Skocz do zawartości
marmaz

10 Litrów Chłodziwa I Brak Chłodnicy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. :) Składam swoje wc i mam fajny zbiorniczek na 10 litrów i pytanie do Was: Czy wystarczy takie chłodzenie bez żadnych nagrzewnic chłodnic itp? W moim pokoju temp. rzadko przekracza 25 stopni... Pompke bym umieścił na dnie zbiorniczka a jak wiadomo ciepła woda jest "nad" zimną... co myślicie :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo Twój procek nie wydziela dużo ciepła, dlatego być może 10l starczy. Wszystko zależy jak długo komp będzie włączony. Bo jeśli 24h 7 dni w tygodniu to IMO nie styknie.

Pozatym uwież mi - lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie nagrzewnicy z wolnoobrotowym dużym wentylatorem - sprawdziłem.

Mi wiadro wody 10l nagrzewa się w 3 godziny (oglądanie filmów) ale procka mam wykrąconego i napięcie zwiększone około 100W ciągnie... Zrobiłem jeszcze jeden test - nalałem zimnej wody z kranu + duuuużo lodu do wiadra i zapuściłem prime 95, po 5 minutach po lodzie nie było śladu po 30 minutach woda była ciepła po godzinie komp się wyłączył.

Ale przy nie podkręconym procku wyniki byłyby dużo bardziej optymistyczne.

Edytowane przez Piterix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w domu kilka chłodniczek i nagrzewnic ale wszystko z aluminiu a bloczek mam miedziany i dlatego pytam o możliwość bez chłodnicy... A na ile KOPAL czy BORYGO zabezpiecza przed korozją? I drugie pytanie: czy na chłodniczke do wc nadaje sie nagrzewnica z pieca gazowego? Nie mam cyfrowki żeby załączyć zdjęcie, ale opisze: są to 4 rurki miedziane o prześwicie 8 mm połączone ze sobą kolankami, a między rurkami miedziane blaszki w odleglości jedna od drugiej około 3 mm. całość ma wymiary 30 x 20 x 5 cm. Może zamiast nagrzewnicy z auta użyć tego? Ktoś mi powie czy to zda egzamin?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mama akurat taka sytuacje ze nie moge podłaczć mojego 13 litrowego akwarium to jade na 1L pojemniku po soku :D komp nie krecony (1533Mhz 1.55V) i tempy mam 40C a jeszcze w tym pojemniku jest pompka 8W :) można i na jednym litrze jechać.ALe tempa to 40C.

Po kilku godzinach katowania proca woda łapała 40 st. tracąc właściwości chłodzące.

?? A zwykłe AC też traci swe właściwości przy 40C ??? :D to by proce nam by sie potopiły.

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, IMO nie wystarczy.. (nie biore pod uwage wielu czynnikow np. po co chcesz miec WC itp. )

Może gdybyś miał jakies akwarium na 25l-30l - wtedy pewnie tak..

Ofcors zdania są podzielone - użyj magicznej Szukajki...

1510299[/snapback]

ja mam takie i jest spoko aczkolwiek w lecie - czyli tera potrafi ten chłam sie niezle nagrzac;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi