Skocz do zawartości
hinco

Dziwaczny Wentylek

Rekomendowane odpowiedzi

dzisiaj zdjąłem wentyl z NB z kurzącej sie w pudełku płyty Abit aa8 do mojego rheobusa, odciąłem wtyczke i chciałem przetestowac czy działa, o dziwo kiedy podpiąłem czarny od wentyla do +12 a czerwony do - nie ruszył 8O, podpiąłem odwrotnie i działa 8O czy to możliwe?, nie próbowałem z żółtym kablem bo boje sie że coś spale :oops: dziwne to troche dla mnie, kable ułożone we wtyczce tak samo jak u innych wentyli :mellow:

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry napisałem z przyzwyczajenia :mur:, po głębszych oględzinach stywierdziłem że kable są zmienine 8O, ciekawe czy wszystie abity tak mają :|

btw jakie są objawi spalenia wentyla?

bo jeden stary ale nieużywany wiele podpiąłem i diody sie w nim świecą i sie trzęsie a nie kręci :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nic cie nie lubi co masz w rekach  <_<

....

1578723[/snapback]

no chyba <_<

nic go nie blokuje!!:/

musze sie zaoparzyć w cały zapas, bo jak padnie to nie można włączy ć kompa bo od razu śmierdzi ;)

Dlatego robie powoli WC B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no co?

wkładasz 3pin tam gdzie trzeba załączasz odkurzacz, rura od strony wywiewu, rokręcasz ash zacznie wyć głośniej niż odkurzacz i odejmjesz rure i patrzysz czy bedzie sie kręcił o własnych siłach. ot co

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no co?

wkładasz 3pin tam gdzie trzeba załączasz odkurzacz, rura od strony wywiewu, rokręcasz ash zacznie wyć głośniej niż odkurzacz i odejmjesz rure i patrzysz czy bedzie sie kręcił o własnych siłach. ot co

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

1581605[/snapback]

nakręć film będzie świetny materiał o tym jak reanimować wentyl :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, ale jak bedzie odkurzacz wyciągniety

poza tym, film moge nagrać tylko komem o meeega rozdzielczości 176x144 :lol: i do tego trzeba miec playerek *.3gp

P.S.

starszy(elektryk :lol: ) mówi że coś temu wentylowi musiało odbić albo cosik sie pokićkało bo tak sie nie powinno dziać choćby był spalony :|

PPS

mam rheobusa na lm 317 i ma on tregulacje na 2 wentyle podpięty mam tylko jeden narazie, i ta diodia od drugiego czasami wariuje. miga przygasa iw ogóle szaleje, problem znika jak podepne wentyla, czy to normalne ?

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm o ile wiem czarny to masa czyli - a czerwony to 12v czyli +. Z tego co mówisz to po prostu na odwrót podłączyłeś kable.

1578369[/snapback]

Ręce opadają… czerwony to 5v, żółty to 12v, pomarańczowy 3.3v, Czarny to masa a nie żaden „-„

Z potencjałem ujemnym są jeszcze 5v (biały), 12v (niebieski)

Jak chcesz sprawdzać czy wentylator działa to przynajmniej go dobrze podłącz (czyli czarny z czarnym a żółty z żółtym)

Edytowane przez hpx4000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi