Skocz do zawartości
emilooos

Gigabyte 6600 Turbo Force Edition

Rekomendowane odpowiedzi

A co polecacie wgrać do tej karty -> http://www.gigabyte.pl/VGA/Products/Produc...V-NX62128DP.htm , myślę, że bios z tej będzie dobry -> http://www.gigabyte.pl/VGA/Products/Produc...V-NX66128DP.htm Pytam, ponieważ mam małe problemy z tą kartą (tzn. nie wiem dokładnie, czy to ona jest winna), bo mam na niej aktualnie bios z winfasta 6200 (taką już zamówiłem), ale nie chce mi chodzić directdraw. Próbowałem chyba z 5 różnych wersji sterowników (w tym najnowszy, referencyjny forceware) i żaden nie pomaga. Przeinstalowywałem parokrotnie system, zmieniając go przy okazji, to też nic nie dało. RAM jest dobry, bo 2 razy memtesta przeszedł pod rząd w całości.

Więc pozostaje mi tylko flash biosa, dziś szukając na szybko nie znalazłem biosa do tego mojego gigabyte'a 6200, a pomyślałem, że skoro i tak ma być kręcona to może od razu wgram biosa z 6600, skoro to te same karty (ta moja się na 100% moduje, właśnie dlatego jej nie zamawiałem bezpośrednio ze sklepu, żeby mieć tą pewność).

Proszę o szybką odpowiedź, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozowle sobie wrócić do początków dyskusji. Właśnie się przymierzam do kupna tej karty i w związku z tym mam pytanko. Jeżeli będzie pracowała na standardowych ustawieniach, żadne dodatkowe chłodzenie do stablinej pracy nie jest potrzebne? Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozowle sobie wrócić do początków dyskusji. Właśnie się przymierzam do kupna tej karty i w związku z tym mam pytanko. Jeżeli będzie pracowała na standardowych ustawieniach, żadne dodatkowe chłodzenie do stablinej pracy nie jest potrzebne? Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.

1727378[/snapback]

wszystko na standardowym nie ma zadnych problemów :) ehh wypasik grafa polecam ta edycje :) chociaz chyba lepszym wyborem jest cos z rodziny x700

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odpowiem Ci na to pytanie. W nastepnym tygodniu będę właścicielem i użytkownikiem GB GF66128DP Turbo Force z pasywnym chłodeniem. Powiedzcie mi, na ile mogę bezpecznie podkręcić karte bez zmiany czegokolwiek na karcie?

Ktoś ma fotki i instrukcje jak na tą karte i jaki wiatraczek założyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos z was forumowiczow probowal juz edytowac timingi pamieci na TurboForce PCI-E?

a moze juz ktos to zrobil ewentualnie wgral biosa od innego producenta i lepiej mu chodzi? :huh:

NX66256DP

po zmianie timingow pamieci poszly na 660 bez artow, przy 670 w w 3dmarku03 w nature pojawialy sie arty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NX66256DP

po zmianie timingow pamieci poszly na 660 bez artow, przy 670 w w 3dmarku03 w nature pojawialy sie arty

A przed zmianą timingów kiedy były arty? Jaki wzrost wydajności na pogorszonych timingach, ale wyższym zegarze? Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witka!

Niedawno kupilem GeForce 6600 Gigabyte GV-N66128DP 128MB (128-bit) TV/DVI BOX (AGP), ogolnie karta wydajnosciowo daje rade, natomiast nieznosny i irytujacy jest glos wydawany przez wentylator. Czytalem, ze ludzie narzekaja na poziom halasu, ale nie wiem czy mowa jest o takim brzeczeniu jak u mnie (slyszalne rezonanse, karta drzy), bez sluchawek, lub muzy na glosnikach ciezko wysiedziec bo reszta PC przy tym jest ultra cicha. Da sie takie cos reklamowac, czy trzeba przywyknac lub sprzedawac? Komfort pracy jest powaznie naruszony, nie wiem jak z glosnoscia kart innych producentow. Do tej pory chwalilem firme Gigabyte ale to jest powazna wtopa imho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh... co by tu napisac? zaczne od napiecia na rdzeniu niejestem pewien czy turbo force ma standardowe napiecie 1,4v czy 1,3 jesli ma 1,3 to mozna je maksymalnie zwiekszyc do 1,4 a jesli 1,4 to do 1,5 mozna to zrobic tylko i wylacznie wgrywajac nowego zmodyfikowanego biosa a modyfikujemy go w nVIDIA BIOS Modifier jesli chcemy miec jeszcze wieksze napiecie to pomoze juz tylko Vgpu , niemusze chyba tlumaczyc jaki ma wplyw zwiekszenie napiecia dla OC? B)

