Skocz do zawartości
teges

Thermaltake Big Typhoon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytanko male:

Wymienilem w moim Chieftecu CX 01 wentyle wszystkie - 2x80 wyciag to Arctic Cooling Fan TC Pro (jada na minimum) 2x92 prawy bok to Fander 92 skrecone na minimum i zostaly mi 2 miejsca generujace halas - Topower P5 450 i Thermaltake Big Typhoon - moze ktos poradzic mi gdzie szukac bo organoleptycznie nie moge dojsc ale cos jest wyraznie glosniejsze i chcialbym to zmienic wiec prosze o sugestje i dzieki za wszelkie rady w tej chwili coraz mocniej jestem zdecydowany na maty bitumiczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam takie pytanko male:

Wymienilem w moim Chieftecu CX 01 wentyle wszystkie - 2x80 wyciag to Arctic Cooling Fan TC Pro (jada na minimum) 2x92 prawy bok to Fander 92 skrecone na minimum i zostaly mi 2 miejsca generujace halas - Topower P5 450 i Thermaltake Big Typhoon - moze ktos poradzic mi gdzie szukac bo organoleptycznie nie moge dojsc ale cos jest wyraznie glosniejsze i chcialbym to zmienic wiec prosze o sugestje i dzieki za wszelkie rady w tej chwili coraz mocniej jestem zdecydowany na maty bitumiczne

Halas generuje albo bigtyphoon albo talerze dysku twardego. Wiem cos o tym bo kiedys sam testowalem i kiedy wylaczylem wszystko nawet BT okazalo sie, ze twradziel szumi. Topower jest bezglosny wiem bo mam ale p6 i slychac go lekko tylko z 10cm. Innymi slowy naglosniejszym elementem twojego kompa jest napewno BT bo to nie jest bezglosne chlodzenie wbrew innym opiniom i ja je slysze nawet z dwoch metrow zreszta zaczym paluchem smiglo i zobaczysz przeciez to nie problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halas generuje albo bigtyphoon albo talerze dysku twardego. Wiem cos o tym bo kiedys sam testowalem i kiedy wylaczylem wszystko nawet BT okazalo sie, ze twradziel szumi. Topower jest bezglosny wiem bo mam ale p6 i slychac go lekko tylko z 10cm. Innymi slowy naglosniejszym elementem twojego kompa jest napewno BT bo to nie jest bezglosne chlodzenie wbrew innym opiniom i ja je slysze nawet z dwoch metrow zreszta zaczym paluchem smiglo i zobaczysz przeciez to nie problem.

Dzieki za pomoc dokladnie tak jest teraz najglosniejesze sa dyski twarde a zaraz po nich wentyl na BT chyba trzeba bedzie zastosowac maty bitumiczne bo pole manewru w wyciszaniu dyskow w Chieftecu CX jest nie za duze no i zmienie jeszcze wentyl BT na Fanderka 120 zobaczymy czy jeszcze obnizy sie halas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sie zastanawiam nad zmianą mojego Pentagrama 120Cu wlasnie na Typhoona :?

teraz w stress na A64@2700MHz@1,55V mam 51C (SP2004)...buda TT Armor (czyli dosc dobrze wietrzona)..czy da mi to odczuwalny spadek temp?? tak do 44C??

hmm :) no to będziesz miał taką różnicę

s64 @ 2711mhz 1,63v i mam load 44-45*c przy bt @ 900rpm, u ciebie powinno być mniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Big Typhoon wejdzie na ASRock 939 DUAL SATA2?

Czy ktoś z forum przesiadł się z ARCTIC COOLING FREEZER 64 PRO

na THERMALTAKE BIG TYPHOON?

Jeśli tak to proszę o informacje jaka jest różnica w wydajności.

Wentyl ma chłodzić Semprona 64 3000+ (2700@1,55 V).

Czy opłaca się dopłacać 80 zł do BIG Typhoona?

Buda chyba dobrze wietrzona i całkiem cicho

Zasiłka - Chiftec 420 (2x80), tył - Panaflo 120x120x37 (skręcony), przód 2 x 80x80x25 @ 5V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak czytam wasz temat, i wychodzi na to że ten big tajpon wcale nie jest taki super wydajny nie mówiąc już o jego cenie

zwyczajny freezer 64 pro jest w stanie schłodzić A64 Venice 3k+ do 29st w Idle i 35 w stresie przy max obrotach 2200rpm

po modzie freezera z fanderem 92mm uzyskujesz 30st w idle i 36 w stresie przy minimalnych obrotach

gdzie jest zupełnie niesłyszalny, ale jak ktoś lubi pchać kase w tajpona bo ładnie wygląda jego sprawa :)

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naits nie zgadzam sie. Zauwaz, ze jak schlodzisz freezerem venica to tych powiedzmy 29st. w idle to po zalozeniu tajfuna roznicy pewnie nie odczujesz. Ale wez podkrec do powiedzmy 3ghz i zwieksz napiecie to sie zdziwisz. Twoj freezerek by sie osral. To sa chlodziwa do konkretnie podkreconych procow a nie do twoich 1,8Ghz na Venice :lol2:

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak czytam wasz temat, i wychodzi na to że ten big tajpon wcale nie jest taki super wydajny nie mówiąc już o jego cenie

zwyczajny freezer 64 pro jest w stanie schłodzić A64 Venice 3k+ do 29st w Idle i 35 w stresie przy max obrotach 2200rpm

po modzie freezera z fanderem 92mm uzyskujesz 30st w idle i 36 w stresie przy minimalnych obrotach

gdzie jest zupełnie niesłyszalny, ale jak ktoś lubi pchać kase w tajpona bo ładnie wygląda jego sprawa :)

Standardowo fryzjer przy 2200obr/min jest głośny wiec lipa.

Po modzie z Fanderem róznica cenowa już nie jest tak duża (fryzjer+Fander to koszt min 100zł więc róznica ok 40 zł nie jest tak straszna).

Poza tym popieram przedmówców. Tajfunek pokazuje pazurki przy hard O/C. Poza tym jak dla mnie jakość wykonania fryzjera a tajfunka to jak dzień do nocy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie z wami, dopiero w stresie freezer czy typhon pokazuje co potrafi, bo w idle większość coolerów potrafi

schłodzić procesor do tych 30st, a na obciążeniu lub o/c wykłada sie zwłaszcza z dużym vcore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki mały dylemat ;) Zastanawiam się nad lekkim tuningiem TT BT tu wymianą wentylatora. Może polecicie jakieś 120mm ktore przy poziomie halasu porównywalnym lub niższym od oryginału @ 800rpm będzie miało większą wydajność ?? może być i 25 i 38mm, miejsca powinno wystarczyć. Jak by owe códo kosztowało jeszcze mało było by idealnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.4max.com.pl/default.asp?g=77&gg=76&produkt=166

Tylko dla fanów mocnych wrażeń :D

pffff.... maluszek :D, co powiesz na to: http://allegro.pl/item88550487_88550487.html

forest kila zbila >> ja bym nie kombinowal, raczej nic wydajniejszego przy tym poziomie halasu i obrotow nie znajdziesz, a nawet jak znajdziesz to roznice beda minimalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ent fajny ten helikopterek, coprawda ma duze "martwe pole" no ale wydanosci na poziomie 220 cfm daje do myslenia. Swoja droga tez bym musial zmienic wentyl na moim BT tylko sam nie wiem na co, zastanawiam se nad akasa amber lub moze arctic cooling?? Polska mysl techniczna jest ciekawe, ale czy czasem nie zabardzo przereklamowana na tym forum(czyt. wlazenie w dupe producentowi)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanko z innej beczki: czy montaż tego BT w sposób jak to ma sensei lub RustyNail w niczym nie przeszkadza (ciecz czy co tam w tych HP-ach musi wtedy lecieć do góry i na dół lub na odwrót)

To znaczy na platformie K8 mocuje się cooler z rurkami po lewej i prawej stronie czyli tak jak powinno się, na K7 otwory są rozstawione po lewej i prawej stronie socketu nie u góry i na dole jak w K8 czyli trzeba go zamontować z rurkami HP skierowanymi do góry i do dołu(i to mnie martwi) wydajność nie ucierpi na tym?

