Skocz do zawartości
s0lid

AMD Venice 3000+ Umarł Król, Niech Żyje Król?

Rekomendowane odpowiedzi

@Hipo:

Wiem pisałeś tu i ówdzie o swoim problemie na którego przynajmniej ja nie znam „lekarstwa”. Choć to raczej nie rzadkość, nie raz już widziałem konkretne MHz na CPU i jakiś cienki czas mimo iż mem były równie wysoko…

Nie krakajcie o pompce bo mój Eheim ma już 3lata i gwary nie mam na niego wiec nie chciał bym aby coś się mu stało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do PX’a to nie mam żadnych zastrzeżeń, dość tani w porównaniu z zagranicznymi konstrukcjami a sprawdza się bardzo dobrze, z własnych doświadczeń mogę go polecić ;]

1541016[/snapback]

To mój najbliższy planowany zakup. Uriel 2.0 pójdzie na emeryturę. Choć i na nim temperatury są ok

Podobno produkcja PowerX'a ma byc wznowiona. Sam na niego czekam

Matko! w tym topiku jest wszystko .... ;) :blink: :lol:

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym przykleić spowrotem czapkę na proca? Czarnym silikonem, czy jakimś innym specyfikiem?

PITer wiem, ze Ty cos takiego robileś, napisz czego użyłes do przyklejenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko no ale jak by nie marudzić to można to i pod temat podczepić w końcu Venice też trzeba chłodzić no nie ;) A jak teraz się jeszcze do tego „ścigamy” w SPI to każdy stC jest na wagę złota ;] Poza tym temat samego proca ja bym już dawno uznała za wyczerpany bo co jeszcze można o nim napisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez oc to ta venecja jakaś cieniutka

wpadły mi w łapki dwie platformy i przetestowałem:

cpu: venice 3000+

mb: gigabyte GA-K8NF-9

vga: gigabyte 6200 TC 64/256MB

ram: kingston 2x256MB 400MHz cl 2.5

hdd: Hitachi 80GB sata 300

vs

cpu: p4 2.8 ht

mb: gigabyte 8I945G-MF

vga: integrated intel 950

ram: 2x256MB goodram ddr2 533MHz

hdd: Hitachi 80GB sata 300

pod reka mialem tylko :( aquamarka i na nim zrobilem testy i... oczywiscie w overall amd było lepsze 21000 (słaba grafa z turbocache) Intel odpowiednio 9600

ale nie w tym rzecz. Zaskoczyla mnie wydajnosc cpu: amd 7200 a intel 9200

wyniki:

amd 3000+ / GF6200 TC

overall: 21000

gpu: 2600

cpu: 7200

Intel 2.8HT / intel GMA 950

overall: 9600

gpu: 990

cpu: 9200

nie dziwią was te wyniki ??

bo mnie tak

pozostałe składniki kompów były identyczne włącznie z os + najnowsze wersje sterów

... może ta mobo K8NF-9 to jakiś niewypał ... ale w końcu pod intela to też nie jakiś wypas

Edytowane przez dARTi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu ta pompka padła? Pompka z podpisu?

1540978[/snapback]

A ja wiem czemu padla <_< , rzecz mechaniczna to padla, moze padla od zalania woda :lol:, bo mialem ja zintegrowana z rezem i przesadzilem troche z lodem i sie woda przelala, ale czlowiek uczy sie cale zycie, wiec teraz rez mam osobno.Pompka ta co w podpisie

@Mardok:

Swieta prawda kazdy stC na wage zlota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp to ważna rzecz, ale z tego co widze to są tutaj szczesciarze z prockami które spoko pracują przy temp > 50C szkoda ze mój tak nie potrafi. Ale wiatraczek na chłodnicy sie podkręca i nawet 25C w pokoju nie przeszkadza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym temat samego proca ja bym już dawno uznała za wyczerpany bo co jeszcze można o nim napisać.

1541032[/snapback]

Chwila chwila!. Temat nie jest wyczerpany. Chociażby czekamy na wyjaśnienie kręćliwości 21 tygodnia i dalszych. Może ktoś zapoda jakieś wyniki/screeny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój tak samo, dla niego 50stC zawsze kończy się BSOD ewentualnie w ekstremalnych warunkach resetem.

1541737[/snapback]

Nie jestes jedyny, moj podobnie sie zachowuje :cry: , kiedys jak mialem newcastle to do 55stC dociagal, ach te venice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp to ważna rzecz, ale z tego co widze to są tutaj szczesciarze z prockami które spoko pracują przy temp > 50C  szkoda ze mój tak nie potrafi. Ale wiatraczek na chłodnicy sie podkręca i nawet 25C w pokoju nie przeszkadza :D

1541660[/snapback]

Hehe ja należę do jednego z nich. Mój Venice pracował już nawet z temp ~60*C i napięciu 1,64V podczas SP2004 (niestabilnie) i jakoś żyje! Dlatego brałem DPMW. Czapeczkę też mam dobrze założoną. Musze przyznać że niezły ze mnie szczęściarz. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojego starego Winchestera udalo mi sie rozgrzac do 72 stopni!!! (wg. czujnka w programie everest). mialem wtedy cos kolo 1,7V. To dopiero byl hardcore. Ale komp zaliczyl po prostu resecik i dzialal dalej. a proc dzialal dobrze nawet na 65 stopniach.

Mojego obecnego Venice 0516 (serii nie pamietam) narazie najwiecej podgrzalem do ok 55 stopni, ale nie zauwazylem zadych resetow. Obecnie mam 2766 MHz przy 1,52V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś w nocy pomęczyłem procka

NF4 1,6 V, pamięci na dzielniku 100 Mhz (muszę dobrać dzielnik i timingi do nich)

Test zacząłem gdy w pokoju było ok. 30 st., później, jak widać z temperatur ze screena, otoczenie się ochłodziło. Wszystkie wentyle na maxa

Dołączona grafika

Przy 9*320 w SP2004 po około 40 min. komp zaliczył twardy reset.

Spróbuję jeszcze tej nocy 9*319

Teraz w nagrodę komp jedzie na default z włączonym c&c :D

To normalne dla tej serii, że 9*311 idzie na 1,42 (realne) a do 9*318 już 1,53-1,55?

Może na "ekstremalnym" warto założyć topic z rankingiem "SP2004 full stable"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ranking bezsenu jak dla mnie - primestable to primestable 24h/7 przez caly rok , a w lato beda inne wyniki w zime inne....a superpi to raczej nikt nie traktuje jako wyznacznik stabilnosci

u ciebie Andy real tzn ? odczyt z miernika czy z cpu-z i smartg ?

bo jak to drugie to.... pisalem juz z 2 razy o tym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN ma MSI, więc Twoja teoria kapitalistycznym spisku, w sprawie źle podawanych napięć na DFI nie znajdzie zastosowania...

Chyba że w międzyczasie wymyśliłeś konkutencyjną dla MSi :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ranking bezsenu jak dla mnie - primestable to primestable 24h/7 przez caly rok , a w lato beda inne wyniki w zime inne....a superpi to raczej nikt nie traktuje jako wyznacznik stabilnosci

u ciebie Andy real tzn ? odczyt z miernika czy z cpu-z i smartg ?

bo jak to drugie to.... pisalem juz z 2 razy o tym

1542439[/snapback]

Jeśli założymy, że SP2004 jest solidnym wyznacznikiem stabilności taki ranking, a może lepsze słowo zestawienie wyników, dałoby punkt odniesienia dla innych Forumowiczów i jednocześnie pokazało ile prawdy jest w sygnaturkach wielu z Nas. Bo czasem sygnaturka to coś innego niż realne Prime stable ;)

Nie chodzi o wyścigi tylko o "rzetelne" info w połączeniu ze screenami

Zima/lato - nawet w lato są jeszcze noce, zazwyczaj chłodniejsze niż dnie ....

Nieszcześliwie chyba użyłem słowa "realne" - chodziło mi o wskazania CPU-Z. Z MSI (chyba nie tylko z nią) jest ten problem, że vcore ustawiony w BIOS'ie a vcore odczytywany później z CPU-Z to dwie różne historie. Ten z CPU-Z jest niższy i trochę "pływa" pod obciążeniem.

Miernika nie mam, nie wiem w którym miejscu na MSI mierzy się vcore

Respect

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie nie podoba taki ranking, ale to ze wzgledu że normalnie jadę na Ac i wysokie temperatury powodują ze nasze wspaniałe Venice głupieje i strzela fochy :wink:

1542487[/snapback]

To nie musisz sie do niego zgłaszać. Jaki problem?

Można stworzyć kategorie: WC/AC może FC

Dobra, a wracając do mojego pytania:

(...)

To normalne dla tej serii, że 9*311 idzie na 1,42 ("realne"-CPU-Z) a do 9*318 już 1,53-1,55?

(...)

Chyba jest taka reguła: chcesz uzyskać odpowiedź, nie umieszczaj wielu pytań w jednym poście, nikt nie zauważy ;)

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siuwar po co ta ironia ? nie zobaczylem jaka ma plyte i tyle , a wiekszosc osob z dfi wlasnie tak robi ze jako real podaja odczyty z cpu-z majac swiadomosc ze mija sie to z prawda...szczegolnie to widac na allegro

aha co to 21 tyg - kolesiowi zamowilem rowniez taki sam procek jak moj -poszedl mu 2.95ghz 1.525 v w biosie primestable.. wiec jak widac 21 tydzien na pewnoe nie gorszy od 17 - procek oczywiscie 1 z brzegu bez selekcji

Edytowane przez robot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mam nadzieje że i mój tak pójdzie.

A mi sie podoba ten pomysł z rankingiem tylko trzeba by pomyśleć dokładnie nad kategoriami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze po informacjach o waszych maszynach ze macie wszyscy prawie plyty DFI. Czy plyty takie jak te ponizej nie nadaja sie do tego w ogole? Doradzcie ktora z tych plyt kupic do ceny gora 600 zl. Preferuje nForce 4 SLI

1. Asus A8N-SLI Deluxe nForce4 SLI--> cena 650 zl(troche za duzo)

2. Gigabyte GA-K8N Ultra-SLI nVidia nForce4-SLI-->cena 580 zl

3. MSI K8N SLI Platinum nForce4 SLI--> cena 550 zl

4. Abit AN8 Ultra--> 580 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mam nadzieje że i mój tak pójdzie.

A mi sie podoba ten pomysł z rankingiem tylko trzeba by pomyśleć dokładnie nad kategoriami.

1542581[/snapback]

Jestem otwarty na dyskusję i wszelkie propozycje. Mam świadomość, że pomysł może wymagać dopracowania

lukmek

Zobacz moją sygnaturkę

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...