Nieprzejmujcie sie wynikami w 3DMarku01 wiekszosc zalezy od tego jaki mamy procesor (ale nie ten graficzny :P) testujcie na 3DM03 i 3DM05.

Mam nadzieje ze komus pomoglem i zaoszczedzilem zadawania pytania i czekania na odpowiedz (ja tez nielubie czekac az ktos mi odpisze :P). Jesli sie gdzies pomylilem to prosze o korekte :D

Życze wysokich wynikow 3dmarkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh... co by tu napisac? zaczne od napiecia na rdzeniu niejestem pewien czy turbo force ma standardowe napiecie 1,4v czy 1,3 jesli ma 1,3 to mozna je maksymalnie zwiekszyc do 1,4 a jesli 1,4 to do 1,5 mozna to zrobic tylko i wylacznie wgrywajac nowego zmodyfikowanego biosa a modyfikujemy go w nVIDIA BIOS Modifier jesli chcemy miec jeszcze wieksze napiecie to pomoze juz tylko Vgpu , niemusze chyba tlumaczyc jaki ma wplyw zwiekszenie napiecia dla OC? B)

Nieprzejmujcie sie wynikami w 3DMarku01 wiekszosc zalezy od tego jaki mamy procesor (ale nie ten graficzny :P) testujcie na 3DM03 i 3DM05.

Mam nadzieje ze komus pomoglem i zaoszczedzilem zadawania pytania i czekania na odpowiedz (ja tez nielubie czekac az ktos mi odpisze :P). Jesli sie gdzies pomylilem to prosze o korekte :D

Życze wysokich wynikow 3dmarkach

:) stary to juz dawno wszystko tu pisze :P i nie tylko w tym topicku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe wiem :) ale ztymi napieciami niewidzialem tutaj ,poprostu chcialem by inni unikneli zadawania tych samych pytan np. tyczace 3dmarka01 bo padlo pare razy takie pytanie "czy wy macie tez taki slaby wynik w 3DM01" <--- cos mniej wiecej takiego

heh no ale nic tez mam ta karte tylko nie turbo force (wersje standardowa) i uwazam ze swietnie sie kreca te karty z seri 6XXX :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie luzowanie timingów nic niae daje, może 15mhz, czyli pamięci się przegrzewają, a nie mam pod ręką gładkiej blachy miedzianej.

A z tym słabym wynikiem w 3dMark 2001, to nie jest wina starego 3dMarka, tylko karty, która ma 8 jednostek pixel shader, ale tylko 4 ROP'y, więc tylko w teście nature zachowuje się, jak 8 potokowiec, w pozostałych wykorzystuje tylko 4, bo ma tylko 4 ROP'y ( R9800 i X700 mają 8.).

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem 6600dp 128 MB od Gigabyte i mam pewien kłopot tzn. komputer włącza się za drugim razem.Gdy chce go włączyć startuje ale obrazu nie ma płyta nie piszczy nic poprostu się nie dzieje następnie wyłączam i włączam komputer i startuje bez problemu pod windowsem wszystko działa niema artefaktów w grach i markach karta się nie wiesza. Co się dzieje ?.Jak restartuje kompa to też wszystko działa tylko podczas tego pierwszego uruchominia cos jest nie tak.Zasialcz to mc-350 modecoma więc wszytko powinno działać a płyta to k8n-neo3 MSI z sempronem 2800+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj to nie wiem, ale czemu twierdzisz, ze winna grafa? jedyne co to mozesz wyjac ją, wlozyc spowrotem. I jezeli glosnik piszczy, to postaraj sie zapamietac ile razy, z jaka czestoscia i w instrukcji oblukac.

Ludzie, kolejna gra niszcząca naszą grafike ;d po 30minutach nfs:mw, procesor graficzny liczy sobie 86C :> Próg to 145C? I jakie macie sposoby na zbicie tej tempy? Jakie chlodzenie sie tutaj nadaje, czy ewentualnie jakąś 80tke wkręcić, bo za bardzo miejsca w budzie nie mam. pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tą karte na AGP i nie moge wyżej jak 685 dać na pamięć bo wyskakuje mi śmieszny komunikat w rivie...ktoś wie o co loto?

Poprostu na tych ustawieniach nie przeszlo testu w riva tunerze pamieci albo rdzen tak wysoko nie pujda.685Mhz. na pamieciach ja mam na pcieexpress i wyżej niż 630Mhz. pamięci mi nie poszły tak więc zmniejsz zegary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam mały problem. Np jak odpale NFS:Most Wanted to samochód zamiast płynnie jechać to co chwile przyspiesza i zwalnia. Tak jakby co mniej wiecej 1 sekunde cos zamulało grafike. Tak jakby szarpie. Tak samo jest w GTA i innych gierkach. Spada tez ilosc fps o połowe. Nie mam pojecia co to moze być. Nie wydaje mi sie zebym przekrecił karte bo podkrecałem ją tylko do 530/640. Mam dobrze wentylowaną bude i nawiew z boku na karte. Temp. w stresie max 69".

Zauwazyłem żę pojawiło sie to mniej wiecej od czasu jak zainstalowałem most wanted. Czy to moze miec jakis związek? Moze ten direct x nowy felerny. Zjwisko to nie występuje zawsze. Caasami wszystko jest ok a czasami masakra - grac sie nie da :(

Help!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem 6600dp 128 MB od Gigabyte i mam pewien kłopot tzn. komputer włącza się za drugim razem.Gdy chce go włączyć startuje ale obrazu nie ma płyta nie piszczy nic poprostu się nie dzieje następnie wyłączam i włączam komputer i startuje bez problemu pod windowsem wszystko działa niema artefaktów w grach i markach karta się nie wiesza. Co się dzieje ?.Jak restartuje kompa to też wszystko działa tylko podczas tego pierwszego uruchominia cos jest nie tak.Zasialcz to mc-350 modecoma więc wszytko powinno działać a płyta to k8n-neo3 MSI z sempronem 2800+.

A niemasz przypadkiem nadętych kondęsatorów na płycie głównej te koło socketa ewentualnie moze grafika była źle w złącze wcisnieta ale wtedy to niewiem czy by sie za ktorymś razem dopiero włączył.

"ja mam tą karte na AGP i nie moge wyżej jak 685 dać na pamięć bo wyskakuje mi śmieszny komunikat w rivie...ktoś wie o co loto?"

juz była otym mowa wczesniej(wtym albo innym topicu niepamietam) ,jak powiedzial grayman nieprzechodzi testu w rivie mozna wylaczyc tą opcje zeby nierobilo testu , jak to zrobic poszukaj sobie :] bo juz niepamietam ale bodajze "Power user--> ...NVIDIA\Overclocking" i tam gdzies sie chyba wylancza ale niejestem pewien któryś z "disable".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja tez mam podobny problem, jak kolega dwa posty wyżej. Zauwazyłem ostatnio że Fifie mam spadki wydajności fps. Niby jest git chodzi ładnie, ale w pewnych momentach są skoki jakby grafa nie wyrabiala :/ wkurza mnie to strasznie. Wcześniej tego nie było. Jutro jeszcze chcę walnąć formata może to coś pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi