fastviper Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Ja wiem, że to tysiące razy było, pewnie nawet tutaj. Próbowałem wygóglać, usiłowałem sobie przypomnieć, ale nic z tego :mur: Dlatego proszę o pomoc: jak włączyć płytę ATX nie mając obudowy ani przycisku POWER? Trzeba coś zewrzeć pewnie/dać kondensator... no nie wiem. Help. Nie będę kupował obudowy zanim nie będę pewny, że uda mi się uruchomić uszkodzoną płytę. A mojego Enlighta bardzo mi szkoda na takie eksperymenta. Ma się rozumieć, dysponuję drugim, działającym zasilaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJPreZes Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Szukasz wyjsc to przedniego panelu... i cos w stylu power, albo mb s/w albo cokolwiek takiego znajdujesz i zwierasz na chwile...koniec.. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fastviper Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Wystarcze zewrzec (śrubokręt, nożyk) 2 styki... (piny ? ) przy mobo... poszukaj instrukcji od mobo ;] ja w ten sposob kompa od miesiaca odpalam 1405907[/snapback] Ja wiem, że COŚ się zwiera, ale ATX jest pewnym standardem. Tzn. na każdej płycie zwiera się to samo. Piny mogą POWER mieć różną orientację, ale zawsze są 1,2,3,4 i któreś z nich się zwiera. Instrukcja płyty mówi tylko który pin jest pierwszy. Zresztą na PCB jest to najczęściej napisane. Zapytuję więc ponownie, ufając, że pytam na forum fachowców - które zewrzeć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fastviper Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Ehe, ehe, khm, ten tego... Te cztery co pisałem to są do diodek na obudowie. Sam przycisk power to dwa piny wyraźnie na płycie podpisane PW-BT. Nie ma to jak doświadczalne zwieranie wszystkiego co się da ;) Można powiedzieć, że testu ze znajomości budowy płyt nie zdaliście :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ice_sagan Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 hmmm a nie będzie wygodniej ustawić bootowanie w biosie za pomocą kombinacji klawiszy przykładowo ctrl+F1 :-P i nie bawić się w zwarcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fastviper Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 hmmm a nie będzie wygodniej ustawić bootowanie w biosie za pomocą kombinacji klawiszy przykładowo ctrl+F1 :-P i nie bawić się w zwarcia 1406006[/snapback] Hihi, na razie to czarny ekran, brak pisków nawet, brak reakcji na nieobecność klawiatury czy pamięci (różne kostki wkładałem). Albo coś źle zrobiłem albo dobiłem ją transportując w foliowej siatce :kijem: Mogła tez grafika paść (też w folii podróżowała) :-| Się zobaczy po wymianie kondziołków. Także do biosu droga bardzo daleka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 no czasami jes pw-bt a czasami pw-sw, i wcale to nie oznacza ze sie na czyms nie znamy. w sumie mozna na chybil trafil zwierac te wszystkie piny we wfrontpanelu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 dokładnie! zwierasz po dwa sąsiadujące ze sobą, nie można nic spalić - gwarantuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJPreZes Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Nie podales modelu plyty, wiec skad mielismy wiedziec? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Odczytaj model plyty (przewaznie pomiedzy portami PCI), poszukaj w necie instrukcji, poczytaj... Ewentualnie podaj model plyty i sprawdze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ehudaqu Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Witam, tak się podpytam, bo lekko z buta w obudowę wjechałem i mam pytanie czy można kable bezpośrednio ze sobą stykać? Teraz tak odpaliłem PC czy trzeba przez coś to przewodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Wow, ponad 9-letni odkop... Złota łopata dla Ciebie w nagrodę. A co do włączania kompa "na dziko", to spójrz, które piny są użyte do kabla pwr-sw i zwierasz je na chwilę razem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...