Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś na Asrock Am2nf4g nie mogłem odczytać temp mojego x2,tyle że miałem cały czas -27*C.

Skoro mówisz że przy 70*C radiator jest chłodny to,jak mówisz krzywy ihs lub czujnik świruje-stawiam właśnie na to.

A taka różnica rdzeni jest niemożliwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w weekend padł mi komp, komp mi się w ogóle nie odpala i nie wiem czego to wina. zasilacz sprawdzony, działa na 2 innych kompach tak więc wina leży albo po stronie mobo albo pomyślałem o procu. Wyjąłem go z mobo i nie jestem pewien czy wygląda on właściwie (chodzi mi o tą czarną obwódkę wokół radiatora/osłonki - czy to powinno być/było od początku na tym cpu?)

post-18430-1225902504_thumb.jpg post-18430-1225902480_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktory 64 X2 najlepiej kupic do mojego zestawu. Czy 5200 a 6000 roznia sie tylko mzh czy tez ilosciami cachu ? Bo nie moge sie doczytac a z tego co wyczytalem ze 5200 a 6000 roznia sie tylko mzh.. I ktory z nich nie zre duzo pradu.

http://www.komputronik.pl/Procesory/AMD_At...pelny,id,36445/ z tego wychodzi ze tego najbardziej sie oplaca ?? Czy ilosc cachu ma duzy wplyw na wydajnosc ?? Na pewno nie bede kupowal w tym sklepie.

Chodzi o wydajnosc glownie w grach i podkrecanie.

Podsumowujac ktory x2 jest najbardziej wydajny, dobrze sie kreci. I oplaca sie go kupic.

Edytowane przez ASSAMER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy tak:

6000+ Windosr F3 3ghz 2mb L2

6000+ Brisbane G2 3,1ghz 1mb L2

5200+ Windsor F3 lub F2-odpada!) 2,6ghz 2mb L2

5200+ Brisbane G2 2,7ghz 1mb L2

Najbardziej opłacalny jest 52+ Windosor F3 lub 5000+ BE 2,6ghz Brisbane

Ogólnie F3 są szybsze od G2,ale trudno to odczuć szczególnie w grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G2 to procki oparte na rdzeniach Brisbane i one miały więcej pamięci cache ale dłuższe czasy dostępu, w grach i tak nikt nie zobaczy różnicy. Ogólnie są nowsze od Windsorów F3, ale jednak F3 praktycznie każdy bardzo wysoko się kręci. Chyba że masz wyjątkowy niefart lub płytę słabą. Ja na X2 3800 kręciłem F3 na 3250MHz na AC ale i procek i płyta ma już nowego właściciela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G2 to procki oparte na rdzeniach Brisbane i one miały więcej pamięci cache

Co to za bzdura? :blink: Windsory mają 1mb lub 2mb L2 (nie wspomnę o 512kb w 36+) A Brisy tylko i wyłącznie 1mb.

Poza tym wydaje mi się,że "obecne" F3 zeszły na psy...

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym proponował jednak F3 a to dlatego, że kolega ASSAMER ma dfi infinity a te jak powszechnie wiadomo nie bardzo się lubią z bri mimo wgrania nowego biosu. Trzeba się nagimnastykować żeby wszystko bylo ok bo inaczej dual boty murowane :( jesli jest kasa to proponuje to albo to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To 1,6v to dałem tak na wyrost bo póżniejsze testy pokazały, że stabilność jest też na 1,55v. A temperatury przy pełnym obciążniu obu rdzeni na 1,6v i 3,3ghz w zależności od aplikacji to tak od 50 do 60st na ninja+

Edytowane przez mumin027

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 3000+ ale to jest jedno jajko. I nic dziwnego że ten 98gt się dławi.

Z 2mb to tylko Windsory F3,ale szukaj ze świecą.Wyższe modele takie jak 56+,60+ nie opłacalne.

Tak jak mówiłem, szukaj x2 5000+ BlackEdition lub 4850E.

Czasem na Allegro są używki 5200+ Windsor F3 2mb,ale bardzo rzadko i ludzie sobie cenią te cepy oj cenią...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 3000+ ale to jest jedno jajko. I nic dziwnego że ten 98gt się dławi.

Z 2mb to tylko Windsory F3,ale szukaj ze świecą.Wyższe modele takie jak 56+,60+ nie opłacalne.

Tak jak mówiłem, szukaj x2 5000+ BlackEdition lub 4850E.

Czasem na Allegro są używki 5200+ Windsor F3 2mb,ale bardzo rzadko i ludzie sobie cenią te cepy oj cenią...

Ok dzięki a czy coś wiadomo jak smiga ten 4850e bo jakoś nic nigdzie nie widziałem, a nie chciałbym się sparzyć:P Plus to niskie napięcie więc może procek ze środka wafla:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4850E to to samo co 5000+ tyle że ma 100mhz mniej,za to pobiera tylko 45w a 5000+ 65w przez co bardziej się grzeje.

Ogólnie do kręcenia ludzie biorą 5+ BE

Nikt nie powie jak te cepy latają,bo to zależy od sztuki.Generalnie 3ghz powinno być bez podnoszenia V.

Oczywiście jakieś chłodziwo by się przydało.

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja prośba związana jest z tym artykułem:

http://forum.purepc.pl/Socket-754-939-940-...-a-t211510.html

Na początku instalujemy Sterowniki od AMD.

1 - Zainstaluj sterowniki od AMD, możesz je ściągnąć STĄD,

TU link bezpośredni

Potem mamy ściągnąć łatkę, ale niestety link do niej nie działa. Moze ktoś podać linka do tej łatki?

2 - Czytaj to co na tej stronie i sciągnij łatę ... CZYTAJ - TU ... ŚCIĄGNIJ - TU

Następnie instalujemy łatkę od MS

2a - Zainstaluj łatkę WindowsXP-KB896256-v3-x86.exe w wersji polskiej (link pod spodem postu - źródło rapidshare)

Prosiłbym o podanie linka do polskiej wersji tej łaty (czy KB896256-v4-x86-PLK to jakaś nowsza wersja łaty KB896256-v3-x86?) Edytowane przez Levuss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, bardzo dawno tu nie zaglądałem, ale dziś z okazji pierwszych objawów zimy /opolszczyzna -1 stopień za oknem / :D postawnowiłem POMĘCZYĆ swojego poczciwego juz Opterona 1210. Jak widać w przestarzałej sygraturce poprzednim osiągnięciem było 3.4Ghz przy napięciu wynoszącym około 1.6V nie chciałem wtedy dawać więcej bo było ciepło już/wiosna/ no i bałem się że coś się spali :lol2:

Dziś na tym samych chłodzeniu mianowicie GeminII/tak tak wiem/ i papie 1.7V /matko Milans nie bij / udało mi się zrealizować 3.514Ghz co dla mnie jest całkowicie zadowalającym wynikiem

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=447816 tu valid

http://pl.ripping.org/database.php?cpuid=508 a według tego jestem juz 3-ci hehehe.

Co do wyniku. Tak 1.7V to dużo nie zaprzeczam, owszem chciałem dać i 1.725 /i tak sie szykuje na zmianę na lapka /

więc pomyślałem że i tak nic nie strace a raz się żyje. Więc BIOS 1.725 i qq nie wstaje <lol> no to ja myśle :bariera: i daje 1.75 no i też qq nie wstaje. NO TO 1.8V qq nie wstaje. :wink: Ehh co chcieć od biednej DFI.

Co do temperatury w windzie podczas walidacji na rdzeniach po 32 stopnie /nie walniety czujnik tylko zimno na dworze/

Narazie zrobilem tylko walida, jak będę miał więcej czasu i cierpliwości pobawię się jeszcze w S Pi ;p

Pozdrawiam mianiaków AMD :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ostatnio wymieniłem grafikę na 8800GT i z tego co widzę dławi ją mój poczciwy dwujaj 4k+, niby w 3dmark'u 06 powinna robić coś koło 13000 z zegarami które ma, jednak ja ledwno 9800 wyciągam, co nie jest dla mnie zadowalającym wynikiem -_- (proc obecnie chodzi na 2,86Ghz). Pytanie więc, czy odczułbym jakąś zasadniczą różnicę przesiadając się na 5k+ BE albo na tego 4850 ?? Chciałbym jak najmniejszym kosztem przyspieszyć mojego configa, więc mógłbym sprzedać starego Athlona z Pentagramem i troche dołożyć do nowego cepa. Co o tym sądzicie ?? Pomóżcie w miarę możliwości ;)

Aaaa i jeszcze takie pytanko, obecnie mam 1,25v ustawione w BIOSie i tak się zastanawiam czy podbicie do 1,5v przy tym chłodzeniu co mam byłoby bezpieczne ?? (teraz przy takich ustawieniach w stresie mam jakieś 35-40 stopni :))

Edytowane przez Kudl4ty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało mało...

"Znajomy" na 4800+@3.2 i 88gt wyciąga prawie 11k.

Dałbym tu najpierw 5+ BE i puścił na 3,3-3,4. Jeżeli wynik nie zadowoli bierz Radka.

Swoją drogą ile byś chciał za tego 88gt? :razz:

Edit: Mam taki problem,że na 1ghz i 1v wszystko pięknie śmiga,a gdy dam 0,8v płyta schizuje...lub procek?

post-159520-1227562112_thumb.jpg

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, sorry za wprowadzenie w błąd tym co napisałem :D, miałem na myśli tego 5k+ BE i Athlona 4850 ;) co do 8800 to drugi tydzień go dopiero mam i na niego nie mogę narzekać ^^ po przesiadce z 7900GS czuuć różnicę :D tylko jeszcze ten proc :| Będę musiał się zastanowić nad wymianą tak jak mówiłeś na takiego 5k+ albo na nakarmieniu obecnego prądem :D

A co do Twojego napięcia, ja mam profile w BIOSie i tego z siga używam na weekend'y, w tygodniu procek śmiga na 0,850v. Niżej mi się nie udało zjechać i myślę, że to wina cepa, bo dawałem mnożnik wyżej, niżej i bez zmian, bluescreen'a łapałem a potem nie boot'uje skrzynka cała. Na szczęście Crashfree BIOS jest przydatny :D

Wystawiłem mojego obecnego Athlona razem z Pentakiem, zobaczymy czy ktoś go kupi :)

Poszedł ^^, za 150zł (Athlon + Pentagram) Myślicie, że dobrze go sprzedałem, czy za tanio :)? ?

Edytowane przez Kudl4ty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ostatnio wymieniłem grafikę na 8800GT i z tego co widzę dławi ją mój poczciwy dwujaj 4k+, niby w 3dmark'u 06 powinna robić coś koło 13000 z zegarami które ma, jednak ja ledwno 9800 wyciągam, co nie jest dla mnie zadowalającym wynikiem -_- (proc obecnie chodzi na 2,86Ghz). Pytanie więc, czy odczułbym jakąś zasadniczą różnicę przesiadając się na 5k+ BE albo na tego 4850 ?? Chciałbym jak najmniejszym kosztem przyspieszyć mojego configa, więc mógłbym sprzedać starego Athlona z Pentagramem i troche dołożyć do nowego cepa. Co o tym sądzicie ?? Pomóżcie w miarę możliwości ;)

Aaaa i jeszcze takie pytanko, obecnie mam 1,25v ustawione w BIOSie i tak się zastanawiam czy podbicie do 1,5v przy tym chłodzeniu co mam byłoby bezpieczne ?? (teraz przy takich ustawieniach w stresie mam jakieś 35-40 stopni :))

8800 GT 700/1728/1840 oraz AX2 Bris @ 3,277 GHz daje 11,0k pkt w 3D06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli myślę, że coś może z tego być :D. Jutro wysyłam cepa, przesiadam się na zastępczego pieca z Bartonem na pokładzie i czekam na kasę za Athlona i starego GeForce'a :D Już nawet sobie upatrzyłem sprzęcik :)

http://www.allegro.pl/item491331178_athlon...ghz_bemowo.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy po wymianie procesora ( Sempron na Athlon 64 x2 ) trzeba "zmieniać" system, na nowy, świeży ?

Wymieniłem procesor, komp się uruchomił, w biosie wykrywa procka, w programach również. Tylko mam wrażenie, że skok wydajność nie jest zbyt wielki w porównaniu z poprzednim procesorem. Czy to może być wina starego systemu ? Może warto zrobić re-install windows'a ?

Dual core optimizer zainstalowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi