marmaz Opublikowano 22 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2005 Witam. :) Składam swoje wc i mam fajny zbiorniczek na 10 litrów i pytanie do Was: Czy wystarczy takie chłodzenie bez żadnych nagrzewnic chłodnic itp? W moim pokoju temp. rzadko przekracza 25 stopni... Pompke bym umieścił na dnie zbiorniczka a jak wiadomo ciepła woda jest "nad" zimną... co myślicie :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 22 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2005 Nie, IMO nie wystarczy.. (nie biore pod uwage wielu czynnikow np. po co chcesz miec WC itp. ) Może gdybyś miał jakies akwarium na 25l-30l - wtedy pewnie tak.. Ofcors zdania są podzielone - użyj magicznej Szukajki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 22 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2005 Ja miałem 5l w układzie bez chłodnicy i woda po 10h działania kompa jest wyraźnie ciepła IMO 10l nie wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperRzeźniK Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Rok jechałem na akwarium 15l. i w ciepłe dni bez chłodnicy było to zamało. Po kilku godzinach katowania proca woda łapała 40 st. tracąc właściwości chłodzące. Minimalnie za mała powierzchnia oddawania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Jakby tak zrobić miedziany zbiornik na wodę... ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marmaz Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 A mam teraz już zbiornik 30 litrów :D Czy to wciąż zamało? A nie zdarza mi sie mieć kompa włączonego przez 12 h bez przerwy, więc może te 30l styknie??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 jeżeli zbiornik jest wykonany z metalu lub innego łatwo przewodzącego ciepło materiału to spokojnie starczy. A zresztą zobaczysz po temperaturach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Jeszcze by wypadalo napisac jakiego masz kompa bo sie okaze ze P mmx 200 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marmaz Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 (edytowane) pojemnik mam z tworzywa sztucznego :cry: a mój procek to celeronek 2200 MHz, mmx 200 miałem jeszze z 2 lata temu ale oddałem siostrze :lol: Edytowane 23 Czerwca 2005 przez marmaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 (edytowane) Zasadniczo Twój procek nie wydziela dużo ciepła, dlatego być może 10l starczy. Wszystko zależy jak długo komp będzie włączony. Bo jeśli 24h 7 dni w tygodniu to IMO nie styknie. Pozatym uwież mi - lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie nagrzewnicy z wolnoobrotowym dużym wentylatorem - sprawdziłem. Mi wiadro wody 10l nagrzewa się w 3 godziny (oglądanie filmów) ale procka mam wykrąconego i napięcie zwiększone około 100W ciągnie... Zrobiłem jeszcze jeden test - nalałem zimnej wody z kranu + duuuużo lodu do wiadra i zapuściłem prime 95, po 5 minutach po lodzie nie było śladu po 30 minutach woda była ciepła po godzinie komp się wyłączył. Ale przy nie podkręconym procku wyniki byłyby dużo bardziej optymistyczne. Edytowane 23 Czerwca 2005 przez Piterix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marmaz Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Mam w domu kilka chłodniczek i nagrzewnic ale wszystko z aluminiu a bloczek mam miedziany i dlatego pytam o możliwość bez chłodnicy... A na ile KOPAL czy BORYGO zabezpiecza przed korozją? I drugie pytanie: czy na chłodniczke do wc nadaje sie nagrzewnica z pieca gazowego? Nie mam cyfrowki żeby załączyć zdjęcie, ale opisze: są to 4 rurki miedziane o prześwicie 8 mm połączone ze sobą kolankami, a między rurkami miedziane blaszki w odleglości jedna od drugiej około 3 mm. całość ma wymiary 30 x 20 x 5 cm. Może zamiast nagrzewnicy z auta użyć tego? Ktoś mi powie czy to zda egzamin? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 No raczej bedzie lepsze niz 10l wody w wiadrze :) z taka odlegloscia miedzy finami moze nawet bedzie sie dobrze sprawowalo pasywnie.. ale nic nie gwarantuje =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 jak zastosujesz, specjalną wierze 'chłodniczą' to możesz zejść z wodą nawet poniżej temp powietrza, no, ale jest bardzo tanie i dobre, tylko chałas może być troche duży Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 (edytowane) Mama akurat taka sytuacje ze nie moge podłaczć mojego 13 litrowego akwarium to jade na 1L pojemniku po soku :D komp nie krecony (1533Mhz 1.55V) i tempy mam 40C a jeszcze w tym pojemniku jest pompka 8W :) można i na jednym litrze jechać.ALe tempa to 40C. Po kilku godzinach katowania proca woda łapała 40 st. tracąc właściwości chłodzące. ?? A zwykłe AC też traci swe właściwości przy 40C ??? :D to by proce nam by sie potopiły. Edytowane 25 Czerwca 2005 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaCZq Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 No a jak wyobrazasz sobie chlodzic jakis przedmiot drugim ktory ma prawei takaa sama temp :> Woda w tej temp jest uposledzona pod wzgledem chlodzenia, jesli sie myle to prosze mnie poprawic rzeczowa argumentacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k4be Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 Jaka powinna być różnica temperatury wody i powietrza? Przy temp. otoczenia 28st woda ma 32. Zastosowałem chłodnicę (nie nagrzewnicę!) od wartburga - spore to :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 Hmm.. powinna byc raczej blizej otoczenia skoro chlodnica. moze nawiew slaby troche? :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 Nie, IMO nie wystarczy.. (nie biore pod uwage wielu czynnikow np. po co chcesz miec WC itp. ) Może gdybyś miał jakies akwarium na 25l-30l - wtedy pewnie tak.. Ofcors zdania są podzielone - użyj magicznej Szukajki... 1510299[/snapback] ja mam takie i jest spoko aczkolwiek w lecie - czyli tera potrafi ten chłam sie niezle nagrzac;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...