kiwi77 Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 (edytowane) Niektórzy z użytkowników nie posiadają obudowy z kilkoma otworami chłodzącymi na wiatraczki, co powoduje kiepską cyrkulacją powietrza i tym samym wysokie temp. procesora. Pozostaje otwarta obudowa - większy hałas i kurzenie się elementów wewnątrz. Oto moj pomysł aby obniżyć temp : - należy zbudować tunel powietrzny łączący wiatrak na obudowie z wiatrakiem na procesorze - drugi wiatrak w obudowie wyciąga ogrzane powietrze z budy Narazie prowadzę testy i tunel jest z papieru ale rezultaty od razu widać: temp. spadła z 44 na 39*C a w stresie 48 na 42*C. Pozostałe elementy bez zmian. Oto prowizoryczny shemat : Oczywiści tunel powinien być jak najbardziej opływowy i jednolity, myślę że jakaś rurka PCV albo coś takiego. Być może ktoś już coś takiego przede mną wymyślił ale ja sie jeszcze z takim rozwiązaniem nie spotkałem. Co myślicie, może jakieś sugestie...? Edytowane 5 Sierpnia 2005 przez kiwi77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Pomysł jak najbardziej OK ale u mnie komp po założeniu na radiator nie ruszał i włączał się strażak (nadal nie wiem dlaczego). Niektórzy jednak nie mają dwóch dziur z tyłu budy. Można wstawić sobie wentyl na boku budy, wstawić rure od bass reflexa i z tyłu jeden wentyl ktory wyciąga. Było by to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 No dobry pomysł tylko można było by tą rurke poprowadzic prosto bez tego "zakrętu" i w obudowie dzióre wywiercic w obódowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 No właśnie o to mi chodziło. Lepiej poprowadzić rurkę prosto od coolera na ściankę obudowy. Tam można wstawić wentyl (ale nie trzeba). Cooler z procka sam by ciągnął powietrze z poza obudowy. Wentyl z tyłu by wyciągał i by było wszystko spoko. Można też zamontować wentyl z przodu budy który wspomagał by wentylację a także chłodził dyski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwi77 Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Pewnie ze można, nawet lepiej, ale trzeba wtedy ciąć obudowe :/ W sumie to zależy jaką kto ma bude i jak mu wygodniej. Gwarantuje że to najlepsze system chłodzenia procka, no chyba że mu dodatkowo podłączymy klime ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Jeśli ktoś ma 2 wentyle w zasiłce (z czego jeden na dole koło procka) lub jeden duży na dole to wystarczy tylko podłączyć wentyl z tyłu obudowy do wentyla z procka i wtedy zasiłka będzie wyciągała gorące powietrze. Można także wstawić wentyla u góry budy tak żeby wyciągał całe ciepłe powietrze z budy (konwekcja). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 (edytowane) a ja mam taki problem...mam do dyspozycji 3 wentyle [spire2600rpm/noname ok.1600rpm/ac pro tc] i chce nimi schłodzić dysk i grafe która mam podkreconą i żeby w budzie była dobra curkulacja powietrza. pomyślałem że spire dam pod grafe bo ma dość dużo obrotów i będzie ładnie chłodził. ac dam nad grafe i lekko pod prockiem. a tego no name z przodu budy mam tam 2 miejsca na wentyle ale kiepsko dochodzi powietrze a ciąć nie mam zamiaru obudowy. czy to był by dobry pomysł? to mój tunel xD http://img50.imageshack.us/my.php?image=img07821wr.jpg a tu widzicie jak mam...nie ma dostępu do chlodnego powietrza :/ Edytowane 5 Sierpnia 2005 przez paluszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Takie coś nazywa się Air Duct i jest czasem montowane w obudowach, zwłaszcza przy Pentium 4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 bo pentium 4 sie grzeje w idle 50*C :D wiem bo mam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 (edytowane) Oto moj pomysł aby obniżyć temp : - należy zbudować tunel powietrzny łączący wiatrak na obudowie z wiatrakiem na procesorze - drugi wiatrak w obudowie wyciąga ogrzane powietrze z budy Być może ktoś już coś takiego przede mną wymyślił ale ja sie jeszcze z takim rozwiązaniem nie spotkałem. Co myślicie, może jakieś sugestie...? 1581191[/snapback] No Ameryki to Ty nie odkryłeś, jest to patent znany i lubiany, sam mam wentyl który podaje chłodne powietrze na cooler CPU i dwa wyciągające ciepłe powietrze z budy (myślałem też o tunelu ale okazał sie zbędny, wentyl na 7V wystarcza) Edytowane 5 Sierpnia 2005 przez samm-ur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 (edytowane) a ja mam taki problem...mam do dyspozycji 3 wentyle [spire2600rpm/noname ok.1600rpm/ac pro tc] i chce nimi schłodzić dysk i grafe która mam podkreconą i żeby w budzie była dobra curkulacja powietrza. pomyślałem że spire dam pod grafe bo ma dość dużo obrotów i będzie ładnie chłodził. ac dam nad grafe i lekko pod prockiem. a tego no name z przodu budy mam tam 2 miejsca na wentyle ale kiepsko dochodzi powietrze a ciąć nie mam zamiaru obudowy. czy to był by dobry pomysł? 1581489[/snapback] Daj jeden na przód koło dysków, drugi z tyłu budy wyciągający no i ten trzeci możesz wrzucić pod tą grafe lub na góre budy. Z tych zdjęć co zamieściłeś sądze, że przepływ tego wentyla z tyłu jest bardzo mały patrząc na te dziurki. Wytnij porządną dziure, wstaw grilla (według gustu druciany lub bardziej wymyślny) i wtedy bedzie i ciszej i wydajniej. Edytowane 5 Sierpnia 2005 przez Barthezzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwi77 Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 No Ameryki to Ty nie odkryłeś, jest to patent znany i lubianyMożliwe, ale jak dotąd się z takim rozwiązaniem nie spotkałem, a szczególnie że wiele ludzi na forum pyta co zrobic aby tanim kosztem obniżyć temp. na procu i porady są typu zmień paste, dokup wiatrzaczki a o zastosowaniu "tunelu" nikt nie pisał a jest to świetna sprawa - temperaturka spadła mi o 5-7*C, bez cięcia obudowy, szczególnie że w zwykłych obudowach o dobrą cyrkulację powietrza jest ciężko a czasami niwmożliwe do wykonania. Polecam wypróbować! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Ja mam tunel poprowadzony z wentyla na sciance z plexi bezposrednio nad procesor, wentyl idzie na 5V, temp spadły o 5* :-) A teraz ,,jak obnizyc temperature swojego proca o 10*C najmniejszym kosztem :)" 1-Spod radiatora szlifujemy na lustro 2-nakladamy AS5 alb OCZ ultra+ 3-montujemy cooler 4-prowadzimy nad niego tunel wtłaczajacy zimne powietrze 5-o ile to mozliwe zmiejszamy napiecie VCore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidma Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 e tam ja mam najlepszy tunel ;) zdjalem po prostu boczna scianke obudowy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 (edytowane) Mi to nie potrzebne ponieważ i tak nie mam założonych bocznych ścianek od obudowy a po drugie nie mam dwóch otworów z tyłu budy. Ale pomysł spox :] Edytowane 6 Sierpnia 2005 przez qura16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Tunelik spisywal sie swietnie, roznica u mnie 7-8C miedzy zamniekta buda z tunelem, a buda otwartą... wiec sporo. Ale pozbywam sie go bo wc nadciąga :) Tuba to bassreflex srednicy ~ 11cm bodaj i ladnie dolegajaca do coolera. Powietrze ma najkrotsza droge do pokonania i dlatego to najwydajniejszy rodzaj tunelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Hehe ja zmniejszłem defaultowe v-core z 1.65V na 1.55V i temp w idlu spadły mi o ~10C :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 a gdzie można zmienić vcore ? i czy to jest niebezpieczne by słabych zasilaczach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 W biosie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 a gdzie można zmienić vcore ? i czy to jest niebezpieczne by słabych zasilaczach ? 1582680[/snapback] Pomyśl logicznie człowieku, mniejsze napiecie to mniej pracy dla zasilacza. Jedyne co może się stać przy zmniejszaniu napięcia to to, że proc ci będzie wieszał system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluszek Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 u mnie w biosie sie nie da zmienić :( jest tylko napisane vcore ale jest szare to znaczy że nie moge zmienić :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwi77 Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 paluszek zobacz czy nie masz zaznaczone gdzies powyzej na auto, powinno sie dac przelaczyc na manual i wtety zmieniasz Vcore No chyba ze taki bios :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miKruz Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 na super ASROCK`u raczej nie da rady napiecia zmeiniac ;s u mnie tez nihuhu :mur: tak to jest oszczedzac na mobo ;f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHIKEN Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 a ja mam taki problem...mam do dyspozycji 3 wentyle [spire2600rpm/noname ok.1600rpm/ac pro tc] i chce nimi schłodzić dysk i grafe która mam podkreconą i żeby w budzie była dobra curkulacja powietrza. pomyślałem że spire dam pod grafe bo ma dość dużo obrotów i będzie ładnie chłodził. ac dam nad grafe i lekko pod prockiem. a tego no name z przodu budy mam tam 2 miejsca na wentyle ale kiepsko dochodzi powietrze a ciąć nie mam zamiaru obudowy. czy to był by dobry pomysł? 1581489[/snapback] z tego co widze na fotce masz odwrotnie zalozony wentyl na procku. Czy w tym przypadku jest lepsze chlodzenie jak wieje na radiator czy lepiej standard i zeby wyciagalo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matdys Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Bardzo dobry pomysl, a tunele powietrzne mozna kupic na alegro za 7 zeta :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Mam taki tuelik po boku i jest koło 5 stopni mniej ;] jest taki jaki ma paluszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P@weł m Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 A teraz ,,jak obnizyc temperature swojego proca o 10*C najmniejszym kosztem :)" 1-Spod radiatora szlifujemy na lustro 2-nakladamy AS5 alb OCZ ultra+ 3-montujemy cooler 4-prowadzimy nad niego tunel wtłaczajacy zimne powietrze 5-o ile to mozliwe zmiejszamy napiecie VCore 1582015[/snapback] Pomysł bardzo fajny ale czy u Ciebie zadziałało? Ja bym nie obnizał napiecia VCore. bo jeżeli podkrecamy procka to i tak kiedys zacznie chodzic ale nie stabilnie i trzeba będzie podnieść to napięcie VCore. Czy szlifujemy spód radiatora? Słyszałem że dobrym sposobem jest szlifowanie spodu coolerka pasta polerską. Czy ten tunel nad prockiem to konieczność? Mnie by było szkoda niszczyc budy :lol: . Czy po tym zabiegu komp ciszej pracuje? Jak poprowadzić ten tunel- z sufitu budy czy z boku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matdys Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Być może ktoś już coś takiego przede mną wymyślił ale ja sie jeszcze z takim rozwiązaniem nie spotkałem. Co myślicie, może jakieś sugestie...? 1581191[/snapback] Ja mam cos takiego fabrycznie w kompie, Wielki wiatrak chlodzacy z boku obudowy frontalnie do procka i wentylator z tylu obudowy ktory odprowadza cieplo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joker_king Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Jaki wentyl polecacie na Athlona XP 3000 do 100zł oprucz pentagramów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Shinigami] Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Na obecną chwile każdy poleci coś ze stajni arctic cooling :) np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61545246 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...