Czyli odwróconego jak by o 90°

Bo już myślałem nad dorobieniem czegoś zamiast tego H takie S aby siedział jak na K8.

Edit

forest kila zbila właśnie tak musze mieć z oryginalnym mocowaniem a wolał bym inaczej(ale jaką to ma wtedy wydajnosć + lub na - to nie wiem??)

Ale na mój rozum to położenie na K8 jest najbardziej optymalne bo płyn leci w poziomie a nie jak w K7 to w górę to wół, itp.) Czyli te 1-2° będzie gorszy wynik na K7

Edytowane przez Zwykły User

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm umnie wygląda to tak - Dołączona grafika

co do wydajnosci - sam jestem ciekaw ;] może ktoś ma możliwość przetestowania i tak i tak ?

btw u mnie zauwazylem ze jesli komputer lezy tj hitpajpy ciągną ciepło do góry wydajność jest o ~1-2*c gorsza niż gdy stoi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem i mam problem. Nie wiem jak mocno należy go dokręcić . Płyta to DFI SLI-D zostawiłem podstawke od spodu założyłem big typhoona dokręciłem i temperatura spadła może o 2-3 stopnie jak robie SP2004 small spu test. Co jest grane?? Jak mocno dokręcić tą literke H :mur: bo już nie wim. Kręcić aż się wygnie od poziomu czy co?? Procesor to Opek148@2.9 na 1.55V. Dotychczas używałem AC Frezera i to tego starego z 4 heat p. a nie tego pro i tem. max.52 stopnie a teraz niestety zamiast 42 mam 49.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem i mam problem. Nie wiem jak mocno należy go dokręcić . Płyta to DFI SLI-D zostawiłem podstawke od spodu założyłem big typhoona dokręciłem i temperatura spadła może o 2-3 stopnie jak robie SP2004 small spu test. Co jest grane?? Jak mocno dokręcić tą literke H :mur: bo już nie wim. Kręcić aż się wygnie od poziomu czy co?? Procesor to Opek148@2.9 na 1.55V. Dotychczas używałem AC Frezera i to tego starego z 4 heat p. a nie tego pro i tem. max.52 stopnie a teraz niestety zamiast 42 mam 49.

Nie wiem jak to robia :D inni posiadacze BT, ale ja to robie :D na wyczucie.Po montazu zapinka jest lekko wygieta w luk. Najlepiej montuj na wymontowanej MB zeby nie przesadzic z dokreceniem.Pozdrawiam

Ps. Temperatura na Sempronie 3100+@2500 w Idle 28 Stress 35.

Edytowane przez Master-darek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Kolega przesłał wiadomosć:

Treść wiadomości:

.... chodzi mi o wysokość całkowitą tj radiator razem z wentylatorem, bo jeśli dobrze rozumiem to jest 122 mm (boję się, że może się nie zmieścić w obudowie). czy da się go zamontowac na płycie głownej Asrock P4Dual-880Pro - chodzi czy wymiarami wejdzie na płytę? ( i nie bedzie kolizji z zasilaczem)

No mi sie wydaje ze oczywiscie powinien pasowac jesli niema obudowy o szerokosci 12cm :wink: Z zasilaczem tez nie powinien kolidowac bo powinien miec ok 2-3cm wolnego miejsca.

Prosze o opinie.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello.Kurcze ostatnio mam taki problem.Po zamontowaniu BT jakies 3 miechy temu otwarlem bude zeby sprawdzic czy niema tam pajakow. :-P i zauwazylem ze wiatraczek na BT kreci sie krzywo,tak jaby sie lozysko przesunelo. Mial ktos taki problem?

eee ? łat ? ;) wibracje stwierdzono ??

może chce ktoś dokupić sobie jeszcze jednego BT ? link w sigu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi