Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

na 1T 4x512 Mb odpala ale na 100 MHz [200DDR], na 200MHz za cholere nie chce... a mam najnowszą bete biosu... wogle płyta odrazu jak wykrywa 4x512 mb to ustawia 1T ale na 100 MHz automatycznie... natomiast jak przestawię ręcznie na 200MHz + 1T to komp się bootuje, ale nie może wejść do windows'a, wychodza bledy ze brakuje plikow na dyskach itp.. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 1T 4x512 Mb odpala ale na 100 MHz [200DDR], na 200MHz za cholere nie chce... a mam najnowszą bete biosu... wogle płyta odrazu jak wykrywa 4x512 mb to ustawia 1T ale na 100 MHz automatycznie... natomiast jak przestawię ręcznie na 200MHz + 1T to komp się bootuje, ale nie może wejść do windows'a, wychodza bledy ze brakuje plikow na dyskach itp..  :wink:

He he to i tak postęp. Przynajmniej zabootował. U mnie z E3 na powyższych ustawieniach nawet nie zabootował ;) :lol:

Ciekawe .....

Wersja E6 z poprawionym kontrolerem pamieci (dodana obsluga 4x512MB przy 1T)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

założę się, że tego nie sprawdził :wink:

p.s. myślę, żę linux'a da się odpalić na 4x512Mb + 1T na 200 MHz... potem to sprawdze :wink:

oczywiście bawiłem się timingami, aczkolwiek będę walczył jeszcze z kostkami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest to dokladnie geil value,czyli moze nie demony OC ale firmowe i po dwie kostki [obojetnie jakie  :D ] chodza na 1T  :wink:

1604860[/snapback]

Wygląda na to że te pamięci i Venice to raczej nie najlepsze połączenie. U mnie też jest nie ciekawie, na dzielnikach innych niz 1:1 z niewiadomych przyczyn nie chcą przekroczyć 200Mhz [400DDR] nawet o 1Mhz co jest deczko dziwne bo przy 1:1 spokojowo się kręcą. Problemu szukałbym raczej w tym że te pamieci nie lubią sie z kontrolerem w A64.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to nie sprawdzil? Przeciez handluje tymi prockami i wypisujac takie rzeczy musial byc pewien tego co pisze.

Sprawdził jak się okazuje. I tez mu nie działały:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=121336&st=2859

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=121336&st=2867

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie myśle, jakim cudem udaje sie niektóym osobom np Mardokowi zejsc z temp ponizej 20C w idle, ja jeszcze nigdy nie miałem mniej niż 28C, czy to symptom krzywej czapeczki ?

1605105[/snapback]

Czapkę można ściągnąć a nagrzewnicę za okno (z tego co pamiętam Mardok podawał temp z godzin wieczornych i wtedy też było chłodniej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie myśle, jakim cudem udaje sie niektóym osobom np Mardokowi zejsc z temp ponizej 20C w idle, ja jeszcze nigdy nie miałem mniej niż 28C, czy to symptom krzywej czapeczki ?

1605105[/snapback]

Ja wczoraj zdjełem blache z proca i min w idle co zobaczyłem to 38'C. Wnioskuje że blok nie dotyka rdzenia dobrze i to dla tego. Z blachą też mialem idle 38'C. Temperatury na 1,8GHz. A co do Mardoka to też nie wiem jak on robi tak niskie temp :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj bawię się w "ostre" OC E6

moje wyniki ->

2520 MHz [280*9] na 1,55V PRIME STABLE 6H 20Min [mam screen'a ale nie włączyłem cpu-z ani clockgen'a, więc się praktycznie nie liczy]

2608 MHz na 1,55V [ale kombinacja z % w biosie w DFI] PI 16M przeszło :] teraz sprawdzam PRIME

EDIT prime się wykrzaczył na 1,55V i 2600 MHz...

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj bawię się w "ostre" OC E6

moje wyniki ->

2520 MHz [280*9] na 1,55V PRIME STABLE 6H 20Min [mam screen'a ale nie włączyłem cpu-z ani clockgen'a, więc się praktycznie nie liczy]

2608 MHz na 1,55V [ale kombinacja z % w biosie w DFI] PI 16M przeszło :] teraz sprawdzam PRIME

EDIT prime się wykrzaczył na 1,55V i 2600 MHz...

1605292[/snapback]

Chodzą te geile w końcu, czy puszczasz tylko 1GB w dualu ? Napisz na jakich timingach, napięciu itd. Na polskiej stronie geila jest forum, może znajdziesz tam jakieś wskazówki choć uprzedzam, że nie najlepsze opinie użytkowników tam są :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cały czas działam na 4x512 mb 2T na dzielniku obecnie div140 i timingach 3-4-4-8 [dlatego, że podkręcam proca i nie chce by mnie ram ograniczał :wink: ]

proc jest do [gluteus maximus] wręcz... 2700 MHz prime wykrzacza się po 20s... na obojętnie jakim napięciu, potestuje jeszcze coś ok. 2600 MHz... w każdym razie 2520 MHz mam prime stable :D [proc pójdzie na allegro :mur: ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

A więc mam 20 tydzień jak na razie max. udało mi się uzyskać 8*320 lub 9*285 1.55v(div150),system się ładuje gry dzałają ale prime wywala po chwili temp, max.40 stopni po 3 godzinach grania.

Myślę że jeszcze coś można wycisnąć z tego procesora???

Może ktoś ma jakiś sposób bo mieszam w biosie ale bez skutku.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwiększ napięcie... na tych 2520 MHz ci wywala prime na 1,5v? to daj powolutku trochę więcej :wink: mój nieszczęsny "E6" prime stable na 2520 MHz wymaga 1,55V, a gry działają i marki spokojnie na niższym :wink: teraz leci na 1,6V na 2600 MHz :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] w każdym razie 2520 MHz mam prime stable  :D [proc pójdzie na allegro  :mur: ]

1605408[/snapback]

czyli geile przy tych stabilnych ustawieniach idą jedynie na ~193MHz ? Cieniutko i jeszcze przy timingach 3-4-4-8 :blink: a 2,5 3 3 6 nie idą ? . Próbowałeś zmianić div na 150 (210MHz) ? Też powinny chodzić..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

geile chodza spokojnie 2-3-3-8 1T[2x512] [natomiast 4x512 nie probowalem jeszcze na "2"] na 200 mhz [choc z oc cieniutko max to ok. 220] tylko dalem niskie ustawienia by prime nie wywalal [na 2-3-3-8 na 200 mhz 16m przechodzi ale prime nie sprawdzałem ;)]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

geile chodza spokojnie 2-3-3-8 1T[2x512] [natomiast 4x512 nie probowalem jeszcze na "2"] na 200 mhz [choc z oc cieniutko max to ok. 220] tylko dalem niskie ustawienia by prime nie wywalal [na 2-3-3-8 na 200 mhz 16m przechodzi ale prime nie sprawdzałem ;)]

1605504[/snapback]

Ale możesz ustawić je na ponad 200Mhz przy dzielniku innym niż 1:1? Moje naprzykład ustawione na 2:3 nie pójdą więcej niz na tym screenie a na 1:1 normalnie sie kręcą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1605105[/snapback]

Chłodnice mam poza budą przy oknie, wiec zasysa zimne powietrze z dworu jak jest na dworze wystarczająco zimno to mogę mieć na procu właśnie 19stC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oficjalnie ogłaszam konkurs na najgorszego Venice na forum,

sgłaszać się mogą jedynie osoby, które nie mogą osiągnąć 2700 MHz na 1,5V "PRIME STABLE" [dozwolony jest stepping "E3" oraz "E6 [w tej kategorii będzie więcej padaczek :lol: ]"

narazie wystawiam swojego "mistrza" -> bariera NIEDOPRZEKROCZENIA to 2,7 GHz na obojętnie jakim napięciu, max "PRIME STABLE" to [jak narazie] 2620 MHz na 1,67V oraz 2520 MHz na 1,55V... ogólnie proc to maxymalna padaczka...

kto da więcej? :? [oczywiście V na procu :wink: ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc ja chciałbym się również pochwalić, procek z 16 tygodnia wczoraj ustawiłem na 9x300 napięcie w biosie 1,475 w windowsie w programach pokazuje 1,525 i narazie chodzi, prime95 od 1 w nocy, rano o 5:30 jeszcze działał, dam screena jak wrócę z pracy. PS. wie ktoś dlaczego mi DPS na płycie gigabyte zaczął mrygać diodą od 280MHz? Przy 300 praktycznie świeci. Mryganie jest nieregularne. Czyżby to oznaczało, że jak świeci, to się włącza i wyłącza?

Edytowane przez BQB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój absolutny max to 2620 mhz prime stable na 1,67v i to byl koniec zabawy, ewentualnie potestuje jeszcze 2620 mhz na mniejszym napieciu... ktos chce kupic tego procka? :lol:

teraz wezme sie za oc grafy oraz ramu :)

p.s. to są moje codzienne ustawienia LINK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...