Skocz do zawartości
Mardok

Nowy Blok Wodny Na A64

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam takie pytanie , zadam je tutaj bo nie chce nowego watku zakladac...

Pod mojego K7 brac bloczek z mcs X2P czy lepiej dolozyc 40zl i kupic Swiftecha MCW5002-A ?

U swiftecha martwia mnie te plastikowe korcce :/ Mam nadzieje , ze da sie je wymienic na normalne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Przedchwilą był kurier :D

Stwierdziłem że w tym roku inwestuje w chłodzenie ;) bloki na GPU i NB sam skonstruowałem gdyż na rynku nie ma bloków które by były wystarczająco wydajne dla mnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

czyli w końcu będzie ten test na ocers.pl ??

jesli tak to chętni mogę użyczyć sojego X3Ma do porównania z X2P (no i Power Xem bo to najważniejsze) :D

zresztą powiedz Kyniek co to za brzydactwo ten czarny blok ?

może i jest wydajny (nie wiem nawet jaki to i jaki ma spód) ale wygląda tragicznie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to brzydactwo to Storm G5 (żartuje - tylko G4 :P )

Na overclockers.pl niebawem zostanie dodana recenzja Storma ;) zobaczymy jak sobie pomasakruje resztę bloków :P

Co do użyczenia X3M - zagadam z Allenem i damy ci na priva swoje gg - Allen jest od spraw administracyjnych a ja od technicznych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochwal sie Kyniek ile Cie kosztowal ten blok :D Co do jego wygladu to mi sie bardzo podoba. W tym czarnym kolorze prezentuje sie bardzo elegancko, ale jednak wole bloki z topem z plexi. A czy zrobilbys taki bloczek na gpu na sprzedaz i ile by on kosztowal?

Edytowane przez Fog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... A czy zrobilbys taki bloczek na gpu na sprzedaz i ile by on kosztowal?

1348609[/snapback]

A co ty chcesz tym chłodzić :huh: :shock:

A takie na CPU robi (a przynajmniej próbuje, bo wyniki są nieznane) Misiu15go.

Edyt:

Oki. Chyba załapałem ... Chodzi o prisona na gpu ??

Edytowane przez Outlander

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wierz mi - Prison Ultra nie wygra ;) nic nie wygra z tym blokiem - dziś wieczorem go zamontuje :D

acha - będzie recka na overclockers X3M - Mate się wypiął ale i tak ją napiszemy (recenzenci overclockers ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, ladnie, ladnie :) poczwalcie sie cene, chociaz ta i tak bedzie nizsza, niz zrobienie takiego bloczku samemu w zakladzie z frezarka cnc :D wiem, cos o tym bo sie dowiadywalem :)

aha i jakie ostatecznie bloczki bede w tej recenzji na oberclockers.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatecznie na overclockers.pl będzie Storm dodany i X3M (dogadałem się z Majkelem :) ) możliwe że uda mi się pożyczyć też X2P (trochę muszę zakombinować w związku z lichą współpacą ze strony MCS i Thorna :( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ladnie:) ja chetnie wyslalbym swojego px'a, ale nie mam nic do tymczsowego chlodzenia (pomoze ktos?). a gdybym ewentualnie wyslal swoj bloczek do overclockers.pl to jak dlugo potrwalyby testy??

zrobie jeszcze troszke wiekszy OT i pochwale sie tepmkami na obecnym ukladzie i px'ie. odrazu zaznacze, ze temperatury sa mierzone obiektywnie, przez termometr cyfrowy podlaczany do molex'a (zakupilem na allegro za 22zl).

wiec uklad sklada sie z: px'a, hydrolek L30, BIX, i Sanyo denki puszczony na 12v (turbin ma kolo 110cfm). zrodla ciepla to antek ustawiony na 10x225mhz i 1.94v i r350 podkrecony do 445mhz. i teraz uwaga procek pod obciazeniem WoW mial 31.4*C :D

edit.

zapomnialem dodac, ze abit-eq w tym samym czasie pokazywal mi 43*C :/ i jak tu wierzyc w cos takiego ??

Edytowane przez abnormal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz - z Majkelem dogadałem się tak - że wyślę mu Prisona a on jak dojdzie blok wyśle X3M. Myślę że tobie też taki zastępczy blok mógłbym wysłać ;) - test trwa 3 dni - w związku z tym że pomiar jest z czujnika pod procem to przez pierwsze 20 godzin ciągłej pracy wyniki są dziwne :/

wieczorem zagadam na priva - lecz wstępnie myślę że dopiero za tydzień jak już X3M będzie odesłany do Majkela ;) a wcześniej Storma muszę opisać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie nowe fotki bloków (wraz z Storm G4) wstawiłem na Overclockers, aby nie było żadnych problemów z ich wczytywaniem:

- Storm G4 fot. 1

- Storm G4 fot. 2

Co do MCS i nadsyłania X3M czy X2P, wydaje mi się, iż jest to związane z przenosinami serwera X4PRO (ostatnimi czasy) oraz w związku z Targami Tuningu ogranizowanymi we Wrocławiu (5-6 marca) oraz CeBITem (10-16 marca), w których uczestniczył Mate. Myślę, więc, iż musiał zabrać ze sobą bloki i to było przyczyną tego, iż nie otrzymaliśmy ich do testów.

Jeżeli chodzi o PowerX'a, chwilowo skończyło się na obietnicach... i wyjaśnianiu, jak wyczytałem, iż proces produkcyjny tego bloku został wstrzymany do odwołania...

Abnormal, odnośnie terminu testów myślę, iż najlepiej, abyś dogadał się z Kyńkiem. On bedzie wiedział najlepiej jak stoi z testami i czy ma czas przetestować następny blok wodny. jak widać z procedury testowej (link poniżej), sam test trwa ok. 3ech dni, do czego trzeba dodać czas przesyłki w obie strony, ale skoro Kyniek pisze, że przesłał by Ci ewentualnie jednego ze swoich Prisonów ;-) Termin testu spokojnie powinien zamknąć się w max. półtora tygodnia bez żadnych komplikacji.

Obecnie procedura testowa bloków wodnych w Overclockers.pl wygląda tak jak opisano to w recenzji bloków wodnych.

Aby móc przygotować w pełni profesjonalny zestaw, taki jak np. ma Tommy w SystemCooling.com potrzeba trochę gotówki na takie urządzenie, niestety obecnie nie jestem w posiadaniu takiej kwoty pieniędzy, aby móc zakupić taki zestaw testowy.

Takie profesjonalne systemy testowe są naszym docelowym sposobem testowania sprzętu komputerowego w Overclockers. Oczywiście, sądzę, iż możnaby również przeprowadzać testy na zwykłej platformie komputerowej, aby ewentualnie porównać ewentualne odchylenia w osiaganych rezultatach.

Edytowane przez Allen3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Allen - nie broń MCS bo jakoś na Dzikie.net udało im się wysłać... na watercooling.com pojawił się X2P - a z tego co mówiłeś to Mate obiecał że to my będziemy pierwsi mieli ten blok :/ zresztą.... nawet bez Mate'a się obejdzie - X3M i tak będę miał :P

Abnormal - Po teście X3M zagadam z tobą ;) dostaniesz zastępczego Prisona i wyślesz mi na ok. 6 dni PowerX'a - 3 dni u mnie a resztę pewnie spędzi w podróży ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyniek, nie bronię Mate'a, po prostu piszę, iż ostatnio był bardzo zajęty. Nie wiem jak było z Dzikim czy water Coolingiem. Wiem, że Dzikie miało sporo wcześniej X3M, niż ja się do Mate'a zgłosiłem o udostępnienie do testów. W WaterCooling.com.pl owszem Fireblade3 Pisał, że ma X2P, ale jakoś od jego ogłoszenia nie widzę żadnej jego recenzji, recenzja jeszce nie napisana, czy brak produktu do testów? Wie to tylko jedna osoba... Nikogo nie oskarżam, nie bronię, stwierdzam fakty.

W przypadku Mate'a sam wiem, jak to jest z przygotowaniami do imprez, iż sprzęt musi być gotowy wczesniej niż na dwa, trzy dni przez startem imprezy, to kwestia co najmniej dwóch tygodni wstecz. Z resztą to nie temat na tą rozmowę ;)

Może nie głosujmy kto ma wybrać, bo w końcu od nikogo nie wyjedzie ten blok do testów :( a tego przecież nikt by nie chciał.

Autor tematu już się zdecydował na odpowiedni produkt, ze stajni SwiffTech'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, super zrobiliście sobie z mojego tematu rozmowę o G4 i tego typu podobnych mi to nie przeszkadza ale kurcze może by w końcu ktoś konkretnie mi powiedział jaki blok mam brać ? Bo jak bym sam wiedział to bym nie zakładał tego tematu:/ Jak do tej pory mam taka oto „listę” w kolejności od „najmniej chcę” :

1. X2P

2. PowerX

3. MCW 6002 (ale nie mam skąd go wziąć)

Wiec wychodzi w zasadzie że waham się miedzy PX który jest „na miejscu” lub kombinowanie jak „skołować” Swiftech-a. Ogólne założenie jest dość proce, mianowicie „ma być jak najlepszy od mojego Maze-4”. No chyba że ktoś ma lepsze propozycje niż owe wymienione, ale jak już to nie podawać mi samych nazw/producentów ale skąd je można kupić bo takie mówienie że „blok X jest najlepszy” nic mi nie daje skoro go kupić nie mam jak…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok =:), SwiffTecha mógłbyś poszukać w ProLine, jednak jak widzę, na stronie mają jedynie wersję 5002. Być może gdybyś się skontaktował z ich przedstawicielem,m oże by mieli jakąś sztukę 6002 w hurtowni.

Co do PowerX, na razie produkcja wstrzymana.... a X2P jeszcze nikt nie wie, poza Mate'em i może EDDY'm, jaka jest jego faktyczna wydajność w porównaniu z innymi blokadmi wodnymi na CPU, nie licząć recenzji na Jet-PC, o której wspomina Grzechu.

Mardok =:), na kiedy potrzebny byłby Ci ten blok, tzn. kiedy chciałbyś już mieć wszystko w pełni funkcjonujące u Ciebie? jak najszybciej, czy może jakiś termin dłuższy, powiedzmy 2-3 tygodnie?

Grzechu, wiem, że Serwis zmienił nazwę, pisałem o W-C.com.pl w kwestii jeszcze przed zmianą. Z niecierpliwością czekam na info o teście :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Allen3:

Co do PowerX to nie problem jak trzeba, mogę mieć (tak przynajmniej się „dogadałem”) co do terminu to myślę tak jakoś po świtach i ewentualnie mogę nawet poczekać 2-3tygodnie, najbardziej bym chciał właśnie tego MCW 6002 bo są do niego testy i porównani nawet do mojego bloku więc wiem czego się mogę spodziewać z PX i X2P to same opinie użytkowników które tak naprawdę nic mi nie mówią…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Jet-PC są testy standaryzowane a to oznacza, że można sobie porównać dowolny blok testowany na naszym serwisie. Jest tam równiez test RBX'a którego możesz porównać z Maze4 z innych testów w necie. Porównanie to nie będzie dokładne ze względu na inną konfiguracje testową.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

abnormal- uratowałeś sytuację, bo mi osobiście najbardziej zależy na porównaniu PowerXa i X3Ma, bo X2P zapewne będzie o włos gorszy. A skoro Kyniek zapewnia nam coś na zamianę to nie widzę problemu :-) dziękuje rónież w swoim imieniu

mardok=:) ja głosuje za PowerXem na finach 0,35 - wisi taki na allegro za 200 od dłuższego czasu. X2P jakoś mi sie nie podoba :?

BQB- dobrze że mamy i Ciebie w "odwodzie"

Kyniek- masz może dostęp do A64 czy P4, żeby przetestować też bloki na większych rdzeniach z blachą ?? W sumie to przydałoby się. może jakiś twój sąsiad/kolega posiada ?? Co do czasu to mi sie nie śpieszy- w końcu Prison będzie chodził :D

BTW: może w końcu wyjdzie jakaś bardzo rzetelna recka większości komercyjnych polskich bloków...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi