wiktusser Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Już dawno zrobiłem to co jest widoczne na obrazkach, ale pomyślałem żeby dać to na tweaka dopiero teraz :D Oceńcie jak się wam podoba mój kompik. Dodam, że jest prawie woogóle niesłyszalny chyba że CD wrzuce ;) Wentylator na procku ma wymieniane skrzydełka (samemu) ale dalej jest cichutki, na grafie ultracich AC NV Silencer. Zasilka też cicha (Tagan). Wszystko wyłożone matami i podświetlone. Aha zapomniałem jeszcze o moim pomyśle na chłodzenie i wyciszenie HDD. Zobaczcie na zdjęciach! Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Zdjęcie 3 Zdjęcie 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Hmmm - podliczajac wentyle (ultraciche :lol: ): 1. Cpu 2. Gpu Silencer 3. Tagan 4. Pod zasiłką 5. Na frontpanelu 6. Na hdd Sa to minimalnie 80x80mm z tego co widze. Szczerze to nie sadze aby przy tak skonstruowanym systemie chlodzenia priorytetem byla cisza - za duzo wentyli (w dodatku nie sa to jakies super highendowe modele). Cisza - pojecie wzgledne, ale smiem przypuszczac ze za ciche to nie jest. Imo na poczatek mozesz sobie odpuscic wentyl na frontpanelu i na hdd, ale dalej zostaja 4 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Wiktusek, nie pisz 2-óch tematów... sprzęcik: jako taki. ja mam 3 wentle, i coś jeszcze buczy... jak tam wejde to... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktusser Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Sorry za 2 pod rząd ale cos sie z serwerem jebało.. No to wpadajcie serio jest ciche! Wszystko na min obrotach a wentyle na HDD i Fp. to AC także na min obr. więc są cichutkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Nie sądzę, by to było dobrze wyciszone , gdyż : *Obudowa z oknem :/ *te maty, to imitacja mat, które mogłyby wyciszyć obudowę *dysku, bez rozwiazań w stylu silentboxa, nie da sie wyciszyć *nie widac tego dobrze, ale na wentylu wyciagowym, podkładek silikonowych - brak *nie wiem co to za obudowa, jesli jest tu blacha ,poniżej 1 mm, to nie ma szans na cichy komp. Zapewne dostaniesz % za nieregulaminowa treść, w podpisie...:wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Dysk wisi w powietrzu na czymś czy mi się tylko tak zdaje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktusser Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 tak dysk wisi w powietrzu w gumeczkach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Na początek zrób coś z dyskiem. A raczej jego chłodzeniem.... wyjmij ten wentyl bo on robi duużo chałasu. Wyjmij go i przystaw w ten sam sposób do ręki( ręka- odpowiednik hdd) i 'usłyszysz' różnicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktusser Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Ej kurde co wy takie niedowiarki jesteście :D ? To są ciche wentyle i na min. obroty puszczone :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Niemiec ma lepiej wyciszoną (i lepszą), obudowę, i HDD jest słyszalny,więc..._? Zresztą każdy ma inną definicję "cichego działania" z odjebbanym śmigiełkiem ;) <-| Zmień to zdanie z siga, bo jak pisałem dostaniesz % :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Dysk wyciszasz bardzo prosto. Elastyczna taśma lub sznurówka przewlekasz w zatoce 5.25" wieszasz dysk :] Ja do tego dodałem wentylatorek 80X80mm nad dyskiem też na snurówce puszczony na 5v. Dysk jest chłodzony i nie przenosi drgań na obudowe. Słychać go tylko przy starcie kompa. Trzeba tylko uważać przy przenoszeniu obudowy. Szkoda że nie mam cyfraka :[ Zdjęcia - > nie moje ale mam nadzieje ze pomogą metoda nr.1 metoda nr.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 LOL- cichy komp to komp z góra 1 wiatrakiem! Jak jeszcze trochę sie namysle, to moze wymienię swojego QVC na Scythe Ninja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 LOL- cichy komp to komp z góra 1 wiatrakiem! Jak jeszcze trochę sie namysle, to moze wymienię swojego QVC na Scythe Ninja :) 1644799[/snapback] Ja niedawno miałem cichego kompa: Celek na WC Tylko jeden wentyl (w zasiłce, niesłyszalny)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Osowamchosi ? Przeciez wentyle puszczone na 7 czy tam 5v sa naprawde prawie nieslyszalne... sam mam 2 wentyle w skrzydle @ 5v, 2 w zasilce @ 5v i jeden na cpu @ 7v i jest cisza (nie liczac dysku, bo gdy wlacze kompa bez niego jest naprawde silent ;] ). Pozatym chlopak ma w budzie porzadek. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 ja mam w budzie 3 wentyle i je slysze a buda jest z balchy 1mm wyklejona matami a nie gabka. wentyl na procu to ys tech ultra silent 92mm, w zasilce mam 140mm i przed dyskiem mam 80mm TC od colermastera. HDD slysze jak pracuje, nawet jak byl walniety na gabce na dnie w starej budzie (chieftec dragon) to byl slyszalny. nawet arctici na 1500rpm sa slyszalne i upierdliwe. Twoj komp moze byc dosc cichy a nie nieslyszalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktusser Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 No na dysk to prawie ta sama metoda :D Poza tym to jest dysio samsunga SP0812C ! I jest na serio cichutki. Ktoś tam powiedział ze wentyle na min obrotach są prawie niesłyszalne i tak właśnie jest :P szczególnie AC TC pro :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 he wiecie co ja pomimo tego ze mam WC to mam jeszcze 7 wentyli .. jeden na dysk drugi na nagrzewnice 2 w taganie 2 z tylu budy i 1 wiejacy na grafe .. ;] he i jak zmniejsze obroty temu co wieje na dysk i temu co wieje na grafe .. .to kompa nie slysze .. slysze tylko pracujacy dysk .. ;] wiedz moim zdaniem nie potrzebne sa w moim przypadku jakies tam maty .. taka cisza jak mam teraz w zupelnosci mi styka ;] hehe choc pozbede sie teraz wentyla na grafie bo ja wymieniam:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktusser Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 A ja tez mam 7 wentyli (w tym 2 w zasilaczu) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 To jak to ma być cichy komp, to idź się leczyć na uszy ;\ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 (edytowane) jak dla mnie bez sensu poco te wszyskie maty jak masz tyle wentyli.zamiast walic maty wygłuszające podgrzewajace i pełno wentyli proponuje zero mat i min wentyli. Ja mam 2 na min obr cpu box sock754 , i 120 wiejąca na dysk(1400obr) i w toppowerku bezgłosnym jest cicho , chłodno cpu 44 stress dysk 35 stopni i napewno ciszej Edytowane 12 Września 2005 przez feluś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktusser Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 A ja na swoim bartku 1.85V przy min obrotach mam 45C w sterssie :P:P:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Dokladnie maty sa na tyle do [gluteus maximus], ze zatrzymuja caly gorac z kompa i nie pozwalaja mu sie ochlodzic o blache... Co do dysku to niestety jest to chyba jedyna ruchoma czesc kompa, ktorej od tak nie da sie wyciszyc. Jak powszechne stana sie dysky z pamiecia flash to wtedy bedzie mozna zrobic naprawde cichutkiego pieca. ;] Co do wc, to nie oplaca sie go stawiac w kompie sredniej klasy. Wc ma sens chyba tylko wtedy kiedy mamy ochydnie wykreconego kompa, ktory juz nie radzi sobie na ac. W przeciwnym razie co to za radosc z wc, na ktorego nagrzewnicy sa 2 ogromne wentyle... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktusser Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 No jak na obecne dyski najcichszy wydaje mi sie Samsung... nie mowie ze go nie słychać ale że dużo dało to że jest w gumeczkach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Słyszalem już prace tego kompa, a wlasciwie jej nie slyszalem :D komp chodzi naprawde bardzo cicho i dzwieki wydobywajace sie z niego mozna by uslyszec w warunkach studyjnych :) Ja sam mam wyciszonego kompa jednak nadal mi przeszkadza zasilacz, w twoim przypadku Wiktus ten problem odpada bo masz tagana... Mi moze niedlugo tez wpadnie jakas kasa w lapki to kupie cos nowego do tego sprzeta :) A i moze zabierzemy sie za tego bigtowera heh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktusser Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 (edytowane) Hehe... Dzięki melon za komentarz ale oni i tak jakoś nie chcą wierzyć :P A za big towerka bierzemy sie już w sobote :P Edytowane 19 Września 2005 przez wiktusser Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktusser Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 No powiedzcie coś jeszce bo nudno dzisiaj... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alberto56 Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 Ja mam w kompie tagana 480 u01 , frezera 64 , 120 na przodzie na 5v , i wiatraczek z grafy na 5v . TO jest cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 No powiedzcie coś jeszce bo nudno dzisiaj... :unsure: Cos... :wink: Ja mam Gigabyte 3D Cooler Super Silent @1900RPM na CPU i CoolerMastera 120mm@1200RPM w budzie... i gdyby nie dyski i zasilacz to tez mialbym cicho :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 ja mam to co w sigu, przy kazdym wentylu potencjometr i wentyle sie kreca max 1400rpm, dodatkowo 2 wentyle z boku na 5v, i jest cicho, lekki szum slyszalny ale komp stoi pod biurkiem, wlaczy sie muze i juz nie slychac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 ja mam to co w sigu, przy kazdym wentylu potencjometr i wentyle sie kreca max 1400rpm, dodatkowo 2 wentyle z boku na 5v, i jest cicho, lekki szum slyszalny ale komp stoi pod biurkiem, wlaczy sie muze i juz nie slychac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...