Jump to content
romek

AMD Sempron 64 - Kompendium

Recommended Posts

Odpaliłem proca na 2120mhz i everest wyświetlił mi, że mam 3400+

jak robię 2400mhz to everest już ni podaje nazwy :)

Przy takim taktowaniu jaki to teoretycznie semp ? 3x00+?

 

Mam boxowe chłodzenie. Czy przy 2120 mhz temp 41-42* jest znośna czy powinna mnie martwić?

Dałem 1.3v na core i jeśli nie będzie zwisów to puszczę niżej :)

 

p.s.

 

Pamięć w biosie ustawiłem na 198 mhz, a everest wyśiwetla mi 192 Why?

Warto zaniżać wg waz ;) częstotliwość pamięci dla 1T?

Temperatura ok. Obnizenie na 1T nie daje przyrostu FPS w grach czy czyms podobnym, jedynie w benchmarkach wrażliwych na taktowanie/timingi pamięci daje sporo...np. w SuperPi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przy taktowaniu 2400mhz --> sempron 3800+

 

ps- co do temp nie masz sie co martwic, u mnie (jak oparlo sie slonce na pokoju) max temp stes. 37 czyli masz niewiele wiecej na boxie, ale jak chcesz sie bawic w wieksze oc zmien chlodzonko

Edited by heryf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapodawałem 1,8 (czyli 1,85V w realu) i nic nie zrobił, pi16 na 2950 i tyle...

 

(znacznie lepiej na niego wpływaja niższe tempki niż wolty :wink:)

 

Najlepszy wynik zrobiłem na 1.79V a w realu ile to jest to nie wiem.

DFI nF4X daje w realu w idle mniejwięcej tyle ile dasz w biosie, w stresie podnosi około 0,03-0,05V :wink: Edited by hary86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapodawałem 1,8 (czyli 1,85V w realu) i nic nie zrobił, pi16 na 2950 i tyle...

 

(znacznie lepiej na niego wpływaja niższe tempki niż wolty :wink:)

Dokładnie .... niektóre sztuki tak mają (co do voltów).

Jak mojemu zapodam z biosu 1.85 czy 1.8albo 1.75 to jemu to specjalnej różnicy nie robiło. Najlepszy wynik zrobiłem na 1.79V a w realu ile to jest to nie wiem.

Ale jezeli chodzi o temperatury ... hmmm .... to nie wiem, czy z lodem w układzie czy bez ... proc robił tyle samo.

Dodam ze z lodem w kiblu na procu w idle (2.9Ghz) miałem chyba 12C a w stresie dochodziło do 30C ;)

Edited by Miazga82

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehe, ja jak się bawiłem w zime wiem że miałem około 3 stopni w idle (1,76V), w stresie nie wiem bo miałem system tylko do pi bez zadnych urzadzen pomiarowych :wink:

 

Przy 1,55V zszedłem do -3 stopni w idle :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy 1,55V zszedłem do -3 stopni w idle :D

No tak ... komp na dworzu przy temperaturze otoczenia -20 to nic takiego :D pamietam te mrozy!

Ja sie bawiłem lodem miesiąc temu, wiec temperatura otoczenie nie sprzyjała o/c

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odrazu na dworze :D Na parapecie se stał czyli tylko prawie na dworze (po zamknięciu okna jeszcze 2 godziny w kurtce, szaliku, czapce i rekawiczkach w pokoju musiałem siedzieć :lol:)

 

Edit:

Linoge - już drugi raz dziś w tej samej minucie posta napisalismy :lol:

Edited by hary86

Share this post


Link to post
Share on other sites

eee tam :P Ja mam 2.9GHz na codzień ;) NA którymś tam sempronie (chyba drugim), to przy otwartym oknie i sp2004 mialem 19c. Zima rox, szkoda ze teraz tak ciepło, bo w wolnym czasie mógłbym sobie pobenchować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolega tez tak ocowal ;] cos kolo 10* w stresie prime mial, caly akademik wyziebil ;] siedzial pod koldra w czapce i rekawiczkach jakie bylo moje zdziwienie jak wrocilem z zajec ;)

Heheh ... no moja matka tez sie na mnie dziwnie patrzyła jak siedziałem przy komputerze w kurtce, do tego rękawiczki i czapka :)

No ale cóż trzeba sie poświęcić.

Edited by Miazga82

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja nie mialem okazji benchowac w te najwieksze mrozy :mur: bo zawsze był ktos w domu i tylko otworzylem okno to zaraz z pretensjami do mnie :P

 

raz udało mi sie tak na poczatku marca

 

komp na parapecie tzn mobo z cpu i ramem oraz hdd i zasilacz

 

zszedlem wtedy do 13* idle 17stress i nawet na 1.85V (freezer64pro) nie udało mi sie uzyskac nic wiecej niz 2783 pi 16m byc moze byloby lepiej tak jak wy piszecie na ok 1.78V ale wtedy o tym nie pomyslalem :mur: a i czasu malobylo, lato latem ale ja juz nie moge sie doczekac mrozów :P

 

czasem załuje ze nie mieszkam w Suwałkach :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możecie mi powiedzieć co się stało?

Stresowałem proca SP2004 i po 6h wyskoczył błąd"

FATAL ERROR: Rouding was 0.4921875, expected less than 0.4

Hardware failure detected, consult stress.txt file.

Torture test ran 6 hours, 53 minutes 0 seconds - 1 errors, 0 warnings.

Execution halted.

 

To dokładnie się wyświetliło. Zrobiłem screen'a, ale niestety na razie nie bardzo mogę zamieścić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś mi się stało z kompem

Kiedy podkręcałem procka podnoszac htt do 300 to musiałem przestawić parametry pamięci żeby nie była podkręcana z prockiem.

W biosie wygląda to mnie więcej tak:

np 100 ( i w tym miejscu ułamek typu 1/02) co oznaczało, ze przy htt 300 pamięcie miały 150mhz czyli w rezultacie 300

Chciałem mieć 400 więc ustawiłem odpowiedni ułamek, który po przemnożeniu przez 300 dawał ok 200 ale okazało się, że wartość jest zaniżona a podanie wyższej daj zbyt duży wynik.

Krótko mówiąc wygląda to tak jakbym stracił możliwość edycji parametrów pamięci w biosie.

 

Wiem, że zagmatfane, ale może ktoś da radę mi pomóc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ehhh... ja wiem że ten topic jest długi ale ileż razy można pisać to samo...

 

Dzielniki masz takie na s2800:

200 - 1:1

183 - częstotliwość CPU/9

166 - częstotliwość CPU/10

150 - częstotliwość CPU/11

140 = 133 - częstotliwość CPU/12

120 - nie pamiętam

100 - częstotliwość CPU/16

 

do każdego z dzielników trza dobrać odpowiednie max async latency i read preamble, często zależy to od konkretnej sztuki proca, było w tym temacie o tym pisane z 5 razy... szukaj.

 

A co do tej straty mozliwosci edycji to nie czaje ocb.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to może inaczej

Jak wcześniej ustawiłem w biosie żeby pamięć była na 200mhz to tak było, a teraz jak ustawię na 200 to po włączeniu kompa everest wyświetla mi ok 190mhz a i w testach widać spadek wydajności.

Niestety nie mogę ustawić 210.

Inaczej chyba nie dam rady napisać o co mi chodzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może jednak wykazałbyś się większą cierpliwością? Poczytał trochę topik(i) o o/c na k8, a potem dopiero pytania zadawał? Trochę żenujące to się robi...

 

Tak jak ktoś kiedyś wymyślił:

 

CO MY WRÓŻKI JESTEŚMY?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...





×
×
  • Create New...