) v-dimm mod 3.3v 1643736[/snapback]

Jeśli te twoje TwinMosy sa na kosciach Winbonda to 3.3V mysle bedzie im w sam raz. Oczywiscie jakies chlodzonko wtedy na pamieci napewno sie przyda.

Niektore kosci lubia nawet wiecej woltów. Najlepiej napisz na jakich kosciach sa twoje memy.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.... Twinki sa na kostkac M-tec'a ..... a wiec coo.... lipa ?:/ :mur:

1644085[/snapback]

M-tec to były dosc znane pamieci jakis czas temu,jak pamietam dobrze sie krecily ale jakiego napiecia potrzebowaly to ci nie powiem. Zapytaj albo poszukaj o nich w dziale Pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam problem z ta mobo.

Na HT 3x dochodzi stabilnie do FSB 295, gdy ustawiam w biosie HT 2x, 2.5x, 1x i krece z pod windy to dochodzi nie wiecej niz 280Mhz.

Mam bios 1.36b, proc ani pamieci nie wymiekaja na 100%.

Na mosferkach sa radiatorki, wszystko jest dobrze chłodzone.

Problem jest w płycie głównej, czy jest to kres jej możliwości, to FSB 295, czy mozna jakos uzyskac lepsze FSB z HT 2x? ( Myśle, że płyta ma jakies błedy o ktorych nie wiem, ze trzeba cos inaczej ustawic, miec jakas metode i sie uda.)

Bo w sumie na HT 1 - 2.5x powinien osiagac lepsze FSB niz na 3x...

Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich forumowiczow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na HT 3x dochodzi "tylko" do 295MHz  <_<

Troche mało, szkoda, bo proc daje rade wiecej, pamieci tez  :mur:

1652897[/snapback]

Sory to ty synchronicznie jedziesz? procek a 295 i mem na 295 ? Jezeli tak to na 99% pamieci ci nie wytrzymuja.

Ustaw dzielnik na 100, mnoznik peoca na 6 i sprawdz do ile dochodzi ci plyta. Potem sprawdz do ilu ram ( dzielnik 200, procek x6 i jedziesz z fsb ) najprawdopodobniej memki wykrzacza sie szybiej niz mobo.

ps nie widzialem jeszcze memek ( na tym forum ) memek ktore wytrzymywalyby wiecej niz mobo. najszybsze patrioty robily 312-320 ( nie pamietam dokladnie ) a mobo miala jeszcze zapas :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj, memki powinny dawac rade wiecej bo maja na to gwarancje, sa to GeIL ONE na TCCD. Nawet jak dam dzielnik na ram to wiecej nie idzie.

Obawiam sie ze płyta nie wytrzymuje wiecej niz 295.

Szkoda ze taka mi sie trafiła, bo nic innego mnie nie ogranicza... :mur:

Ustaw dzielnik na 100, mnoznik peoca na 6 i sprawdz do ile dochodzi ci plyta. Potem sprawdz do ilu ram ( dzielnik 200, procek x6 i jedziesz z fsb ) najprawdopodobniej memki wykrzacza sie szybiej niz mobo.

1653285[/snapback]

Nie jestem początkujacym uzytkownikiem :) , dzieki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj, memki  powinny dawac rade wiecej bo maja na to gwarancje, sa to GeIL ONE na TCCD.

To ze maja napisane ze maja chodzic na 300mhz nie swiadczy ze beda tak chodzic, sam znam przypadek Vites 600 ktore max wyciagaly 270mhz.

Obawiam sie ze płyta nie wytrzymuje wiecej niz 295.

Szkoda ze taka mi sie trafiła, bo nic innego mnie nie ogranicza... :mur:

1653938[/snapback]

Zmien paste teroprzewodzaca na chipsecie. Standardowo jest tam "kropka" bialego badziewa na srodku ;) moze to da troche wiecej mhz.

przeszukaj ten topik na poczatku. Do tej mobo byly montowane 2 chipsety, czytaj z 2 roznych krajow, jeden byly lepsze a 2 gorsze. Wiem ze to wiele nie pomoze ale bedziesz wiedzial czemu sie tak dzieje a nie inaczej ;)

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc Wam :)

postanowilem ostatnio pobawic sie z HTT..i max co wycisnalem to bylo 1150 MHz - przy tylu umieral, ale przy 1100MHz jeszcze zyl... Ile Wam udalo sie osiagnac ? Swoja droga szkoda ze nie ma opcji podnoszenia napiecia na chipsecie =/

Czytalem ostatnio, ze aby ramy lepiej sie krecily na tej mobo to trzeba wsadzac je w slocik 3 i 4 ...co o tym myslicie ? to moze byc prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.... Twinki sa na kostkac M-tec'a ..... a wiec coo.... lipa ?:/ :mur:

1644085[/snapback]

'Twinki' na kosciach Twinmos albo M-Tec = M-Tec. AFAIK Twinmos zaczal remarkwac po jakims czasie M-tec'y. Mozesz na nich praktycznie bez obaw ustawic 2,9 V.

Powinny pojsc miedzy 250 - 270 Mhz. moga sie troszeczke grzac :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh jak narazie to na 2.85 v leca max stabilnie na 230mhz;/

A wracajac do mobo to postanowilem sie pobawic nieco HTT i moja plytka strasznie kocha polowkowe mnozniki - np. na 2,5 wstaje , ale jak dam juz 2 to za nic nie ruszy.. tak samo jak ustawie 1,5 to zadnych problemow nie ma , ale jak dam juz 1 to nic :P :lol: Nio i mam problem bo na 9*320Mhz komp normlanie wstaje ... ale tylko jak dam 100 mhz na pamiatkach ;/ jak daje 133 to po chwili umiera :| nie kumam go :| :mur: :mur: :mur:

ps. bawil sie juz ktos bisem 1.B4mod ? Jakie jeszcze biosy warto przetestowac procz 1.36mod i 1.8 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i "fajne" te biosy od side'a ale u mnie nie da się wejść do konfiguracji biosu podczas bootowania (naciskam del i komp się wiesza). Wracam do 1.8mod.

Co innego z div 150 i 183 możecie polecić do moich ramków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Overclocker

Powiedz mi na jakim Ty lecisz biosie i jak leca Ci te Twinmosy - jakie timingi , napiecie... ?

1659742[/snapback]

Ja dzialam teraz na biosie 1.B od Sideeffect'a. Co do pamieci to sorki ale ten opis w sygnaturce juz nie aktualny :) Bede musial zmienic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze lepszy jest Tt Big Typhoon, ale nie wiem czy go sie da wcisnac na ta plytke. Sam chcialbym to wiedziec..

Pozdrawiam

1638394[/snapback]

Widzialem gdzies test (google: k8n-neo2 typhoon) i wszedl, ale opierala sie karta graf. o heatpipy :) i byla lekko przekrzywiona - jednak wszystko dzialalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety tak na dobrą sprawę to tylko Sideeffect robi w miare biosy z dzielnikiem 183 (choć nie do końca on działa tak jak powinien).

Chlodno było więc lekko podkręcilem sprzęt ;) A to próbka 16M w SuperPi.

Dalej walczę ale nie moge jak na razie zejść poniżej 11:40 :mur:

Madness 11m 42.703s

cpu: A64 Venice 3000+ 2938mhz ram:267mhz 2,5-4-3-7 1T Dual screen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi