Skocz do zawartości
fastviper

Włączenie Komputera Bez Obudowy/przycisku Power

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wiem, że to tysiące razy było, pewnie nawet tutaj. Próbowałem wygóglać, usiłowałem sobie przypomnieć, ale nic z tego :mur:

Dlatego proszę o pomoc: jak włączyć płytę ATX nie mając obudowy ani przycisku POWER? Trzeba coś zewrzeć pewnie/dać kondensator... no nie wiem. Help.

Nie będę kupował obudowy zanim nie będę pewny, że uda mi się uruchomić uszkodzoną płytę. A mojego Enlighta bardzo mi szkoda na takie eksperymenta. Ma się rozumieć, dysponuję drugim, działającym zasilaczem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarcze zewrzec (śrubokręt, nożyk) 2 styki... (piny ?  ) przy mobo... poszukaj instrukcji od mobo ;] ja w ten sposob kompa od miesiaca odpalam

1405907[/snapback]

Ja wiem, że COŚ się zwiera, ale ATX jest pewnym standardem. Tzn. na każdej płycie zwiera się to samo. Piny mogą POWER mieć różną orientację, ale zawsze są 1,2,3,4 i któreś z nich się zwiera. Instrukcja płyty mówi tylko który pin jest pierwszy. Zresztą na PCB jest to najczęściej napisane.

Zapytuję więc ponownie, ufając, że pytam na forum fachowców - które zewrzeć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehe, ehe, khm, ten tego... Te cztery co pisałem to są do diodek na obudowie. Sam przycisk power to dwa piny wyraźnie na płycie podpisane PW-BT. Nie ma to jak doświadczalne zwieranie wszystkiego co się da ;)

Można powiedzieć, że testu ze znajomości budowy płyt nie zdaliście :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm a nie będzie wygodniej ustawić bootowanie w biosie za pomocą kombinacji klawiszy przykładowo ctrl+F1 :-P i nie bawić się w zwarcia

1406006[/snapback]

Hihi, na razie to czarny ekran, brak pisków nawet, brak reakcji na nieobecność klawiatury czy pamięci (różne kostki wkładałem). Albo coś źle zrobiłem albo dobiłem ją transportując w foliowej siatce :kijem: Mogła tez grafika paść (też w folii podróżowała) :-|

Się zobaczy po wymianie kondziołków. Także do biosu droga bardzo daleka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi