Skocz do zawartości
Spanky000

Abit kd7-raid , Abit AT7 Max 2

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do czynienia tylko z odpowiednikiem AT7 - MAX pod Intela (IT7) ale nie przypuszczam zeby roznice byly wielkie. Troche zaluje ze zabraklo mi cierpilwosci aby czekac na wersje max2 swojej plyty bo zabawa z klawiatura przez przejsciowke PS2-USB bywa w paru westiach klopotliwa. Ale AT7-MAX2 ma porty ps2 wiec tu nie bedzie klopotu.

Plyta ta ma kilka fajnych bajerow takich jak np. ustawienie na sztywno czestotliwosci PCI/AGP przy jednoczesnych duzych mozliwosciach krecenia FSB.

O stabilnosci tej plyty powie ci chyba kazdy kto mial z nia do czynienia.

Dla mnie ciekawa opcja jest tez mozliwosc podlaczenia wielu napedow (HDD, CD) do plyty. Mam czesto podlaczone 5-6 napedow i wszystkie w trybie Master. W AT7 da sie tak podlaczyc 4 (w ogole 6 - w IT7 az 12). Do tego dochodzi jeszcze Serial ATA - w przyszlosci moze sie przydac.

Niektorych denerwuje dlugie ladowanie systemu. U mnie trwa to ok. 1 min (WinXP Pro) z czego 1/3 zajmuje przeszukanie kontrolera Raid.

Jesli cena cie nie odstrasza to polecam zakup AT7-MAX2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem max a teraz mam max 2. Powodem dla którego wbrałem maxa był 4 kanałowy raid hpt374. Jak dla mnie jest to jedyna istotna rzecz która odróżniała go od KX7R(hpt372).Natomiast AT7 MAX2 mimo wbudowanego kontrolera HPT374 ma tylko 2 kanały, zamiast tego ma jakiegoś marvell-a i dwa kanały serial ata które są bezużyteczne!(przynajmniej na razie). Ten mały "zong" postrzegam jako największy mankament tej płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha i jeszcze jedno. Z powyższej przyczyny wybrał bym obecnie KD7-Raid. Dlatego, że od AT7-MAX2 różni się jedynie brakiem IEEE1934a(który jest np. na audigy),bezużytecznym marvellem i zapomnienia godnym wsparciem kompactów(no chyba ,że ktoś używa kompakt flashów i innych cudów). No i w KD7 ostał sie 1COM i LPT co nie jest dla niektórych bez znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś mi jest w stanie wytłumaczyć dlaczego Max 2 kosztuje prawie czy nawet ponad 1000zł ?!?!?!?! Dla mnie to absurd, lepiej wziąć najlepiej wyposażonego nowego Epoxa na KT400 - prawie 300zł taniej, a jaka płyta! :D

w hurcie max 2 kupisz za około 890brutto -ale czemu tyle kosztuje????tego nie wie nikt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...